Basilicata

Als er een Italiaanse regio is die je dit jaar moet bezoeken, dan is het wel Basilicata. Deze kleine regio in het zuiden van Italië heeft veel echte verborgen juweeltjes die iedereen minstens één keer in zijn of haar leven moet zien.

Het is niet de meest bekende Italiaanse regio, maar dankzij de oude steden, geweldige witte stranden, het prachtige nationale park en de prachtige archeologische parken, absoluut een bezoek waard. Ontdek het hier!

Basilicata Italië

Matera

In Matera kun je veel tijd doorbrengen in grotten. Je kunt er slapen en eten in een grot en genieten van een heerlijke aperitivo en moderne beeldhouwkunst bewonderen. In de oude wijken, bekend als Sassi, zijn een reeks grotten uitgehouwen uit kalksteen, wankelend aan de rand van een ravijn.

Deze Zuid-Italiaanse stad is een van de meest unieke en spectaculaire plekken die we in Italië of waar ook ter wereld hebben bezocht.

Jarenlang was Matera niet zo bekend bij buitenlandse bezoekers, maar dat is aan het veranderen sinds het in 1993 een UNESCO-werelderfgoed werd, in 2019 een Culturele Hoofdstad van Europa, en de James Bond-film No Time to Die uit 2021 hier werd opgenomen en als prachtig decor werd gebruikt voor films als The Passion of the Christ van Mel Gibson.

Basilicata Italië


Hoewel het aantal bezoekers is gegroeid en veel van de grotten zijn omgetoverd tot stijlvolle hotels en restaurants, heeft Matera nog steeds een onontdekte sfeer en veel minder toeristen dan verder naar het noorden.

Matera lijkt ’s avonds echt op een sprookje: de lampjes die de stad verlichten en de gloed van de ondergaande zon versterken de magische sfeer die er hangt.


Cristo Redentore

Niet ver van het Sanctuarium af, boven op de top van de Monte San Biagio, staat het enorme beeld van Christus De Verlosser.

Maratea Italy Basilicata

De kunstenaar Bruno Innocenti maakte het tussen 1963 en 1965 uit een mengsel van cement en marmerschilfers uit Carrara. Het is met zijn 22 meter het hoogste beeld in Italië en doet uiteraard meteen denken aan het Christusbeeld in Rio de Janeiro. Maar waar het beeld in Rio uitkijkt over de zee, kijkt het in Maratea uit over Basilicata en haar bewoners.

728 x 90 - Zuiderzon (vlieg-busvakanties)

Lucani Dolomiti

De berggebieden van Lucani Dolomiti omarmen de Basento-vallei en zijn vernoemd naar hun grotere neven 'Dolomieten' van de Italiaanse Alpen.

Het kleine stadje Pietrapertosa belicht het eerbiedwaardige kasteel van Saraceen, het versterkte klooster van San Francesco en betoverende uitzichten. Volo dell'Angelo (Vlucht van de engel) is de naam van een snelle zipline op de hoge toppen in de buurt van het antieke kasteel. Het dorp Castelmezzano staat bekend als een van de mooiste bezittingen van Basilicata en is een gotische constructie, geassembleerd op de meest uitdagende locatie; een tunnel in de geest van steen leidt de weg naar een cluster van huizen met een rotsachtige achtergrond.

De ruige toppen van Piccolo Dolomiti achter het dorp hebben veel mensen geïnspireerd. Tussen Pietrapertosa en Castelmezzano is een historisch boerenpad van 2 kilometer, bekend als het pad van 7 stenen, versierd met literaire, visionaire en uitzonderlijke landschapsthema's.

Door de langzame erosie van de kleigronden zorgt de regen voor een bijzonder landschap. het lijkt net alsof je in een maanlandschap beland bent!


Pisticci

Het stadje rijst op tussen de kleiheuvels tussen de valleien van de rivieren Basento en Cavone, en heeft eigenaardige, witte huizen met puntige gevels en rode daken. Bezoek het kasteel en wandel door de oude stadspoort en bezoek de Chiesa Madre of een van andere de kerkjes in het mooie stadje.

Pisticci Basilicata Italië

Pisticci is een gemeente in de provincie Matera. Het staat bekend als de productielocatie van Amaro Lucano, een van de beroemdste Italiaanse likeuren.

Craco

Als je hebt gehoord over spooksteden in Italië, heb je waarschijnlijk ook gehoord van Craco. En de kans is groot dat jij het ook hebt gezien, want de verlaten stad is een van de meest populaire filmlocaties voor historische films geworden.

De oude stad werd verlaten als gevolg van natuurrampen. In 2010 is Craco opgenomen in de watchlist van het World Monuments Fund.

ONTDEK OOK DEZE ITALIAANSE REGIO'S

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!
Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië