Lucca

Lucca is een middelgrote stad in het noordwestelijke deel van Toscane. Het is de hoofdstad en de grootste van de provincie Lucca. Het is een oude stad die al ver voor Christus is gesticht. Lucca komt voor het eerst voor in de geschiedenisboekjes in de derde eeuw  voor Christus. Dit was de plaats waar Sempronius naartoe vluchtte nadat hij verslagen was door Hannibal. Aan het stratenplan van Lucca is goed te zien dat de stad gesticht is door de Romeinen. Het stratenplan en de verschillende bezienswaardigheden in Lucca zorgen ervoor dat er veel overeenkomsten te vinden zijn met nabij gelegen Florence. Lucca wordt daarom ook wel eens gezien als het kleinere broertje van Florence.


Duomo di San Martino
Al in de elfde eeuw werd er begonnen aan de kathedraal van Lucca ‘Duomo di San Martino’. Hoewel het bouwwerk een paar foutjes laat zien, is het toch een prachtig stukje geschiedenis geworden. De toren ‘campanile’ hoort eigenlijk nog een stukje hoger te zijn. En de bogen aan de voorzijde tonen duidelijk een meetfout. In de rooms-katholieke Duomo di San Martino zijn fraaie kunstwerken te ontdekken als ‘het Heilige Gelaat van Lucca’ een houten kruisbeeld en de graftombe van Ilaria del Carretto. In het museum van de kathedraal ‘Complesso Museale e Archeologico della Cattedrale di Lucca’, wat in 1992 werd opgericht, zijn prachtige en zeldzame objecten uit het verleden te bewonderen. Onder de topstukken bevinden zich een tweeluik van Areobindus uit de zesde eeuw en sieraden uit de vijftiende eeuw.


Piazza dell'Anfiteatro
Daar waar ooit gewelddadige wedstrijden werden gehouden tussen gladiatoren en leeuwen, beren of andere wilde dieren, is nu vooral gezelligheid te vinden in de vorm van terrassen. Het plein ‘Piazza dell’Anfiteatro’ is namelijk gebouwd op de restanten van een Romeins amfitheater. Via vier poorten heb je toegang tot het plein. Het centrale middelpunt wordt gemarkeerd doormiddel van een tegel met daarop een kruis.


San Michele in Foro
Aan de Piazza San Michele staat de statige San Michele kerk. De voorgevel wordt gedomineerd met een beeld van de aartsengel Michaël. Daar waar men veel nadruk heeft gelegd op de rijkelijk gedecoreerde buitengevels, is het binnen een stuk soberder. De overwegend Romaanse stijl die binnen te bespeuren is bestaat uit ronde boogvensters, kleurrijke glas-in-lood vensters en een half ronde apsis met daarin een houten kruis uit de twaalfde eeuw.


Stadsmuren
Het volledige oude centrum van de stad Lucca wordt omzoomd met een stadsmuur. Al aan het begin van de vijftiende eeuw begon men aan de bouw van de stadsmuur om zo de destijds belangrijke stad te verdedigen tegen Florence. De ruim vier kilometer lange muur wordt tegenwoordig gebruikt voor stadswandelingen en als fietsroute.


Piazza Napoleone
Het grootste plein van Lucca is Piazza Napoleone. Hiervandaan hebben belangrijke en invloedrijke personen voor lange tijd de stad geregeerd. Het plein werd vernoemd naar Napoleon, omdat zijn zus ‘Elisa Bonaparte Baciocchi’ er rond 1805 de leiding had. Veel inwoners van Lucca noemen het plein steevast Piazza Grande. Aan het Piazza Napoleone vind je het Palazzo Ducale het ‘Dogenplaleis’ waarin overheidskantoren gevestigd zijn.


Torre Guinigi
Het is een grappig gezicht om van veraf de bomen op de Guinigitoren te zien. Nog fraaier is het beeld wat je vanaf de toren kunt zien. De bijna vijfenveertig meter hoge toren is namelijk heel geschikt voor een goed uitzicht over de stad Lucca. De Guinigitoren werd gebouwd in de veertiende eeuw als symbool van de wedergeboorte van de invloedrijke familie Guinigi. Zij werden door de leider Castruccio Castracani in de dertiende eeuw uit Lucca verbannen om vervolgens na het betalen van een flink bedrag terug te keren in 1369. De Guinigitoren is bereikbaar via ‘Via Sant’Andrea 45’.


Basiliek van San Frediano
De Romaanse basiliek van San Frediano is een sober bouwwerk uit de twaalfde eeuw. De mozaïek bovenop de voorgevel werd pas in de dertiende eeuw aangebracht. Het belichaamd de passage van ‘de Hemelvaart van Christus de Verlosser’. In de kathedraal zijn voornamelijk materialen gebruikt als wit marmer. Je kunt er onder andere een orgel uit de zestiende eeuw bewonderen, een prachtig historisch doopvont, een vijftiende eeuw beeld van beeldhouwer Jacopo della Quercia en een schilderij van de Italiaanse schilder Stefano Tofanelli.


Torre dell'Orologio
De historische klokkentoren ‘Torre dell’Orologio’ werd omstreeks de dertiende eeuw gebouwd. Destijds was er een strijd gaande tussen welgestelde edellieden en bestonden er meerdere hoge torens in de stad Lucca. Torre dell’Orologio was de enige met een klok en dus ook heel bijzonder. Voor vele eeuwen was dit dus ook de meest eervolle en belangrijke toren. In de achttiende eeuw is het uurwerk aangepast naar modernere maatstaven. Om deze hoogste toren van de stad Lucca te beklimmen moet je zo’n 207 treden beklimmen.


Het aquaduct van Lucca
Tussen 1823 en 1825 werd er een aquaduct aangelegd in de stad Lucca. Hiermee werd de stad voorzien van water en kon ook de hoognodige hygiëne worden gerealiseerd. Het ontwerp kwam van de architect Lorenzo Nottolini. In een soort tempel werd er water opgevangen wat afkomstig was uit verschillende bronnen in de bergen van Guamo, dat werd doorgevoerd naar de tempel van San Concordio om vervolgens de stad Lucca te bereiken. Tegenwoordig is de aquaduct van Lucca nog grotendeels in tact en steken de neoklassieke bogen prachtig af tegen de groene omgeving.


Pinacoteca Nazionale
In één van de meest indrukwekkende villa’s van de stad Lucca is het museum ‘Pinacoteca Nazionale’ gevestigd. Het pand behoorde eens toe aan de invloedrijke familie Mansi. Het museum, wat in 1977 werd opgericht, heeft een bijzondere collectie kunst, meubilair en kledingstukken die afkomstig zijn uit de achttiende, negentiende en twintigste eeuw. Veel stukken uit de collectie zijn afkomstig uit privé collecties van Groothertogen en de machtige familie Medici.


autohuur italië
Bron: Steden, top10bezienswaardigheden