Liguria

Liguria bevindt zich in het zuidwesten van Italië, aan de Ligurische Zee die deel uitmaakt van de Middellandse Zee. Het is een van de kleinste regio's van Italië. De kustregio van Ligurië trekt veel toeristen aan en staat bekend als de Italiaanse rivièra. Deze kuststreken lopen door tot in Frankrijk, waar ze overgaan in de Bloemenrivièra. De grootste stad in Ligurië is Genua, een belangrijke havenplaats.

Liguria - Ligurië Italië

Naast Genua zijn er ook andere bekende plaatsen in Ligurië, zoals San Remo, La Spezia en Portofino. Echter, de grootste attractie van de regio zijn de dorpen van de Cinque Terre, die samen met enkele eilanden op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan. Ligurië biedt ook andere populaire toeristische bestemmingen, zoals het Parco Regionale Alta Valle Pesio e Tanaro en de grotten van Toirano.


Genova

Genua, de hoofdstad van Ligurië, is niet alleen de grootste stad in de regio, maar ook de grootste havenstad van Italië en de op een na grootste havenstad van de Middellandse Zee, na Marseille. Het is een prachtige oude stad die in 2004, samen met Lille, werd uitgeroepen tot Europese Culturele hoofdstad. Een bekende inwoner van de stad is ongetwijfeld Christoffel Columbus. Enkele bezienswaardigheden in Genua zijn onder andere Via Garibaldi, de belangrijkste straat van het historische centrum, de Kathedraal van San Lorenzo, Palazzo Reale, Palazzo San Giorgio en de vuurtoren La Lanterna.

Cinque Terre

De Cinque Terre bestaat uit vijf kleine dorpjes aan de kust van Ligurië, gelegen in de provincie La Spezia. De vijf dorpen zijn Monterosso al Mare, Vernazza, Corniglia, Manarola en Riomaggiore. Samen met het dorp Portovenere en de eilanden Palmaria, Tino en Tinetto staan deze dorpen op de werelderfgoedlijst van UNESCO. De dorpen worden met elkaar verbonden door de Via dell'Amore, een meerdaags wandelpad dat een prachtig uitzicht biedt over de betoverende Italiaanse Rivièra en de verschillende dorpen van de Cinque Terre. Voor degenen die minder goed ter been zijn, is er ook de mogelijkheid om de dorpen per trein te bezoeken. De treinverbinding tussen La Spezia en Genua passeert langs de dorpen.

San Remo

San Remo is een levendige badplaats gelegen in het westelijke deel van Ligurië, in de provincie Imperia. Het maakt deel uit van de Italiaanse Rivièra, een gebied dat bekend staat om zijn prachtige kustlijn. San Remo heeft zijn bekendheid te danken aan de wielerklassieker Milaan-San Remo, ook wel bekend als La Primavera. Deze klassieker wordt jaarlijks in maart gehouden en markeert het begin van het wielerseizoen. San Remo is een elegante badplaats die bekend staat om zijn chique sfeer. Naast de wielerwedstrijd is de stad ook beroemd om het San Remo Festival. Dit prestigieuze muziekfestival wordt sinds 1951 gehouden en trekt veel artiesten en muziekliefhebbers van over de hele wereld.

Portofino

Portofino is een charmant dorpje gelegen in de provincie Genua aan de Italiaanse Rivièra. Het dorpje is gevestigd op een schiereiland dat dezelfde naam draagt. Dit heuvelachtige schiereiland wordt bekroond door de Monte di Portofino, de hoogste top in de omgeving. Portofino is een oud dorp dat al in de tijd van de Romeinen werd gesticht. Het dorp kreeg zijn naam vanwege de overvloed aan dolfijnen die vroeger in de baai te vinden waren. Zo mooi is Portofino dat er zelfs een replica van het dorp is gebouwd in het Universal Orlando Resort. Een opvallend bouwwerk in het dorp is het Castello Brown, een voormalig militair bolwerk dat in de vijftiende eeuw werd gebouwd.

