Sicilia

Sicilia (Sicilië), het grootste eiland van Italië, biedt uitzonderlijke stranden, charmante dorpjes en steden, evenals een overvloed aan oude ruïnes en archeologische vindplaatsen. Door de geschiedenis heen heeft Sicilië altijd op het kruispunt gestaan van culturen, landschappen en gastronomie. Onder invloed van zijn Noord-Afrikaanse en Arabische buren heeft het eiland een welvarend en eclectisch verleden gekend.

Sicilië Italiaanse eilanden

Zwem in warme mediterrane wateren langs ruige en zanderige kusten, verken zandstenen dorpjes op bergtoppen en ontdek eeuwenoude ruïnes van grote nederzettingen door de geschiedenis heen. We hebben een aantal van de beste dingen om te doen op Sicilië op een rijtje gezet om je een idee te geven van de verscheidenheid aan activiteiten en bezienswaardigheden die je kunt doen op dit Italiaanse eiland.


Vulkaan Etna

De Etna is de hoogste vulkaan van Europa. Deze actieve vulkaan, die aan de oostkust van Sicilië ligt, barst nog steeds regelmatig uit met vurige lava die vanaf de top spuwt. Dit beest van een berg domineert het Siciliaanse landschap en zijn hellingen maken deel uit van het Parco dell' Etna. In de winter wordt de Etna op zijn top overspoeld door sneeuw, terwijl eronder kale zwarte lavavelden liggen.

Etna Sicilië Italië

De Etna, in 2013 uitgeroepen tot UNESCO-werelderfgoed, trekt duizenden wandelaars die de smeulende kraters en lavavelden willen meemaken. Wanneer je niet de hele weg wilt wandelen, kun je een kabelbaan omhoog nemen, waar je onderweg mooie uitzichten ziet.


Palermo

Palermo, de hoofdstad van Sicilië, heeft een levendige en bedwelmende mix van Arabesken architectuur en Byzantijnse mozaïeken die de straten sieren. De stad staat bekend als de Italiaanse Culturele Hoofdstad en koestert zich in de fusie van oude charme, beïnvloed door de verbinding van Sicilië tussen Europa en Noord-Afrika. Een stad die trots is op haar erfgoed, je kunt er verdwalen tussen de soek-achtige markten langs de stenige straten - Capo, Vucciria en Ballaro zijn de belangrijkste markten van de stad.

Sicilië - Palermo Italië

Verken de straten van Palermo en ontdek een groot aantal pleinen die worden gekenmerkt door fraaie architectuur. Piazza Vigliena observeert het centrum van de historische wijk met zijn 4 barokke hoeken. Piazza Pretoria is misschien wel de mooiste van de stad. Bekijk beelden van nimfen, tritons en springende riviergoden in een schitterende fontein, die zich voor het stadhuis bevindt. Natuurlijk mag je de kathedraal van Palermo niet missen, een 12e-eeuwse kerk die door de geschiedenis heen is aangepast aan de evoluerende esthetiek, met een mix van Moorse en Catalaanse architectuur.


Messina

Op de noordoostelijke punt van Sicilië is Messina de eerste stad die door de laars van het vasteland van Italië wordt geschopt, op slechts vijf kilometer over de Straat van Messina. Messina staat bekend als de deur van Sicilië. Met zijn haven, in de vorm van een sikkel, is het altijd een handelsstad geweest en een belangrijke toegangspoort voor bezoekers via draagvleugelboten en veerboten.

Messina Sicilië Italië -

Treinen gaan ook aan boord van de veerboot voordat ze verder rijden. De 12e-eeuwse Normandische kathedraal, herbouwd nadat een aardbeving in 1908 haar en een groot deel van de stad verwoestte, is de beroemdste attractie van dit stadje.


Agrigento

Agrigento is een van de oudste steden van Sicilië en was in de tijden van de Gouden Eeuw ook zeer belangrijk. De archeologische overblijfselen trekken jaarlijks ook veel bezoekers. De Tempel van Concordia is een van de best bewaarde Dorische tempels ter wereld. 

Agrigento Sicilië Italië

Liefhebbers van tuinbouw kunnen naar de tuin van Kolymbethra, die na jaren van eenzaamheid in zijn oude glorie is hersteld. De 50.000 vierkante meter tuin heeft een brede collectie planten, van oude citrusbomen, stekelige peren en moerbeistruiken tot mirte, wilgen en witte populieren.


