Marche

Le Marche wordt ook wel het best bewaarde geheim van Italië genoemd en is een regio die alles heeft wat je je kunt wensen. Deze regio wordt ook wel De Marken genoemd in het Nederlands, wat is afgeleid van het Germaanse woord mark, wat grens/markering betekent. De Marken ligt midden in Italië tussen de Adriatische zee en de Apennijnen. In Le Marche vind je bergen, strand, prachtige oude steden en lieflijke dorpjes, maar ook ongerepte natuur. Het doet denken aan Toscane, maar hier vind je nog de rust, ruimte en puurheid. De perfecte setting voor het beleven van Italië.


Urbino
De universiteitsstad Urbino in het noorden van De Marken is een bezoek meer dan waard. Het historisch centrum staat op de Werelderfgoedlijst en als je er rondloopt, snap je wel waarom. In de 15e eeuw toverde Federico van Montefeltro het middeleeuwse stadje om in een prachtige stad in renaissancestijl. Hij riep daarvoor de hulp in van bekende kunstenaars; zo is het ontwerp van de stadsmuren bijvoorbeeld van de hand van Leonardo da Vinci.

Het speciaal voor Federico gebouwde Dogenpaleis in het centrum van de stad is een prachtig voorbeeld van de Italiaanse Renaissance-architectuur. Het biedt tegenwoordig onderdak aan een indrukwekkende kunstcollectie met onder andere werken van Rafaël, die in Urbino werd geboren. Je kunt zijn geboortehuis in de stad bezichtigen, net als de Kathedraal, het oude klooster van Santa Chiara en het Mausoleum van de Dogen, net buiten Urbino.

Corinaldo
Het sprookjesachtige Corinaldo is een van de mooiste burchtstadjes van Italië. De stadsmuren werden in de 14e eeuw opgetrokken en zijn, een unicum, nog bijna geheel intact. Via de honderd treden van La Piaggia kom je uit in het oude centrum van de stad. Op de trap vind je Il Pozzo della Polenta. Deze put is vernoemd naar de legende van een boer die niet uit de put gered wilde worden toen zijn zak maïsmeel in de put viel. Hij klom erachteraan om te redden wat er te redden viel. En zou uiteindelijk liever in de put zijn gebleven om te eten van de ontstane polenta. Voorbijgangers op de trap ruiken af en toe zelfs de geur van gebraden worstjes…

Als je de laatste trede van La Piaggia hebt genomen, kun je een rondwandeling maken langs het Palazzo Comunale, het onafgebouwde huis van de ‘stadsgek’ Scuretto, het theater en het Santuarium van Santa Maria Goretti. Zij werd heilig verklaard nadat ze op haar sterfbed haar moordenaar vergaf. Op enkele minuten van Corinaldo kun je haar geboortehuis bezoeken.

Grotten van Frasassi
Altijd al als een Jules Verne een reisje willen maken naar het binnenste van de aarde? De grotten van Frasassi in het hart van het Gola della Rossa-natuurreservaat zijn je kans! Zodra je de Abisso Ancona binnenstapt, de grootste grot waar qua afmetingen de Dom van Milaan in zou passen, gaat er een wereld van stalactieten en stalagmieten voor je open!

Onder begeleiding van een gids kun je verschillende routes afleggen door het enorme ondergrondse gangenstelsel en de verschillende ‘zalen’ bezoeken, zoals de Zaal van 200, de Grand Canyon, de Zaal van de Beer en de Zaal van het Oneindige. De natuurlijke ‘kunstwerken’ als het Zwaard van Damokles, de kleine Madonna, de Kameel, het Kasteel van de Heksen en de kleine Niagara-waterval zullen je nog lang bijblijven.

De hoofdstad Ancona
Ancona, hoofdstad van De Marken, ligt tegen de helling van de Monte Conero. Het is een badplaats en een culturele stad tegelijkertijd. Je kunt er heerlijk door de haven slenteren en een blik werpen op het Lazzaretto en de Triomfboog van Trajanus bij de noorder pier.

In het sfeervolle historische centrum van de stad vind je heel wat bezienswaardigheden, zoals het Theater van de Muzen en de Santa Maria delle Scale, maar ook veel leuke winkels en boetiekjes. Het Piazza del Plebiscito is in het weekend dé ontmoetingsplek voor de jeugd. Net buiten het centrum ligt de Kathedraal van San Ciriaco op de top van de Guasco-heuvel. Niet alleen de Kathedraal maar ook het uitzicht is spectaculair: je kijkt uit over de hele stad en de Golf van Ancona.

