Limoncello

Bereiding

Limoncello is een Italiaanse alcoholische drank, met een alcoholpercentage van tussen de 25 en 30 procent, die wordt gemaakt van citroenen. Het is vergelijkbaar met de Nederlandse citroenbrandewijn

Het is een likeur die vooral bereid wordt in het zuiden van Italië, rond de golf van Napels, langs de Amalfikust en op het eiland Capri. Limoncello wordt ook geproduceerd op Sicilië, Sardinië en Malta en zelfs in Frankrijk en Californië.

Traditioneel werd limoncello gemaakt met citroenen uit de omgeving van Sorrento. Later werden ook citroenen uit andere regio's gebruikt. Alleen limoncello die met citroenen uit de omgeving van Sorrento wordt gemaakt mag de naam Liquore di Limone di Sorrento I.G.P. dragen. De aanduiding IGP (Indicazione geografica protetta, in het Nederlands: beschermde geografische aanduiding) garandeert dat er Sorrento-citroenen zijn gebruikt.

(Bron:Wikipedia)


  • 4 flessen

    Ingrediënten
  • 10 grote citroenen
  • 1 liter zuivere alcohol 96% of wodka
  • 600 gram suiker naar smaak
  • 1,2 liter water


Bereiding

Schil 10 citroenen met een dunschiller. Het gele bevat de essentiële oliën die jouw limoncello z’n frisse smaak geven, het witte is bitter. Het lekkerst is het om zo min mogelijk wit mee te schillen, maar een klein beetje kan best als je van een bittertje in je limoncello houdt.

Stop de schillen met 1L zuivere alcohol (96%) in een goed afgesloten (weck-) pot.

Zet de pot 1 week op een donkere plek, schud af en toe de pot.

Na het macereren maak je siroop door 600 gram suiker op te lossen in een pannetje met 1,2L kokend water. Als alle suiker is opgelost laat je de siroop afgedekt afkoelen tot kamer temperatuur.

Giet nu de siroop en alcohol bij elkaar. Als je dit voorzichtig doet zie je dat het mengsel nu heel mooi troebel wordt. Dit wordt ook wel het ouzo effect genoemd, en komt doordat de citroenolie die in de alcohol was opgelost in de lagere concentratie niet meer opgelost blijft en dus door het water ‘zweeft’. Dit laat gelijk goed zien waarom het alcoholpercentage van je oplossing zo belangrijk is!

Zeef de citroenschillen uit de alcohol oplossing en giet je limoncello in mooie flessen (uiteraard met jouw eigen gemaakte etiketten), en leg de flessen in de vriezer.

Limoncello is het lekkerst als hij ijskoud is!

Salute!