Veneto

Veneto biedt je de fijnste Grappa, de tiramisù, de zuiverste olijfolie en de beste prosecco's! Deze Noorditaliaanse streek typeert zich door de diepgewortelde wijncultuur, de plattelandskeuken, bergen, heuvels, meren, rivierdalen en een stukje kust.

Uiteraard is de stad van de gondels en romantiek, Venetië, de trots van deze provincie. Deze stad is gebouwd op zo'n 118 kleine eilandjes in de laguna. In het populaire centrum bezoekt u het Piazza San Marco, Canal Grande, de Ponte di Rialto en de eilandjes Murano en Burano. 

De beroemde operastad Verona komt op een goede tweede plaats. Ook stadjes als Asolo, Bassano del Grappa, Treviso (ook wel het "kleine Venetie" genoemd) zijn typerend voor het welvarende verleden. De stad Padua (Padova) heeft een prachtige basiliek: de Basilica di Sant'Antonio. De bekendste wijn van deze regio is de prosecco, dat als aperitief gedronken wordt.

Op 60 kilometer van Venetië ligt de stad Vicenza en is absoluut de moeite waard te bezoeken.


Venetië
Venetië is één van de best bezochte steden van Italië. De combinatie van een rijke historie en daardoor veel interessante bezienswaardigheden maken van Venetië een populaire bestemming. Het ‘unique selling point’ van Venetië is natuurlijk de ligging van de oude stad op eilanden in een lagune, waar het transport noodgedwongen plaatsvindt via het water. De vele kanalen en de prachtige Venetiaanse gondels hebben een enorme aantrekkingskracht op toeristen van over de hele wereld. Niet voor niets dat zoveel mensen Venetië tenminste één keer in hun leven gezien willen hebben.
Meer over Venetië lees je hier..


Verona
Verona is de stad van het vermaarde liefdes paar Romeo en Julia, bezit de betovering van de talrijke kleine provinciesteden die nog veel sporen dragen van een glorieuzer verleden. De Scaliger, leden van een adellijk geslacht dat eigenlijk Della Scala heette en die de stad domineerden vóór de Visconti en Venetië, hebben het historische hart van Verona de belangrijkste monumenten geschonken: de gotische graftomben op de Piazza dei Signori en het Castelvecchio.
Ook de S. Zeno Maggiore is belangwekkend, zowel door de Romaans-Lombardische architectuur als door het drieluik van Mantegna dat ze bevat. Ten slotte maakt de stad gebruik van de volmaakte akoestiek van de arena's. Binnen het indrukwekkende Romeinse amfitheater, dat 25000 toeschouwers kan bevatten, worden muziekspekta­kels uitgevoerd.
Meer over Verona lees je hier..


Padova
Padova is bevoorrecht met een schitterend intellectueel en artistiek verleden. De uit 1222 stammende universiteit, die onder haar studenten de grootste Italiaanse renaissancedichters telde, zoals Dante, Petrarca en Tasso, is internationaal beroemd. De geboortestad van Mantegna werd vooral bekend door het verblijf van Giotto, die haar met een reeks fresco's in de Capella degli Scrovegni een indrukwekkend meesterwerk van dramatische expressie heeft nagelaten. De beeldhouwer Donatello schonk haar eveneens belangwekkende monumenten: de bronzen Gattamelata en de basreliëfs op het hoofdaltaar van de basiliek. In de Capella del Santo daarvan bevindt zich de tombe van de H. Antonius. Het verbazingwekkende Caffè Pedrocchi, dat aan het begin van de 19de eeuw aan de Piazza Cavour werd gebouwd, combineert spiegels, fresco's, zuilen en meubels in de stijl van Pompeji tot een 'pre­Hollywoods' decorontwerp.
Een van de beroemdste inwoners van Padova, de architect Palladio, liet binnen zijn geboortestad weinig sporen na, maar bedekte op genereuze wijze Vicenza en de omliggende heuvels met sprankelende bewijzen van zijn talent.


Vicenza
Vicenza dankt de architect Palladio de voorgevel van de basiliek en vooral het Teatro Olympico, het prototype van het Italiaanse theater. De Villa Rotonda daar vlakbij, waar de cineast Joseph Losey Don Giovanni draaide, is de beroemdste van de Palladische villa's: openstaand voor de natuur met een eenvoudige geometrie en beschikkend over een volmaakte harmonie in de verhoudingen, bezitten ze een onbetwiste noblesse, waarin men de echo's van de Engelse architectuur uit de 17de eeuw hoort weerklinken. De weelderig met fresco's versierde Villa Cornaro in Piombino Dese en de Villa Barbaro in Masera zijn met tal van andere bouwwerken schitterende voorbeelden van Palladio's genie.
De fresco's van vader en zoon Tiepolo in de Villa Valmarana en het altaarstuk van Giorgione in de dom van Castelfranco tonen verschillende facetten van de schitterende Venetiaanse schilderkunst.


HOTELS IN VENETO


autohuur italië