Marche

Deze regio wordt met recht ook wel als het best bewaarde geheim van Italië gezien. het heeft namelijk alles wat je je maar kunt wensen. De Marken ligt in het midden van Italië aan de Adriatische zee en tegen de Apennijnen. Je vindt er ongerepte natuur, bergen, strand, mooie oude steden en pittoreske dorpjes. De Marche heeft veel weg van Toscane, maar hier is het stukken rustiger en meer ruimte.


Urbino

In het noorden van Le Marche ligt de universiteitsstad Urbino en is zeker een bezoekje waard. Het historisch centrum staat op de Werelderfgoedlijst en dat begrijp je wel wanneer je er rondloopt. In de 15e eeuw liet Federico van Montefeltro Urbino omtoveren tot een prachtige stad in renaissancestijl. Hij kreeg daarbij hulp van bekende kunstenaars zoals, Leonardo da Vinci, die de stadsmuren ontwierp.

Het Dogenpaleis in het centrum van Urbino laat de prachtige Italiaanse Renaissance architectuur zien. Tegenwoordig dient het als museum en bevat het een indrukwekkende kunstcollectie met onder andere werken van Rafaël, die in Urbino geboren is. Het geboortehuis van Rafaël is open voor bezichtiging, net als de Kathedraal, het Mausoleo di Duchi en het oude klooster van Santa Chiara.


Corinaldo

Corinaldo is een van de mooiste sprookjesachtige burchtstadjes van Italië. In de 14e eeuw werden de stadsmuren gebouwd en zijn nog steeds bijna geheel intact. Via 100 treden van de La Piaggia kom je uit in het oude centrum van Corinaldo.

Op de trap vind je de put Il Pozzo della Polenta. Deze put kreeg deze naam na een leuke legende, namelijk over een boer die niet uit de put wilde worden gehaald nadat de zak maïsmeel die hij bij zich had, in de put was gevallen. Hij klom de put in om nog te redden wat er te redden viel. Uiteindelijk bleef de boer liever in de put om te smullen van de ontstane polenta.


Wanneer je de trap hebt genomen, kun je een rondwandeling maken langs het Palazzo Comunale, en zie je het onafgebouwde huis van de Scuretto, een theater en het Santuarium van Santa Maria Goretti. Deze vrouw werd heilig verklaard nadat ze op haar sterfbed haar moordenaar vergaf. Niet ver van Corinaldo vandaan kun je het geboortehuis van Santa Maria Goretti bezoeken.


De grotten van Frasassi

De grotten van Frasassi in het hart van het Gola della Rossa natuurreservaat zijn een echte must see! Zodra je de Abisso Ancona binnenstapt, een enorme grote hal van meer dan 200 meter hoog, gaat er een wereld van druipstenen en pegels voor je open!


Onder begeleiding van een gids kun je verschillende routes binnenin de grotten afleggen door het enorme ondergrondse gangenstelsel en de verschillende ruimtes.


Ancona

Ancona is de hoofdstad van Le Marche en ligt tegen de helling van de Monte Conero. De stadis een badplaats en een culturele stad tegelijkertijd waar je heerlijk door de haven kunt slenteren en een blik werpen op het Lazzaretto en de Triomfboog van Trajanus bij de noorder pier.


In het sfeervolle historische centrum van de stad vind je heel wat bezienswaardigheden, zoals het Theater van de Muzen en de Santa Maria delle Scale, maar ook veel leuke winkels en boetiekjes. Het Piazza del Plebiscito is in het weekend dé ontmoetingsplek voor de jeugd. Net buiten het centrum ligt de Kathedraal van San Ciriaco op de top van de Guasco-heuvel. Niet alleen de Kathedraal maar ook het uitzicht is spectaculair: je kijkt uit over de hele stad en de Golf van Ancona.


Stranden van Sirolo

De mooiste stranden van De Marken vind je onder Ancona, langs de Riviera del Conero in het natuurgebied Monte Conero. Om nog preciezer te zijn: bij de badplaats Sirolo. Je vindt er het Spiaggia Urbani: een prachtig wit strand aan de azuurblauwe zee. Heel geschikt voor een dagje strand met kinderen omdat het water niet meteen diep wordt.


