Toscana

De Italiaanse streek Toscane wordt als één van de mooiste en meest romantische gebieden van Europa gezien. Het landschap is zelfs zo betoverd dat er zelfs een film geïnspireerd is op het speciale zonlicht dat over de heuvels valt (Under The Tuscan Sun). De Toscane telt meerdere betoverend steden waarvan sommige een schat aan bezienswaardigheden herbergen. In de Toscane vind je ook de bekendste scheve toren ter wereld: de Toren van Pisa. Wie tips wil hebben over wat te zien en te doen in de Toscane kan onze top 10 bezienswaardigheden voor de Toscane bekijken.


De meeste bezienswaardigheden in Toscane zijn terug te vinden in prachtige steden zoals Siena, Lucca en natuurlijk vooral Florence. Toscane heeft echter ook tientallen betoverende dorpjes waar het leven soms stil lijkt te hebben gestaan. Wie Toscane echt wil beleven die kan het beste zorgen voor een mooie mix tussen steden, dorpen en het adembenemende platteland.


Florence 
Als oude en historische stad staat Florence ver bovenaan de lijst van best bezochte culturele steden. Deze stad die bekend is om zijn geschiedenis, architectuur, kunst en cultuur wordt jaarlijks door miljoenen toeristen bezocht. Monumenten en gebouwen als het Palazzo Pitti, Palazzo Vecchio, Dom van Florence, Santa Croce, Michelangelo’s David, Santa Maria Novella en niet te vergeten de bijzondere musea en galeries, maken van Florence een top bestemming. Eén van ‘s werelds meest beroemde en belangrijke kunstgalerijen ter wereld met internationale en Florentijnse kunst is het Uffizi in Florence. Zowat alle grote namen komen voorbij in dit bijzonder fraai vormgegeven grote museum wat op zichzelf al een bezichtiging waard is.


Lucca
Kerken als Duomo di San Martino, Basiliek San Frediano en San Michele in Foro vullen de karakteristieke stad Lucca. Vooral de Duomo di San Martino trekt jaarlijks vele bezoekers. Het vroegere amfitheater van de stad uit de 2e eeuw is omgebouwd tot sfeervol plein. Dit is het Piazza dell’Anfiteatro. Zoals veel grote steden heeft ook Lucca een uitkijktoren. Vanaf deze Torre Guinigi heb je een prachtig zicht over deze oude stad. Vergeet niet om een bezoek te brengen aan het kunstmuseum Pinacoteca Nazionale. Het is gevestigd in het voormalig adelijk residentie Palazzo Mansi.


Siena 
Vooral de universiteit van Siena heeft deze prachtige stad op de kaart gezet. Al sinds 1240 heeft ‘Università degli Studi di Siena’ een roem als het gaat om haar faculteiten voor rechtsgeleerdheid en geneeskunde. Het is ook mede dankzij deze universiteit dat heel veel historische gebouwen en pleinen zijn gehouden. Bekende bezienswaardigheden zijn de kathedraal van Siena, Piazza del Campo, Torre del Mangia, San Domenico, Basilica dell’Osservanza en Palazzo Pubblico.


Massa Marittima
In het zuidwesten van Toscane ligt de prachtige streek Maremma. Hier is de middeleeuwse stad Massa Marittima te vinden. Er zijn in deze stad verschillende wandelingen te boeken, waarbij je uitstekend verteld krijgt over de geschiedenis van Massa Marittima. Je wandelt door de smalle steegjes langs trapportalen en onder verschillende stadspoorten door. Natuurlijk ontbreekt een bezoek aan de schitterende kathedraal ‘Saint Cerbone’s Cathedral’ niet tijdens zo’n rondleiding.