Syracusa

In Syracuse, gelegen aan de Ionische kust, ontdek je de typische charme van de tijdloosheid van Sicilië. Ooit de grootste stad ter wereld, zie je barokke pleinen en romige stenen gebouwen tegen de glinsterende blauwe zee. Verken de oude ruïnes van de stad te voet en bewonder de liefdevol versleten gevels en overblijfselen van het oude Griekse en Korinthische erfgoed. In de kleine vissershaven van Syracusa heerst een vrij rustige sfeer. Aan de kade sieren een paar statige panden en in het water vind je waarschijnlijk kleine gekleurde vissersboten.

Syracusa Sicilië Italië

Baan je een weg door geplaveide straatjes en ontdek de Piazza Archimede en Fonte Aretusa. Vind je weg naar Maniace Castle aan de kust voordat je naar het Griekse theater gaat, een van de grootste ter wereld. Ortigia mag ook bij je bezoek aan Syracuse niet ontbreken - proef de smaken van Sicilië op de dagelijkse markt met lokale kaas, vlees en verse zeevruchten.


Barokstad Noto

Noto is een architectonisch supermodel, zo prachtig dat je het zou kunnen aanzien voor een filmset. Hier vind je schitterende bouwwerken in de mooie barokke stijl, waaronder een prachtige kathedraal, gemaakt van de typische honingkleurige turfsteen die je in dit gebied veel tegenkomt. Op het plein Piazza Municipio vind je het mooie stadhuis ‘Palazzo Ducezio’.

Noto Sicilië Italië

Maak een wandeling door de smalle straten van de stad en bewonder de prachtige gevels en balkons van de huizen in het centrum. Sla het niet over om de Chiesa di San Carlo te beklimmen en te genieten van het mooie uitzicht over Noto. Stralend op elk moment van de dag, het is vooral hypnotiserend in de vroege avond, wanneer de roodgouden gebouwen lijken te gloeien met een zacht innerlijk licht.

Catania

Aan de voet van de Etna vind je de stad Catania. Deze historische stad heeft een aantal bijzondere bezienswaardigheden, waaronde de magistrale kathedraal van de stad die je vindt aan het Piazza del Duomo. De Monastero San Benedetto kerk vind je in de mooiste straat van de stad, aan de Via dei Crociferi.

Catania Sicilië Italië

Als je zin hebt in avontuur, dan zorgt een wandeling naar de hoogste vulkaan van Europa voor een spannende vakantie-ervaring. In de omgeving wemelt het van de steden Taormina en Aci Castello met historische bouwwerken die dateren uit de middeleeuwen


Villa Romana del Casale - Piazza Armerina

Een prachtige Romeinse villa in het hart van Sicilië met betoverende mozaïeken die als de mooiste en best bewaarde in hun soort worden beschouwd.

Villa Romana del Casale - Sicilië

Piazza Armerina heeft een hele reeks monumenten die vertellen over zijn glorieuze verleden. De oogappel van de burgers is de Villa Romana del Casale, dateert het uit de 4e eeuw na Christus, vooral vanwege de fascinerende mozaïeken, die als de mooiste en best bewaarde in hun soort worden beschouwd.


Autodromo di Pergusa 

Voor de liefhebbers van de autosport: Het Autodromo di Pergusa, of Enna-Pergusa zoals het bij velen bekend is, is het meest prominente circuit van Sicilië. De Autodromo di Pergusa ligt om het Lago Pergusa in de buurt van de plaats Enna. Regelmatig worden hier grote races gereden, waaronder het Middellandse Zee Grand Prix en World Superbike Championship.

Autodromo di Pergusa Sicilië Italië

De Autodromo di Pergusa ligt om het Lago Pergusa in de buurt van de plaats Enna. Regelmatig worden hier grote races gereden, waaronder het Middellandse Zee Grand Prix en World Superbike Championship.


Zingaro Nature Reserve

Zonaanbidders en wandelaars zullen genieten van het Italiaanse natuurreservaat Zingaro, 117 km ten westen van Palermo. Zeestapels en grotten zijn uitgehouwen in harde kalkstenen kliffen langs de kustlijn, wat zorgt voor een echt dramatisch tafereel.

Zowel het land als de zee zijn rijk aan leven, met meer dan 650 soorten planten die gedijen in het vochtige microklimaat van het reservaat. Je zult er ook valken, adelaars, torenvalken en uilen tegenkomen die nestelen in het natuurreservaat. Na het verkennen van de bezienswaardigheden in het landschap van het reservaat, kunt je je dag afsluiten met een verkoelende duik in de Middellandse Zee.

BOEK JE REIS HIER!


ONTDEK OOK DEZE ITALIAANSE REGIO'S

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië