Valle d’Aosta

In het noorden van Italië, omringd door de majestueuze bergtoppen van Europa, bevindt zich Valle d'Aosta, de kleinste regio van Italië. Deze verborgen schat grenst aan Zwitserland en Frankrijk en staat bekend als een betoverende bestemming vol onontdekte pracht en culturele schatten. Valle d'Aosta biedt een perfecte vakantie-ervaring die je absoluut zal betoveren!


Thermen van Pré-Saint-Didier

De thermen van Pré-Saint-Didier, geopend in 1834, behoren ongetwijfeld tot de meest prachtig gelegen thermale baden in Europa. Gelegen in het betoverende hart van de Aosta-vallei, aan de voet van de majestueuze Mont Blanc, bieden ze een oase van ontspanning en een adembenemend uitzicht. Hier kun je genieten van een rustgevend bubbelbad in de open lucht, terwijl je je verwondert over de indrukwekkende omgeving.

Pre Saint Didier - Valle d'ostea Italië

Laat de kalmerende hydromassages hun ontspannende werk doen terwijl je jezelf onderdompelt in een van de saunahutten. Dobber rond in de diverse thermale baden of geniet simpelweg van de prachtige omgeving terwijl je ontspant op een ligbed op het gazon. Binnen in de spa kun je genieten van verkwikkende massages en ontspannen in de stoomcabines. Bij de toegang tot de spa zijn verfrissende vruchtendrankjes, water en heerlijk fruit inbegrepen om je verwenervaring compleet te maken.

Aosta

Ondanks het feit dat Aosta slechts 35.000 inwoners telt, bruist de stad opmerkelijk van leven. Vooral tijdens warme avonden, wanneer we de stad bezoeken, zijn de straten en pleinen gevuld met mensen. Een dj draait plaatjes, er klinkt muziek uit gezellige cafés en op de terrassen genieten mensen van een laat diner of van verfrissende cocktails.

Aosta is een charmante stad met een rijke geschiedenis. De stad werd gesticht door de Romeinen in het jaar 25 v.Chr. en volgt een typisch Romeins stadsplan. Buiten de stadsmuren bevindt zich een triomfboog ter ere van keizer Augustus. Net zoals alles wat de Romeinen bouwden, werd ook over 'Augusta Praetoria Salassorum', zoals de stad destijds genoemd werd, goed nagedacht. Aosta verrees op het kruispunt van twee belangrijke handelsroutes en langs twee rivieren.

Aosta Italië

Tegenwoordig wordt de stad simpelweg Aosta genoemd, een verkorte versie van "Augusta". De triomfboog staat na 2.000 jaar nog steeds trots overeind, samen met delen van de oude stadsmuur, torens, ondergrondse crypten, een imposante stadspoort genaamd de Porta Pretoria, en het Romeinse theater dat gedurende een eeuw gedeeltelijk gerestaureerd is. Het Romeinse stratenplan van Aosta is vandaag de dag nog steeds duidelijk herkenbaar.

In de omgeving van Aosta kun je ook de overblijfselen van een oude megalithische beschaving bewonderen in een gloednieuw museum in Saint-Martin-de-Corléans. Deze beschaving bewoonde het gebied van Aosta en omstreken lang voordat de Romeinen arriveerden. Er wordt nog steeds volop onderzoek gedaan naar de schatten die deze rijke cultuur heeft achtergelaten en naar de geheimen die ze nog in petto heeft voor ons.

Basic Travel vakantiehuizen

Cogne

Wanneer je in Cogne bent, bevind je je ook dicht bij Lillaz, waar je de beroemde watervallen van Lillaz (Cascate di Lillaz) kunt vinden. Vanuit het pittoreske dorp loop je langs de rivier de bergen in en kom je bij de watervallen. Op warme dagen biedt het spetterende water van de watervallen een verfrissende afkoeling. Je kunt zelfs je voeten in de meertjes rondom de watervallen laten bungelen als je het echt warm hebt. Maar wees voorzichtig, want het water bestaat uit smeltwater en heeft een lage temperatuur!

De omgeving is werkelijk prachtig en het uitzicht is de klim absoluut waard. Om de watervallen van bovenaf te kunnen bewonderen, is een redelijke conditie vereist. Op sommige plekken moet je zelfs echt even klauteren. De hoogste waterval heeft een hoogte van 150 meter. In de omgeving van Lillaz en Cogne zijn er talloze wandelpaden te vinden, waarbij de moeilijkheidsgraad vaak wordt aangegeven.

Forte di Bard

Het strategisch gelegen Forte di Bard werd in de 19e eeuw gebouwd door leden van het Huis van Savoye, de adellijke familie die later de koninklijke familie van Italië zou worden. Het fort bood onderdak aan 416 soldaten, maar tijdens een belegering kon dit aantal worden verdubbeld door extra strooien bedden toe te voegen in de slaapvertrekken. De verschillende niveaus van het fort zijn met elkaar verbonden door gangen. Het complex heeft een indrukwekkend oppervlakte van maar liefst 15.000 vierkante meter.

Het fort, dat zich op een hoogte van 106 meter boven het dorp Bard bevindt, stond bekend als onneembaar. Een leger van 40.000 Franse soldaten onder leiding van Napoleon Bonaparte werd gedurende twee weken tegengehouden door slechts 400 soldaten die in het fort gestationeerd waren. Na jaren van verwaarlozing werd het fort tussen 2003 en 2006 gerestaureerd en heropend voor toeristen. Het biedt nu onderdak aan een permanent Alpenmuseum, dat dankzij interactieve elementen ook leuk is voor kinderen.

Daarnaast zijn de gevangenissen opengesteld en worden er regelmatig wisselende tentoonstellingen gehouden. Tijdens ons bezoek was er onder andere een foto-expositie van de beroemde Amerikaanse fotograaf Steve McCurry te bewonderen. Bovendien worden er in de zomer regelmatig concerten en theatervoorstellingen gehouden, waardoor er altijd iets te beleven is.


BOEK JE REIS HIER!

ONTDEK OOK DEZE ITALIAANSE REGIO'S

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië