Genua


Stad vol verborgen schatten

Genova is de hoofdstad van de regio Ligurië. De stad herbergt enkele van de meest indrukwekkende bouwwerken en paleizen van Europa, waarvan er vele dateren uit de middeleeuwen. Een bloeiende zeehaven in Noord-Italië, de voetganger-vriendelijke historische wijk met kronkelende steegjes die leiden naar paleizen uit de Renaissance, rooms-katholieke kathedralen, kunstmusea en pittoreske pleinen.

More...

Genova heeft ook een eclectische eetcultuur, met ouderwetse restaurants en tavernes die verse zeevruchten en regionale specialiteiten zoals pesto en vermout serveren. Slechts een klein eindje rijden buiten het stadscentrum ligt een pittoresk vissersdorpje, waar je kunt genieten van een zonovergoten dag aan het strand.

Genova Genua Italië

Genua is misschien het best bekend als startpunt voor de Cinque Terre, maar deze kleine Noord-Italiaanse stad, op slechts 1 uur en 4o minuten vliegen van Schiphol (AMS), is op zichzelf al een reis waard.

Genua is een stad met veel charme, wat te zien is aan de historische paleizen, labyrintische middeleeuwse straatjes en appartementen met gekleurd stucwerk aan de voorkant, opgestapeld op de steile heuvel achter de haven, en ramen omlijst door opvallende groene luiken.

Genova genua Italië


Genua is ook aangenaam onvolmaakt. De ooit industriële haven werd in de jaren 90 her-ontwikkeld, maar heeft nog steeds veel gruis langs de met palmen omzoomde pleinen aan het water. In het spinnenweb van steegjes in het centro storico, hangt de was nog steeds aan de ramen en de straten kunnen verrassend griezelig zijn in het donker. Zelfs de verbazingwekkend mooie renaissance- en barokke palazzi die op de werelderfgoedlijst van UNESCO staan, worden gekenmerkt door oorlogsschade en eeuwen van veranderende decoratieve rages.

Tegenwoordig maakt dit legendarische verleden Genua tot een fascinerende plek om te verkennen, vrij van gekunstelde toeristische attracties en de drukte die je misschien in Venetië of Florence gewend bent.


Palazzo di Reale

Palazzo di Reale in Genua is een koninklijk paleis uit de Gouden Eeuw van Genua, toen aristocratische families zoals de familie Balbi, die het paleis bouwden, een enorme rijkdom genoten.

Ontworpen als een gezinswoning genaamd Palazzo della Corona, werd de bouw in het begin van de 15e eeuw begeleid door Stefano Balbi en Gio Francesco Balbi II. In 1677 verkochten de Balbis het paleis aan de familie Durazzo. In 1930 ging het Koninklijk Paleis over naar het Ministero della Publica Instruzione, die er het Staatsmuseum van maakte dat het vandaag de dag nog steeds is.

Palazzi dei Rolli Genua Italië

Binnenin zie je fresco's, schilderijen, vazen, klokken, wandtapijten, beeldhouwwerken en meubels uit het tijdperk van de verkenning van de zee in Genua.

Website >>


Duomo di Genoa

Cattedrale di San Lorenzo, gelegen aan Piazza San Lorenzo, is een van de oudste kathedralen van Genua. Gebouwd in 1098, is de structuur een mix van gotische, Byzantijnse, romaanse en renaissancistische bouwstijlen. 

Binnenin zijn verschillende 14e-eeuwse kapellen en altaren, waar zich ook de as van Johannes de Doper bevindt. Bezoek het ondergrondse Museo del Tesoro om zilverwerk, sieraden en artefacten te zien, zoals gouden kruisbeelden, de vermeende Heilige Graal en de schaal van St. John.

