Florence

Florence staat bekend als een van de meest culturele en historische steden ter wereld en staat vol met verbazingwekkende architectuur en belangrijke plaatsen. Florence, de hoofdstad van de regio Toscane in Italië, heeft rond de 383.ooo inwoners en een grotere grootstedelijke bevolking van 1,5 miljoen. Deze prachtige stad ligt in de centrale regio van Italië en heeft een goed ontwikkeld spoorwegnet met verbindingen naar Pisa en Bologna.

More...

Florence Firenze - Italië


In de oudheid was Florence een Romeinse stad en ontwikkelde het zich vervolgens tot een bloeiende middeleeuwse gemeente. Het wordt geprezen als de geboorteplaats van de Renaissance-beweging en was gedurende de 12e, 15e en 16e eeuw een van de belangrijkste steden ter wereld. Bekende inwoners van Florence waren Machiavelli, Lorenzo de'Medici, Dante, Michelangelo, Donatello, Galileo en Raphael.

Veel van de rijkdom van Florence is te danken aan de familie de’Medici. Deze bijzonder rijke familie lieten meerdere paleizen, kerken en musea in de stad bouwen. Later werden al deze kunstschatten geschonken aan de stad Florence. Mede hierdoor is Florence één van de rijkste steden ter wereld op het gebied van kunst en architectuur. 

Street art Florence Italië


Toerisme in Florence

Tegenwoordig is toerisme ongetwijfeld een belangrijk onderdeel van de economie van Florence en jaarlijks bezoeken gemiddeld 13 miljoen mensen de stad. Naast het toerisme heeft Florence een grote industriële sector en is het een producent van goederen zoals meubels, rubber, chemicaliën en voedsel. Industriële districten zoals Prato-Pistoria hebben van oudsher hoogwaardige goederen geëxporteerd, zoals Vespa-scooters. Als je op zoek bent naar een dosis cultuur en fantastische gebouwen zoals de Duomo wilt zien, zal Florence je niet teleurstellen!

Osteria Florence Italië
Shop Florence Italië


In het historische centrum van Florence zijn er tal van leuke een gezellige osteria’s, restaurants en eetcafeetjes te vinden en natuurlijk zijn er ook volop ijssalons te vinden!

Florence staat ook heel bekend als een voortreffelijke winkelstad omdat hier alle grote merken te vinden zijn, maar je er ook kunt genieten van leuke unieke winkeltjes die van Florence een waar shop paradijs maken. Florence staat vooral bekend om zijn leren schoenen, tassen en jassen.

Kortom, genoeg te doen!


Uffizi 

Het Uffizi Paleis en museum, gelegen vlakbij het Piazza della Signoria, is een beroemd kunstmuseum en wordt beschouwd als een van de belangrijkste Italiaanse musea ter wereld. Het gebouw is indrukwekkend en de binnenplaats heeft een reeks prachtige zuilen en bogen die zijn versierd met marmeren beelden.

Binnen in het museum is er voldoende ruimte besteed aan Michelangelo’s werk en werken van Sandro Botticelli, Leonardo Da Vinci, Titiaan en Raphael. Maar ook werken van Rembrandt van Rijn zijn hier te bezichtigen.

Uffizi Florence Italië


Vermijd wachtrijen!

Het Uffici is enorm populair. Niet voor niets dat steeds meer mensen vooraf hun entreekaarten voor het Uffizi via internet kopen. Op die manier ontloop je de vaak enorme wachtrijen die voor de kassa's van dit museum kunnen staan. Door het aanschaffen van skip-the-line ticket (onderaan de pagina) kun je veel sneller naar binnen.

Website >>


Basilica di Santa Maria del Fiore

Misschien wel de meest bekende kathedraal ter wereld, de Duomo zoals deze eenvoudigweg in Florence wordt genoemd, is de parel van de stad en werd oorspronkelijk gebouwd in 1436, maar de verbazingwekkende voorgevel werd pas in de 19e eeuw voltooid.

Basilica di santa maria del fiore florence Italië


Gelegen in het centrum van de oude stad, valt de Duomo mijlenver op en creëert een indrukwekkend zicht tussen de andere middeleeuwse gebouwen.

Duomo Florence Italië
Giotto's campanile Florence Italië


De buitenkant en de voorgevel van de kathedraal zijn monumentaal en bedekt met wit marmer en rode, roze en groene polychrome ontwerpen; de kleur en stijl is adembenemend. De Duomo bevat een immense rode koepel en vlak naast de Duomo staat de 85 meter hoge Giotto's campanile die je kunt beklimmen. Je moet er wel 414 traptreden voor omhoog, maar dan kun je ook genieten van een prachtig uitzicht over heel Florence. 

Fresco Duomo Florence ItaliëHoewel het interieur van de kathedraal in tegenstelling vrij sober is, is het nog steeds indrukwekkend en heeft het verschillende interessante stukken, zoals een prachtige betegelde vloer en het indrukwekkende fresco van het Laatste Oordeel dat de onderkant van de koepel bedekt.

