Limoncello

Bereiding

Limoncello is een Italiaanse alcoholische drank, met een alcoholpercentage van tussen de 25 en 30 procent, die wordt gemaakt van citroenen. Het is vergelijkbaar met de Nederlandse citroenbrandewijn

Het is een likeur die vooral bereid wordt in het zuiden van Italië, rond de golf van Napels, langs de Amalfikust en op het eiland Capri. Limoncello wordt ook geproduceerd op Sicilië, Sardinië en Malta en zelfs in Frankrijk en Californië.

Traditioneel werd limoncello gemaakt met citroenen uit de omgeving van Sorrento. Later werden ook citroenen uit andere regio's gebruikt. Alleen limoncello die met citroenen uit de omgeving van Sorrento wordt gemaakt mag de naam Liquore di Limone di Sorrento I.G.P. dragen. De aanduiding IGP (Indicazione geografica protetta, in het Nederlands: beschermde geografische aanduiding) garandeert dat er Sorrento-citroenen zijn gebruikt.

(Bron:Wikipedia)


  • 4 flessen

    Ingrediënten
  • 10 grote citroenen
  • 1 liter zuivere alcohol 96% of wodka
  • 600 gram suiker naar smaak
  • 1,2 liter water


Bereiding

Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële oliën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.

Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.

Zet de pot 1 week op een donkere plek, schud af en toe de pot.

Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,2L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.

Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!

Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing en giet je limoncello in mooie flessen (uiteraard met jouw eigen gemaakte etiketten), en leg de flessen in de vriezer.

Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is!

Salute!
OOK LEUK OM TE LEZEN

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

LEUKE ARTIKELEN

Florence staat bekend als een van de meest culturele en historische steden ter wereld en staat vol met verbazingwekkende architectuur en belangrijke plaatsen. Florence, de hoofdstad van de regio Toscane in Italië, heeft rond de 383.ooo inwoners en een grotere .....

Ook zo toe aan een heerlijk rustige vakantie in Italië? Voel je thuis in Casa del Mare 14, hét ideale vakantiehuis in Abruzzo wanneer je aangename momenten aan zee wilt doorbrengen, met je geliefde, met vrienden of met je familie. .....

De Italiaanse kust, die zowel de Middellandse Zee als de Adriatische Zee omvat, heeft enkele van de mooiste stranden ter wereld. Het maakt niet uit of je van afgelegen baaien houdt met kalm water dat rustig naar de kust kabbelt .....