Website >>


Basilica della Santissima Annunziata del Vastato

Hoewel de kerk al in de zestiende eeuw werd gesticht door de Franciscanen, is de neoclassicistische uitstraling van tegenwoordig afkomstig uit de negentiende eeuw. Verschillende kunstenaars hebben vervolgens hun aandeel geleverd voor wat betreft de inrichting van de rooms-katholieke kathedraal. Diverse passages uit de bijbel zijn als kunstwerken verwerkt in het interieur. Barokke plafondfresco’s met als uitstekend voorbeeld de beschilderde koepel door Giovanni Andrea Ansaldo zijn erg imponerend te noemen.

Basilica della Santissima Annunziata del Vastato - Genua Genova  Italië

De bouw van deze prachtige kerk begon in de 16e eeuw, maar het meeste werk aan het interieur werd ongeveer 100 jaar later gedaan, wat de overdaad aan barokke versieringen binnenin verklaart. De gevel van de kerk dateert uit het midden van de 19e eeuw.

Basilica della Santissima Annunziata del Vastato - Genua Genova  Italië

Door de strakke witte buitenkant heb je geen idee van de explosie aan kleur en versiering die je tegenkomt als je naar binnen loopt. Toen het interieur van de basiliek in de 17e eeuw werd voltooid, werden de beste ateliers gevraagd om het werk te doen. Het plafond en de koepel zijn adembenemend, overal waar je kijkt is goud, met enorme fresco's die je over de hele boog van het plafond kunt zien. 

De kunstenaar die verantwoordelijk was voor een groot deel van de koepel, was ook degene die toezicht hield op het hele interieur project. Dus hoewel er meerdere kunstenaars en ateliers aan het werk waren, ziet het interieur er indrukwekkend uit.

Website >>


Teatro Carlo Felice

Dit prachtige operagebouw , gelegen aan de Piazza de Ferrari, werd gebouwd in 1828 naar het ontwerpe van architect Carlo Barabino. 

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de originele Carlo Felice echter gedeeltelijk verwoest, zo erg zelfs dat de theatervoorstellingen moesten verhuizen naar het nabijgelegen Cinema Teatro Margherita.

Teatro Carlo Felice Genua Genova Italië - Photo by Maurizio Beatrici on Wikimedia

Voor de reconstructie werd de Italiaanse architect Carlo Scarpa benaderd. Helaas kwam hij voor aanvang van de bouw te overlijden, waardoor men het ontwerp van Aldo Rossi ter harte nam. Het moderne interieur en vernieuwde gevel zijn aan hem te danken.

Het nieuwe theater, gebouwd op het gebied van het oude theater en pas in 1991 herboren, wordt gekenmerkt door een overdekt plein van 400 vierkante meter: een idee dat aanwezig was in eerdere projecten en dat is hersteld.

Website >>


Boccadasse

Boccadasse is een traditioneel vissersgehucht ongeveer 3 km ten oosten van de stad Genua. Een van de meest onderscheidende herkenningspunten is het cluster van pastelkleurige huizen met uitzicht op de zee. 

Baccadasse Genua Genova Itali

De promenade ligt aan het kiezelstrand, waar je vele visrestaurants, cafés, bars en ijssalons kunt vinden. Dankzij de nabijheid van Genua, gaan veel lokale bewoners naar Boccadasse om te genieten van een ontspannen weekend. Bezoek het strand in de schemering voor een spectaculair uitzicht op de zonsondergang.


Piazza De Ferrari

Het Piazza De Ferrari, gelegen in het centrum van de oude stad in de wijk Molo, is een van de centrale punten van Genua en biedt verschillende bezienswaardigheden.

Piazza de Ferrari Genua Genova Italië


Het belangrijkste kenmerk van de Piazza is de grote sierlijke fontein met een reeks waterstralen die een mooie symmetrische vorm en waterval van water vormen. Rondom de fontein staan een aantal belangrijke gebouwen, waaronder het Paleis van de Doge, het Carlo Felice Theater, de beurs van Genua en het Paleis van de hertog van Galleria.

