Valle d’Aosta

In het noorden van Italië, tussen de hoogste bergtoppen van Europa, ligt de kleinste regio van Italia: Valle d'Aosta. Het gebied grenst aan Zwitserland en Frankrijk en is een nog onbekende regio. Daarentegen is het wel een hele fascinerende regio vol met natuurschoon en culturele bezienswaardigheden. Valle d'Aosta is daarom een perfectie vakantiebestemming, die je zeker zal verrassen!

Map Valle d'ostea Italië


Thermen van Pré-Saint-Didier
De thermen van Pré-Saint-Didier zijn geopend in 1834 en zijn misschien wel de mooist gelegen thermen van Europa. In het hart van de Aosta Vallei, aan de voet van de Mont Blanc, kun je heerlijk bubbelen in de open lucht terwijl je je vergaapt aan het verbazingwekkende uitzicht.

Pre Saint Didier - Valle d'ostea Italië

Laat de hydromassages zijn ontspannende werk doen, stap in een van de saunahutten, dobber in de verschillende thermale baden of geniet gewoon op een ligbed op het gazon van de omgeving. Binnen kun je je laten masseren of plaatsnemen in stoomcabines. Bij de toegang tot de spa zijn vruchtendrankjes, water en fruit inbegrepen.

Aosta
Voor een stad van slechts 35.000 inwoners is Aosta opmerkelijk levendig. Met het warme weer waarin wij de stad aandoen zijn de straten en pleinen ’s avonds vol mensen. Er staat een dj plaatjes te draaien, er klinkt muziek uit volle cafeetjes en op terrassen genieten mensen van een late maaltijd of van cocktails.

Aosta is een sfeervolle stad met een rijke historie. De stad werd door de Romeinen in het jaar 25 v.Chr. volgens een typisch Romeins stadsplan gesticht, met een triomfboog ter ere van keizer Augustus voor de stadsmuren. Net zoals met alles wat de Romeinen bouwden, is ook over ‘Augusta Praetoria Salassorum’, zoals de Romeinen de stad noemden, goed nagedacht. Aosta verrees op het kruispunt van twee belangrijke routes en twee rivieren.

Aosta Italië

Inmiddels heet de stad kortweg Aosta (Augustus). De triomfboog staat er na 2.000 jaar nog altijd fier bij, net als delen van de oude stadsmuur, torens, ondergrondse cryptes, een grote stadspoort (de Porta Pretoria) en het Romeinse theater dat in de loop van honderd jaar deels gerestaureerd is. Het Romeinse stratenplan van Aosta is anno nu nog altijd goed herkenbaar.

In de buurt van Aosta kun je ook de overblijfselen van de oude megalithische beschaving in een hagelnieuw museum in Saint-Martin-de Corléans bewonderen. Deze beschaving verbleef op de plek van Aosta en omgeving ruimschoots voordat de Romeinen kwamen. Er wordt nog volop onderzoek gedaan naar de schatten die deze rijke cultuur heeft achtergelaten en de geheimen die ze nog voor ons in petto heeft.


Cogne
Als je in Cogne bent, ben je ook vlak bij Lillaz. En daar vind je de beroemde watervallen van Lillaz (de Cascate di Lillaz). Via het schilderachtige dorpje loop je langs de rivier de bergen in, naar de watervallen. Tijdens warme dagen is het gespetter van de watervallen een welkome verkoeling. In meertjes rond de watervallen kun je pootje baden, als je het echt warm hebt. Maar niet te lang, want het is allemaal smeltwater met een lage temperatuur!

De omgeving is schitterend en het uitzicht is de klim meer dan waard. Om de watervallen van bovenaf te kunnen bekijken, moet je wel een redelijke conditie hebben. Op sommige punten moet je echt even ‘klimmen’. De hoogste waterval is 150 meter. In de omgeving van Lillaz en Cogne vind je vele wandelpaden waarop op de zwaarte staat aangegeven.


Forte di Bard
Het strategisch gelegen Forte di Bard werd in de 19de eeuw gebouwd door leden van het Huis van Savoye, de adellijke familie die later ook heel Italië als koninklijke familie zou besturen. Het fort bood plaats aan 416 soldaten. Dat aantal kon verdubbeld worden bij een belegering, door er een strooien bed bij te plaatsen in de slaapvertrekken. De verschillende lagen van het fort zijn verbonden door gangen. Het complex beslaat een oppervlakte van maar liefst 15.000 vierkante meter.


Het fort ligt 106 meter boven het dorp Bard en gold als onneembaar. Een leger van 40.000 Franse soldaten onder leiding van Napoleon Bonaparte werd door slechts 400 soldaten die in het fort waren gelegerd voor twee weken opgehouden. Na jaren van verwaarlozing werd het fort in de jaren 2003 tot 2006 gerestaureerd en heropende het de deuren in 2006 voor toeristen met een permanent Alpenmuseum (dankzij de interactieve elementen ook leuk voor kinderen!), een openstelling van de gevangenissen en wisselende tentoonstellingen. Op het moment dat wij er waren was er onder andere een foto-expositie van de beroemde Amerikaanse fotograaf Steve McCurry. Ook kun je hier in de zomer regelmatig van concerten en theatervoorstellingen genieten.

autohuur italië

ONTDEK OOK DEZE ITALIAANSE REGIO'S

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!Bron: Ditisitalie, Internet