De stranden van San Michele en I Sassi Neri zijn net zo mooi, maar moeilijker en alleen te voet te bereiken. Het strand van de Due Sorelle, de rotsformaties die doen denken aan twee biddende zusters, kun je alleen bereiken per boot of na een wandeling vanaf Monte Conero over een bospad. Maar de verfrissende duik in de blauwe zee en een vrijwel leeg strand maken het die moeite meer dan waard.

Loreto

Loreto zie je vanuit de verte op de heuveltop liggen: de koepel van de Basiliek van het Heilig Huis is duidelijk te herkennen. De Basiliek houdt het midden tussen een kerk en een vesting. Een bijzonder bouwwerk dus om dat te bescherming wat Loreto tot een wereldwijd bekend bedevaartsoord maakt: de resten van het Heilige Huis van Nazareth waar Maria de Verkondiging kreeg.


Niet alleen pelgrims, maar ook heel wat kunstliefhebbers weten de weg naar Loreto te vinden. In de Basiliek en in de schilderijenverzameling van het Palazzo Apostolico zijn een groot aantal kunstwerken te bewonderen van bekende schilders. Uitgekeken of liever iets actievers doen? Maak dan een wandeling over de weergang. Als het weer meewerkt, heb je vanaf de Piazzale Giovanni Paolo II een prachtig uitzicht over de kustlijn van het natuurgebied Il Conero en de Adriatische Zee.


Macerata

Macerata is een relatief onbekend middeleeuws stadje op een heuvel tussen de Valle del Chieti en de Valle del Potenza in. De universiteit van de stad behoort tot een van de oudste van Italië. Het ligt, net als de 15de-eeuwse Torre Civica aan het Piazza della Libertà.


Aan hetzelfde plein ligt ook het Sferisterio, het halfcirkelvormige openluchttheater uit het begin van de 19e eeuw. Het heeft een bijzondere akoestiek en mocht je de kans hebben, dan is het bijwonen van een van de vele opera-, muziek- of balletvoorstellingen die ’s zomers georganiseerd worden, een aanrader!


Le Lame Rosse

Altijd al eens door een canyon willen wandelen? Dan kun je de Lame Rosse in het noordelijk deel van het Nationaal Park Monte Sibillini niet overslaan. De erosie van de rotsformaties waar je langs wandelt doet denken aan de Amerikaanse Grand Canyon.


Er zijn meerdere wegen die naar de Lame Rosse leiden, maar de meestgebruikte en gemakkelijkste route start bij de dijk van het Fiastra-meer. De wandeling om bij de canyon te komen duurt ongeveer 2,5 uur. Saai is dat niet: het landschap waar je door heen wandelt varieert van lange stukken door weelderig groen en hier en daar een glimp van het meer tot een bijna Marsachtig langschap vanwege de rode grond. En er is voldoende schaduw van het bos om het ook op een wat zonnigere dag te lopen.


Monte Sibilla

Nog niet utigewandeld? Zin in avontuur op zoek naar de waarheid achter een legende? Maak dan een tocht naar de top van Monte Sibilla in het zuidelijke deel van het nationale natuurpark Monti Sibillini! Monte Sibilla dankt zijn naam aan de legende van de toekomstvoorspellende heks Sibilla, die ook vandaag de dag nog zou wonen in haar grot dichtbij de top van de berg.


Om er te komen loop je over oude paden, onverharde wegen en smalle weggetjes in een bergachtige omgeving. De beloning? Een uniek en schilderachtig panorama als je aankomt bij de grot. En als de heks thuis is, natuurlijk een toekomstvoorspelling! 😉 


Ascoli Piceno

In het zuiden van De Marken ligt de stad van de 100 torens met het mooiste plein van Italië: Ascoli Piceno. Aan het plein, het Piazza del Popolo, liggen de meest belangrijke gebouwen van de stad zoals de Kerk van San Francesco, het Palazzo dei Capitani en het beroemde Caffé Meletti. Hier een espresso drinken of de anijslikeur Anisetta Meletti proeven hoort eigenlijk standaard bij een bezoek aan de stad.


Mocht je van schilderkunst houden, dan ben je het eigenlijk aan jezelf verplicht de Pinacoteca te bezoeken. Je vindt het op de tweede verdieping van het  Palazzo del Municipio in Piazza Arringo. Er zijn prachtige werken van onder andere Tiziano, Tintoretto, Guido Renui en Crivelli te bekijken.


ONTDEK OOK DEZE ITALIAANSE REGIO'S

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Bron: Ditisitalie, vivere-e-gustare.