Molise

De op één na kleinste regio van Italië ligt in het zuiden van centraal Italië en grenst aan Puglia, Campania, Lazio en Abruzzo. Je vindt er groene heuvels, een mooie kuststrook en een rijk Romeins verleden. Tot aan  1963 behoorde deze regio nog tot Abruzzo. Deze redelijk onbekende regio is de moeite waard om te ontdekken! 

Molise Italië

Het landschap van Molise is heuvel- en bergachtig, maar de bergtoppen zijn niet zo hoog als die van Abruzzo, waardoor er veel wandelroutes te volgen zijn. Molise is de dunst bevolkte regio van Italië en je vindt er geen grote steden of vele kleine dorpjes, waardoor je hier niet snel massatoerisme zult tegen komen. Hier geniet je in alle rust van mooi Italië.


Campobasso

Campobasso is een historische stad gebouwd op de hellingen van de Apennijnen op een hoogte van meer dan 600 meter. Omgeven door de bergen Matise en Sanneo biedt het indrukwekkende uitzichten over het dramatische landschap van Molise.


Dankzij de hoge ligging van Campobasso is het één van de koudste steden van de regio. Campobasso is geen grote stad als je het vergelijkt met andere regio's. Toch heeft deze stad genoeg te bieden. Zo vind je er het kasteel van Monforte uit de 15e eeuw, de kerk van San Martino en het Museo dei Misteri. Elke 2e zondag van de maand kun je er een enorme markt bezoeken, met veel kraampjes en een gezellige drukte.

728 x 90 - Zuiderzon (vlieg-busvakanties)

Termoli

Termoli is een populair toeristenoord aan de Adriatische kust met lange zandstranden en historische vestingwerken. Het is erg populair bij Italiaanse toeristen in de zomermaanden, maar is, net als de rest van Molise, relatief onontdekt door buitenlandse toeristen.

De mooie oude stad Termoli ligt op een natuurlijk voorgebergte dat in de zee steekt. Aan de ene kant is een lang zandstrand en aan de andere kant de kleine haven van Termoli. De oude stad is omgeven door een muur die recht naar de zee afloopt en wordt gedomineerd door het vierkante kasteel dat uitkijkt over de zee en het strand. Castello Svevo werd gebouwd in de 11e eeuw, maar grotendeels herbouwd door Frederik II in de 13e eeuw.


Ga vanaf het kasteel de smalle kronkelende straatjes van de Borgo (oude stad) in en als we smal zeggen, bedoelen we ook smal! Sommige zijn 38 cm breed en behoren tot de smalste van Europa! De huizen in de oude steden zijn gerenoveerd en geschilderd in mooie pastelkleuren en zijn een genot om te verkennen.

Vanaf het kasteel kun je ook naar de Piazza Duomo en het mooie 12-13e eeuwse kathedraal. Het is een mooi voorbeeld van Apulische Romaanse architectuur en is gebouwd in een bleke crèmekleurige steen. Binnen zijn de overblijfselen van de twee beschermheiligen van Termoli, Timothy en San Basso. Binnenin vind je ook een vloermozaïek dat over is gebleven van de kathedraal die eerder op deze plek stond, maar werd verwoest door een aardbeving.

De meest bekende bezienswaardigheden van Termoli zijn toch wel de trabocchi. Dit zijn van hout gemaakte vissershutjes met stellages vol netten in het water en zijn alleen te bereiken door er over een steiger naartoe te lopen. Hier vist men niet met boten, maar met deze prachtige bouwwerken. Je kunt de trabocchi die in gebruik zijn helaas niet van dichtbij bekijken. Wel zijn er een aantal omgetoverd tot restaurant, waar je ontzettend romantisch kunt lunchen of dineren. Meer over Trabocchi lees je hier..

Basic Travel vakantiehuizen

Monti del Matese

De Monti del Matese is een bergketen dat onderdeel is van de Apennijnen. Het ligt op de grens van Molise en Campania. De hoogste berg in deze bergketen is de Monte Miletto die rijkt tot 2050 meter. De prachtige natuur van dit regionaal natuurpark is ongerept en je zult er een grote variatie aan bloemen, planten, bomen en dieren aantreffen, zoals inmiddels ook weer de bruine beer, die een lange tijd weg is geweest.


In de winter kun je er skiën op de hellingen van de Monte Miletto. Een mooie aanrader is de wintersportplaats Campitello Matese. Dit is een gebied met zo’n 45 kilometer aan pistes.

Isernia

Tussen de rivieren de Carpino en de Sordo ligt het oude Romeinse stadje Isernia. Aan de vele indrukwekkende overblijfselen in de stad kun je zien dat hier de Romeinen hebben gewoond. Isernia is ontstaan door een Romeinse kolonie uit het jaar 263 voor Christus. Na de val van het Romeinse Rijk werd de stad grotendeels verwoest. In de Middeleeuwen bloeide de stad weer helemaal op.


Helaas werd de stad door een aantal aardbevingen en bombardementen in de Tweede Wereldoorlog weer zwaar beschadigd. Gelukkig is er in de stad nog genoeg moois te bekijken. 

Wanneer je geïnteresseerd bent in de Romeinse historie, kun je je hier prima vermaken. De kathedraal van St. Pieter, de Fraterna Fontijn en het Romeinse aquaduct zijn zeker een aanrader.

Een andere must see is de archeologische vindplaats Pineta. Veel archeologen zien dit als één van de oudste archeologische vindplaatsen die er bestaat.


Pietrabbondante

Pietrabbondante is een middeleeuws vestingstadje. Je kunt er langs de kleine kerk van Santa Maria Assunta klimmen naar het kruis op het hoogste punt van de stad voor een mooi uitzicht. Het stadje is vooral bekend om de overblijfselen van Bovanium Vetus, een Grieks-Romeinse stad uit 95 v.Chr. dat de hoofdstad van de regio Sannio was.


In het archeologische park zijn twee tempels te zien en vind je er het Samnite theater, gebouwd in Griekse stijl. In de zomer wordt het theater nog steeds gebruikt voor toneelstukken.


ONTDEK OOK DEZE ITALIAANSE REGIO'S

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië