Puglia

Puglia bevindt zich in de hiel van de Italiaanse laars en je vindt er alles wat je zou verwachten van een Italiaanse regio: eeuwenoude dorpjes die trots hun geschiedenis dragen, idyllische landschappen bezaaid met olijfbomen, een keuken die niet moet onderdoen voor andere regio’s in Italië, de zee en prachtige stranden.


Polignano a Mare
"Volare, ooh oooh! Cantare, ohohoho!" Domenico Modugno (1928-1994) werd met het liedje Dipinto nel blu      (beter bekend als Volare) wereldberoemd. De zanger is geboren in het mooie kuststadje Polignano a Mare, dat bovenop een glanzende klif uit kalksteen ligt. Je kan er heerlijk ronddwalen in de smalle straatjes, genietend van een heerlijk roomijsje. Of turen over de Adriatische kust, terwijl je nipt van een fris drankje op één van de vele terrasjes. Of waarom niet afkoelen in het helderblauwe water aan het strand?


Parco Nazionale dell'Alta Murgia
Het Parco Nazionale dell'Alta Murgia is een prachtig natuurgebied dat gevormd werd door eeuwenlange erosie. Hoewel de mens ook wel een zekere invloed op het gebied heeft gehad, is het toch vooral een plek waar de natuur de baas is. Je kan er genieten van fauna, flora en bijzondere grot formaties.


In het park bevindt zich ook het Castel del Monte, één van de bekendste kastelen van Italië. Zo belangrijk, dat het zelfs op de munten van 1 eurocent prijkt. Deze citadel dateert uit de 13de eeuw en staat op de UNESCO Werelderfgoedlijst. Overal in het kasteel werd het nummer 8 verwerkt: het werd gebouwd volgens een perfect achthoekige vorm, met 8 torens die ook elk octogonaal zijn.


Trulli hoofdstad Alberobello
1500(!) trulli kan je vinden in het historische centrum van Alberobello, dat hiermee zowat de "hoofdstad" van deze bijzondere, kleine gebouwen wordt beschouwd. Het is dus niet zonder reden dat dit dorp prijkt op de UNESCO Werelderfgoedlijst. 


Lecce
Lecce is één van de mooiste plekken van Puglia, en dit vooral dankzij haar architectuur, die zelfs een eigen naam heeft gekregen! De barocco leccese-stijl vind je in heel wat plekken van de stad terug, en vormt een mooi homogeen geheel, iets dat niet zoveel voorkomt in andere steden van Zuid-Italië. Deze barokstijl is expressief en sierlijk, en incorporeert tal van opvallende figuren, zoals waterspuwers. Daarnaast verbergt Lecce ook heel wat oude Romeinse restanten.


Gallipoli
Gallipoli was eerst een nederzetting van de Grieken, en werd toen een Romeinse kolonie. De stad werd doorheen haar geschiedenis geplunderd door de Vandalen en de Goten, maar uiteindelijk heropgebouwd door de Byzantijnen. 


In de loop van de 18de eeuw zette de stad zich op de kaart als de grootste olijfoliemarkt van het middellandse zeegebied. 


Locorotondo
Locorotondo is de tweede meest populaire stad in de Valle D’Itria en, net als Alberobello, slaagt ze erin om de bezoekers te betoveren. Deze stad wordt vaak beschouwd als een van de mooiste stadjes in Italië. Locorotondo is niet alleen bekend omdat het er zo pittoresk uitziet, maar ook voor haar wijnproductie, dus het is misschien geen slecht idee om hier een fles mee te nemen voor de avond of als souvenir.


Locorotondo barst niet alleen van de bezienswaardigheden, maar ook het stadje zelf met haar charmante setting, lokt aan. Neem wat tijd om het heerlijke Centro Storico met zijn nauwe, rechthoekige huizen te verkennen, een witgewassen doolhof bovenop een groene heuvel. Het centrum biedt tal van prachtige hoekjes en is goed onderhouden, met bloempotten en nette straten. Wandel langs de straat die het centrum op de heuveltop omringt. Van hieruit heb je prachtige uitzichten over de groene en mooie Valle D’Itria.


Bari
Het historische hart van Bari, de hoofdstad van de regio Puglia, lijkt wel een doolhof waar je telkens opnieuw op een bijzondere plek botst.


Er is echter niet alleen veel te zien in Bari, maar ook veel te doen. De stad heeft meer nachtleven dan de meeste andere steden van Puglia. Een groot aantal jonge mensen en migranten maken deze stad wat levendiger, alsook het feit dat Bari een transportknooppunt naar andere locaties in Europa is.


Grotten van Castellana
Puglia heeft ook ondergronds adembenemende verrassingen in petto. Hoewel de enorme 60 meter diepe toegangskloof La Grave al sinds mensenheugenis bekend is, zijn de grotten pas in 1938 ontdekt. Vanaf La Grave daal je via aangelegde trappen af naar de eerste grot. Last van claustrofobie? Daar is in deze grot geen reden voor. Hij is honderd meter hoog en immens groot.


Vanuit deze toegangsgrot kun je onder begeleiding twee routes lopen door het ondergrondse stelsel. De langste route voert langs kloven en onderling zeer verschillende ruimtes naar de Grotta Bianca. Daar snap je waarom de grotten van Castellana tot de mooiste ter wereld gerekend geworden: deze grot biedt dankzij het witte en extreem heldere albast een oogverblindend schouwspel van stalactieten en stalagmieten.


Ostuni
Wil je helemaal los gaan met je fototoestel? Dan is het fotogenieke Ostuni een must! Het witte stadje ligt op een heuvel en straalt je op een zonnige dag al vanuit de verte tegemoet. Dat komt door de witte muren van de huizen en de met kalk bedekte straten van het historisch centrum. Je vindt er prachtige paleizen en bezienswaardigheden zoals de Kleine Basiliek en de Zuil van Sant’Oronzo.


Vanuit de stad op haar heuvel heb je een prachtig uitzicht over de Adriatische Zee. Er heerst een leuke sfeer met de barretjes en de restaurantjes aan de pleinen en de kleine winkeltjes in de straten. En niet alleen overdag!


autohuur italië

ONTDEK OOK DEZE ITALIAANSE REGIO'S

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!
Bron: Reisroutes, ditisitalie.