Emilia Romagna

De Italiaanse regio Emilia Romagna is een ideale bestemming als je van lekker eten houdt! De steden en dorpen van deze regio staan bekend om hun heerlijke Italiaanse producten en gerechten. Zoals bijvoorbeeld uit de plaats Parma, waar de Parmaham en de Parmezaanse kaas vandaan komt. In de hoofdstad van deze regio, Bologna, vind je de beroemde tagliatelle Bolognesa en mortadella. Uit de stad Modena komt de heerlijkste balsamicoazijn, de Aceto Balsamico di Modena.

Emilia Romagna Italië

In Emilia-Romagna kun je niet alleen genieten van het heerlijke eten, maar ook van de zon, de zee en het strand. Aan de kust van de Adriatische Zee vind je mooie uitgestrekte stranden en gezellige badplaatsen.

Ben je een cultuurliefhebber, dan heb  je in Emilia Romagna ook genoeg te zien. Denk hierbij aan de archeologische opgravingen in Rimini en Marzabotto, een echte aanrader! De prachtige bezienswaardigheden in steden als Ravenna, Ferrara en Cesena zijn ook echte must sees. Een regio om je niet in te vervelen dus!


Bologna

Bologna is de grootste stad van Emilia Romagna. De stad wordt ook wel de 'rode stad' genoemd vanwege het gebruik van rode bakstenen in de architectuur en vanwege de linkse politiek. Bologna is een van de rijkste en oudste steden van Italië en het is ook de thuisbasis van een van de oudste universiteiten van Italië. Er hangt in Bologna een jonge, levendige sfeer en er is veel te zien, van de gigantische middeleeuwse torens die gevaarlijk overeind staan in het centrum van de stad tot het levendige marktplein en het centrale plein, Piazza Maggiore.

Meer over Bologna vind je hier >>


Etruskische opgravingen van Marzabotto

Omstreeks de 6e eeuw v.Chr. leefden de Etrusken rondom de oevers van de Tiber en de Arno rivier. In Marzabotto zie je daar nog diverse opgravingen, zoals een necropolis (begraafplaats) en een aantal tempels uit die tijd van terug. Deze opgravingen vind je in het park ‘Parco regionale storico di Monte Sole’. Een historische park waar ook tijdens de Tweede Wereldoorlog de slachting van Monte Sole plaatsvond.


Mozaïeken van Ravenna

Ravenna is de grote kunststad van Emilia Romagna, een plaats van geschiedenis en cultuur. De stad was oorspronkelijk een Romeinse nederzetting genaamd Classe, die destijds veranderde in een stijlvolle hoofdstad voor het Byzantijnse rijk in Europa, verrijkt met majestueuze mozaïeken, waarvan een groot gedeelte nog steeds te zien is. Er zijn acht monumenten in Ravenna die op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan vanwege hun ongelooflijk gedetailleerde en goed bewaard gebleven mozaïeken. De stad wordt ook wel "Klein Byzantium" genoemd vanwege zijn geschiedenis en kunst die verband houden met dat oude rijk.


Ravenna is niet alleen kunst en geschiedenis; er is een lange kustlijn aan de Adriatische Zee, op slechts enkele minuten van het stadscentrum. Een deel van het strand is beschermd als natuurreservaat, met dennenbossen die de ongerepte stranden in stand houden. Hierdoor is het een van de mooiere gebieden van de kust van Emilia Romagna.


Rimini

Rimini, aan de Adriatische kust, is een van de beste badplaatsen van Italië en staat bekend om zijn nachtleven, stranden en als de geboorteplaats van Federico Fellini. Het heeft daarnaast ook een interessant historisch centrum en Romeinse ruïnes. Het historische centrum stond eeuwen geleden bekend als Colonia Ariminum. Rimini was tijdens de Romeinse tijd een druk bezochte stad die op de handelsroute van en naar Rome lag. 


In Rimini vind je de oudste Romeinse stadspoort, de ‘Arco d’Augusto’ en ook kun je er de Foro Ramano, het anfiteatro van Rimini en het kasteel ‘Castel Sismondo’  en nog veel meer bewonderen.

Meer over Rimini vind je hier >>


Parma

Parma is een sensationele stad die een feest is voor je zintuigen, van de gouden tinten tot de aroma's van de kaas, tot de decadente smaken van de delicatessen die hier worden geproduceerd. Het is een stad om te zien en te beleven, met een bruisend leven dankzij de universiteit, een van de oudste van Europa, en de trotse plaats die de inwoners innemen.

Parma is vooral bekend als een voedselstad, denk hierbij aan de heerlijke Parmaham, ‘Prosciutto di Parma’ en Parmezaanse kaas ‘Parmigiano-reggiano’ en handgemaakte pasta's, gevuld met heerlijke lekkernijen.


