Basilicata

Als er een Italiaanse regio is die je dit jaar moet bezoeken, dan is het wel Basilicata. Deze kleine regio in het zuiden van Italië heeft veel echte verborgen juweeltjes die iedereen minstens één keer in zijn of haar leven moet zien.

Het is niet de meest bekende Italiaanse regio, maar dankzij de oude steden, geweldige witte stranden, het prachtige nationale park en de prachtige archeologische parken, absoluut een bezoek waard.


Matera

In Matera Italië breng je veel tijd door in grotten. Je slaapt in een grot, eet in een grot, drinkt een aperitivo in een grot en bekijkt zelfs moderne beeldhouwkunst in een grot. De oude wijken, bekend als sassi, zijn een reeks grotten uitgehouwen uit kalksteen, wankelend aan de rand van een ravijn.

Deze Zuid-Italiaanse stad is een van de meest unieke en spectaculaire plekken die we in Italië of waar ook ter wereld hebben bezocht.

Jarenlang was Matera niet zo bekend bij buitenlandse bezoekers, maar dat is aan het veranderen sinds het in 1993 een UNESCO-werelderfgoed werd, in 2019 een Culturele Hoofdstad van Europa, en de James Bond-film No Time to Die uit 2021 hier werd opgenomen en als prachtig decor werd gebruikt voor films als The Passion of the Christ van Mel Gibson.

Basilicata Italië


Hoewel het aantal bezoekers is gegroeid en veel van de grotten zijn omgetoverd tot stijlvolle hotels en restaurants, heeft Matera nog steeds een onontdekte sfeer en veel minder toeristen dan verder naar het noorden.

Matera lijkt ’s avonds echt op een sprookje: de lampjes die de stad verlichten en de gloed van de ondergaande zon versterken de magische sfeer die er hangt.


Cristo Redentore

Niet ver van het Sanctuarium af, boven op de top van de Monte San Biagio, staat het enorme beeld van Christus De Verlosser.

Maratea Italy Basilicata

De kunstenaar Bruno Innocenti maakte het tussen 1963 en 1965 uit een mengsel van cement en marmerschilfers uit Carrara. Het is met zijn 22 meter het hoogste beeld in Italië en doet uiteraard meteen denken aan het Christusbeeld in Rio de Janeiro. Maar waar het beeld in Rio uitkijkt over de zee, kijkt het in Maratea uit over Basilicata en haar bewoners.


Lucani Dolomiti

De berggebieden van Lucani Dolomiti omarmen de Basento-vallei en zijn vernoemd naar hun grotere neven 'Dolomieten' van de Italiaanse Alpen.

Het kleine stadje Pietrapertosa belicht het eerbiedwaardige kasteel van Saraceen, het versterkte klooster van San Francesco en betoverende uitzichten. Volo dell'Angelo (Vlucht van de engel) is de naam van een snelle zipline op de hoge toppen in de buurt van het antieke kasteel. Het dorp Castelmezzano staat bekend als een van de mooiste bezittingen van Basilicata en is een gotische constructie, geassembleerd op de meest uitdagende locatie; een tunnel in de geest van steen leidt de weg naar een cluster van huizen met een rotsachtige achtergrond.

De ruige toppen van Piccolo Dolomiti achter het dorp hebben veel mensen geïnspireerd. Tussen Pietrapertosa en Castelmezzano is een historisch boerenpad van twee kilometer, bekend als het pad van zeven stenen, versierd met literaire, visionaire en uitzonderlijke landschapsthema's.

De langzame erosie van de kleigronden door de regen zorgt voor bijzondere landschappen. Je krijgt het gevoel in een maanlandschap te zijn beland!


Pisticci

Tijdens een trip door het terratorium van de calanchi is het een goed idee om in Pisticci een tussenstop te maken. De stad ligt op een heuveltop en doet met haar witte huisjes en rode daken aan een Andalusisch stadje denken. Loop langs het kasteel en de oude stadspoort en bezoek de Chiesa Madre of een van andere de kerkjes in het stadje voordat je weer in de auto stapt om verder te reizen.

Pisticci Basilicata ItaliëCraco

Een andere stad in de calanchi die je gezien moet hebben bij een bezoek aan Basilicata is Craco, dat op nog geen 20 kilometer van Pisticci ligt.

De bewoners moesten de stad na een aardverschuiving in de jaren 60 verlaten. De verlaten huizen die langzaamaan vervallen, geven deze spookstad iets surrealistisch en mysterieus tegelijkertijd. Je kunt Craco verkennen onder begeleiding van een gids.

autohuur italië

ONTDEK OOK DEZE ITALIAANSE REGIO'S

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!
Bron: Ditisitalie, Reizeninitalie.