Ligurische Alpen

De Ligurische Alpen strekken zich uit in het zuidwestelijke deel van de Alpen. Het Franse deel van deze bergketen staat bekend als de Zee-Alpen. Binnen de Ligurische Alpen ligt het natuurpark Parco Regionale Alta Valle Pesio e Tanaro, een geliefd gebied onder wandelaars. Het hoogste punt van dit gebied is de Punta Marguareis, met een hoogte van 2650 meter. De Ligurische Alpen lopen af richting de Middellandse Zee bij plaatsen zoals San Remo en Ventimiglia.

Finale Ligure

Finale Ligure is een charmante gemeente gelegen in de provincie Savona, in het westelijke deel van Ligurië. Het wordt beschouwd als een deel van de Italiaanse Rivièra. De gemeente staat bekend om zijn prachtige witte zandstranden en de vele panoramische uitzichtpunten. Langs de prachtige boulevard vind je palmbomen en gezellige restaurants met ruime terrassen. Finale Ligure kan worden onderverdeeld in drie delen: Finale Ligure Marina, dat het meest geliefd is bij toeristen, Finale Pia met zijn historische centrum en Finalborgo. Finalborgo ligt iets verder landinwaarts en is omringd door oude stadsmuren. Enkele bezienswaardigheden in de gemeente zijn het Kasteel van Gavone, het Kasteel van San Giovanni, het Kasteel van Vuillermin en de Basiliek van Johannes de Doper.

Finale Ligure - Liguria

La Spezia

La Spezia is een middelgrote stad gelegen in de provincie La Spezia, in het zuidoosten van Ligurië. In vergelijking met andere Italiaanse steden is La Spezia relatief jong. De meeste gebouwen in de stad dateren uit het begin van de twintigste eeuw, waardoor er weinig traditionele Italiaanse bezienswaardigheden te vinden zijn. Een van de oudste gebouwen in de stad is de veertiende-eeuwse kathedraal Santa Maria Assunta. De haven van La Spezia, genaamd Port Mirabello, is een populaire bestemming voor cruiseschepen. La Spezia trekt veel toeristen aan die de Cinque Terre willen bezoeken, en dient vaak als uitvalsbasis voor deze populaire bestemming.

Basic Travel vakantiehuizen

Sestri Levante

Sestri Levante is een plaats gelegen in het zuidoostelijke deel van Ligurië, in de provincie Genua. Het bevindt zich op de plek waar de rivier de Gromolo in de Golf van Tigullio uitmondt. Al geruime tijd is Sestri Levante een geliefde toeristische bestemming in Italië. Dit is voornamelijk te danken aan de ligging aan zee en de prachtige stranden die in en rondom Sestri Levante te vinden zijn. De baai van het dorp, genaamd "Baia delle Favole" (Sprookjesbaai), is vernoemd naar de beroemde sprookjesschrijver Hans Christian Andersen, die hier een periode heeft gewoond en gewerkt.

Grotte di Toirano

In de gemeente Savona, provincie Savona, bevinden zich de prachtige grotten van Toirano. Deze grotten behoren tot de mooiste en meest bezochte grotten in de regio. Ze hebben een grote geologische en paleontologische waarde, vooral vanwege de sporen van verschillende diersoorten en de vroege menselijke aanwezigheid tijdens het Paleolithicum. Tijdens een rondleiding door de grotten word je meegenomen langs enkele van de meest indrukwekkende zalen. Naast stalagmieten en stalactieten zul je ook overblijfselen van de grotbeer tegenkomen, die deze grotten als schuilplaats gebruikte.

Ventimiglia

Ventimiglia is een klein stadje gelegen in het westelijke deel van Ligurië, in de provincie Imperia, vlakbij de grens met Frankrijk. De naam van het stadje is afgeleid van de afstand tot de Franse grens. Vroeger bevond het stadje zich namelijk twintig (venti) mijl van de Franse grens. Ventimiglia is al vele jaren een geliefde toeristische bestemming in Italië, mede dankzij de belangrijke spoorlijnen die door de stad lopen en Frankrijk met Italië verbinden. Enkele bezienswaardigheden in de stad zijn de Gotische kathedraal, de botanische tuin en de prehistorische grotten.

ONTDEK OOK DEZE  ITALIAANSE REGIO'S!

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië