Palermo

Temperamentvol hart van Sicilië

Palermo is de grootste stad van het Italiaanse eiland Sicilië en tevens de hoofdstad van de gelijknamige autonome regio. Palermo is een drukke stad waar een kleine zevenhonderdduizend mensen wonen en werken. Deze hoeveelheid mensen zorgt ervoor dat Palermo op verschillende plekken druk en luidruchtig overkomt. Wie echter goed zoekt die vindt zeker nog wel een paar plekjes waar je nog wel van de heerlijke Siciliaanse sfeer kan proeven zonder overdonderd te worden door de drukte. Je moet in het oude centrum van Palermo daarvoor wel goed zoeken. De verkeersdrukte neemt steeds serieuzere vormen aan. Als toerist zou ik me serieus afvragen of ik Palermo wel met een huurauto in zou willen. Het verkeer is hectisch waarbij de factor ‘haantjesgedrag’ niet bijdraagt aan structuur en veiligheid in het verkeer.

Wie denkt dat Palermo een mooie oude stad is die moeten we helaas deels teleurstellen. Je ziet op sommige plekken nog wel de schoonheid van weleer, maar je merkt helaas ook op veel plekken waar economische problemen geleid hebben tot verpaupering. Wie echter een week of twee weken op Sicilië verblijft, willen we toch wel aanraden om ook een bezoekje aan Palermo in te plannen. Het stadse leven van Palermo biedt een duidelijk contrast met de soms nog zo romantische dorpjes die je elders op het eiland aantreft.


Palazzo dei Normanni 
Aan het indrukwekkende Piazza della Vittoria in de hoofdstad Palermo, zijn verschillende historische bezienswaardigheden te bespeuren. Zo ook het Palazzo dei Normanni, wat ook wel bekend staat als Palazzo Reale. Dit in hoofdzakelijk renaissance stijl gebouwde paleis, is tegenwoordig het kantoor waar het Siciliaanse parlement samen komt. Oudste delen van de fundering zijn afkomstig uit de negende eeuw. Destijds woonden er koningen die er het koninkrijk Sicilië vertegenwoordigden. In de bouwstijl zijn ook duidelijke sporen zichtbaar die afkomstig zijn uit de middeleeuwse Arabisch-Normandische kunststijl. Het Palazzo dei Normanni is tegen betaling deels toegankelijk voor publiek. Op de begane grond is tevens de Koninklijke kapel 'Capella Palatina' te bewonderen.


Santa Maria dell'Ammiraglio
De prachtige Martorana kerk is gelegen aan de Piazza Bellini. Het meest bijzondere aan deze kerk zijn de vele transformaties die het heeft ondergaan. Al in het jaar 1143 werd de kerk gesticht onder toeziend oog van George van Antiochië, koning Roger II. In architectuur zijn uiteenlopende stijlen te ontdekken. Zeker gezien het interieur. Griekse, Aziatische, Normandische en Islamitische details wisselen elkaar bijzonder goed af. Santa Maria dell'Ammiraglio wordt dan ook gezien als één van de mooiste kerken van Italië.


Catacombe dei Cappuccini
Deze begraafplaats van de kapucijnen werd ergens in de zestiende eeuw aangelegd. De huidige begraafplaats aan de abdij raakte behoorlijk vol en men moest uitwijken naar een andere locatie. Waar het eerst alleen was toegestaan om er monniken te begraven, werd later besloten dat tegen betaling van een donatie het mogelijk was om er als niet-geestelijke begraven te worden. Ondertussen kun je nu de 'Catacombe dei Cappuccini' bezoeken en ben je getuigen van inmiddels ruim achtduizend gemummificeerde personen die er zijn ondergebracht. Het meest bizarre is wel het laatst geplaatste lijkje van Rosalie Lombardo in 1920. Ze is nog volledig in tact. Voor kleine kinderen is een bezoek aan deze begraafplaats dan ook niet aan te bevelen.


