Florence

Florence is de hoofdstad en de grootste stad van de regio Toscane. Daarnaast is het de populairste toeristische bestemming in de regio. Ieder jaar komen er miljoenen toeristen naar de stad toe om er de vele kunstwerken en de schitterende architectuur met eigen ogen te aanschouwen. Veel van de grootste en bekendste kunstenaars uit de renaissance komen uit Florence of hebben een deel van hun leven hier doorgebracht.

Veel van de rijkdom van Florence is te danken aan de familie de’Medici. Deze bijzonder rijke familie lieten meerdere paleizen, kerken en musea in de stad bouwen. Later werden al deze kunstschatten geschonken aan de stad Florence. Mede hierdoor is Florence één van de rijkste steden ter wereld op het gebied van kunst en architectuur. 

Natuurlijk heeft de stad meer te bieden dan de vele hoogtepunten uit de renaissance maar het merendeel van de toeristen bezochten de stad om zijn vele kunstschatten. Florence staat tevens bekend als een uitstekende winkelstad alle grote merken zijn er te vinden. Dit aangevuld met leuke kleine en unieke winkeltjes maken van Florence een waar shopparadijs. Florence staat bekend om zijn leren schoenen, tassen en jassen.

In het historische centrum van Florence zijn er tal van leuke een gezellige osteria’s, restaurants en eetcafeetjes te vinden. Natuurlijk zijn er in Florence ook genoeg ijssalons te vinden!


Uffizi 
Wie het wereldberoemde museum Uffizi niet heeft bezocht, heeft de stad Florence niet gezien. Dit magistrale en reusachtige museum heeft veel kunstschatten te bewonderen. Zo is er natuurlijk voldoende ruimte besteed aan Michelangelo’s werk maar ook werken van Sandro Botticelli, Giotto, Simone Martini, Pierro della Francesca en onze eigen Rembrandt van Rijn zijn hier te bezichtigen.

Vermijd de wachtrij!
Het Uffici is enorm populair. Niet voor niets dat steeds meer mensen vooraf hun entreekaarten voor het Uffizi vooraf via internet kopen. Op die manier ontloop je de vaak enorme wachtrijen die voor de kassa's van dit museum kunnen staan. Door het aanschaffen van skip-the-line tickets (onderaan de pagina) kun je veel sneller naar binnen.


Kathedraal van Florence
Veruit het bekendste en mooiste kerkgebouw van Florence is de Basilica di Santa Maria del Fiore. Vaak wordt deze aangeduid als de kathedraal van Florence of de Duomo (dom). Het middeleeuwse kerkgebouw staat centraal in het historisch centrum van Florence. Het is zowel van binnen als van buiten een waar plaatje om te zien. Prachtige elementen zijn het wit met zwarte exterieur van de dom die vooral de façade een imposant uiterlijk geven, de rode koepels en de 85 meter hoge campanile. Nadat je 414 traptreden beklommen hebt kun je van een prachtig uitzicht over Florence genieten. Opvallend aan het interieur is het fraaie decor dat door middel van tegels aangebracht is op de vloer en de rustige en lichte uitstraling die er heerst in het kerkgebouw.

Palazzo Vecchio
Aan het beroemde Piazza della Signoria ligt dit prachtige gebouw uit begin 1300. Palazzo Vecchio heeft in het verleden meerdere namen gehad. Het werd zowel Palazzo della Signoria als Palazzo del Popolo genoemd. Het bestuur van de stad Florence heeft lange tijd vanuit dit gebouw gewerkt. Nu vandaag is het een museum met werken van Mantegna, Pontormo en Donatello.

Galleria dell'Accademia
Als je Florence bezoekt dan kun je er eigenlijk niet aan ontkomen om het museum Galleria dell'Accademia te bezoeken. In het museum staat immers het originele beeldhouwwerk 'David' van de Michelangelo. Dit kunstwerk wordt als één van de topwerken van de Italiaanse kunstenaar Michelangelo di Lodovico Buonarroti Simoni beschouwd. In het Galleria dell'Accademia kun je het echte beeld aanschouwen. Het beeld dat op het Piazza della Signoria staat is een replica. Naast David is er natuurlijk nog veel meer te zien in de Galleria dell'Accademia. Zo omvat de collectie een fraaie verzameling aan schilderijen die uit de renaissance afkomstig zijn.

Koop je toegangskaarten vooraf
Het is aan te raden om je toegangskaarten voor Galleria dell'Accademia vooraf aan te schaffen. Dat kan eenvoudig via internet. Op deze manier ontloop je de soms enorme wachtrijen bij het museum en weet je zeker dat je naar binnen kunt. Vanwege de enorme populariteit moet je je entreekaarten voor Galleria dell'Accademia tenminste vier dagen van tevoren kopen.


Palazzio Pitti
Dit majestueuze paleis en landgoed behoorde eens tot de succesvolle koopman Luca Pitti. Later is het in handen gekomen van de beroemde Medici familie. Deze hebben er gewoond tot 1737 toen er geen nakomelingen meer waren. Door de jaren heen is er veel ver- en aangebouwd aan dit fraaie paleis. Uiteindelijk is het het onderkomen geworden van de Italiaanse koninklijke familie. Dit is nog altijd terug te zien aan de inrichting. Achter het paleis liggen de prachtige Boboli botanische tuinen.
Duomo Santa Maria del Fiore en Babtisterium.

Ponte Vecchio 
Over de rivier de Arno loopt een zeer oude brug. Dit is de Ponte Vecchio welke werd gebouwd in 1345. Deze stenen brug verving een houten brug die door een overstroming in 1333 werd verwoest. De invloedrijke familie Medici wilde graag een overdekte doorgang over de brug om van het Palazzio Vecchio naar het Palazzo Pitti te lopen. En zo is deze prachtige brug ontstaan.

Piazza della Signoria 
Het meest belangrijke plein van Florence is het Piazza della Signoria. Hier staan namelijk een aantal belangrijke historische gebouwen zoals Palazzo Vecchio, Uffizi museum, het stadhuis en de overdekte beeldengalerij met stukken als Hercules en de Centaur, Perseus en Mendusa en de Sabijnse Maagdenroof. Deze Loggia dei Lanzi trekt jaarlijks vele bezoekers. De galerij werd tussen 1376 en 1382 gebouwd. Verder vind je op dit plein een replica van Michelangelo’s David.

Biblioteca Medicea Laurenziana 
Een kleinzoon uit de Medici familie opperde eens om de enorme boekencollectie onder te brengen in een bibliotheek. En zo gebeurde het dat aan de Basilica San Lorenzo er een kloosterbibliotheek werd gebouwd. Onder de naam Biblioteca Medicea Laurenziana zijn vele documenten en manuscripten uit de Medici geschiedenis te vinden. Omdat Michelangelo samen met de toenmalige paus ‘Paus Clemens VII’ verantwoordelijk waren voor de bouw, wordt deze bibliotheek gezien als zijn meest volledig uitgevoerde bouwwerk.

Santa Croce
Eén van de belangrijkste kerken van Florence is de Santa Croce welke ligt aan het gelijknamige plein Piazza Santa Croce. Het behoort zelfs tot één van de mooiste gotische basilieken van Italië. Binnen zijn dan ook vele schatten te bewonderen waaronder de crucifix van Donatello en de tombe van Michelangelo Buonarotti. Er zijn verder veel graftombes te vinden van beroemde Florentijnen. Wie namelijk vroeger meebetaalde aan de bouw van deze prachtige kerk, had voor hem en zijn familie het recht om hier begraven te worden.

Piazzale Michelangelo
Voor een prachtig uitzicht over de stad Florence moet je zeker het Piazzale Michelangelo bezoeken. Het uitzicht is bijzonder goed omdat het op een heuvel ligt. In het centrum van het plein staat een gedenkteken voor Michelangelo. Dit is een kopie van David en een paar andere beelden.


TO DO IN FLORENCE

autohuur italië
Bron: Steden, top10bezienswaardigheden