Website >>

Palazzo Vecchio

Dit prachtige gebouw ligt aan de beroemde Piazza delle Signora. Oorspronkelijk gebouwd in 1299 en ontworpen door dezelfde architecten die aan de Duomo en de kerk van Santa Croce hebben gewerkt. 

Met een vierkant ontwerp en een aantal kantelen lijkt het gebouw bijna op een kasteel met een grote klokkentoren. Op de voorgevel is een reeks wapens te zien die verschillende families en belangrijke personen vertegenwoordigen met betrekking tot de geschiedenis van de stad.

Het bestuur van de stad Florence heeft lange tijd vanuit dit gebouw gewerkt. Tegenwoordig is het een museum met o.a. werken van Mantegna, Pontormo en Donatello.

Website >>

Palazzo Vecchio Florence Italië

Galleria dell'Accademia

Gelegen in de nabijheid van de Piazza del Duomo en de Basilica di San Lorenzo, is de Galerie van de Academie van Florence een enorm belangrijk museum. Het museum bevat enkele meesterwerken van renaissancekunst, waaronder het originele Michelangelo's 'David' beeldhouwwerk. Het beeld dat op het Piazza della Signoria staat is namelijk een replica. Naast David zijn er ook nog andere sculpturen en werken van Michelangelo te zien.

 Galleria dell'accademia Florence Italië


Koop je toegangskaarten vooraf

Het is aan te raden om je toegangskaarten voor Galleria dell'Accademia vooraf aan te schaffen. Dat kan eenvoudig via internet. Op deze manier ontloop je de soms enorme wachtrijen bij het museum en weet je zeker dat je naar binnen kunt. Vanwege de enorme populariteit moet je je entreekaarten voor Galleria dell'Accademia tenminste vier dagen van tevoren kopen.

Website >>


Palazzo Pitti

Het Palazzo Pitti, gelegen aan de zuidelijke oevers van de rivier de Arno, staat sinds de 14e eeuw als een mooi voorbeeld van architectuur uit de Renaissance. Het paleis en landgoed behoorde tot de succesvolle koopman Luca Pitti, maar kwam later in de handen van de machtige familie de'Medici. Tegenwoordig is het paleis het grootste museumcomplex in Florence.

Palazzo Pitti Florence Italië


Aan de voorkant van het paleis bevindt zich een groot plein dat qua symmetrie perfect bij het paleis past. Binnen in het paleis zijn er talloze verschillende galerijen die allemaal rijkelijk versierd zijn, maar ook een groot aantal renaissancekunstwerken bevatten. De Jupiter-kamer bevat bijvoorbeeld een aantal fantastische fresco's maar ook de beroemde Gesluierde Dame van Raphael. Ook zijn er werken te zien van Titiaan, Rubens, Caravaggio en Vernonese.

Guardino di Boboli  Florence Italië


Achter het paleis liggen de prachtige Boboli botanische tuinen, het Baptisterium en de Duomo Santa Maria del Fiore.

Website Palazzo Pitti >>

Website Guardino di Boboli >>

Battistero di San Giovanni

De doopkapel, die het drietal gebouwen van de cattedrale di Santa Maria del Fiore voltooit, bevindt zich voor de hoofdgevel van de Duomo en is een volledig apart gebouw.

Als een van de oudste gebouwen in de stad, is het Baptisterium vereerd en het exterieur heeft het prachtige 'Florentijnse' ontwerp dat vergelijkbaar is met zowel de Duomo als de Giotto's Campanile.

Battistero Florence Italië


Binnen in de doopkapel bedekt een prachtig gouden fresco in Byzantijnse stijl het plafond en de bovenmuren en toont het laatste oordeel en andere verhalen uit de Bijbel en Genesis.

Niet alleen binnenin is het Battistero prachtig, ook de buitenzijde is schitterend. Vooral de bronzen deuren van Ghiberti, die door Michelangelo de Poort naar het Paradijs werden genoemd. De 3 monumentale vergulde bronzen deuren, die tussen de 14e en 16e eeuw werden toegevoegd aan de doopkapel, in opdracht van het kooplieden gilde, staan symbool voor de rijkdom van de stad.

Koperen deur Baptisterium Florence Italië

Na een restauratie van maar liefst 27 jaar zijn de deuren tegenwoordig weer in volle glorie te bewonderen in het Museo dell'Opera del Duomo, net achter de enorme kathedraal van Florence.

Ponte Vecchio 

De Ponte Vecchio, gebouwd in 1345, is misschien wel het meest erkende en bekende icoon van Florence, en de sierlijke bogen met daarboven een wirwar van winkels is zeker een van de mooiste scènes van de stad. De brug is van oudsher de thuisbasis van de winkels van de getalenteerde goudsmeden van Florence, en een wandeling erover heen laat nog steeds een oogverblindend scala aan fijne sieraden zien.