Palermo Cathedral
Het imposante twaalfde eeuwse bouwwerk aan de Corso Vittoria Emanuele trekt jaarlijks miljoenen bezoekers. Het werd gebouwd volgens de Arabisch-Normandische bouwstijl zoals je die wel meer tegenkomt in Palermo. De meest ingrijpende restauraties hebben plaatsgevonden aan het eind van de achttiende en begin van de negentiende eeuw onder leiding van Ferdinando Fuga Filangieri. De vier grote torens zijn er in de veertiende eeuw geplaatst. Ondertussen kijken we nu naar een kathedraal die niet onder doet voor een gemiddeld paleis. In de kathedraal zijn verschillende graven te bewonderen van invloedrijke personen als koning Frederick II, Roger II en verschillende heiligen. Daarnaast zijn er in de kathedraal van Palermo ook verschillende display's te bewonderen met daarin juwelen, manuscripten en andere waardevolle en religieuze voorwerpen.


Teatro Massimo Palermo
Hét operahuis van Palermo is onbetwist 'Teatro Massimo'. De majestueuze uitstraling komt dan ook uitstekend overeen met de reputatie. De opera is gevestigd aan de Piazza Verdi en behoort tot de grootste opera's van Europa. Na flink wat bouwjaren werden uiteindelijk de deuren geopend in 1897. Tijdens dit feestelijke evenement klonken de klanken van Verdi's Falstaff.


Museo Archeologico Regionale
In het archeologische museum van Palermo worden bijzondere en opmerkelijke voorwerpen tentoongesteld die een beeld vormen over het Fenicische en oud Griekse tijdperk. Doormiddel van uiteenlopende kunstwerken krijg je tevens een helder inzicht in de geschiedenis van Sicilië zelf. Het museum is gevestigd in het Olivella complex. De grooste collectie is afkomstig van de archeoloog Antonio Salinas. Onder de bezienswaardigheden bevinden zich sarcofagen, beeldhouwwerken, voorwerpen die gevonden zijn op archeologische sites en juwelen.
Het museum is gelegen aan de Via Bara all'Olivella.


Orto botanico di Palermo
De botanische tuin van Palermo is gelegen aan de universiteit van de stad. In de tuin worden allerlei onderzoeken uitgevoerd die als lesstof gebruikt worden in de medische studies. De geschiedenis van de tuin gaat terug naar de achttiende eeuw. De botanische tuin van 'Accademia dei Regi Studi' was destijds veel kleiner, maar al wel ingericht voor medische studies. Tegenwoordig is de 'Orto Botanico di Palermo' behoorlijk groot. Je hebt er nu onder andere een aquarium, bloementuinen, kassen, bio-ecologische zones en een herbarium. Het is tevens een heerlijke plek om de hitte en drukte van de stad achter je te laten.


Villa Giulia
Dit overwegend groene en eerste openbare park van Palermo is ook wel bekend als Villa del Popolo of Villa Flor. Het behoorde eens toe aan Giulia Geuvara, de vrouw van een Spaanse vorst. Het niet al te grote park biedt heerlijke verkoeling op de soms erg warme dagen in de zomer. Verschillende bankjes onder de bomen worden dan ook graag bezocht door zowel de lokale bevolking als de bezoekers van de stad. De bouwwerken bij het centrale fontein zijn ontworpen door Giuseppe Damiani Almeyda. Deze Italiaanse architect heeft ook het Teatro Politeama in Palermo ontworpen. De toegang tot het park is gratis.


Fontana Pretoria
In de directe omgeving van de Santa Caterina kerk aan de Piazza Pretoria is een bijzonder fraai fontein te bewonderen. Oorspronkelijk werd het fontein ontworpen voor de tuin van Don Pietro di Toledo in Florence. Hiervoor werd de opdracht gegeven aan de beeldhouwer Francesco Camilliani, destijds een student van Baccio Bandinelli. In het jaar 1573 werd het fontein in zeshonderdvierenveertig delen naar Palermo vervoerd. Op het fontein zijn achtenveertig beelden gecreëerd, die verschillende personen uit de mythologie en Griekse goden verbeelden.


autohuur italië
Bron: Steden, Top10bezienswaardigheden.