Stranden van Sirolo
De mooiste stranden van De Marken vind je onder Ancona, langs de Riviera del Conero in het natuurgebied Monte Conero. Om nog preciezer te zijn: bij de badplaats Sirolo. Je vindt er het Spiaggia Urbani: een prachtig wit strand aan de azuurblauwe zee. Heel geschikt voor een dagje strand met kinderen omdat het water niet meteen diep wordt.

De stranden van San Michele en I Sassi Neri zijn net zo mooi, maar moeilijker en alleen te voet te bereiken. Het strand van de Due Sorelle, de rotsformaties die doen denken aan twee biddende zusters, kun je alleen bereiken per boot of na een wandeling vanaf Monte Conero over een bospad. Maar de verfrissende duik in de blauwe zee en een vrijwel leeg strand maken het die moeite meer dan waard.

Loreto
Loreto zie je vanuit de verte op de heuveltop liggen: de koepel van de Basiliek van het Heilig Huis is duidelijk te herkennen. De Basiliek houdt het midden tussen een kerk en een vesting. Een bijzonder bouwwerk dus om dat te bescherming wat Loreto tot een wereldwijd bekend bedevaartsoord maakt: de resten van het Heilige Huis van Nazareth waar Maria de Verkondiging kreeg.

Niet alleen pelgrims, maar ook heel wat kunstliefhebbers weten de weg naar Loreto te vinden. In de Basiliek en in de schilderijenverzameling van het Palazzo Apostolico zijn een groot aantal kunstwerken te bewonderen van bekende schilders. Uitgekeken of liever iets actievers doen? Maak dan een wandeling over de weergang. Als het weer meewerkt, heb je vanaf de Piazzale Giovanni Paolo II een prachtig uitzicht over de kustlijn van het natuurgebied Il Conero en de Adriatische Zee.

Macerata
Macerata is een relatief onbekend middeleeuws stadje op een heuvel tussen de Valle del Chieti en de Valle del Potenza in. De universiteit van de stad behoort tot een van de oudste van Italië. Het ligt, net als de 15de-eeuwse Torre Civica aan het Piazza della Libertà.

Aan hetzelfde plein ligt ook het Sferisterio, het halfcirkelvormige openluchttheater uit het begin van de 19e eeuw. Het heeft een bijzondere akoestiek en mocht je de kans hebben, dan is het bijwonen van een van de vele opera-, muziek- of balletvoorstellingen die ’s zomers georganiseerd worden, een aanrader!

Le Lame Rosse
Altijd al eens door een canyon willen wandelen? Dan kun je de Lame Rosse in het noordelijk deel van het Nationaal Park Monte Sibillini niet overslaan. De erosie van de rotsformaties waar je langs wandelt doet denken aan de Amerikaanse Grand Canyon.

Er zijn meerdere wegen die naar de Lame Rosse leiden, maar de meestgebruikte en gemakkelijkste route start bij de dijk van het Fiastra-meer. De wandeling om bij de canyon te komen duurt ongeveer 2,5 uur. Saai is dat niet: het landschap waar je door heen wandelt varieert van lange stukken door weelderig groen en hier en daar een glimp van het meer tot een bijna Marsachtig langschap vanwege de rode grond. En er is voldoende schaduw van het bos om het ook op een wat zonnigere dag te lopen.

De top van de Monte Sibilla
Nog niet utigewandeld? Zin in avontuur op zoek naar de waarheid achter een legende? Maak dan een tocht naar de top van Monte Sibilla in het zuidelijke deel van het nationale natuurpark Monti Sibillini! Monte Sibilla dankt zijn naam aan de legende van de toekomstvoorspellende heks Sibilla, die ook vandaag de dag nog zou wonen in haar grot dichtbij de top van de berg.

Om er te komen loop je over oude paden, onverharde wegen en smalle weggetjes in een bergachtige omgeving. De beloning? Een uniek en schilderachtig panorama als je aankomt bij de grot. En als de heks thuis is, natuurlijk een toekomstvoorspelling! 😉 

Ascoli Piceno
In het zuiden van De Marken ligt de stad van de 100 torens met het mooiste plein van Italië: Ascoli Piceno. Aan het plein, het Piazza del Popolo, liggen de meest belangrijke gebouwen van de stad zoals de Kerk van San Francesco, het Palazzo dei Capitani en het beroemde Caffé Meletti. Hier een espresso drinken of de anijslikeur Anisetta Meletti proeven hoort eigenlijk standaard bij een bezoek aan de stad.

Mocht je van schilderkunst houden, dan ben je het eigenlijk aan jezelf verplicht de Pinacoteca te bezoeken. Je vindt het op de tweede verdieping van het  Palazzo del Municipio in Piazza Arringo. Er zijn prachtige werken van onder andere Tiziano, Tintoretto, Guido Renui en Crivelli te bekijken.


HOTELS IN LE MARCHE


autohuur italië
Bron: Ditisitalie, vivere-e-gustare.