Ponte Vecchio Florence Italië


De meeste toeristen realiseren zich niet dat er nog een reeks schatten boven hun hoofd schuilgaat. Het doel van de brug was natuurlijk om de twee zijden van de Arno met elkaar te verbinden, en de'Medici moesten regelmatig oversteken tussen hun kantoren in het Palazzo Vecchio en hun appartementen in het Palazzo Pitti. Dus gaven ze de architect Vasari de opdracht om een doorgang te bouwen, officieel de Percorso del Principe (Doorgang van de Prins) genoemd, maar nu vaker bekend als de Corridoio Vasariano, Vasari Corridor.

Ponte Vecchio Florence ItaliëJe kunt de rij gelijkmatig op elkaar afgestemde ramen boven de winkels zien. Het is niet zomaar een gang; langs de muren staat een onschatbare verzameling portretten, meestal zelfportretten, van kunstenaars als Rembrandt, Leonardo da Vinci, Raphael, Michelangelo en Velásquez.

Piazza della Signoria

Piazza della Signoria werd sinds de 14e eeuw het politieke centrum van Florence, toen huizen van vooraanstaande families plaats moesten maken voor het nieuwe plein. Sindsdien is het het centrum van ceremoniële evenementen, bijeenkomsten en festivals.

Piazza della Sognoria Florence Italië

Je vind er verschillende historische gebouwen en beeldhouwwerken zoals Palazzo Vecchio, Fontana del Nettuno, Galleria degli Uffizi, Loggia dei Lanzi en kopieën van beelden van Michelangelo en Donatello. 

Bij opgravingen in de jaren 80 kwamen vondsten uit de Romeinse tijd en eerdere relikwieën uit de Etruskische periode en zelfs de bronstijd aan het licht. Dit is het hart van de stad voor Florentijnen, en hoewel de cafés en restaurants waarschijnlijk gevuld zijn met toeristen, is Piazza della Signoria een van de beste plaatsen om te bezoeken in Florence.

Piazze della Signoria Florence Italië

Biblioteca Medicea Laurenziana

Kardinaal Giulio de'Medici, de kleinzoon van Giuliano de'Medici opperde in 1519 het idee om het uitgebreide boekenbezit van familie de'Medici onder te brengen in een grote kloosterbibliotheek aan de Basilica San Lorenzo, de parochiekerk van de familie. En zo gebeurde het dat Michelangelo in 1523 de opdracht kreeg om het kloosterbibliotheek te bouwen in samenwerking met Paus clemens VII.

Biblioteca Medicea Laurenziana Florence Firenze Italië

In de bibliotheek zijn vele documenten en manuscripten uit de'Medici geschiedenis te vinden. Het bevat 150.000 gedrukte boeken, 11.000 manuscripten en 2500 papyri.

Website >>

Santa Croce
Eén van de belangrijkste en grootste kerken van Florence is de Santa Croce welke ligt aan het gelijknamige plein Piazza Santa Croce. Het behoort zelfs tot één van de mooiste gotische basilieken van Italië.

Santa Croce Florence Italië

Santa Croce Basilica is niet alleen een prachtig religieus gebouw, maar is ook de begraafplaats van enkele van de meest illustere en beroemde Italiaanse kunstenaars, schilders, architecten en intellectuelen aller tijden. Hier zijn Michelangelo, Galileo, Machiavelli, Foscolo en Rossini begraven, om er maar een paar te noemen. Wie namelijk vroeger meebetaalde aan de bouw van deze prachtige kerk, had voor hem en zijn familie het recht om hier begraven te worden.

Piazzale Michelangelo

Piazzale Michelangelo staat bij iedereen bekend als dé plek waar je de beste panoramische foto's van Florence kunt maken, een bestemming dus die je niet mag missen voor als je een foto van de skyline van Florence wilt maken.

Piazzale Michelangelo Florence Italië


Het uitkijkpunt, dat in 1869 werd gecreëerd door de Florentijnse architect Giuseppe Poggi, is een van de nieuwere herkenningspunten in de stad. Het terras was bedoeld als etalage voor Michelangelo's grootste werken. 

Midden op het plein staat een gedenkteken voor Michelangelo met een kopie van zijn David en kopieën van vier beelden die voor het graf bestemd waren van Giuliano en Lorenzo de'Medici, namelijk de Nacht en de Dag, het Morgenlicht en de Avondschemering.

piazzale Michelangelo Florence italië

Tegenwoordig is het vooral een romantische plek waar mensen samenkomen om van de uitzichten te genieten. En het is echt de beste plek om je avond te beginnen.

TO DO IN FLORENCE


BOEK NU JE REIS NAAR FLORENCE!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië

ONTDEK OOK DEZE  ITALIAANSE STEDEN!

ASSISI

BARI

BOLOGNA

GENUA

LUCCA

MILAAN

NAPELS

PALERMO

PISA

RAVENNA

RIMINI

ROME

TURIJN

VERONA

VENETIË