Abruzzo

Abruzzo is een regio in het midden van Italië, genesteld in de Apennijnen en de Adriatische kust, op slechts een paar uur rijden van Rome.

Abruzzen staat bekend als 'de groene long van Europa' vanwege de drie nationale parken, een regionaal park en verschillende natuurreservaten.

Abruzzo Italië

In een paar woorden, Abruzzo heeft het allemaal. Prachtige meren, de Adriatische kust, ongerepte parken, adembenemende bergketens, magische middeleeuwse stadjes, allerlei soorten natuur, klimaat en landschappen: in de lente zou je op een strand aan de kust van Trabocchi kunnen liggen en dan door de straten van een van de de pareltjes van dit gebied, de stad Vasto, en binnen een uur sta je op de top van een van de skigebieden in het Majella National Park.

Abruzzo Italië

Als je niet van skiën houdt of van plan bent Italië in de zomer te bezoeken, kun je altijd gaan wandelen in een van de regionale parken en fantastische gehuchten (zoals Rocca Calascio en Santo Stefano di Sessanio) en panoramische uitzichten bereiken van Gran Sasso (Campo Imperatore).

Je kunt je onderdompelen in de lokale cultuur, proeven van de diverse keuken die verandert van het strand naar de bergen en de hoofdsteden van de Italiaanse pasta (Fara San Martino), confetti (Sulmona) en keramiek (Castelli) ontdekken. Om nog maar te zwijgen van Scanno, Roccascalegna, Civitella del Tronto…

Abruzzo Abruzzen Italië


Trabocchi kust

Abruzzo heeft een ongerepte kust aan de Adriatische zee, deze 70 kilometer lange kust strekt zich uit van Ortona tot San Salvo in de provincie Chieti, die bekend staat als de Trabocchi-kust vanwege zijn verzameling eeuwenoude vissersplatforms, die bekend staan als trabocchi. Deze houten platforms strekken zich uit in de zee, waardoor vissers veilig diepe wateren kunnen bereiken om vis te vangen.

Velen van de trabocchi hebben weerstand kunnen bieden aan het getij van de zee en worden nog steeds beheerd door generaties vissers die er restaurants van hebben gemaakt.
Een prachtige plek om te lunchen of te dineren!


Punta Aderci

Wist je dat Punta Aderci het mooiste strand van Abruzzen is? Elk jaar wordt dit prachtige stuk Adriatische kust zeer gewaardeerd en Punta Aderci wordt stipt uitgeroepen tot een van de mooiste stranden van Italië en natuurlijk de mooiste van de Abruzzen!

Het beschermde gebied van Punta Aderci, ondanks dat het zich in een van de meest ongerepte kustgebieden van de Adriatische Zee bevindt, is nog steeds gemakkelijk toegankelijk voor bezoekers die kunnen genieten van dit paradijs van wilde natuur en glooiende heuvels met uitzicht op de kristalheldere zee.

Pescara

De provincie Pescara werd opgericht met de oprichting van de gelijknamige stad in 1927, na de vereniging van twee historische rivalen: de dorpen van elkaar gescheiden door de rivier de Atero, Pescara en Castellamare Adriatico.
Het gebied strekt zich uit van de Adriatische kust tot aan de hoogten van de Centrale Apennijnen. Het grenst aan de provincie Teramo (noord), de Adriatische Zee (noordoost), Chieti (oost) en L'Aquila (zuid en west).

Pescara Italië

Het binnenland van het gebied wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van verschillende rivieren, omgeven door prachtige flora en de thuisbasis van kostbare fauna: de Pescara-rivier, de Orta, de Tirino en de Tavo.


Chieti

In het centrum van Abruzzo, landinwaarts vanaf Pescara, ligt de provinciale hoofdstad Chieti. Op een mooie heuveltop onder de berg Maiella en boven de Sangro-vallei, gaat de geschiedenis van de stad terug tot vóór de Romeinse tijd. In de omgeving vind je er beboste bergen, glooiende heuvels en inhammen gemarkeerde kustlijn. De Romeinen hebben een belangrijk stempel gedrukt, nog steeds te zien in de stadspoort, Porta Pescara, en de overblijfselen van de Templi Romani, theater- en badcomplex compleet met prachtige mozaïeken, midden in het hart van de stad.

Chieti is levendig met festivals en concerten, en het historische centrum is versierd met arcades, met paleizen omzoomde straten en ruime pleinen om van te genieten. Er is een actief theater voor shows en er zijn tal van cafés en winkels.

Chieti Italy

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad is de kathedraal gewijd aan San Giustino, een vroege bisschop van Chieti. De kerk in gotische stijl heeft drie beuken, een tongewelf en een torenhoge koepel. De met kolommen bezaaide crypte is uitgevoerd in barokstijl en er is een 16e-eeuwse klokkentoren die een van de bezienswaardigheden van de stad is. 

Het Nationaal Archeologisch Museum is gehuisvest in een neoklassieke villa en bevat de beroemde Guerriero di Capestrano, een cursief (pre-Romeins) beeldhouwwerk, samen met andere cursief/Abruzzi-artefacten, sculpturen, een wetenschappelijk onderbouwde antropologieafdeling en een grote collectie munten vanaf de 4e eeuw voor Christus tot de 19e eeuw. Het Museo d'Arte is gehuisvest in het nobele Palazzo Martinelli-Bianchi en heeft een uitgebreide kunstcollectie van de 14e tot de 18e eeuw.

Fara San Martino

Fara San Martino is een kleine stad, met zo'n 1.328 inwoners, gelegen in de provincie Chieti. Gelegen aan de poorten van het Majella's National Park, is de stad volledig omringd door groene natuur in tegenstelling tot het rotsachtige grijs van de berggroep die zich in het bovengenoemde park bevindt. 

Behalve dat het beroemd is als de Italiaanse 'moeder' van pasta, en ondanks de aardbeving van de Maiella van 1706, behoudt het talrijke plaatsen van historisch, religieus en cultureel belang. Fara San Martino is ook een toeristische bestemming voor wandelaars, dankzij de gunstige ligging voor toegang tot de natuurgebieden van het gebied.

Het gebied van Fara San Martino omvat samen met het aangrenzende gebied van Palombaro het natuurreservaat 'Fara San Martino Palombaro'. Het belangrijkste kenmerk van het reservaat zijn de kloven van Fara San Martino, een pad begrensd door steile wanden gevormd door de erosie van de rivier de Fiume Verde.

Als je het reservaat en de kloven bezoekt, kun je genieten van een korte excursie tussen de natuur van het gebied en de natuurlijke fenomenen die het mogelijk hebben gemaakt een doorgang te creëren die je, na een korte wandeling, naar de archeologische vindplaats van de abdij brengt van San Martino in Valle. De abdij dateert uit 839 en was eigendom van de benedictijnse monniken. Het werd verlaten na een sterke overstroming in 1818 en herstelde pas met de opgravingen in 2009, waardoor de overblijfselen van de structuur weer te zien waren.

Last Minute Zonvakanties Eliza Was Here

Waterfallen van Borello

Het regionaal natuurreservaat Cascate del Verde en WWF OASIS is een beschermd natuurgebied gelegen in de gemeente Borrello, in de provincie Chieti. Het reservaat heeft een oppervlakte van ongeveer 287 hectare en werd opgericht in 2001. De rotswanden waarop de watervallen zich ontwikkelen en de omringende watervallen zijn bedekt met perfect mediterrane vegetatie.

Borello Watervallen Abruzzo Italië

Een toegangskaartje kost slechts €2. Daarna kun je naar verschillende uitkijkpunten wandelen. Het is alleen wel een flinke klim via hoge trappen, maar het is zeker de moeite waard. Bij de entree vind je een bar en veel picknickplaatsen die in het weekend geliefd zijn bij de Italianen zelf.

Website >>

Rocca Calascio

De spectaculaire Rocca Calascio is een van de oudste nog bestaande forten in Italië. Dit is het hoogste fort op de bergtop van Italië (1460 m boven zeeniveau).

Rocca Calascio werd oorspronkelijk gebouwd als uitkijktoren in de 10e eeuw of eerder, het fort ontwikkelde zich in de loop van de tijd in omvang en complexiteit, met name in de 14e eeuw onder Leonello de Acclozemora, en vervolgens de Medici-familie in de late 16e eeuw.

Rocca Calascio Abruzzo Italië

Studies hebben aangetoond dat het alleen ontworpen zou zijn om een militair garnizoen te huisvesten, in plaats van onderdak en bescherming te bieden aan de lokale burgerbevolking. Een aardbeving beschadigde het fort in 1703 zwaar, waarna het in verwoeste staat werd achtergelaten omdat het geen strategisch doel meer diende.

Het is mogelijk om vrij dicht bij het fort te parkeren. Het is echter veel leuker om een van de eerdere parkeergarages te gebruiken en een van de gemakkelijk te volgen paden te nemen die zich een weg banen langs de heuvel.

Santo Stefano di Sessanio

Santo Stefano di Sessanio is een versterkt middeleeuws dorp, in de provincie L'Aquila. Gelegen in de bergen van Abruzzo op 1250 meter boven de zeespiegel, in het nationale park Gran Sasso en Monti della Laga, grenst dit middeleeuwse heuvelstadje aan de hoogvlakte van Campo Imperatore. Het kleine middeleeuwse dorpje Santo Stefano, met veel van zijn oude gebouwen in puin en slechts 70 inwoners, was tot voor kort verlaten. 

Santo Stefano di Sessanio Abruzzo Italië

Tegenwoordig zijn veel van de gebouwen van het dorp gerestaureerd. Sommige zijn ingericht als Albergo of als hotel en sommige daarvan zijn gerestaureerd als vakantiehuizen. Samen met zijn buur Castel del Monte is Santo Stefano uitgeroepen tot een van de mooiste dorpen van Italië, 'I Borghi Piu belli D'Italia', en erkend door de Slow Food-beweging voor zijn duurzame landbouw, met name zijn gastronomische linzen, 'lenticchie' . De stad organiseert elk jaar het eerste weekend van september een festival, de 'Sagra delle Lenticchie', om dit voedsel te vieren.

ONTDEK OOK DEZE ITALIAANSE REGIO'S


BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië