Abruzzo

In Abruzzo vind je veel bergen (de Apennijnen) én een mooie kustlijn vol trabocchi aan de Adriatische zee. Het is een regio vol mooie natuur. Maar ook cultuurliefhebbers vinden hier genoeg middeleeuwse plaatsjes, kerken, oude gebouwen en Romeinse opgravingen. Abruzzo biedt de sportievelingen voldoende outdoor activiteiten: van wielrennen tot rots klimmen. En er zijn heel veel wandelroutes voor zowel de beginnende als de ervaren wandelaar.


Trabocchi kust
Abruzzo heeft een ongerepte kust aan de Adriatische zee. Het zuidelijke deel staat vol trabocchi: vissersplatforms die nu vooral in gebruik zijn als visrestaurants. Een heel bijzonder gezicht. En naar het schijnt erg goed te eten.


Punta Aderci
Langs de trabocchi kust vind je Punta Aderci. Een heel mooi uitzichtspunt. Een klein stukje wandelen en je kijkt uit op een prachtig stuk kustlijn. Je kan ook het pad naar beneden volgen en dan sta je op het strand. Het wandelpad is niet lang, maar er is geen schaduw dus bij hoge temperaturen loop je deze het liefst vroeg in de ochtend of laat in de avond.


Pescara
Je rondreis door Abruzzo begint waarschijnlijk op de luchthaven van deze stad. Pescara is een moderne en jonge stad. Door vele bombardementen in de Tweede Wereldoorlog is het historisch centrum verloren gegaan. Zoek je een stad met winkels? Ga dan hierheen. De stad ligt aan de kust en heeft ook een boulevard met vele bars en restaurants. In het voorjaar is nog veel gesloten, maar in het hoogseizoen is het een bruisende badplaats.


Chieti
De stad Chieti ligt op een heuvel, strategisch tussen de Adriatische zee en het bergmassief van Majella. Je vindt hier nog veel overblijfselen van de Romeinse tijd, zoals resten van een tempel en een theater. Als je geïnteresseerd bent in archeologie bezoek dan ook het archeologische museum. Verder is het een levendige plaats met 56.000 inwoners en voldoende winkels en terrasjes om je te vermaken.


Fara San Martino
In het Majella National Park vind je de kloof Fara San Martino. In deze kloof staan de resten van een 9e eeuws klooster: een benedictijns abdij. Het werd verlaten na een overstroming en lag jaren bedekt onder puin. Doordat het dezelfde kleur steen had, was het nauwelijks te onderscheiden. Het was een perfecte plek voor een klooster. De ingang is smal waardoor je niet het idee hebt dat er iets kan zitten. Pas veel verder wordt de kloof breder en kon er perfect een klooster gebouwd worden. Nu kan je er goed wandelen. Als je geluk hebt zie je hier ook gemzen.


Waterfallen van Borello
Deze prachtige plek vind je in het natuurreservaat Riserva Naturale Regionale Cascate del Verde. Het zijn de hoogste watervallen van de Apennijnen (200m.). Je koopt een toegangskaartje voor slechts 2 euro. Daarna wandel je naar verschillende uitkijkpunten. Soms wel even flink klimmen via hoge trappen, maar het is de moeite meer dan waard. Bij de entree vind je een bar en veel picknickplaatsen die in het weekend geliefd zijn bij de Italianen zelf.


Rocca Calascio
Rocca Calascio is met 1460m. het hoogst gelegen fort van de Apennijnen. En dat was niet voor niks, zo konden ze met andere omliggende dorpen communiceren als er onheil dreigde, bijvoorbeeld met rooksignalen. Het militaire fort is nu niet meer dan een ruïne, maar het biedt waanzinnige uitzichten. Het is de (stevige) klim meer dan waard.


Santo Stefano di Sessanio
Deze middeleeuwse plaats is een van de mooiste dorpen van Italië: borghi più belli. Het heeft wel te lijden gehad onder de aardbeving van 2009. De toren staat nog in de steigers. Wandel door de smalle straatjes langs de bloempotten en de poes die in de zon ligt te soezen. Alles lijkt hier te zijn stilgestaan. Je komt nauwelijks mensen tegen. Er zijn meer van dit soort plaatsjes te vinden in Abruzzo, zoals Scanno en Castel del Monte (hier werd de film The American opgenomen!). Sla ze zeker niet over!

autohuur italië

ONTDEK OOK DEZE ITALIAANSE REGIO'S

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!