Molise

Groene heuvels, een fijne kuststrook en een rijk Romeins verleden. Dat én meer kom je tegen in de op één na kleinste regio van Italië. Molise is een regio in het zuiden van Centraal-Italië en grenst aan Apulië, Campanië, Latium en de Abruzzen. Tot nog niet zo lang geleden behoorde deze regio zelfs tot de Abruzzen. Echter kwam daar verandering in in het jaar 1963. Het is een regio waar je misschien niet direct aan zult denken als vakantiebestemming, maar het is meer dan de moeite waard om te ontdekken! Hier geniet je in alle rust van Italië.

Het landschap van Molise is afwisselend heuvel- en bergachtig. Ook hier kom je een gedeelte van de Apennijnen tegen, maar de bergtoppen zijn niet zo hoog als die van de Abruzzen. Er wonen niet veel mensen en daarbij behoort het tot één van de dunst bevolkte regio’s van Italië. Je vindt hier geen echt grote steden en veel kleine dorpjes. Massatoerisme zul je hier niet snel tegen komen, maar als je op zoek bent naar rust, Italië, vriendelijkheid en een prachtige natuur, dan zul je je hier op en top vermaken.


Campobasso
Omringt door de Apennijnen en gelegen in de vallei van Biferno vind je, op een hoogte van 700 meter, de stad Campobasso. Deze stad is niet alleen de hoofdstad van de gelijknamige provincie, maar ook van de regio zelf. Ondanks dat is deze stad pas zo’n 1300 jaar oud. Dankzij haar hoge ligging is het, met een gemiddelde temperatuur van 12 graden, één van de koudste steden van de regio. In vergelijking met andere regio’s is Campobasso geen grote stad. Toch is het een stad die genoeg te bieden heeft. Breng onder andere een bezoek aan het kasteel van Monforte uit de 15e eeuw, de kerk van San Martino en het Museo dei Misteri. Ook leuk om te weten: iedere tweede zondag van de maand is er een enorme markt in Campobasso. Veel kraampjes en een gezellige drukte.


Termoli
Termoli, gelegen aan de Adriatische Zee, is een grote stad in de provincie Campobasso. De stad was vroeger slechts een kleine vissersplaats, maar groeide na de Tweede Wereldoorlog al snel uit als belangrijke stad. Termoli staat vooral bekend om haar heerlijke zandstranden en de oude forten die er te bezichtigen zijn. In de zomermaanden wordt de stad druk bezocht door Italiaanse families. Termoli heeft een rijke historie. De eerste documenten van bestaan dateren uit de 10e eeuw, maar er zijn ook sporen gevonden van duizenden jaren daarvoor. Tijdens de Tweede Wereldoorlog heeft Termoli een belangrijke rol gespeeld in het offensief tegen de Duitsers. Gelukkig is het historisch centrum goed bewaard gebleven. Het historisch centrum van de stad is gelegen op een klein schiereiland en wordt beschermd door een imposante stadswal die recht uit de zee lijkt te komen. Een belangrijke bezienswaardigheid is de kathedraal van de heilige Maria uit de 12e eeuw (al zijn er opgravingen onder de kerk gedaan die een eerder bestaan bewijzen).

Termoli is, ondanks de grote van de stad, pittoresk en charmant. Door de vele smalle steegjes kun je uren slenteren en kijken naar al het moois om je heen. De vele oude vissershuizen zijn geschilderd in pastelkleuren en hebben een dromerig effect. Een andere bezienswaardigheid waar Termoli om bekend staat, zijn de Trabocchi. Trabocchi zijn van hout gemaakte hutjes met stellages vol netten in het water. De Trabocchi zijn te bereiken zijn met een soort steiger. Men vist hier niet met boten, maar op deze bouwwerken. Je kunt de Trabocchi die in gebruik zijn helaas niet van dichtbij bekijken. Wel zijn er een aantal omgetoverd tot restaurant, waar je ontzettend romantisch kunt lunchen of dineren. Meer over Trabocchi lees je hier..

Monti del Matese
De Monti del Matese is een bergketen die onderdeel uitmaakt van de Apennijnen. De bergketen ligt op de grens van zowel Molise als Campania. De hoogste berg is de Monte Miletto en rijkt tot 2050 meter. Het is een prachtig natuurgebied dat aan de kant van Campania zelfs de titel Regionaal Natuurpark heeft mogen ontvangen. De natuur is ongerept en je vindt hier een grote variatie aan bloemen, planten, bomen en dieren. Het is zelfs een plaats waar je sinds lang geleden eindelijk de bruine beer weer in het wild kunt ontdekken. ’s Winters kun je skiën op de hellingen van de Monte Miletto. Een tip is de wintersportplaats Campitello Matese, een gebied met zo’n 45 kilometer aan pistes. Vanaf Campobasso ben je ongeveer een uur verwijderd van het natuurgebied. Je kunt hier onder andere prachtige wandelingen maken.


Isernia
Tussen de rivier de Carpino en de rivier de Sordo ligt het oude Romeinse stadje Isernia. Dat de Romeinen hier hebben gewoond is goed terug te zien aan de vele indrukwekkende overblijfselen in de stad. Bijzonder om te weten is dat deze stad al duizenden jaren daarvoor werd bewoond. Isernia is ontstaan door een Romeinse kolonie uit het jaar 263 voor Christus. Na de val van het Romeinse Rijk werd de stad grotendeels verwoest, om vervolgens in de Middeleeuwen weer helemaal op te bloeien. Daarmee is het nog niet gedaan, want door een aantal aardbevingen en bombardementen in de Tweede Wereldoorlog heeft de stad het opnieuw zwaar moeten verduren. Ondanks dat valt er genoeg moois te bekijken. Als je gefascineerd bent over de Romeinse historie, dan zul je je hier meer dan vermaken. Bewonder onder andere de kathedraal van St. Pieter, de Fraterna Fontijn en het Romeinse aquaduct.

Een ander bijzonder uitstapje in Isernia is een bezoek aan de archeologische vindplaats Pineta. Veel archeologen beschouwen dit als één van de oudste die er bestaat.


Pietrabbondante
Pietrabbondante is een klein middeleeuws vestingstadje. Loop langs het kerkje van Santa Maria Assunta en klim naar het kruis op het hoogste punt in de stad als je er toch bent. Maar Pietrabbondante is vooral belangrijk om dat wat net buiten de stad ligt: de overblijfselen van Bovanium Vetus, een Grieks-Romeinse stad uit 95 v.Chr. die de hoofdstad van de antieke regio Sannio was.

In het archeologische park vind je twee tempels en een theater in Griekse bouwstijl. ’s Zomers wordt het theater nog gebruikt voor toneeluitvoeringen. In combinatie met het prachtige uitzicht over Molise dat je vanuit het theater hebt een absolute aanrader voor een onvergetelijke avond.


HOTELS IN MILOSE

autohuur italië
Bron: Ditisitalie, Bijzonderestreken.