Bewonder de 19e-eeuwse architectuur, gooi een muntje in de fontein, kijk hoe de lokale bevolking hun gang gaat en geniet op een van de terrasjes in de zon!


La Lanterna

Deze karakteristieke vuurtoren van Genua werd gebouwd in 1543. Aangezien de vuurtoren bovenop een rots is gebouwd, staat de toren maar liefst 117 meter boven de zeespiegel.

Wanneer je de La Lanterna wilt beklimmen moet je zo’n 172 treden betreden, maar eenmaal bovenaan gekomen, kun je genieten van een geweldig uitzicht op de haven en de oude stad.

In het La Lanterna museum kun je alles te weten komen over de lampen, de tradities, de geschiedenis van de toren die van invloed is geweest op de stad. Aanrader!

Website >>


Castello d’Albertis

Castello d’Albertis ligt op korte afstand van de belangrijkste haven in Genovamet een fantastisch uitzicht op de Ligurische Zee en de omliggende stad en wasvroeger het voomalige huis van de Italiaanse avontuurlijke filantroop en schrijver, kapitein Enrico Alberto d’Albertis.

Castello d’Albertis Genua Genova Italië


Het kasteel zelf is gemaakt in neogotische stijl en werd gebouwd in 1886. Het is eigenlijk gebouwd op de plaats van een vorig 12e-eeuws fort en heeft de oorspronkelijke fundamenten van het fort behouden.

Binnen in het gebouw bevindt zich tegenwoordig een museum van wereldculturen met een collectie van een reeks verzamelingen van over de hele wereld door Enrico en Luigi d'Albertis, zoals wapens uit Soedan en China, en artefacten uit de Maya-beschaving.

Via Garibaldi

Via Garibaldi is een van de mooiste en belangrijkste straten in Genua en staat bekend om zijn grote aantal paleizen en mooie architectuur. Niet voor niets een onderdeel van het UNESCO Werelderfgoed.

De ruim tweehonderdvijftig meter lange straat is gevuld met opmerkelijke gebouwen zoals onder andere het Palazzo Bianco, het Palazzo Rosso, het Palazzo Doria Tursi, het Palazzo Lomelino en het Palazzo Pantaleo.

Via Garibaldi Genua Italië


Deze smalle straat biedt een verbluffende hoeveelheid fantastische architectuur en het meest opvallende gebouw is mogelijk het Palazzo Rosso met zijn felrode / oranje uitstraling.

Drie van deze paleizen zijn open voor het publiek - Rosso, Bianco en Tursi en bieden een geweldig inzicht in de geschiedenis van Genua, samen met een reeks prachtige voorwerpen en kunstcollecties.


Cimitero Monumentale di Staglieno

Hoewel een begraafplaats misschien een vreemde attractie lijkt, is deze specifieke begraafplaats echt monumentaal, zoals de naam misschien al doet vermoeden, en is het meer dan alleen een begraafplaats. Deze nationale monumentale begraafplaats ligt op de heuvel van de wijk Staglieno in Genua.

De begraafplaats werd aangelegd in de 19e eeuw en beschikt over een enorm scala aan monumenten, standbeelden, gedenktekens en sculpturen. Een van de meest beroemde beelden op de begraafplaats is de ‘Angelo di Monteverde’. Dit marmeren standbeeld uit 1882 behoort toe aan het graf van de bankiersfamilie Oneto.

Omringd door gewelfde loopbruggen en portieken, voelt de begraafplaats meer aan als een paleis dan als een plaats van eeuwige rust.

Website >>


PLAN JE REIS NAAR GENUA HIER

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië

ONTDEK OOK DEZE  ITALIAANSE STEDEN!

ASSISI

BARI

BOLOGNA

FLORENCE

LUCCA

MILAAN

NAPELS

PALERMO

PISA

RAVENNA

RIMINI

ROME

TURIJN

VERONA

VENETIË