Veneto

De regio Veneto ligt in het noordoosten van Italië, langs de Adriatische Zee. Het wordt begrensd door de regio's Friuli Venezia Giulia, Trentino - Alto Adige, Emilia Romagna, Lombardije en een klein stukje Oostenrijk in het uiterste noorden. Hoewel de meeste reizigers rechtstreeks naar Venetië gaan, bevat de regio ook andere populaire toeristische bestemmingen. Denk hierbij aan Verona, Padua, Vicenza, het Gardameer en het skigebied Cortina d'Ampezzo.


Hoofdstad Venetië

De regionale hoofdstad is Venetië (Venezia). Verdeeld in de provincies Venezia, Padova, Verona, Vicenza, Belluno, Rovigo en Treviso. Ongeveer 4,5 miljoen inwoners wonen hier in de steden, vlakten, lagune, heuvels en bergen.

In Veneto vind je heerlijkste Grappa, tiramisù, olijfolie en prosecco! Deze Noord Italiaanse streek typeert zich door de diepgewortelde wijncultuur, de plattelandskeuken, bergen, heuvels, meren, rivierdalen en een stukje kust. Echt genieten dus!


Venetië

Venetië is één van de best bezochte steden van Italië. Door de combinatie van een rijke historie en veel interessante bezienswaardigheden is Venetië daarom een populaire bestemming. Het toppunt van Venetië is natuurlijk de ligging van de oude stad op eilanden in een lagune, waar het vervoer plaatsvindt via het water. 

Venetië Veneto Italië

De vele kanalen en de prachtige Venetiaanse gondels hebben een enorme aantrekkingskracht op toeristen van over de hele wereld. Niet voor niets dat daarom zoveel mensen Venetië tenminste één keer in hun leven gezien willen hebben. Meer over Venetië lees je hier >>


Verona

Verona is de stad van het liefdespaar Romeo en Julia. Het bezit de betovering van de talrijke kleine provinciesteden die nog veel sporen dragen van een glorieuzer verleden. De Scaliger, leden van een adellijk geslacht dat eigenlijk Della Scala heette en die de stad domineerden vóór de Visconti en Venetië, hebben het historische hart van Verona de belangrijkste monumenten geschonken. Zoals de gotische graftomben op de Piazza dei Signori en het Castelvecchio.

Verona Veneto Italië

Ook de S. Zeno Maggiore is belangwekkend, zowel door de Romaans-Lombardische architectuur als door het drieluik van Mantegna. De stad maakt gebruik van de volmaakte akoestiek van de arena's. Binnen het indrukwekkende Romeinse amfitheater, dat 25.000 toeschouwers kan toelaten, worden vele muziekspekta­kels uitgevoerd. Meer over Verona lees je hier >>


Padova

Padova heeft een schitterend intellectueel en artistiek verleden. De uit 1222 stammende universiteit, die onder haar studenten de grootste Italiaanse renaissancedichters telde, zoals Dante, Petrarca en Tasso, is internationaal beroemd. De geboortestad van Mantegna werd vooral bekend door het verblijf van Giotto, die haar met een reeks fresco's in de Capella degli Scrovegni een indrukwekkend meesterwerk van dramatische expressie heeft nagelaten. De beeldhouwer Donatello schonk haar eveneens belangwekkende monumenten: de bronzen Gattamelata en de basreliëfs op het hoofdaltaar van de basiliek. 

Padova Veneto Italië

In de Capella del Santo daarvan bevindt zich de tombe van de H. Antonius. Het indrukwekkende Caffè Pedrocchi, dat aan het begin van de 19de eeuw aan de Piazza Cavour werd gebouwd, combineert spiegels, fresco's, zuilen en meubels in de stijl van Pompeji tot een 'pre­Hollywoods' decorontwerp.

Een van de beroemdste inwoners van Padova, de architect Palladio, liet binnen zijn geboortestad weinig sporen na, maar bedekte op genereuze wijze Vicenza en de omliggende heuvels met sprankelende bewijzen van zijn talent.

Basic Travel vakantiehuizen


Vicenza

Vicenza dankt de architect Palladio de voorgevel van de basiliek en vooral het Teatro Olympico, het prototype van het Italiaanse theater. De Villa Rotonda daar vlakbij, waar de cineast Joseph Losey Don Giovanni draaide, is de beroemdste van de Palladische villa's: openstaand voor de natuur met een eenvoudige geometrie en beschikkend over een volmaakte harmonie in de verhoudingen, bezitten ze een onbetwiste noblesse, waarin men de echo's van de Engelse architectuur uit de 17de eeuw hoort weerklinken. 

De weelderig met fresco's versierde Villa Cornaro in Piombino Dese en de Villa Barbaro in Masera zijn met tal van andere bouwwerken schitterende voorbeelden van Palladio's genie.
De fresco's van vader en zoon Tiepolo in de Villa Valmarana en het altaarstuk van Giorgione in de dom van Castelfranco tonen verschillende facetten van de schitterende Venetiaanse schilderkunst.

ONTDEK OOK DEZE  ITALIAANSE STEDEN!


BOEK JE REIS NAAR VENETO!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels