Lazio

Voor veel mensen staat Lazio gelijk aan Rome. De regio zelf is echter vrij onbekend. Iedereen kent Toscane, Umbrië en natuurlijk Rome, maar de streek rondom Rome is een witte vlek.

Heel jammer, want er is eigenlijk geen andere landstreek met zo’n gevarieerd landschap en zo’n rijke geschiedenis. In de regio Lazio staan veel monumenten en het is een streek die veel bekendheden heeft voortgebracht, denk hierbij aan Cicero, Augustus, Thomas van Aquino en Marcello Mastroianni.

Lazio Italië

Lazio is een regio vol charme en mysterie, en heeft een grenzeloze schoonheid qua natuurlijk landschap. Je zal er geen spijt krijgen wanneer je deze regio ontdekt!


Rome, caput mundi, de stad der steden

Je rondreis in Lazio moet gewoon echt beginnen vanuit de stad Rome, de hoofdstad van de regio en de hoofdstad van Italië. Rome ligt in het centrale deel van het Italiaanse schiereiland, aan de rivier de Tiber, ongeveer 24 km landinwaarts van de Tyrrheense Zee. Rome is de Eeuwige Stad, die vandaag de dag nog steeds een politieke hoofdstad, een religieus centrum en een gedenkteken is voor de creatieve verbeelding van het verleden.

In feite kan de glorieuze Eeuwige Stad ook worden beschouwd als de wereldhoofdstad van kunst en cultuur. Hier tref je monumenten aan van het oude Rome, zoals het Colosseum, de Sint-Pietersbasiliek, het Panteon, Forum Romanum, de Engelenburgt en nog zoveel meer. Rome kun je niet in 1 dag ontdekken, trek hier gerust 5 dagen voor uit.

Rome


Civita di Bagnoregio

Het dorp Civita staat vooral bekend als het stervende dorp (Il paese che muore). Na een aardbeving in 1695 is het middeleeuwse dorp, prachtig gelegen op een heuvel, vertrokken de bewoners massaal en was het dorp alleen nog maar bereikbaar met ezels. Daardoor werd er besloten een stenen brug te bouwen om Civita weer te verbinden met het grotere Bagnoregio. 

In 1965 werd de brug vervangen door een stevige lange, smalle voetgangersbrug waardoor het nu lopend te bezoeken is. Auto’s kunnen de stervende stad niet in. 

In Civita kun je dwalen tussen de verlaten antieke woningen, sommige daarvan zijn nu weer in gebruik genomen als eethuisjes en ateliers.

Bewonder de Porta di Santa Maria, hierop zie je twee leeuwen die mensenhoofden tussen hun klauwen vasthouden, die het verjagen van de tirannieke familie Monaldeschi uitbeelden.

De beelden van Bomarzo
Als je een fascinerend avontuur wilt beleven in de wereld van sprookjes, dan zit er niets anders op dan een bezoek te brengen aan de Sacro Bosco di Bomarzo, in de provincie Viterbo, ontworpen door de grote architect Jacopo Barozzi, genaamd Vignola. Hier is het prachtige schouwspel van de natuur door Barozzi omgevormd tot een betoverende plek die wordt gedomineerd door monsterlijke en legendarische wezens.

Lago di Martignano
Naast het bekende Lago di Bracciano ligt een klein vulkanisch meer in een rustig gebied, slechts op 30 kilometer rijden van Rome.

Het meer ligt in een natuurgebied waar je geen motorboten of vol met gebouwde huizen zult tegenkomen. Wel vind je er mooie weidestrandjes en kleine eettentje waar je heerlijk kunt genieten van heerlijke vis van de grill.


Aangezien de meeste Italianen liever hun tijd besteden aan de kust, zul je er zelfs in de zomer maar weinig mensen aantreffen. Echte aanrader dus om lekker even je rust te pakken!


Parco Nazionale del Circeo

Op slechts 100 kilometer van de hoofdstad is het mogelijk om het Circeo National Park te bewonderen, waarvan de instelling dateert uit 1934. Het park strekt zich uit over het grondgebied tussen de steden Terracina en Anzio en wordt gedomineerd door het voorgebergte van Circeo, en met een ongeveer 540 meter authentieke vuurtoren in de Tyrrheense Zee. je vindt er Prehistorische grotten, die talrijke overblijfselen bevatten en de karakteristieke Kustduin. Aanrader!

Cerveteri

Voorbij Rome ontvouwt het landschap van Lazio zich in een panorama van vruchtbare velden, bezaaid met cipressen en parasoldennen. Als je je noordwaarts richting Toscane begeeft, ga je naar het hart van het oude Etruskische land. Een van de meest suggestieve getuigenissen van deze oude cultuur ligt in Cerveteri, een rustig stadje op een uur rijden ten noorden van Rome. Het is een gemakkelijke dagtrip vanuit de stad, of een bestemming op zich voor diegenen die gefascineerd waren door Italië vóór de Romeinse tijd.

De necropolis van Banditaccia, aan de rand van Cerveteri, is een prachtige Etruskische "stad van de doden" die, samen met de necropolis in Tarquinia, op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Dit archeologische park dompelt je onder in de wereld van de oude Etrusken. De graven in Cerveteri zijn georganiseerd langs verharde wegen met goten, afvoeren en trottoirs die uit de rotsen zijn gehouwen, allemaal representatief voor de Etruskische stadsplanning. Wanneer je door de straten van Banditaccia loopt, krijg je een idee van hoe het voelde om in een Etruskische stad te verblijven.

Monte Terminillo

Monte Terminillo ligt in de regio Lazio in Midden-Italië en maakt deel uit van de Apennijnen. Ongeveer 100 kilometer van de stad Rome, staat het ook bekend als de berg van Rome. In de jaren 70 en 80 was het een zeer populaire bestemming.

Gedeeltelijk vergeten vanwege de lage ligging in vergelijking met andere bergen van de Apennijnen, is het eigenlijk een van de mooiste wandelroutes die Midden-Italië te bieden heeft. De schoonheid van het landschap is ongelooflijk mooi en de verscheidenheid aan landschappen is absoluut opmerkelijk.

Monte Terminillo Italia ItaliëItaly

Monte Terminillo is 2.217 meter hoog, en de 8 kilometer lange wandeling naar de top leidt van Rifugio Sebastiani (waar je je auto kunt achterlaten) via de top van Monte Terminillo naar Vetta Sassetelli en terug.

Het moeilijkste deel van de route is in het begin: een zeer steile helling leidt rechtstreeks naar de top. Daarna begint de route weer te dalen, waardoor je een prachtig uitzicht hebt op de omliggende bergen en de prachtige valleien van dit gebied.

Sommige kleurrijke en harige wilde bloemen bloeien langs het pad als je er in de lente en zomer bent. De torenhoge muren van de berg bieden ook een aantal bergbeklimroutes. 
Afhankelijk van de sneeuwval kan dit nog tot eind oktober.

Abbazia di Farfa

In het hart van de oude regio Sabina, aan de voet van de berg Acuziano, in een mystieke sfeer van stilte in het hele dorp, staat de abdij van Farfa. Als je de abdij nadert, die wordt omgeven door een fascinerende groene natuur, kun je de frisse ochtendlucht voelen, verwarmd door een felle zon.

De abdij van Farfa is een zeer fascinerende plek, vol rust en eenvoud, net zo eenvoudig als de Benedictijnse monniken die in hun diepe spirituele atmosfeer leven. Hun gewone leven is gewijd aan God en de Heilige Maagd Maria.

Farfa Abdij Italië

In 1928 werd de abdij uitgeroepen tot nationaal monument vanwege zijn architecturale en artistieke schoonheid. Met zijn duizendjarige geschiedenis, door perioden van pracht en decadentie, verwoestingen en renaissance, is de abdij een cultureel en spiritueel centrum gebleven dankzij de oprichters S. Lorenzo Siro en S. Tommaso da Moriana en de zalige Placido Riccardi en Ildefonso Schuster.

Verschillende koningen, keizers en pausen (de laatste was paus Johannes Paulus II, 19 mei 1993) hebben de abdij door de eeuwen heen bezocht. Tegenwoordig bezoeken duizenden bezoekers het culturele en artistieke erfgoed en brengen ze enige tijd of zelfs dagen door op deze vredige plek om hun geest en ziel tot rust te brengen.

