Marche

Le Marche heeft alles wat je je maar zou kunnen wensen voor een trip naar Italië. Het wordt niet voor niets gezien als het best bewaarde geheim van Italië. De Marken ligt in het midden van Italië aan de Adriatische zee, tegen de Apennijnen aan en grenst aan Emilia- Romagna, Umbrië, Toscane, Lazio én Abruzzo. Je vindt in deze regio bergen, ongerepte natuur, strand, prachtige oude steden en mooie pittoreske dorpjes. Le Marche lijkt in veel opzichten op Toscane, maar het is er een stuk rustiger en biedt ook meer ruimte.

Marche - Marken - Italië


Urbino

In het noorden van Le Marche ligt de universiteitsstad Urbino en is zeker een bezoekje waard. Het historisch centrum staat op de Werelderfgoedlijst en dat begrijp je wel wanneer je er rondloopt. In de 15e eeuw liet Federico van Montefeltro Urbino omtoveren tot een prachtige stad in renaissancestijl. Hij kreeg daarbij hulp van bekende kunstenaars zoals, Leonardo da Vinci, die de stadsmuren ontwierp.

Het Dogenpaleis in het centrum van Urbino laat de prachtige Italiaanse Renaissance architectuur zien. Tegenwoordig dient het als museum en bevat het een indrukwekkende kunstcollectie met onder andere werken van Rafaël, die in Urbino geboren is. Het geboortehuis van Rafaël is open voor bezichtiging, net als de Kathedraal, het Mausoleo di Duchi en het oude klooster van Santa Chiara.

Corinaldo

Corinaldo is een van de mooiste sprookjesachtige burchtstadjes van Italië. In de 14e eeuw werden de stadsmuren gebouwd en zijn nog steeds bijna geheel intact. Via 100 treden van de La Piaggia kom je uit in het oude centrum van Corinaldo.

Op de trap vind je de put Il Pozzo della Polenta. Deze put kreeg deze naam na een leuke legende, namelijk over een boer die niet uit de put wilde worden gehaald nadat de zak maïsmeel die hij bij zich had, in de put was gevallen. Hij klom de put in om nog te redden wat er te redden viel. Uiteindelijk bleef de boer liever in de put om te smullen van de ontstane polenta.


Wanneer je de trap hebt genomen, kun je een rondwandeling maken langs het Palazzo Comunale, en zie je het onafgebouwde huis van de Scuretto, een theater en het Santuarium van Santa Maria Goretti. Deze vrouw werd heilig verklaard nadat ze op haar sterfbed haar moordenaar vergaf. Niet ver van Corinaldo vandaan kun je het geboortehuis van Santa Maria Goretti bezoeken.


De grotten van Frasassi

De grotten van Frasassi in het hart van het Gola della Rossa natuurreservaat zijn een echte must see! Zodra je de Abisso Ancona binnenstapt, een enorme grote hal van meer dan 200 meter hoog, gaat er een wereld van druipstenen en pegels voor je open!


Onder begeleiding van een gids kun je verschillende routes binnenin de grotten afleggen door het enorme ondergrondse gangenstelsel en de verschillende ruimtes.


Ancona

Ancona, de hoofdstad van de regio Marche, ligt aan de Adriatische kust. Het staat bekend om haar stranden, zoals Passetto Beach, en de kathedraal op de heuveltop van San Ciriaco. In het stadscentrum is de Fontana del Calamo een fontein met bronzen maskers van mythische figuren. In de haven zijn de oude Boog van Trajanus en de Lazzaretto, en de Mole Vanvitelliana, een 18e eeuws vijfhoekig gebouw op een eigen eiland.


Ancona is een bruisende havenstad en ligt direct tegenover Zadar, Kroatië. Ancona is een van de belangrijkste havens in de Adriatische Zee en heeft een economie die gebaseerd is op passagiersvervoer en commerciële scheepvaart. Het hele havengebied beschikt over een fantastische combinatie van moderne faciliteiten en historische gebouwen zoals de Arco di Traiano en de Mole Vanvitelliana. Daarnaast heeft deze stad een aantal fantastische pleinen, historische monumenten en musea, plus een groot aantal goede restaurants en bars. 

Als je op zoek bent naar een spannende en leuke ontsnapping aan de Adriatische kust, dan is Ancona de plek om te bezoeken!