Cortona
Wie van een stevige wandeling houdt door smalle historische straatjes, moet eens een wandeling maken door de middeleeuwse stad Cortona. Er zijn veel historische gebouwen waaronder het prachtige stadhuis ‘El Palacio Comunal’ met zijn grote klok, de kathedraal van Cortona, Santuario di Santa Margarita en het Palazzo Pretorio waarin nu het Museo dell’Academia Etrusca zich bevindt. De burcht Fortezza Medicea di Girifalco ligt op een heuvel wat het hoogste punt is van Cortona. Hier is een fraai uitzicht over de stad te vinden.


Pisa
Misschien is er geen plaats in de wereld die zo bekend is geworden om een monument als Pisa met zijn scheve toren. Maar Pisa heeft natuurlijk veel meer te bieden. Er zijn minstens twintig andere monumentale bezichtigen zoals paleizen, kerken, pleinen en mooie bruggen te bewonderen. Zo is het Piazza del Duomo met de middeleeuwse kathedraal ‘de Duomo’ een prachtige verschijning. Zowel door zijn afmeting als zijn uitstraling. Bezoek ook het plein Piazza Dante waar leuke cafe’s en restaurantjes te vinden zijn. Of wandel eens door de luxe winkelstraat van Borgo Stretto, Corso Italia en Via Santa Maria.


San Gimignano
Maar liefst dertien torens telt de oude historische stad San Gimignano in Toscane. Deze voornamelijk door rijke families opgetrokken torens deden vooral dienst als puissante woning om te laten zien hoe rijk ze wel niet waren. Ooit waren er in totaal 72 torens. Doordat er nog zoveel bewaard is gebleven uit de oude tijd, trekt San Gimignano in het zomerseizoen erg veel toeristen. Zij bezichtigen dan vooral de autovrije straten en steegjes en komen zo vanzelf langs de oudste toren van de stad, La Rognosa. Wie nog even wil winkelen om wat streekproducten te kopen, moet zeker even door bekendste winkelstraat Via San Giovanni lopen.


Grotta del Vento
Wie op zoek is naar wat verkoeling in het warme Toscane, moet eens een bezoek brengen aan de Grotta de Vento. Deze bijzondere grot is te vinden in het noorden van Toscane bij Garfagnana, midden in de Apuaanse Alpen. Je ziet er onder andere stalactieten en stalagmieten, vormen van erosie op de wanden en een negentig meter grote bron. Er zijn verschillende routes te volgen zodat het voor gezinnen met kinderen of oudere mensen ook prima te doen is. Wie wat meer uitdaging zoekt, kan terecht bij de avontuurlijke paden. Hierbij kun je klimmen via ladders, klimwand of touwen.


Eilanden Elba, Montecristo, Giannutri, Giglio en Pianosa
Vanuit de plaats Piombino is het heel gemakkelijk om een tocht te maken naar het grootse eiland van de Toscaanse Archipel, namelijk Elba. Het oude stadsdeel met de Piazza della Republica wandel je naar boven naar de Santissima Misericorde kerk. Op het eiland Elba heeft Napoleon enige tijd gewoond. Vandaar dat het eiland drie musea heeft die geheel gewijd zijn aan deze keizer. Toeristen zijn vooral gecharmeerd van de havens, de rust en de natuur op het eiland.


Montecatini Terme
In het zuidwesten ligt de provincie Pistoia. Hier ligt een bijzondere plaats met maar liefst negen kuuroorden. Montecatini Terme wordt dan ook niet voor niet de thermaalbadplaats van Europa genoemd. Het water uit die baden zou een geneeskrachtige werking hebben op de lever en het spijsverteringsstelsel. De negen baden hebben allen een eigen naam en plaats. De baden heten Excelsior, Redi, Grocco, La Salute, Leopoldine, Regina, Tamerici, Tettuccio en Torretta. Het prachtige kasteel Montecatini Alto heeft een prominente plaats in de stad.

autohuur italië

ONTDEK OOK DEZE  ITALIAANSE REGIO'S!

BOEK JE REIS NAAR TOSCANE!


Bron: top10bezienswaardigheden

Insert Content Template or Symbol