Piemonte

De regio Piemonte is een grote regio in het noordwesten van Italië. de regio grenst in het noorden met Zwitserland en in het westen met Frankrijk, het grenst aan Ligurië, Emilia-Romagna, Lombardije en Valle d'Aosta.

De regio valt geografisch in drie stukken te verdelen het Alpengebied in het noorden, de Po-vlakte en het heuvellandschap in het zuidoosten. 

In het noorden ligt de berg Grenzgipfel die met 4609 meter de hoogste berg van de regio is en de op één na hoogste van Italië. Deze berg ligt op de grens met Zwitserland. Doordat Piemonte voor een groot gedeelte door de Alpen wordt gevormd zijn er in de regio bijzonder veel wintersportgebieden te vinden.

In de regio van de Turijn werden hier de winterspelen van 2006 gehouden. De belangrijkste toeristische trekpleister van het gebied is het Lago Maggiore. De hoofdstad en belangrijkste stad van de regio is Turijn.


Lago Maggiore
Het Lago Maggiore is zonder twijfel de belangrijkste toeristische trekpleister van de regio Piemonte. Toch moet de regio het Lago Maggiore delen met de regio Lombardije en Zwitserland. De bekendste toeristische plaatsen bevinden zich echter aan de westelijke oever van het meer en dit deel behoort tot Piemonte. Met toeristische trekpleister als Baveno, Stresa, Verbania, Cannero en Canobio is er aan dit deel van het meer altijd wel wat te beleven. Langs het meer vind je enkele prachtig aangelegde zandstranden waar je in de zomermaanden heerlijk van het meer kan genieten. Vanuit verschillende plaatsen aan de het Lago Maggiore vertrekken er veerdiensten naar de Borromeïsche eilanden.


Turijn
Turijn is de grootste stad van de regio Piemonte, het is tevens de hoofdstad van deze regio. Het is een oude stad die al voor de jaartelling bewoont is. De groei van de stad kwam echter pas in de middeleeuwen op gang nadat er in de stad een universiteit werd gebouwd. Deze prachtige universiteit, de Università degli Studi di Torino is nog steeds te bezichtigen in de stad. Andere bezienswaardigheden in de stad zijn De Dom van Turijn, de Basiliek van Superga op de gelijknamige heuvel, Maria-Hilf-Basilika, het Koninklijk Paleis van Turijn dat terug te vinden is op de werelderfgoedlijst van de Unesco en natuurlijk de Mole Antonelliana het symbool van de stad. Dit gebouw diende tevens als logo tijdens de Olympische winterspelen van 2006 die in Turijn werden gehouden.

Lago d'Orta
Lago d'Orta is na het Lago Maggiore het grootste meer van de regio Piemonte. Het meer is onder deel van de provincies Novara en Verbano-Cusio-Ossola. In het meer is een groot bewoond eiland te vinden Isola San Guilio. Dit eiland is te bereiken met de veerboot die vertrekt vanuit de plaats Orta San Giulio. Dit is gelijk ook de belangrijkste toeristische dorpje dat aan het meer te vinden is. Het Ortameer wordt omringd door enkele grote bergen waarvan de Mottarone met 1491 meter de grootste is. Het water uit het Ortameer verlaat het meer aan de oostzijde via de Nigoglia en de Strona en komt uiteindelijk in het Lago Maggiore terecht. De grootste plaats aan het meer is Omegna.


Alba
Alba is een kleine stad in het zuidelijke deel van de regio Piemonte in de provincie Cuneo aan de rivier de Tanaro. De stad wordt omringt door wijngaarden. De wijnen die uit de omstreken van Alba komen behoren tot de beste wijnen van Italië. In de regio worden meerdere soorten rode en witte wijn geproduceerd maar de streek staat voornamelijk bekend om zijn rode wijn. Hiervan zijn de Barolo en de Barbaresco de bekendste. Naast de wijnen staat Alba bekend om zijn witte truffels. Er wordt hier ieder jaar een grote truffelbeurs gehouden. Bezienswaardigheden in het stadje zijn het Palazzo Comunale, de veertiende- en vijftiende-eeuwse torens, de Kathedraal van Alba, de gotische kerk van San Dominico en de barokke kerk van Johannes de Doper.