Stranden van Sirolo

De mooiste stranden van de Marken vind je onder Ancona, langs de Riviera del Conero in het natuurgebied Monte Conero. En dan voornamelijk bij de badplaats Sirolo. Daar vind je de Spiaggia Urbani, een prachtig wit strand met een azuurblauwe zee. Heerlijk voor een dagje strand, vooral ook met kinderen omdat het water daar niet gelijk heel diep is.


De stranden van San Michele en I Sassi Neri zijn ook zeker de moeite waard, maar deze zijn alleen te voet te bereiken. Het strand van de Due Sorelle kun je alleen bereiken per boot of na een wandeling vanaf Monte Conero over een bospad, vanwege de enorme rotspartijen. Maar een verfrissende duik in de blauwe zee en een vrijwel leeg strand maken de wandeling het meer dan de moeite waard.

Loreto

Het plaatsje Loreto zie je al van veraf liggen op de heuveltop door de koepel van de Basiliek van het Heilig Huis, een prachtige Basiliek dat bekend staat als een bedevaartsoord vanwege de resten van het Heilige Huis van Nazareth, de plek waar Maria de Verkondiging kreeg.


Niet alleen pelgrims, maar ook veel kunstliefhebbers bezoeken regelmatig Loreto. In de Basiliek en in de Palazzo Apostolico zijn een groot aantal kunstwerken te vinden van bekende schilders.

Tip: Wanneer het onbewolt is heb je vanaf de Piazzale Giovanni Paolo II een prachtig uitzicht over de kustlijn van het natuurgebied Il Conero en de Adriatische Zee. Een echte aanrader!


Macerata

Nog vrij onbekend, op een heuvel tussen de Valle del Chieti en de Valle del Potenza ligt het middeleeuws stadje Macerata. In deze stad staat de oudste universiteit van Italië. gelegen aan de Piazza della Libertà. Hier vind je ook de 15e eeuwse Torre Civica.


Aan hetzelfde plein ligt ook het halfcirkelvormige openluchttheater, het Sferisterio, gebouwd aan het begin van de 19e eeuw en met een bijzondere akoestiek.

Tip:  Een echte aanrader is het om een van de vele opera-, muziek- of balletvoorstellingen, die ’s zomers georganiseerd worden, eens te bezoeken!

Le Lame Rosse

Wanneer je van wandelen houdt, is het een aanrader om langs de Lame Rosse (rode rotsen) in het noordelijk deel van het Nationaal Park Monte Sibillini te wandelen. De erosie van de rotsformaties heeft wat weg van de Grand Canyon.


Er zijn meerdere routes die naar de Lame Rosse gaan, waarvan de meest gebruikte route bij de dijk van het Fiastra-meer begint. De prachtige en toch stevige wandeling duurt dik 2 uur en varieert van wandelstukken door groen landschap en een soort van Mars-achtig langschap waar de grond rood bedekt is. Onderweg kom je genoeg bos tegen om even te schuilen voor de zon en even te genieten van je meegenomen lunch.


Monte Sibilla

Nog niet utigewandeld? Zin in avontuur en op zoek naar de waarheid achter een legende? Maak dan een tocht naar de top van Monte Sibilla in het zuidelijke deel van het nationale natuurpark Monti Sibillini! Monte Sibilla dankt zijn naam aan de legende van de toekomstvoorspellende heks Sibilla, die ook vandaag de dag nog zou wonen in haar grot dichtbij de top van de berg.


Na een wandeling over oude en smalle paden, onverharde weggetjes kom je uit bij een grot met een uniek en schilderachtig panorama. Wie weet is de heks wel thuis en wil ze je een toekomstvoorspelling geven! 😉


Ascoli Piceno

Ascoli Piceno is de stad van de 100 torens en heeft het mooiste plein van Italië! Aan de Piazza del Popolo, liggen de meest belangrijke gebouwen van de stad zoals de kerk van San Francesco, het Palazzo dei Capitani en het beroemde Caffé Meletti. Tip: Neem hier een espresso of de anijslikeur Anisetta Meletti, want dat is eigenlijk een must-do aan een bezoek aan deze stad.


Wanneer je van schilderkunst houdt, dan is een bezoekje brengen aan de Pinacoteca echt de moeite waard. Op de 2e verdieping van het  Palazzo del Municipio in Piazza Arringo vind je prachtige werken van onder andere Tiziano, Tintoretto, Guido Renui en Crivelli.


ONTDEK OOK DEZE ITALIAANSE REGIO'S


BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels