Piemonte

Piemonte ligt in het noordwesten van Italië en grenst aan Zwitserland en Frankrijk.
Trouw aan de betekenis van zijn naam (voet van de berg), is Piemonte een land van bergen. Het is aan drie zijden omgeven door de Alpen, met de hoogste toppen en grootste gletsjers van Italië.

Piemonte staat bekend om zijn wijnen en herfsttruffels, bergen met skigebieden in het westen en noorden, en de stad Turijn.


Lago Maggiore
Lago Maggiore, of Lago di Maggiore, is een van de grootste en meest populaire meren van Italië. Het meer is gevormd uit een gletsjer en wordt omgeven door heuvels in het zuiden en bergen in het noorden. Het is een lang en smal meer. Het meer biedt het hele jaar door toeristische activiteiten en een vrij mild klimaat, en kan bijna het hele jaar door bezocht worden.

Het Lago Maggiore, ten noorden van Milaan, ligt op de grens van de Italiaanse regio's Lombardije en Piemonte en het noordelijke deel van het meer strekt zich uit tot in het zuiden van Zwitserland.


Turijn
Torino is een stad met een rijke culturele geschiedenis en ligt tussen de rivier de Po en de uitlopers van de Alpen. Beroemd om de lijkwade van Turijn, een belangrijk christelijk artefact en Fiat-autofabrieken, was de stad de eerste hoofdstad van Italië. Turijn blijft een centrum van zakelijke activiteiten binnen het land en de Europese Unie.

Turijn is een geweldige stad om nabijgelegen bergen en valleien te verkennen. De barokke cafés en architectuur, winkelpromenades en musea geven Turijn genoeg om te genieten van een leuke trip!


Lago d'Orta
Een vakantie naar het Lago d'Orta brengt je naar het best bewaarde geheim van de Italiaanse meren in Noord-Italië. Het blijft een van de meest ongerepte gebieden in Italië, en een van de mooiste.

De ongelooflijke architectuur van de stad Orta San Giulio, met zijn pastelkleurige gebouwen, pittoreske straatjes en locatie aan het meer, dragen bij aan het betoverende eiland Isola San Giulio om van deze bestemming een echt verborgen juweeltje te maken.Alba
Alba ligt in het hart van de landstreek Langhe en op een uur rijden van Turijn. De Langhe is de belangrijkste wijnregio van Italië en ook de mooiste.
Alba is niet alleen mooi, het is ook een uitstekende plek om te eten en niet voor niets staat het bekend als de gastronomische hoofdstad van Piemonte

In het bijzonder is Alba ook beroemd om zijn witte truffels en chocolaatjes. Ferrero Rocher en Nutella komen hier vandaan.


Acqui Terme
De historische stad Acqui Terme ligt in de provincie Alessandria en heeft ongeveer 20.000 inwoners. Het bevindt zich op een hoogte van 156 meter boven zeeniveau, op een afstand van 121 kilometer ten oosten van Turijn, de regionale hoofdstad van Piemonte. Bezienswaardigheden in de buurt zijn onder andere Nizza Monferrato, Mombaldone, Canelli en Alessandria.

Acqui Terme is een belangrijke stad sinds de oprichting tussen de 1e en 2e eeuw voor Christus. Door de Romeinen Aquae Statiellae genoemd, werd het een bloeiende handelsstad en er werden veel belangrijke bouwwerken gebouwd. Net buiten het stadje zijn nog resten te vinden van een Romeins Aquaduct uit de 2e eeuw voor Christus. Mede dankzij de thermen is Acqui Terme nog steeds een populaire toeristische bestemming in Piemonte.

autohuur italië


Nationaal park Gran Paradiso
Het Nationaal park Gran Paradiso is het oudste nationale park van Italië en ligt ten zuidwesten van de regio Valle d'Aosta in het noordwesten van Italië. Het was het eerste nationale park dat in 1922 in Italië werd opgericht en gebaseerd was op een regio die in 1856 was aangewezen voor de bescherming van steenbokken. Het hoogste punt van het park, op 4061 meter hoogte, is de top van de berg Gran Paradiso.

