Pisa

Pisa is een middelgrote stad aan de Arno. De stad dankt zijn naamsbekendheid voornamelijk aan de scheve toren van Pisa. Deze toren is wereldberoemd en de rede dat Pisa ieder jaar overspoeld wordt door toeristen. Bij de toren van Pisa, ook wel bekend als de scheven toren, staan de andere belangrijkste bezienswaardigheden van de stad de Dom van Pisa, het Baptisterium en het Camposanto. Veel van de toeristen die naar Pisa komen gaan met de taxi naar het Piazza dei Miracoli toe om vervolgens de stad weer te verlaten. Dit is zonde want Pisa heeft meer te bieden dan alleen de scheve toren. Zo bijvoorbeeld de oudste botanische tuin ter wereld in Pisa gevestigd.

Pisa is een echte studentenstad. Op de universiteit die opgericht werd in 1343 volgen ongeveer 50.000 studenten lessen. Een van de beroemdste leerlingen van de universiteit is de natuurkundige Galileo Galilei.
Pisa is een oude stad die al sinds de vijfde eeuw voor Christus bewoond wordt. Ten tijde van de Romeinen was Pisa één van de belangrijkste havenplaatsen. Ten tijde van keizer Augustus was Pisa zelfs de thuisbasis van de Romeinse zeemacht. In de dertiende eeuw raakt Pisa zijn zelfstandigheid kwijt en kwam de stad onder het bewind van Florence te staan. Later toen Pisa deel uitmaakte van het groothertogdom Lotharingen werd de stad aan Italië toegevoegd.

Piazza dei Miracoli
Aan dit belangrijkste plein van Pisa, wat zelfs tot het belangrijkste centra qua Middeleeuwse kunst van de wereld wordt genoemd, liggen de top bezienswaardigheden van de stad. Het plein wordt ook wel Piazza del Duomo genoemd. Hier staan de scheve Toren van Pisa, de Dom en de doopkapel dicht bij elkaar.

Scheve Toren van Pisa
Het meest beroemdste monument van Pisa is toch wel zijn scheve toren ‘Torre pendente di Pisa’. De klokkentoren (campanile) hoort bij de naast kathedraal ‘Duomo di Pisa’. Als sinds het begin van de bouw in 1173 ging het mis met de toren. De eerste verdiepingen werden scheef gebouwd. In de jaren erna heeft men telkens met nieuwe verdiepingen het recht proberen te krijgen, maar dat is niet gelukt. Om veiligheidsredenen zijn er verschillende pogingen gedaan om te voorkomen dat de toren werkelijk om zou gaan vallen. Het is zelfs een tijdje gesloten geweest voor publiek. Na de laatste renovatie zou de toren in 2008 stabiel zijn verklaard.

De Dom
Deze middeleeuwse ‘Duomo di Santa Maria Assunta’ is naast de scheve toren het beroemdste gebouw van Pisa. De architectonische Romaanse bouwstijl is zeer rijkelijk terug te vinden, zeker qua verfraaiing. Men heeft destijds werkelijk nergens op bezuinigd. Men is omstreeks 1064 begonnen met de bouw om vervolgens in 1118 tot inwijding over te kunnen gaan. Door de jaren heen hebben er wel wat aanpassingen en restauraties plaatsgevonden. Ook de binnenkant is magnifiek te noemen en zelfs dat is een ‘understatement’.


Baptisterium
Als een los onderdeel van de Duoma di Santa Maria Assunta is deze doopkapel gebouwd omstreeks 1152. Het is nog altijd de grootste doopkapel van Italië. Het doopvont wat door Guido da Como werd ontworpen dateert uit 1246. Ook dit gebouw is aansluitend op de andere complexen aan de Piazza dei Miracoli met zeer grote schoonheid vervaardigd.


Nationaal Museum van het Palazzo Reale
Ooit behoorde dit zestiende eeuwse paleis toe aan de welgestelde familie Medici. Nu vandaag is het geel gekleurde paleis een museum. Dit ‘Museo Nazionale di Palazzo Reale’ biedt een kijkje in het leven van families Medici, Lotharingen en Savoye die er gewoond hebben. Oude meubelen, schilderijen en tapijten zijn er goed bewaard gebleven.


Botanische Tuin
Aan de universiteit van Pisa ligt de schitterend aangeklede ‘Orto Botanico di Pisa’. De botanicus Luca Ghini had vlak na de oprichting in 1544 de leiding over de tuin. In 1591 echter werd de tuin verplaatst naar zijn huidige locatie aan de Via Luca Gini te Pisa. Er bevinden zich nu prachtige vijvers, kruidentuinen, een natuurhistorisch museum, bibliotheek en een arboreta.


Piazza dei Cavalieri 
Na het Piazza del Duomo is dit het belangrijkste en beroemdste plein van de stad Pisa. Vanuit hier werd vroeger bijvoorbeeld de stad geregeerd. Dit ‘plein van de ridders’ staat ook wel bekend als Knights Square. Je vindt er het Palazzo della Carovana met daarop het standbeeld van Cosimo, Palazzo dell’Orologio, San Rocco, Palazzo del Collegio Puteano en het Palazzo del Consiglio dei Dodici.


Corso Italia
Iedereen weet dat Italië bekend staat om zijn verfijnde smaak van mode, lekker eten en gezelligheid. Dit alles is dan ook prima gecentreerd in het gezellige, doch kleine winkelgebied van Pisa. De meeste winkels liggen aan de Corso Italia en Borgo Stretto. Rondom de Corso Italia liggen twee schitterende historische wijken. Helaas zijn een aantal oude panden gerestaureerd of herbouwd en daarmee ingrijpend gemoderniseerd.


San’Antionio
Deze oudste wijk van de stad Pisa ligt aan de rivier Arno. De wijk staat vol met indrukwekkende en oogstrelende oude gebouwen, kerken en een Benedictijner klooster. Ga zeker eens langs de witte Santa Maria della Spina kerk en maak een wandeling door de Lungarno Gambacorti. Als je eenmaal onder de brug ‘Ponte della Cittadella door bent kom je in een andere historische wijk uit. Dit is de wijk ‘Santa Maria’.


Teatro Verdi
Geliefd door vele Italianen en bekeken door alle toeristen! Dit theater staat namelijk bekend als traditioneel, mooiste en meest authentiek theater van Italië. Het theater is in 1867 geopend met ruimte voor zo’n 900 gasten. Die binnenkant komt alle beloftes na. Zeker de balkons zijn prachtig.


autohuur italiëBron: top10bezienswaardigheden, steden.