Assisi

Er zijn maar weinig steden met zo'n hoge aantal aan basilieken en kerken als in Assisi. Assisi is de geboorteplaats van de heiligen Franciscus en Chiara en is een prachtig stadje met kleine steegjes die zich kronkelend door het centrum van de stad begeven. Een museum op zich!

More...


Basilica di San Francesco

De Basilica di San Francesco, die kilometers ver in de omtrek zichtbaar is, is de bekroning van het historische centrum van Assisi dat op de werelderfgoedlijst van UNESCO staat. Naar onze mening een van de mooiste basilieken van Italië.

Adres: Piazza Inferiore di S. Francesco, 2, 06081 Assisi


Het 13e-eeuwse complex bestaat uit twee kerken: de bovenste kerk, de gotische Basilica Superiore, bezaaid met levendige scènes uit het leven van Franciscus, geschilderd door Giotto. En daaronder de lagere kerk, de oudere Basilica Inferiore, waar je fresco's vindt van Cimabue, Pietro Lorenzetti en Simone Martini. Hier, in de Cripta di San Francesco, bevindt zich het graf van de heilige Sint Franciscus.

In de Basilica Superiore, die werd gebouwd en in 1253 werd ingewijd, bevindt zich een van de beroemdste kunstwerken van Italië - namelijk de 28 fresco's die het leven van Sint Franciscus uitbeelden. Levendig en kleurrijk. Om ze in de juiste volgorde te bekijken, begin je op de rechtermuur bij het altaar en werk je met de klok mee rond.

De basiliek heeft een eigen informatiekantoor, op de piazza voor de Basilica Inferiore, waar je een audiogids in 10 talen kunt huren.

Duur: ongeveer 2,5 uur

Prijs: €7 per persoon (kinderen €2)

guideinumbria.com >>Basilica di Santa Chiara

De basiliek is gewijd aan de heilige Clara van Assisi, een van de volgelingen van de heilige Franciscus van Assisi en stichter van de Orde van Arme Dames (nu de Orde van Sint Clara).

De Santa Chiara werd gebouwd tussen 1257 en 1265 en is na de Basilica di San Francesco de belangrijkste religieuze plek van Assisi. Beneden in de crypte, waar de overblijfselen van de heilige Clara van Assisi liggen opgebaard, zie je ook een standbeeld van haar en is er een tentoonstelling van haar relikwieën en kunst die haar leven uitbeeldt. Ook bewonder je hier een aantal relieken van de heilige Franciscus.


Clara was een vrij eenvoudig meisje en werd geboren in een aristocratische familie van Assisi in 1194. Ze wordt beschouwd als een van de eerste volgelingen van Sint Franciscus en zeer geliefd en verankerd als een belangrijke heilige. Het was echter gewoon een toeval dat Clare en Francis ontmoetten. Toen ze 16 jaar oud was, zag ze St. Franciscus prediken in een straat van Assisi en werd toen geraakt door zijn oprechte woorden.

Twee jaar later besloot de vader van Clara om zijn dochter uit te huwelijken aan een zoon van een welgestelde familie. Clara was teleurgesteld en liep weg van huis. Daarna bezocht ze St. Franciscus en vroeg hem haar als toegewijde te accepteren. 

Adres: Piazza Santa Chiara, 1, 06081 AssisiPiazza del Comune

Het Piazza del Comune bevindt zich in het centrum van Assisi. Waar zich rondom het plein veel belangrijke monumenten van de stad bevinden. Zoals bijvoorbeeld de Tempio di Minerva met haar grote zuilen.

Deze Romeinse tempel is behouden gebleven doordat er in latere tijden een kerk achter gebouwd is, namelijk de Santa Maria Sopra Minerva. 

Op het plein zie je ook de Fontana dei Tre Leoni , een prachtige fontein met 3 leeuwen. Verder kun je er het 14e-eeuwse Palazzo del Popolo, het gemeentehuis, bewonderen.

Adres: Piazza del Comune, 1, 06081 AssisiSan Rufino kathedraal

De kathedraal van San Rufino, ook wel bekend als de Duomo di Assisi, is de belangrijkste katholieke kerk in Assisi, gelegen aan het gelijknamige plein. De kathedraal is gebouwd op een terras dat waarschijnlijk de plaats was van het oude Romeinse forum van de stad.

In deze kathedraal werden de heiligen Franciscus en Clara van Assisi gedoopt, waardoor veel pelgrims nog regelmatig een bezoek brengen aan deze kathedraal.


De gevel van de kathedraal is een van de belangrijkste werken in de Romeins Umbrische stijl, vergelijkbaar met de gevel van de kathedraal van Spoleto.

Zorg ervoor dat je binnenin de kathedraal ook de sierlijk bewerkte altaren en enorme pilaren die de koepel ondersteunen bewondert. Wanneer je in het midden loopt, loop je over transparante, glazen panelen, waardoorheen je de oude ruïnes kunt zien waarop de Duomo di Assisi is gebouwd.

Adres: Piazza San Rufino, 3, 06081 Assisi Chiesa Nuova

Niet ver weg van Piazza del Comune is de Chiesa Nuova gebouwd, in 1615, op de plaats van de vermoedelijke geboorteplaats van St. Franciscus, het huis van Pietro di Bernardone. Het werd toen Chiesa Nuova genoemd omdat het de laatste kerk was die in die tijd in Assisi werd gebouwd.


Chiesa Nuova werd opgericht omdat Antonio de Trejo, de Spaanse vicaris-generaal van de Franciscanen, toen hij, tijdens een bezoek aan Assisi in 1613, bedroefd zag dat het oorspronkelijke huis van Sint Franciscus in verval raakte. Met de hulp van de Spaanse ambassade in Rome en door een gulle gift van 6000 dukaten door koning Filips III van Spanje, kon hij het huis kopen. Paus Paulus V bevestigde deze aankoop op 10 juli 1615 en zegende de eerste steen.

Van het huis is nog weinig te zien, maar de originele houten deur is wel bewaard gebleven. Op Piazza Chiesa Nuova, dat zich voor de kerk bevindt, staat een bronzen standbeeld van Franciscus’ ouders.

Adres: Piazza Chiesa Nuova, 7, 06081 Assisi


ONTDEK OOK DEZE  ITALIAANSE STEDEN!

BARI

BOLOGNA

FLORENCE

GENUA

LUCCA

MILAAN

NAPELS

PALERMO

PISA

RAVENNA

RIMINI

ROME

TURIJN

VERONA

VENETIË


BOEK NU JE REIS NAAR ASSISI!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië