Calabria

Zin om een onbekend stukje Italië te ontdekken? Ga je dan eens naar Calabrië toe, die streek in de teen van de Italiaanse laars. Calabrië heeft een kustlijn van meer dan 800 kilometer, die varieert van de steile kliffen van de Costa degli Dei aan de Tyrrheense Zee tot aan de prachtige witte zandstranden bij de Ionische kust.

Het binnenland van deze streek is ruig, bergachtig en onverwacht groen. En Calabrië heeft een rijke geschiedenis, die je terugvindt in de bouwwerken die onder andere de Grieken en de Romeinen er achterlieten.


Magna Graecia
Calabria was een van de eerste plekken in Italia waar de Grieken zich vestigden; nu wordt er in sommige dorpjes nog Grieks gesproken. De Grieken noemde dit gebied 'Enotria', Wijnland, een naam die later op heel Italia betrokken werd. De glorietijd van de Magna Graecia ligt echter ver in het verleden en aan de aansluiting met de moderne tijd wordt nog druk gewerkt. Kleine smalle kronkelende, en soms onderbroken weggetjes lopen langs steile berghellingen en afgronden.


De mooiste restanten uit de tijd van de Griekse overheersing zijn te vinden in Locri Epizefiri bij Gerace. Van een later tijdstip is de Byzantijnse invloed, waarvan je het mooiste voorbeeld aantreft in het dorpje Stilo. De 10e-eeuwse La Cattolica met vijf zeer karakteristieke torens is een van dé beeldmerken van Calabria. Ook in het dorpje Rossano vind je nog interessante overblijfselen uit de Byzantijnse tijd.

Archeologische park Scolacium en Roccelletta van Borgia
Geïnteresseerd in de oudheid en opgravingen? Breng dan een bezoekje aan het archeologische park van Scolacium in Borgia, net ten zuiden van Catanzaro Lido. De archeologische vondsten in het park zijn overblijfselen van de Oudgriekse kolonie Skylletion, dat later het Romeinse Scolacium werd. Behalve de resten van de oude bouwwerken uit de Grieks-Romeinse en Normandische tijd, kun je er ook opgegraven keramiek en standbeelden bekijken. Bij de ingang van het park ligt de Roccelletta van Borgia. Deze basiliek is een wonderbaarlijke mix van bouwstijlen, waaronder de Romeinse, Byzantijnse en Arabische architectuur.


Aragonese fort Le Castella
Het Aragonese fort Le Castella is volgens de volksverhalen het enige wat over is gebleven van de zeven kastelen die ooit de archipel bij Isola Capo Rizzuto domineerden. Le Castella ligt in zee en is alleen door een smalle strook land met het vasteland verbonden. Vanaf het fort heb je een prachtig uitzicht over de Ionische Zee en de omliggende natuur. Dankzij onderwatercamera’s in één van de kamers kun je er zelfs de zeebodem van één van de mooiste plekken op aarde bekijken!


Dogenpaleis Corigliano Calabro
Het kasteel van Corigliano Calabro behoort tot de mooiste kastelen in Italië. Vanaf de toren zou je bij helder weer zelfs Taranto kunnen zien liggen. Het werd gebouwd door de Normandische koning Robert Guiscard in de 11e eeuw en als je door het kasteel loopt, heb je het gevoel terug te gaan in de tijd. Plafonds met fresco’s, spiegelzalen, antieke meubels, maar ook de verschrikkelijke martelkamers: elk detail roept de sfeer op van de tijd waarin het kasteel gebouwd en bewoond werd. Alsof je niet alleen een reis door een stukje onontdekt Italië maakt, maar ook een reis in het verleden!


Tropea
Tropea is mischien wel een van de mooiste steden van Calabrië, gelegen op een rots die over de Tyrrheense Zee uitkijkt. Volgens de legende zou Hercules de stad gesticht hebben op zijn terugreis vanuit Spanje. Dwaal door de straten van het historische centrum van de stad en laat je verrassen door de gebouwen, kerken en winkels die je onderweg tegenkomt. Heb je er geen problemen mee om veel trappen te beklimmen? Dan is het Sanctuarium van de Santa Maria dell’Isola, dat net buiten de stad op een hoge rots in zee ligt, iets wat je niet moet overslaan! Je kunt daarna languit liggend  in de zon bijkomen op het hagelwitte strand van de stad. De nabijgelegen stranden van Capo Vaticano zijn trouwens ook een echte aanrader!


Parco Nazionale Aspromonte
Misschien durf je niet meer na de woorden van de inleiding, maar het Parco Nazionale Aspromonte, letterlijk 'bittere berg', en het Sila massief in het Parco Nazionale di Calabria zijn voor natuurliefhebbers echt geweldig. Het Silamassief is bedekt door immense bossen. Hier staan 'I Giganti', de Reuzen. Dit zijn vijfhonderd jaar oude pijnbomen die meer dan veertig meter hoog zijn en aan de voet van de stam een omtrek hebben bereikt van wel zeven meter.


Erg indrukwekkend! Calabrie klimaat: In het Aspromonte-gebergte, de laatste uitlopers van de Apennijnen, kun je 's winters skiën, maar moet je 's zomers oppassen met de 40 graden die het wordt. Er zijn prachtige oorspronkelijke bossen te vinden en geweldig mooie canyons en kloven met als vaste bewoners wolven, otters, herten en de zeldzame bonelli, adelaars.


Scilla
Scilla is hét centrum van de zwaardvisvangst. Het meest karakteristieke deel van dit witte stadje is Chianalea: het vissersdorpje dat door slechts één weg met de rest van de stad verbonden is. De kleine vissershuisjes grenzen aan zee, zodat de vissers hun bootjes tot vlak voor hun deur uit het water kunnen trekken. Vanaf het Belvedere van de Piazza San Rocco in de stad zelf heb je een prachtig uitzicht op het kasteel, het strand van Marina Grande en op de Zeestraat van Messina, die Calabrië van Sicilië scheidt. Mocht je de kans hebben, wacht dan de zonsondergang af. De paars kleurende lucht is echt iets spectaculairs!


Pentedattilo
Pentedattilo is een klein dorpje in het Aspromonte-gebergte. Het dorpje, dat stamt uit 600 v.Chr., is tegen de berg Monte Cavalario aangebouwd. Deze berg had ooit de vorm van een enorme hand met vijf vingers (‘penta’ en ‘daktylos’ in het Grieks) – waarvan er helaas een paar afgebroken zijn – en dat gaf Pentadattilo zijn naam. Het is wat je een ‘spookstad’ zou kunnen noemen: de bewoners trokken weg, niet alleen om werk elders te zoeken, maar ook vanwege aardbevingen en overstromingen. De laatste jaren wordt er hard gewerkt om het toerisme een impuls te geven en het dorp weer tot leven te brengen.

autohuur italië

ONTDEK OOK DEZE ITALIAANSE REGIO'S

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!Bron: Ditisitalie, Italie.