Wandelend door het park en de tuinen kun je er het kleine oude schilderachtige dorpje Farfa bewonderen, eigendom van de "Filippo Cremonesi"-stichting, met de mooie huizen en de werkplaatsen die worden gerund door bekwame ambachtslieden.

Tivoli

Tivoli is schilderachtig gelegen op de westelijke hellingen van de Sabijnse heuvels, langs de rivier de Aniene waar het de Campagna di Roma binnenkomt, net ten oosten van Rome. Deze locatie was de belangrijkste natuurlijke route oostwaarts vanuit Rome langs de Via Tiburtina Valeria en is sinds de prehistorie continu bewoond geweest.

Villa Adriana Tivoli Italië

Op het gebied van bezienswaardigheden heeft Tivoli een uitstekende selectie historische architectuur, zoals de Rocca Pia, Villa d'Este en de San Lorenzo-kathedraal. Bovendien profiteert de gemeente van een reeks prachtige watervallen, een oud Romeins amfitheater en een reeks hoogwaardige restaurants en bars. Door de nabijheid van Rome is Tivoli een geweldige locatie om een dagtocht te maken, of om te gebruiken als uitvalsbasis voor het verkennen van Lazio.

Villa Adriana

Veel mensen weten het niet, maar direct ten westen van Tivoli vind je een immens complex dat is gemaakt voor de Romeinse keizer Hadrianus. Met een oppervlakte van 120 hectare bevat dit prachtige complex een groot aantal goed bewaarde gebouwen en biedt het een prachtig inzicht in het oude Rome.

De keizer gebruikte deze villa als toevluchtsoord uit Rome in de 2e eeuw na Christus en Tivoli werd gekozen vanwege het schilderachtige landschap. Tegenwoordig zijn er nog veel mooie gebouwen te vinden, zoals de Grandi Terme, de Quadriportico, het Teatro Marittimo en de Piazza d'Oro.

Verder vind je er een overvloed aan artefacten van de site, zoals mozaïeken, aardewerk en keramiek.

Bij een bezoek aan Tivoli is een bezoek aan de Villa Adriana een absolute must!

Adres: Villa Adriana is Largo Marguerite Yourcenar 1, 00019 Tivoli RM, Italië


Villa d’Este

De tuinen van Villa d'Este zijn gebouwd tussen 1550 en 1572 voor kardinaal Ippolito D’Este, de zoon van Lucrezia Borgiazijn en zijn misschien wel de bekendste tuinen in Italië.

Gelegen in het westelijke deel van het stadscentrum nabij de Duomo, zijn de tuinen uitgestrekt en je zou gemakkelijk uren kunnen besteden aan het verkennen van de verschillende gesegmenteerde gebieden.

In de tuinen vind je watervallen, bassins, visvijvers en 500 fonteinen, waaronder de monumentale Fontana di Nettuno, de Fontana di Tivoli en Le Centro Fontane. Elke fontein is versierd met sculpturen en sierlijke decoraties. Daarnaast is er een reeks aangelegde tuinen vol planten, bomen en groen.

Een echte magische plek om doorheen te lopen en in combinatie met het Villa d'Este Paleis, is het een van de toplocaties in Tivoli.

Adres: Piazza Trento, 5, 00019 Tivoli RM, Italië


Ostia, Ostia Antica

Ooit was dit de havenstad van het oude Rome, nu is Ostia Antica een enorme archeologische vindplaats, gelegen nabij Rome. De stad werd meer dan tien eeuwen geleden verlaten en begraven totdat het werd herontdekt.

Na de ineenstorting van het rijk raakte de stad in verval, werd uiteindelijk verlaten en bleef eeuwenlang onaangeroerd en prachtig bewaard gebleven.

Ostia Antico Italië

Als je Pompeii of Herculaneum niet gaat bezoeken, dan is Ostia Antica een archeologische vindplaats die het bezoeken waard is en waar je je kunt voorstellen hoe de inwoners van de stad eeuwen geleden leefden. Loop door de goed bewaarde ruïnes met millennia-oude gebouwen, fresco's en mozaïeken. 

Je kunt een gids kopen in de winkel ter plaatse of er een rondleiding nemen. 

Rome
ONTDEK OOK DEZE ITALIAANSE REGIO'S

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië