Sardegna

Sardinië (Sardinia) ligt in de Middellandse Zee, ten zuiden van het Franse eiland Corsica. Het eiland heeft een maar liefst 1800 kilometer lange kustlijn met ontelbare mooie zandstrandjes in mooi gevormde baaien. Sardinië is heel populair onder toeristen die niet zo nodig tussen duizenden landgenoten op het strand hoeven te liggen.

Sardinië Italië map


Grotta di Nettuno

De mooiste excursie van Sardinië, is toch wel de excursie naar Grotta di Nettuno, de grotten van neptunus, God van de zee. De grotten liggen ten westen van de stad Alghero en zijn per boot en deels per auto en daarna te voet te bezichtigen. Tijdens de boottocht van 2 uur krijg je de prachtige omgeving te zien, zoals de mooie baai van Porto Conte en de kliffen bij Capo Caccia.

Grotta di Nettuno Sardinië Italië

In de grot vind je stalactieten en stalagmieten in indrukwekkende mooie vormen. Houdt er rekening mee dat als je deze tocht te voet gaat maken, je een pad moet afdalen met 654 treden langs een steile rots.


Cagliari 

De hoofdstad van het Sardinië is de universiteitsstad van het eiland. In de stad vind je een Sardijns archeologisch museum, een prachtig kasteel op de top van de heuvel en een Romeins amfitheater. 

Vlakbij Cagliari ligt het Nuraghi dorp van Barumini ‘Nuraghe Su Nuraxi’, waar een dorp uit de bronstijd met veel typisch gebouwde torentjes te zijn is.


La Maddalena Archipel

De prachtige eilanden van het archipel La Maddalena vallen onder het natuurgebied Parco Nationale Arcipelago di La-Maddalena. Van de tientallen eilanden zijn er zeven bewoond. Dit zijn de eilanden La Maddalena, Razzoli, Santo Stefano, Caprera, Santa Maria, Spargi en Budelli. Het grootste eiland is La Maddalena. Het is dan ook het drukste toeristische eiland van allemaal. Als je meer rust zoekt dan moet je zeker het eiland Caprera bezoeken. Je kunt hier prima snorkelen of genieten van het uitzicht op de prachtige zee waarin regelmatig dolfijnen te spotten zijn.


San Teodoro

Het prachtige natuurlandschap en andere verborgen natuurschatten kun je vinden in en bij de bijzondere plaats San Teodoro. Er zijn wonderschone stranden te vinden die omringd worden door wilde rotsformaties. Langs de kust in de diverse baaien zijn zeer rustige maar schitterende parelwitte stranden te vinden. Bijvoorbeeld bij Cala Girgolu, waar je heerlijk kunt wegdromen al kijkend over de horizon.


Oristano

Het belangrijkste plein van de stad Oristano is Piazza Roma. Hier staat de toren van St. Christoffel uit de 13e eeuw. ‘s Avonds is dit plein een druk bezochte plaats voor zowel toeristen als lokale bevolking. Er zijn een aantal kerken te bezichtigen, waaronder de San Francesco en de prachtige Duomo. Regelmatig worden er, zoals in heel veel plaatsen van Sardinië, verschillende volksfeesten feesten gegeven compleet met de ouderwetse klederdracht. In Oristano worden ook zeer geroemde ‘Sa Sartiglia’ ruiterfeesten gehouden.


Sardinië als Madurodam

Wie alles van het eiland eens in een “notendop” wilt zien, kan prima terecht in Sardegna in Miniatura. Hier kun je voor je zelf bepalen wat je nu graag eens in het echt wilt zien. Alle prominente gebouwen en monumenten zijn hier in het klein te bewonderen. Ook kun je terug in de IJzertijd door de reconstructie op ware grootte van typische gebouwen en huizen uit die tijd. Hier word je door middel van tijdelijke inwoners meegenomen door de geschiedenis van deze beschaving. Verder is er nog een Planetarium waar je een reis kunt maken tussen de sterren en planeten.


Palau

Veel verschillende excursies vertrekken vanuit de haven van Palau. Deze plaats in het noorden van Sardinië heeft een levendige en gezellige haven. Er zijn in de plaats zelf niet veel historische bezienswaardigheden. Wat je zeker moet doen is vanuit Palau de Maddalena-archipel bezoeken met aan de zuidkust de stad La Maddalena. Er vallen tientallen onbewoonde eilanden onder het natuurgebied Parco Nationale Arcipelago di La-Maddalena en zeven bewoonde.


Costa Smeralda

De meest bekende toeristische plaats van het eiland Sardinië ligt in het populaire noorden. Costa Smeralda heeft namelijk meerdere stranden waar veel toeristen op af komen. De meest bezochte stranden zijn Porto Cervo, Cala di Volpe, Poltu Cuatu en Liscia di Vacca. Zij liggen verdeeld over de meer dan 80 baaien die deze plaats rijk is. In Costa Smeralda staan een aantal kapitale villa’s en droompaleizen die van bekende personen zijn als politici en andere VIP’s. Niet voor niets wordt de kust van Costa Smeralda ‘de Goudkust’ genoemd. Er zijn prachtige jachthaven te vinden en er is een bruisend nachtleven met clubs en discotheken.


Villasimius

Het voormalige vissersdorp Villasimius ligt op een wel zeer bijzonder mooie plaats van Sardinië. Het ligt namelijk op een driehoeksvormige landtong, waar het aan drie zijdes wordt omringd door de zee. Het gebied behoort tot de ‘Area Marina Protetta’. ‘s Avonds is het vertier voornamelijk te vinden in en rondom het oude dorpsplein in het centrum van Villasimius. Hier zijn wat terrasjes en restaurants te vinden.


Arzachena

In het populaire noorden vlakbij Porto Cervo, La Maddalena en Porto Rotondo ligt de zeer toeristische bestemming Arzachena. Hier vind je namelijk de monumentale Tomba dei Giganti Coddu Vecchju. Deze grafkamer dateert uit de bronstijd dit was tussen 1800-1600 voor Christus. In de directe omgeving zijn al veel waardevolle opgravingen gedaan, waarvan je de resultaten terug kunt vinden in het sanna Museum in Sassari. Verder vind je hier vlakbij het Li Muri Necropolis. Dit zijn een aantal cirkel vormige graven waarvan sommige mensen denken dat je er magische krachten kunt ervaren. Nog altijd is niet alles rondom deze plaats ontraadseld.

autohuur italië

ONTDEK OOK DEZE ITALIAANSE REGIO'S

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!
Bron: top10bezienswaardigheden, internet