Lucca

Lucca is een historische stad in Toscane aan de westkust van Italië. De stad ligt in de buurt van Pisa en staat bekend als de stad met honderd kerken vanwege de grote hoeveelheid historische religieuze bouwwerken. Daarom Lucca staat in heel Italië bekend om zijn fantastische middeleeuwse stadsmuren die nog steeds het grootste deel van de historische oude stad omringen.

More...


Oorspronkelijk werd deze stad gesticht door de Etrusken en was toen rond 180 voor Christus een Romeinse kolonie. Tijdens de Romeinse tijd was Lucca een belangrijke ontmoetingsplaats voor Julius Caesar en Crassus. In latere jaren was de stad bijna 500 jaar een onafhankelijke republiek als onderdeel van het feodale Italië. In de 19e eeuw werd Lucca veroverd door Napoleon en werd het uiteindelijk een deel van het verenigde Italië in 1860. Tegenwoordig is Lucca een populaire toeristenbestemming en heeft het nauwe banden met Pisa.


Voor degenen die van historische architectuur en middeleeuwse constructies houden, is Lucca een ware toevluchtsoord. Zoals hierboven al vermeld, staat het bekend als de stad met honderd kerken met gebouwen als de kathedraal van Lucca en San Michele in Foro. Bovendien laten de uitgestrekte stadsmuren zien hoeveel middeleeuwse nederzettingen verdedigd zouden zijn. Afgezien van de architectuur heeft Lucca ook een aantal fantastische musea, prachtige openbare pleinen en een fijne selectie aan restaurants en bars.


Duomo di San Martino

Gelegen in de historische oude stad aan de Piazza San Martino, is de Duomo di San Martino een werkelijk indrukwekkend bouwwerk en staat het in heel Italië bekend om zijn prachtige façade en design. De voorgevel heeft een reeks weelderige bogen en een sierlijke portiek die de voordeuren omlijst.

De bouw werd begonnen in de 11e eeuw en de kerk werd opnieuw ontworpen in zijn huidige vorm tijdens de renaissance uit de 14e eeuw.


Naast de kerk staat de immense klokkentoren die slechts voor de helft is afgewerkt, de onderste helft is in zichtbare bakstenen gebleven en vormt een contrast met de witte muren van de bovenste twee verdiepingen.

Binnen in de kathedraal is er een overvloed aan prachtige kunstwerken en een van de belangrijkste kenmerken is het sublieme heiligdom van het Heilige Gezicht van Lucca.


Piazza dell'Anfiteatro

Dit plein is precies zoals de naam beschrijft en was ooit een Romeins amfitheater, de elliptische vorm is nog steeds duidelijk, zelfs nu niets meer over is van de oorspronkelijke structuur.

De gebouwen rondom het plein zijn gemaakt in dezelfde elliptische vorm en hebben allemaal verschillende hoogtes en kleuren, Het effect is verbazingwekkend en de tinten geel, crème en wit creëren een uitnodigende open ruimte. Bovendien hebben de meeste huizen groene luiken om een gevoel van uniformiteit te creëren.


Binnen het piazza zijn er ook een reeks hoogwaardige restaurants en cafés, allemaal met zitplaatsen buiten om heerlijk te genieten van het plein en de mensen.  Een maaltijd op dit prachtige plein zal een onvergetelijke ervaring zijn!


San Michele in Foro

Een andere prachtige kerk in het centrum van Lucca, de Basilica di San Michele in Foro, heeft een unieke voorgevel die anders is dan alle andere in de stad. De oorspronkelijke kerk werd voor het eerst genoemd in de 8e eeuw, maar kreeg zijn huidige vorm in de 13e eeuw.


Aan de voorkant bevinden zich boven de belangrijkste bogen vier rijen sierlijke bogen en kolommen met een aantal verschillende kleuren en ontwerpen. Boven elke bundel bogen zie je een aantal prachtige kunstwerken met verschillende wilde dieren. De details zijn behoorlijk indrukwekkend, van het houtsnijwerk op de kolommen tot het metselwerk rond de roosvensters.

Het interieur van de kerk bevat enkele belangrijke kunstwerken van beeldhouwer Luca della Robbia en kunstschilder Filippino Lippi.


Stadsmuren

Lucca staat bekend om zijn middeleeuwse stadsmuren die nog steeds het grootste deel van de oude stad omringen. Bij de meeste ommuurde steden werden de muren verplaatst of afgebroken toen het centrum groeide en moderniseerde. Gelukkig is de stad erin geslaagd het intact te houden.

De muren hebben 11 bastions die op strategische afstanden uitsteken. Sommige hiervan hebben banken en cafés. Bij de meeste kun je een paar treden naar beneden van de muren af als je je verveelt tijdens de wandeling of als je zin in een ijsje hebt.


Piazza Napoleone

Gelegen op slechts een korte afstand van het Piazza dell Anfiteatro, is het plein van Napoleon een andere fantastische open ruimte in het historische stadscentrum van Lucca dat beschikt over enkele belangrijke gebouwen. Aan het plein vind je het Palazzo Ducale met zijn indrukwekkende voorgevel.


