Campania

Campania, de regio in het zuiden van Italië, omzoomd door de Middellandse Zee, bestaat uit vijf provincies: Salerno, Caserta, Benevento, Avellino en Napels. Het is een gebied van Italië dat ongelooflijk mooi is, niet alleen vanwege de natuur - compleet met dramatische kustlijn en prachtige bergen - maar ook vanwege de indrukwekkende geschiedenis.

Campania Italië

Hier moet je zijn voor oude archeologische vindplaatsen die het verhaal van deze regio vertellen, van de oude Grieken tot de Romeinen; van afbrokkelende ruïnes tot meesterwerken uit de klassieke wereld. Campanië is ook de plek voor zwoele stranden en de glamour van het goede leven. Het is ook de bakermat van Italiaans eten, omdat het de thuisbasis is van pizza, spaghetti, limoncello, cannelloni en mozzarella.

Waar wacht je op? Campanië wacht op je!


Pompeii

De beroemdste bezienswaardigheid van Campania is Pompeï. Pompeï is een wereldberoemde archeologische vindplaats. Het staat erom bekend dat het werd verwoest door de uitbarsting van de Vesuvius in 79 na Christus. Voor de uitbarsting was het een vakantiebestemming voor rijke oude Romeinen, die hier villa's, wijnhuizen en zelfs hotels en zwembaden bouwden.

Pompeii Italië Campania

Rond Pompeï is een nieuwe stad ontstaan, met veel hotels, winkels en restaurants, waardoor het voor mensen gemakkelijk is om de oude stad te bezoeken. Pompeï is een tijdcapsule; stel je oude straten voor met groeven van karren die er duizenden jaren geleden doorheen reden, ingewikkelde mozaïeken, oude graffiti en eetstalletjes.


Napels

Napels is een mix van energie, geschiedenis, zanderige straten en fantastisch eten. Deze stad is een van de oudste oude steden in Europa, kan zijn geschiedenis terugvoeren tot de 9e eeuw voor Christus, toen het werd gesticht als een oude Griekse kolonie. Als zodanig zijn er archeologische musea die voorwerpen uit Pompeii en Herculaneum tentoonstellen, evenals andere bezienswaardigheden, zoals Romeinse villa's en aquaducten in de stad. Napolitanen spreken hun eigen taaltje, wat officieel geen taal is, maar een dialect.

Napels Italië Campania

Een reis naar Napels zou niet compleet zijn zonder eten, en dat betekent pizza! Hier werd het wereldberoemde gerecht geboren. 

Ontdek meer over Napels >>


Pizza!

De pizza werd in Napels geboren. Het beroemdste Italiaanse gerecht smaakt hier dan ook zoals het nergens anders smaakt. Je vindt er pizza's in allerlei soorten en maten, maar de meest echte Napolitaanse pizza is toch wel de pizza Margherita. Andere typische producten uit Campania zijn mozzarella di Bufala, de citroenen van Sorrento waarvan een van de beste soorten limoncello (citroenlikeur) wordt gemaakt en Vesuviaanse abrikozen. 

Pizza Napels Campania

De beste wijn van de streek is de Vesuviaanse Lacryme Christi (traan van Christus). De witte versie van deze wijn wordt gemaakt van de hooggewaardeerde druif 'coda di volpe' (vossenstaart).

Meer over Pizza! in Italië lees je hier!


Pozzuoli

De stad Pozzuoli maakt deel uit van het grootstedelijk gebied van Napels en heeft een geweldige vismarkt en een aantal fantastische restaurants. Het heeft ook niet slechts één, maar twee amfitheaters uit de Romeinse tijd en werd in 338 voor Christus gesticht door niemand minder dan de Romeinen zelf. Vanwege deze lange geschiedenis zijn er veel archeologische vindplaatsen verspreid over de stad.

Pozzuoli Italië Campania

Echter is het niet allemaal geschiedenis; de stad is levendig, met naburige Napolitanen die er naartoe gaan voor vakanties aan zee en lekker eten. Vanwege de populariteit is er een brede selectie aan hotels en bed & breakfasts om te verblijven tijdens een reis naar Pozzuoli.


Solfatara

Even buiten de stad Pozzuolo ligt de Solfatara, een actieve vulkaan waar je in de krater kunt ronddolen te midden van opstijgende zwaveldampen en hete modder.

Pozzuoli Italië Campania
Solfatara Italië Campania

Vesuvius

Deze beruchte vulkaan vormt het decor voor de skyline van Napels, maar het is eigenlijk de kleinste actieve vulkaan ter wereld. Ook al is het actief, het is nog steeds een populaire plek om te bezoeken. Cono Grande, compleet met een brede krater, vormt het grootste deel van de vulkaan, terwijl het hoogste punt Mount Somma (1149 m) is.

Vesuvius Italië Campania


Er is zoveel natuur dat het Vesuvius National Park is opgericht om de schoonheid van het gebied te beschermen, en de vruchtbare grond hier in de buurt zorgt ervoor dat wijngaarden gedijen. Je kunt over de vele paden wandelen en genieten van het uitzicht op de Golf van Napels.

Caserta

De stad Caserta, op een steenworp afstand van Napels, is de trotse eigenaar van het prachtige barokke koninklijke paleis van Caserta, compleet met sierlijke tuinen versierd met smetteloze gazons en fonteinen. Andere bezienswaardigheden in deze Campanische stad zijn het monumentale complex Belvedere San Lucio; de charmante gebouwen van deze voormalige zijdefabriek zijn nu een resort geworden waar iedereen van kan genieten.

Net zo interessant is het achterliggende, eindeloos lijkende park met kunstmatige watervallen, beeldengroepen, vijvers en fonteinen. De Reggia dreigde een paar jaar geleden nog te verloederen, maar een energieke directeur heeft daar verandering in gebracht.

Caserta Italië Campania


Sant’ Agata de' Goti

In het landelijke gebied rond Benevento ligt Sant’ Agata de' Goti. Dit karaktervolle stadje is gebouwd op de uitloper van een rotsmassief en kijkt uit over een diepe kloof. Dat maakte het geschikt als militair bolwerk en daarvan maakten de Goten, een van de Germaanse stammen die Italië in de zesde eeuw binnenvielen, dankbaar gebruik. Vandaar de naam Sant’ Agata de' Goti.

Sant' Agata de' Gorti Italië Campania


Het stadje is verdeeld in twee delen: een moderne, gebouwd vanaf het einde van de 19e eeuw en de andere van Romeinse fundering, gelegen op een tufsteen. Het gebied staat bekend om de productie van olie, wijn, fruit (vooral appels en kersen), groenten, granen en peulvruchten.


Amalfi kust

Dit juweel van de Middellandse Zee bevat pittoreske gebouwen die zich vastklampen aan de zijkanten van kliffen, een stukje typische dolce vita. Het gebied lokt veel bezoekers naar de heuveldorpen Ravello, Positano en Amalfi zelf. Het edelsteenachtige water spat tegen de pastelkleurige huizen en vermengt zich met de groene heuvels voor een schitterend intens kleurenpalet.

Amalfi kust Italië Campania


Paestum

Een opmerkelijk goed bewaard gebleven oude Griekse stad, dat volledig vergeten bleef totdat het in 1740 werd herontdekt. Veel van deze stad is nog niet opgegraven, maar als bezoeker kun je er alsnog veel zien, waaronder de tempel van Hera, het oudst bekende voorbeeld van Dorische architectuur. Er zijn ook geweldige sculpturen te zien en het graf van de duiker.

Paestum Italië Campania


Paestum is al eeuwenlang populair bij bezoekers en maakte deel uit van de Grand Tour die veel aristocratische Europeanen begonnen aan klassieke bezienswaardigheden over het hele continent. Als klap op de vuurpijl is er een strand om te ontspannen in de buurt van de stad.


Palinuro

Een prachtig kustplaatsje in het zuidelijke deel van het Cilento National Park. De stad ligt aan de voet van een voorgebergte en, met een vrij schilderachtig uitzicht, spiegelt het zichzelf in de schone blauwe zee. Vanaf de zandstranden rijst de imposante Capo Palinuro op, om deze hemelse plek angstvallig te beschermen.

Op de top van Capo Palinuro bevinden zich het weerstation en de witte vuurtoren. De rivier Lambro, die uitmondt in de buurt van de baai van Marinella, scheidt het voorgebergte van de heuvel van Molpa, de zetel van een oud dorp en volgens de legende het huis van de zeemeerminnen; op de heuvel zie je nog steeds de ruïnes van een middeleeuws kasteel.

Grotta Azzurra Italië Campania

In het uiterste zuiden van Campania kom je langs een prachtige kust met kristalhelder water. Je vindt hier rotsige oevers, feeërieke grotten (zoals de diep de berg in lopende Grotta Azzurra van Palinuro, waar het water echt knalblauw is) en een achterland dat nog niet door het massatoerisme is aangetast.

Cala degli Infreschi is alleen per boot te bereiken en in de zomermaanden kan het er behoorlijk druk zijn.

ONTDEK OOK DEZE ITALIAANSE REGIO'S


BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië