Basilicata

Basilicata staat voor witte stranden en helderblauwe zee, maar ook voor onherbergzame gebieden waar de ongerepte natuur en verlaten dorpjes je verrassen tijdens je ontdekkingsreis. 

Matera
Dé absolute highlight van Basilicata is Matera, een van de oudste permanent bewoonde steden ter wereld. De stad staat op de Werelderfgoedlijst van UNESCO en is uitgeroepen tot de Culturele Hoofdstad 2019

Wanneer je er rondloopt en de betoverende sfeer proeft, snap je meteen waarom. Matera is wereldberoemd vanwege de ‘Sassi’, het oude gedeelte van de stad met gedeeltelijk in de rotsen uitgehouwen grothuizen die boven op elkaar zijn gebouwd.

De smalle straatjes en trappen, ondergrondse doolhoven en grotten vormen een labyrint waarin je plotseling voor kloosters, grotkerken, Byzantijnse fresco’s of barokke paleizen komt te staan. De architectuur is uniek en vormde een prachtig decor voor films als The Passion of the Christ van Mel Gibson.

Veel grotwoningen kwamen in de jaren 50 van de vorige eeuw leeg te staan. Gelukkig zijn ze tegenwoordig weer in gebruik als restaurant, hotel of kunstatelier en soms zelfs als woonhuis.

Matera lijkt daarom ’s avonds echt op een sprookje: de lampjes die de stad verlichten en de gloed van de ondergaande zon versterken de magische sfeer die er hangt.

Engelenvlucht
Hoe kun je een afstand, hemelsbreed ongeveer anderhalve kilometer, tussen twee plaatsen het snelst overbruggen? Met de spectaculaire ‘Engelenvlucht’!

Tussen Castelmezzano en Pietrapertosa hangt één van de snelste ziplines ter wereld. Hangend aan de staalkabel vlieg je met 120 km/u vanuit Castelmezzano over valleien en ravijnen om in Pietrapertosa te landen.

Tickets voor de vlucht kun je online reserveren (als je durft). Mocht je de adrenaline kick toch wat te veel van het goede vinden, dan kun je ook gewoon via een prachtige wandelweg door het ravijn van Castelmezzano naar Pietrapertosa lopen. Een ervaring die bijna net zo mooi is!

Cristo Redentore
Niet ver van het Sanctuarium af, boven op de top van de Monte San Biagio, staat het enorme beeld van Christus De Verlosser.

De kunstenaar Bruno Innocenti maakte het tussen 1963 en 1965 uit een mengsel van cement en marmerschilfers uit Carrara. Het is met zijn 22 meter het hoogste beeld in Italië en doet uiteraard meteen denken aan het Christusbeeld in Rio de Janeiro. Maar waar het beeld in Rio uitkijkt over de zee, kijkt het in Maratea uit over Basilicata en haar bewoners.

Calanchi
Ze doen denken aan de Amerikaanse badlands, de Italiaanse calanchi die in het zuidoostelijke deel van Basilicata liggen.

De langzame erosie van de kleigronden door de regen zorgt voor bijzondere landschappen. Je krijgt het gevoel in een maanlandschap te zijn beland!

Pisticci
Tijdens een trip door het terratorium van de calanchi is het een goed idee om in Pisticci een tussenstop te maken. De stad ligt op een heuveltop en doet met haar witte huisjes en rode daken aan een Andalusisch stadje denken. Loop langs het kasteel en de oude stadspoort en bezoek de Chiesa Madre of een van andere de kerkjes in het stadje voordat je weer in de auto stapt om verder te reizen.


Craco
Een andere stad in de calanchi die je gezien moet hebben bij een bezoek aan Basilicata is Craco, dat op nog geen 20 kilometer van Pisticci ligt.

De bewoners moesten de stad na een aardverschuiving in de jaren 60 verlaten. De verlaten huizen die langzaamaan vervallen, geven deze spookstad iets surrealistisch en mysterieus tegelijkertijd. Je kunt Craco verkennen onder begeleiding van een gids.

autohuur italië

ONTDEK OOK DEZE ITALIAANSE REGIO'S

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!
Bron: Ditisitalie, Reizeninitalie.