Voor het paleis staat een sierlijk wit beeld van Maria Luisa dat op zijn beurt aan drie zijden wordt omlijst door een reeks weelderige bomen.

Andere opmerkelijke gebouwen rond het plein zijn het Giglio-theater, het Museo del Risorgimento en de Prefettura Di Lucca.


Torre Guinigi

Lucca heeft ook meerdere interessante historische torens, maar geen enkele toren is zo interessant als de aparte Torre Guinigi, de belangrijkste en meest iconische toren in Lucca die vooral bekend staat om zijn daktuin.


De toren die 45 meter hoog is, domineert de skyline en is vanaf veel plaatsen in het stadscentrum te zien. Wat niet het meeste opvalt is de hoogte, maar de tuin met bomen die helemaal bovenaan zit! In deze tuin staan mooie steeneiken die de wedergeboorte symboliseren en een icoon van Lucca zijn geworden.


Basilica di San Frediano

De basiliek van San Frediano is de oudste kerk in Lucca en genoemd naar een bisschop uit Ierland die naar Lucca kwam en de kerk stichtte, oorspronkelijk gewijd aan San Vincenzo. Deze kerk werd hernoemd ter ere van de heilige, die in de crypte begraven ligt.

De oorspronkelijke kerk werd gebouwd in de 6e eeuw. Maar zoals de kerk er nu uitziet werd begonnen in 1112 en ingewijd in 1147. Tijdens renovaties in de 13e eeuw werden de prachtige mozaïeken op de gevel en andere decoraties toegevoegd. Het bovenste gedeelte van de gevel is versiert met een 13e eeuws Byzantijns mozaïek dat de hemelvaart voorstelt. Deze kerk heeft daarnaast een karakteristieke vierkante klokkentoren.

In de kerk zijn verschillende kunstwerken te bewonderen, zoals ook een doopvont (Fonte Lustrale) uit de 12de eeuw. Deze is indrukwekkend versierd met allerlei bijbelse voorstellingen.

De basiliek is gelegen in het hart van Lucca aan de Piazza San Frediano, op slechts een steenworp afstand van Piazza Anfiteatro.

Website >>


Torre dell'Orologio

De Torre dell'Orologio is een klokkentoren van 50 meter hoog. Het is de hoogste toren in de stad die dateert uit de middeleeuwen. Deze toren is een slanke lange toren met twee ramen onder de plek waar het uurwerkmechanisme is geplaatst.

Het uurwerk zelf wordt aangedreven door een mechanisme uit 1754. Het is een werk uit Genève in samenwerking met Louis Simon Sigismondo Caturegli. Het had Romeinse cijfers en werd vervolgens herbouwd en met de hand gevormd met een enkele ster in het midden.

Om deze hoogste toren Lucca te beklimmen moet je zo’n 207 treden omhoog.

Website >>


Acquedotto del Nottolini Lucca

Het Nottolini-aquaduct is een aquaduct in "Romeinse" stijl gelegen en gebouwd door ingenieur en kunstenaar Lorenzo Nottolini. Deze aquaduct werd tussen 1823 en 1851 gebouwd om de stad te voorzien van water, wat ook zorgde voor de hoognodige hygiëne in Lucca.

Aquaduct van Lucca Italië


Tegenwoordig is de aquaduct van Lucca nog grotendeels intact (behalve het gedeelte dat doorkruist wordt door de snelweg A11) en steken de bogen prachtig af tegen de prachtige omgeving.

Website >>


Palazzo Mansi National museum

Het Palazzo Mansi National Museum bevindt zich in een van de mooiste adellijke woningen in de stad, die de staat in 1965 kocht van de erfgenamen van de familie Mansi. Na de restauratie in 1977 heeft het paleis zijn oorspronkelijke uiterlijk behouden. Het museum heeft een bijzondere collectie kunst, meubilair en kledingstukken die afkomstig zijn uit de 18e, 19e en 20e eeuw. Veel daarvan is uit de collectie afkomstig uit privé collecties van Groothertogen en de familie de'Medici.

Palazzo mansi cortile Lucca Italië


Het monumentale appartement op de eerste verdieping is het kostbaarste deel van het paleis. De Music Hall, uitgerust met een klein podium voor het orkest. En is versierd met fresco's van Gian Gioseffo del Sole (1688) en architecturale kaders van Marcantonio Chiarini. In de kapel kun je originele stoffering en meubels vinden. 

De Spiegelzaal heeft zijn neoklassieke uiterlijk behouden na renovaties. Sommige kamers zijn versierd met Vlaamse wandtapijten en kostbare gordijnen. De slaapkamer is rijkelijk gemeubileerd met geborduurde stoffering en een hemelbed.

Website >>BOEK HIER JE REIS!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels

ONTDEK OOK DEZE  ITALIAANSE STEDEN!

ASSISI

BARI

BOLOGNA

FLORENCE

GENUA

MILAAN

NAPELS

PALERMO

PISA

RAVENNA

RIMINI

ROME

TURIJN

VERONA

VENETIË