De verscheidenheid aan landschappen is fascinerend, met landbouwgrond en bossen, alpenweiden, hoge bergen en talloze gletsjers naarmate je hoger komt.

Het park heeft drie valleien: Cogne, Valsavarenche en Val di Rhemes. Alle drie hebben bezoekerscentra. Valle di Cogne is het meest toegankelijk voor bezoekers en het populairst bij wandelaars. De andere valleien in het Gran Paradiso Park heten Orco en Soana.


Borromeïsche eilanden
Gelegen aan de westkant van het Lago Maggiore, direct tegenover Stresa, liggen de drie Borromeïsche eilanden in een brede golf omringd door bergen. De eilanden ontlenen hun naam aan de aristocratische Borromeïsche familie, die het land in de 16e en 17e eeuw in bezit nam. Alleen de beste architecten en tuiniers werden door de beroemde leden van de familie - zelf kunstliefhebbers en botanici - opgeroepen om hun ambitieuze projecten nieuw leven in te blazen. De eilanden Bella en Madre werden omgetoverd tot grootse, luxueuze woningen, terwijl het derde eiland, "dei Pescatori" genaamd naar zijn eeuwenoude vissersgemeenschap, zijn traditionele manier van leven bleef voortzetten.

De Borromeïsche eilanden zijn gemakkelijk te bereiken vanuit de belangrijkste havens en zijn een must-see bestemming voor elke bezoeker van het Lago Maggiore. Om de eilanden te kunnen bezoeken moet je entree betalen.Sacro Monte di Oropa
De Sacro Monte di Oropa is een rooms-katholiek devotioneel complex in de gemeente Biella, Piemonte, Noord-Italië. Het is een van de negen Sacri Monti van Piemonte en Lombardije en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De Sacro Monte di Oropa (letterlijk Heilige Berg van Oropa) is een rooms katholiek heiligdom in de gemeente Biella, Piemonte, Noord-Italië. Het is een van de negen Sacri Monti van Piemonte en Lombardije en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. De bouw begon in 1617, vlakbij het reeds bestaande Heiligdom van de Maagd Maria, een van de oudste in Piemonte en een van de bekendste in de regio van de Alpen. De 12 kapellen (plus nog eens zeven in de buurt) zijn verbonden door een devotiepad, binnen in deze kapellen zijn scènes uit het verhaal van het leven van de Maagd Maria te zien.


Susa
De historische stad Susa ligt in de provincie Turijn en heeft ongeveer 6.000 inwoners. Het bevindt zich op een hoogte van 503 meter boven zeeniveau, op een afstand van 57 kilometer ten westen van Turijn, de regionale hoofdstad van Piemonte. De hoogtepunten van Susa, gelegen aan de rivier de Dora Riparia, zijn de Porta Savoia, de kathedraal van Susa en de Boog van Augustus.

In de eerste eeuw voor Christus was Susa een belangrijke handelspost in de regio van Gallië voordat ze de macht aan de empirische Romeinen overdroeg. Deze machtsoverdracht wordt gekenmerkt door een van de belangrijkste monumenten van de stad: de Boog van Augustus die door de keizer zelf werd ingewijd.


Sestriere
Het dorp Sestriere ligt ten westen van Turijn en is één van de bekendste skigebieden in Piemonte en was al in de jaren 30 een van de eerste speciaal gebouwde skigebieden ter wereld. Het hooggelegen skidorp van 2.035 m staat garant voor prachtige sneeuwcondities en een leuke skivakantie.

Om het beste uit deze Italiaanse ski-ervaring in het hooggebergte te halen, ga je doordeweeks naar Sestriere, koop de goedkoopste Via Lattea skipas, volg een spoedcursus in de Italiaanse taal en dan ski, ski ski. Vergeet ook niet om zelfgemaakte Aperol Spritz, of twee te nemen.


TO DO IN PIEMONTE


ONTDEK OOK DEZE  ITALIAANSE REGIO'S!

PLAN JE REIS NAAR PIEMONTE!