Acqui Terme
Acqui Terme is een kleine stad in de provincie Alessandria in het zuidoostelijke deel regio Piemonte. de stad werd in de tweede eeuw voor Christus door de Romeinen verwoest en herbouwd. Acqui Terme was in deze periode één van de thermale badplaatsen van het Romeinse Rijk. Bij het stadje bevinden zich nog steeds drie thermale bronnen "Bollente", "Del Lago"en Acqua marcia". Net buiten het stadje zijn nog resten te vinden van een Romeins Aquaduct uit de tweede eeuw voor Christus. Behalve de thermale bronnen behoren de kathedraal van Acqui en het Castello dei Paleologi. Mede dankzij de thermen is Acqui Terme nog steeds een populaire toeristische bestemming in Piemonte.


Nationaal park Gran Paradiso
Het Nationaal park Gran Paradiso is het oudste nationale park van Italië. Grand Paradiso is te vinden in het noordelijke deel van de regio Piemonte in de Grajische Alpen. Het park is genoemd naar de hoogste top die in deze regio te vinden is de berg Gran Paradiso. Deze berg is 4061 meter hoog en is de hoogste berg die in zijn geheel in Italië ligt. In het gebied liggen meerdere prachtige wandelpaden. Er zijn hier wandelpaden te vinden die geschikt zijn voor de recreatieve wandelaar maar ook voor de meer ervaren wandelaar. In het gebied leven Alpensteenbokken en gemzen.


Borromeïsche eilanden
De Borromeïsche eilanden vindt je in het Lago Maggiore en zijn vrij gemakkelijk te bereiken met de veerboot of watertaxi vanuit Stresa of één van de andere plaatsen aan het Lago Maggiore. De eilandengroep bestaat uit meerdere kleine eilanden waarvan er drie permanent zijn opengesteld voor het publiek. Dit zijn Isola Bella, Isola Madre en Isola dei Pescatori. De eerste twee eilanden zijn nog steeds privé bezit van de familie Borromeo die hier nog enkele weken per jaar verblijven. De eilanden staan bekend om hun prachtige botanische tuinen en hun schitterende barokke paleizen. Om de eilanden te kunnen bezoeken moet je entree betalen.


Sacro Monte di Oropa
Sacro Monte di Oropa of de Heilige berg van Oropa is een Maria heiligdom dat gewijd is aan de Zwarte Madonna. Het complex bevindt zich enkele kilometers ten noorden van de stad Biella en ligt verscholen tussen bergen die hier een natuurlijk amfitheater vormen. Het heiligdom bevat naast een Heilige berg de "Sacro Monte van Oropa" een kerk die op de overblijfselen van een oude kapel is gebouwd. Dit heiligdom staat samen met acht andere heiligdommen op de werelderfgoedlijst van de Unesco onder de naam Heilige bergen (Sacre Monti) van Piëmont en Lombardije.


Susa
Susa is een prachtig dorp in het westelijke deel van de regio Piemonte niet ver van de Franse grens. Het dorp ligt op de plaats waar de rivieren de Cenischa en de Dora Riparia samenkomen aan de voet van de Cottische Alpen. Het dorp werd in de eerste eeuw voor Christus gesticht door Galliers later kwam Susa in Romeinse handen. Susa is lang een belangrijk verkeersknooppunt geweest. Het is één van de oudste plaatsen gelegen in de Alpen. Tot de bezienswaardigheden van Susa behoren de Kathedraal van Susa, het kasteel van Adelheid van Susa en de Arco di Augusto


Sestriere
Het dorp Sestriere is één van de bekendste skigebieden in Piemonte. In 2006 tijdens de winterspelen van Turijn werden op de skipistes van het dorp de wedstrijden voor het Alpineskiën afgewerkt. De twee belangrijkste skicomplexen tijdens de spelen waren de Sestriere Borgata en de Sestriere Colle. Tegenwoordig is er in de buurt van het dorp meer dan honderd kilometer aan skipistes te vinden. De verschillende pistes worden met elkaar verbonden door middel van stoeltjesliften en kabelbanen. Sestriere is tevens meerdere malen de aankomstplaats geweest van zowel de Ronde van Italië als de Ronde van Frankrijk.


HOTELS IN PIEMONTE


autohuur italië
Bron: top10bezienswaardigheden