Bologna

De culinaire hoofdstad Bologna is een van de meest ondergewaardeerde steden in Italië. Ondanks het prachtige historische centrum, de rijke eetcultuur en de levendige maar ontspannen sfeer, wordt het vaak over het hoofd gezien door toeristen op de gebruikelijke route Venetië-Florence-Rome.

More...

Bologna Italië

Heel jammer, want er zijn zoveel dingen te doen in Bologna, van het beklimmen van middeleeuwse torens tot leuke culinaire tours, en het is een uitstekende uitvalsbasis voor het verkennen van andere gebieden in de regio. 


De Hoofdstad

Bologna dient als de hoofdstad van de regio Emilia-Romagna in Noord-Italië en heeft rond 388.000 inwoners. Bologna ligt centraal in Italië, ten noorden van Florence, ten zuiden van Venetië en ten zuidoosten van Milaan. Door de geschiedenis heen was Bologna een belangrijk cultureel en economisch centrum in Italië en werd het geregeerd door respectievelijk de Etrusken, Kelten en Romeinen.

Vanaf de 18e eeuw maakte deze stad deel uit van de Pauselijke Staten tot het Napoleontische gebied in de jaren 1700. Grote economieën in Bologna zijn onder meer de maakindustrie en een sterke financiële sector. Bovendien fungeert de stad door haar ligging ook als een belangrijk vervoersknooppunt. Als belangrijke universiteitsstad en haar lange geschiedenis heeft Bologna een prachtig scala aan culturele bezienswaardigheden, fantastische architectuur en hoogwaardige musea.


De torens Garisenda en Asinelli

De scheve toren van Pisa is misschien bekender, maar Bologna heeft ook zijn scheve torens. De middeleeuwse torens Garisenda en Asinelli zijn de grootste, mooiste en beroemdste torens van de stad.

De torens zijn rond de 12e eeuw gebouwd in opdracht van de invloedrijke en welgestelde families Asinelli en Garisenda. Destijds hadden deze torens een militaire functie als uitkijktoren en waren ze vooral ook een statussymbool van de families.

De torens Garisenda en Asinelli Bologna Italië
De torens Garisenda en Asinelli Bologna Italië

Het is mogelijk om de toren van Asinelli te beklimmen. Je moet er wel bijna 500 treden voor beklimmen naar de top, maar daarna krijg je een geweldig uitzicht over de hele stad Bologna.

Piazza di Porta Ravegnana, Bologna, Emilia-Romagna, 40126, Italy

Entree: €5 per persoon

Website >>


Basilica di San Petronio - Piazza Maggiore

Het hart van Bologna is Piazza Maggiore, het grootste plein van de stad waar mensen meestal hun nachten doorbrengen met drinken, kletsen en plezier maken.

Basilica di San Petronio - Piazza Maggiore - Bologna Italië

Het immense gotische bouwwerk San Petronio is qua volume de 10e grootste kerk ter wereld en staat dominant in het centrum aan de Piazza Maggiore.

Oorspronkelijk werd deze kerk gebouwd in 1388 tot 1479, maar werd echter nooit afgemaakt en de voorgevel is daardoor nogal merkwaardig. De onderste helft is voorzien van gekleurd marmersteen, terwijl de bovenste helft kaal is gebleven en zichtbaar bruin metselwerk bevat.

Piazza Maggiore, Bologna, Emilia-Romagna, 40124, Italy


Quadrilatero

De Quadrilatero is een bruisend gebied in het stadscentrum van Bologna met een ambachtelijke, handels- en handelstraditie die teruggaat tot de middeleeuwen. Je laat het elegante Piazza Maggiore achter je om je in de smalle, geurige steegjes van de oude markt met de karakteristieke "gaten" te wagen.

Quadrilatero Bologna Itali

Wandel over de Quadrilatero, de oudste markt van Bologna, Italië, om het kloppende hart van deze culinaire stad echt te ontdekken. Hier vind je de lokale winkeliers, handelaars, visverkopers, bakkers en andere voedsel- en detailhandelaren die alles verkopen, van verse vis en producten tot lokaal vlees, kaas, zelfgemaakte tortellini en andere goederen.


Museo Civico Archeologico

Het Museo Civico Archeologico is één van de meest prestigieuze instellingen van de stad en bevindt zich in het 15e eeuwse Palazzo Galvani, gelegen in het stadscentrum, op slechts een steenworp afstand van Piazza Maggiore.

Museo Civico Archeologico Bologna Italië

Het museum werd in 1881 voor het publiek geopend en is vooral bekend om zijn Egyptische collectie, de derde grootste in Italië en een van de belangrijkste in Europa. Het museum heeft de collectie verdeeld over verschillende periodes en daarnaast is er nog een bibliotheek en historisch archief.

Via dell'Archiginnasio 2, 40124 Bologna

Entree: €6 per persoon

Website >>


Fontana del Nettuno

Het plein Piazza del Nettuno, wat grenst aan het Piazza Maggiore, staat bekend om het Palazzo Re Enzo, Palazzo Comunale en de Fontana del Nettuno. De fontein werd in de 16e eeuw ontworpen door de grote Vlaamse beeldhouwer Jean Boulogn, ook wel Giambologna genoemd. De fontein is een van de symbolen van de stad Bologna en een van de mooiste fonteinen van Italië.

Piazza del Nettuno, Bologna, Emilia-Romagna, 40124, Italy

Piazza del Nettuno Bologna Italië

Museo Civico Medievale

Sinds 1985 is het Museo Civico Medievale gehuisvest in het Palazzo Ghisilardi, een van de belangrijkste gebouwen uit de periode dat Bologna onder de heerschappij stond van de familie Bentivoglio (1446 - 1506).

Museo Civico Medievale Bologna Italië

De objecten in het museum zijn afkomstig uit verschillende belangrijke privécollecties die dateren uit de 17e eeuw, waaronder de encyclopedische collectie van natuurlijke en kunstmatige wonderen, verzameld door de markies Ferdinando Cospi, de verzameling wapens en andere voorwerpen van generaal Luigi Ferdinando Marsili en de collectie van de kunstenaar Pelagio Palagi.

Via Manzoni, 4, 40121 Bologna

Entree: €6 per persoon


Parco della Montagnola

Il Parco della Montagnola is het oudste park van Bologna en is altijd al een locatie geweest voor optredens, spelletjes en sportcompetities. Dit park is open voor het publiek sinds 1664.

Montagnolapark Bologna Italië

Het huidige plan dateert uit de eerste jaren van de 19e eeuw, toen Napoleon de architect G.B Marinetti opdracht gaf het opnieuw in te richten in Franse stijl. In 1896 werden in het park een monumentale trap en een cirkelvormig bassin midden in de tuin gebouwd. In Montagnola staan ook eeuwenoude platanen uit de Napoleon periode.

Via Irnerio, 2/3, 40126 Bologna

Website >>


Museo Morandi

Het Morandi Museum is de grootste en belangrijkste openbare collectie, gewijd aan de schilder Giorgio Morandi. Het werd opgericht dankzij een aanzienlijke schenking van zijn zus Maria Teresa Morandi en was gevestigd in Palazzo d'Accursio tot 2012, toen het vanwege renovatiewerkzaamheden naar MAMbo werd verplaatst.

Museo Morandi -  Bologna Italië

Via Don Giovanni Minzoni, 14, 40121 Bologna

Entree: €6 Per persoon

Website >>


Pinacoteca Nazionale di Bologna

De Nationale Galerij van Bologna bevindt zich op een paar minuten van de twee torens in het 17e eeuwse voormalige jezuïetennoviciaat van St. Ignatius. De galerij werd in 1885 voor het publiek geopend en in 1997 volledig gerenoveerd en wordt nu beschouwd als een van de modernste en belangrijkste nationale galerijen.

Pinacoteca Nazionale di Bologna

De collectie, waarvan de eerste catalogus komt uit 1827, bevat kunstwerken van enkele van de toonaangevende Italiaanse kunstenaars uit de renaissance, de late renaissance en barok, zoals Raphael, Perugino, Tintoretto, Titian, de Carraccis, Guercino en Reni.

Naast de permanente collectie, organiseert de kunstgalerie ook middelgrote en grote tijdelijke tentoonstellingen, educatieve activiteiten, seminars en congressen.

Via delle Belle Arti, 56, 40126 Bologna

Entree: €6

Website >>


666 portici

Ook een aanrader om te doen in Bologna is een wandeling maken onder de beroemde 666 portici, prachtige overdekte rode terracotta arcades. Vergeet niet om hier een aantal prachtige foto's te maken: het rood van terracotta is gewoon geweldig.

666 portici Bologna Italië

De Portico di San Luca is met iets minder dan 4 km de langste portiek ter wereld en bestaat uit 666 bogen. Het leidt naar de Santuario di San Luca, een grote 18e-eeuwse kerk die aan de ene kant uitkijkt over de stad en aan de andere kant de glooiende groene heuvels van Emilia-Romagna.

De portiek is gebouwd om degenen die naar de kerk lopen te beschermen tegen de natuurlijke elementen.


San Luca

Het heiligdom van San Luca, gelegen op Colle della Guardia, is al eeuwenlang het symbool van Bologna en tevens een plaats van religieuze eredienst. Het is verbonden met het stadscentrum door een weg die, beginnend bij Porta Saragozza, 4 kilometer lang afwikkelt met een portiek (zoals eerder genoemd) met 666 bogen en de langste ter wereld is. Samen met de andere stadsportieken werd het in 2019 genomineerd als UNESCO-werelderfgoed.

De portiek werd gebouwd in 1674 en tijdens Hemelvaartsweek liep er sinds 1433 een processie langs die de Byzantijnse Madonna met kind naar de kathedraal bracht. -eeuwse constructie.

San Luca Bologna - Italië

Het heiligdom biedt een prachtig uitzicht over het omringende landschap. Bovendien biedt het panoramische terras dat in 2017 werd geopend op een hoogte van 42 meter boven Colle della Guardia (300 m boven de zeespiegel), bezoekers een uniek uitzicht van 180 gr. op Bologna, van de heuvels tot in het centrum dat zich uitstrekt tot aan Casalecchio di Reno.

Via di San Luca, 36, 40135 Bologna

Entree: €5 per persoon

Website >>


PLAN JE REIS NAAR BOLOGNA!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels


ONTDEK OOK DEZE  ITALIAANSE STEDEN!

ASSISI

BARI

FLORENCE

GENUA

LUCCA

MILAAN

NAPELS

PALERMO

PISA

RAVENNA

RIMINI

ROME

TURIJN

VERONA

VENETIË