Parma is ook een culturele stad met monumenten en paleizen, uitbundig versierde kerken en musea van wereldklasse. Begin met de Duomo, de romaanse kathedraal van de stad, gebouwd in 1106 met een barok interieur. Maar het is de koepel waar je uren naar wilt kijken met zijn fresco van de held Coreggio uit zijn geboorteplaats, die in de jaren 1520 een hemels meesterwerk van de Hemelvaart van de Maagd maakte.

En ook de theaters en andere culturele bezienswaardigheden van de stad zijn zeker de moeite waard. Prachtige pleinen als Piazza del Duomo en Piazza Garibaldi lenen zich uitstekend om je vervolgens tegoed te doen aan al het moois en lekkers wat de stad Parma te bieden heeft.


Imola

Imola is een verrassende kleine stad die je zal charmeren en je blij zal maken dat je er bent geweest. Van het statige plein tot het paleis en de met kerkjes bezaaide straatjes, er is veel te genieten. De vele elegante paleizen, aangename pastelkleurige gebouwen langs de geplaveide straten, vermengd met antieke bakstenen structuren, geven het allemaal een waardige uitstraling.


Imola ligt langs de oude Romeinse weg, de Via Emilia. Deze straat is nog steeds een van de hoofdstraten van de stad, met winkels en cafés, leuk om er even doorheen te wandelen. Het centrale plein is Piazza Matteotti, een afgesloten ruimte in Florentijnse stijl die de 'salon' van Imola is.


Ferrara

Ferrara is een prachtige kunststad vol mooie architectuur en interessante straten. Ondanks de aanduiding van de UNESCO werelderfgoed locatie, ligt de stad grotendeels onbekend en buiten het hoofdpad voor de meeste buitenlandse bezoekers.

De oude gracht en muren beschermden de stad en zijn nu nog steeds intact. Je vindt in Ferrare mooie steegjes, paleizen met torentjes, smalle straatjes, grote gebouwen en arcades. Het kasteel werd in beide stijlen gebouwd, met aan de ene kant het middeleeuwse gedeelte en aan de andere kant de toevoeging uit de Renaissance. 

Ferrara Buskers Festival, Ferrara Emilia Romagna Italië


Een andere waardevolle must do is het wereldberoemde straatfestival ‘Ferrara Buskers Festival’. Tijdens dit meerdaagse festival komen allerlei straatartiesten uit verschillende delen van de wereld naar Ferrara, om er hét feest van het jaar mee te maken.


Uitstapje naar San Marino

Ten oosten van de Apennijnen ligt de Italiaanse stad San Marino bovenop een berg. San Marino is officieel de hoofdstad van de dwergstaat San Marino. Tegenwoordig is San Marino vooral een stadje waar je kunt genieten van de oude architectuur. 


In het centrum vind je een aantal paleizen, knusse pleinen en een oud 14e eeuws klooster. Basilica di San Marino neemt daarbij een prominente plaats in. Het nationale symbool van de stad zijn de drie torens ‘La Guaita, La Cesta en Il Montale’ die bovenop de berg Monte Titano staan. Een uitstapje naar het sfeervolle San Marino is zeker een aanrader! 

Stranden

De mooiste stranden van Emilia Romagna vind je aan de Adriatische Zee. De stranden van Rimini, Lido di Savio Ravenna, Milano Marittima, Cattólica, Lido degli Estensi, Lido degli Scacchi en Bellaria zijn de mooiste en meest druk bezochte stranden van deze regio. Aan de stranden vind je verschillende terrassen en andere horeca gelegenheden waar je heerlijk kunt smullen van allerlei Italiaanse lekkernijen.


Tijdens de zomermaanden organiseren de strandtenten regelmatig leuke feesten of andere activiteiten zoals bijvoorbeeld duiken, waterskiën, bootje varen enz... Het bruisende nachtleven van deze plaatsen vind je ook aan of in de nabije omgeving van deze stranden.


Porto Canale Leonardesco

In de badplaats Cesenatico kun je een bezoek brengen aan de romantische haven Porto Canale Leonardesco. In de 16e eeuwse haven liggen vrolijk gekleurde boten, waaronder enkele van het deels drijvende Marine Museum. 


Aan de kade vind je er verschillende terrassen waar je heerlijk kunt vertoeven. Het ontwerp van de haven werd gemaakt door Leonardo da Vinci. Aan het kanaal vind je o.a. bezienswaardigheden als de kerk San Giacomo Apostolo, de vismarkt, Piazza Pisacane en Porte vinciane. Aan de Fosso Venarella vind je ook leuke winkeltjes en kun je er een leuke wandeling maken. Een lekker dagje genieten dus!


ONTDEK OOK DEZE ITALIAANSE REGIO'S

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië