Rimini

De historische stad Rimini ligt in Italië aan de Adriatische Zee. Al sinds de Romeinse tijd heeft Rimini een belangrijke plek ingenomen binnen de regio Emilia-Romagna. Destijds droeg het de naam ‘Colonia Ariminum’. Vanuit de stad Rome was Rimini middels de Via Flaminia goed bereikbaar. En later werd Rimini vooral gepasseerd door personen die onderweg waren naar Ravenna, een stad waarin de zetel van de Byzantijnse Exarch zich bevond.

Tegenwoordig is Rimini een stad waar oude cultuur en modern vertier hand in hand samengaan. Als jongeren bestemming kun je in Rimini genieten van zon, zee, strand en leuke uitgaansgelegenheden. Maar de stad heeft duidelijk veel meer dan dit te bieden. De vele archeologische vindplaatsen hebben interessante bezienswaardigheden achtergelaten. En ook het theater en de universiteit heeft in Rimini een belangrijke plek ingenomen. Een wandeling door het centrum brengt je al snel middels nostalgische en soms kleurrijke straten en pleinen op verschillende mooie plekjes van de stad, die wachten om ontdekt te worden.

Het strand
De grote reden voor toeristen om naar Rimini te komen is het strand. Met een totale lengte van maar liefst 15 kilometer is het hier in de zomermaanden goed vertoeven bij de vele genummerde Beachclubs. Rimini wordt gezien als de grootste badplaats van Italië.


Arco d'Augusto
De Romeinse Arco d’Augusto werd lang geleden als stadspoort aan de Via Flaminia te Rimini gebouwd. De poort werd gewijd aan keizer Augustus, de oprichter van het Romeinse Keizerrijk. In de linker en rechter bovenhoeken zie je een schild met daarop vier Romeinse mythologische goden: Apollo, god van onder andere de schone kunsten, muziek en spiritualiteit. Jupiter, god van de hemel en onweer. Neptunus, god van de zee. En Roma de godin en beschermvrouw van de stad Rome. De boog in de Arco d’Augusto is zo groot, dat men destijds nooit een poort erin heeft kunnen realiseren. De kantelen aan de bovenzijde zijn later in de tiende eeuw geplaatst. Arco d’Augusto is een bijzonder goed bewaard monument en een symbool voor de stad Rimini.


Piazza Tre Martiri
Dit plein van de drie martelaren is altijd het centrum van de stad geweest. Hier vond je vroeger in de Romeinse tijd al het Foro Romano, een marktplaats. Julius Caesar zou op dit plein een belangrijke speech gegeven hebben. Ook nu is er in het weekend een markt te vinden.

Hier vind je overigens ook opgravingen uit de Romeinse tijd, en kun je zien hoe de Romeinse straat hier in die tijd al precies op dezelfde plek lag. Je loopt dus letterlijk over een straat waar al tweeduizend jaar mensen lopen, hoe bijzonder?

De toren op het plein is de Torre dell’Orologio, die stamt uit latere tijden: uit 1547. Tot aan 1945 heette het plein Piazza Giulio Cesare. Daarna werd het plein vernoemd naar de drie mannen van het Italiaanse verzet die op dit plein geëxecuteerd werden op 16 augustus 1944.

Piazza Cavour
Het andere belangrijke plein van Rimini is Piazza Cavour. Gedurende de middeleeuwen groeide dit plein namelijk uit tot het commerciële hart van de stad. Aan de ene kant van het plein vind je Palazzo Grampi (1562), het Romeins-Gotische Palazzo dell’Arengo (1204) en het Palazzo del Podesta (1330).

Aan het hoofd van het plein vind je Teatro Galli. En aan de andere zijde van het plein vind je de oude vismarkt (1747), en een aantal restaurantjes en cafeetjes. Verder vind je op dit plein nog monumenten voor Paus Paulus V, en een zestiende eeuwse fontein, die tot aan 1912 de enige bron van drinkwater was in de stad.

Hoewel het plein overdag al heel mooi is, is het ’s avonds nog romantischer.

Ponte di Tiberio
De marmeren monumentale brug Ponte di Tiberio ligt aan de oostelijke zijde van Parco XXV Aprile. De Ponte di Tiberio werd al in de eerste eeuw gebouwd om een verbinding te maken over de Marecchia rivier. Aan de ene kant betreed je de Viale Tiberio en aan de andere kant de Corso d’Augusto. Het wordt ook gezien als het startpunt voor de oude Romeinse wegen Via Emilia en de Via Popilia. De brug is ruim zeventig meter lang en bestaat uit vijf bogen.


Anfiteatro
Het Romeinse amfitheater in Rimini is helaas niet veel meer dan een ruïne. Ooit was het een kolossaal theater waar zeker tienduizend mensen allerlei spelen, wedstrijden en bloederige gevechten plaatsvonden. Ook de ligging niet ver van de zee moet voor meerdere sfeervolle uitzichten hebben gezorgd. Het ‘Anfiteatro’ van Rimini werd waarschijnlijk in de tweede eeuw gebouwd.


Porta Montanara
In het centrum van de stad, niet ver van de Arco d’Augusto, bevindt de poort Porta Montanara. Deze kleinere toegangspoort draagt ook wel de bijnaam ‘Sant’Andrea’. Porta Montanara werd in de eerste eeuw gebouwd om voetgangers van de Via Arretina toegang tot de stad te bieden. Destijds bestond de poort uit twee bogen. De ene boog was bestemd als ingang en de andere als uitgang. Helaas heeft de Tweede Wereldoorlog ook huis gehouden in Rimini en is een deel helaas verloren geraakt.


Domus del Chirurgo
Het in de tweede eeuw gebouwde woonverblijf ‘Domus del Chirurgo’ werd tijdens de opgravingen in 1989 ontdekt onder in de kelder van Piazza Ferrari. Het ruim zevenhonderd vierkante meter tellende woonverblijf behoorde hoogstwaarschijnlijk toe aan de Griekse arts ‘Eutyches’. De aanwijzingen hiervoor zijn afkomstig uit de verschillende oude details die er inmiddels zijn blootgelegd. Denk hierbij aan mozaïekvloeren en inscripties in gemeenschappelijke ruimtes en in de woon- en slaapkamers. Maar ook werden er verschillende voorwerpen, meubels en werktuigen gevonden. Veel hiervan wordt tentoongesteld in het stadsmuseum ‘Museo della città di Rimini’.


Uitgaansleven
Rimini staat bekend als een uitstekende bestemming voor jongerenvakanties. Dat komt omdat de stad naast het immens grote zandstrand ook veel mogelijkheden biedt om te gaan stappen. Verspreid door de stad vind je verschillende clubs en kroegen waar je tot diep in de nacht los kunt gaan. De grootste discotheek is Baia Imperiale, waar in het hoogseizoen op de drukste dagen meer dan 15.000 feestende bezoekers te vinden zijn, ligt buiten de stad.


Tempio Malatestiano
De bijzonder fraaie vijftiende eeuwse kerk Tempio Malatestiano, is een belangrijk monument van de Italiaanse stad Rimini. De kerk, die veelal ‘Il Duomo’ wordt genoemd, is bijvoorbeeld hoogstwaarschijnlijk het eerste eclectische bouwwerk uit de klassieke architectuur. Aan de bouw en inrichting hebben verschillende Italiaanse kunstenaars als Piero della Francesca, Leon Battista Alberti, Agostino di Duccio en Matteo de ‘Pasti gewerkt. Het uiterlijk van de Tempio Malatestiano is grotendeels toe te wijden aan Leon Battista Alberti, liefhebber van klassieke architectuur.


Castel Sismondo
In de directe omgeving van Piazza Cavour en het daarbij gelegen Teatro Galli bevindt zich het oude paleis Castel Sismondo. In de vijftiende eeuw gaf Sigismondo Pandolfo Maletesta, een de invloedrijke telg uit de Malatesta familie, opdracht tot het bouwen van een kasteel. De eerste stenen van Castel Sismondo werden in het jaar 1437 gelegd. Hoewel er meerdere architecten aan dit bouwproject hebben deelgenomen, werd naar buiten gebracht dat Sigismondo het zelf ontworpen heeft. Eénendertig jaar later overleed hij in zijn geliefde Castel Sismondo. Tegenwoordig wordt het paleis gebruikt voor culturele evenementen.


Parco Federico Fellini & Grand Hotel
Park en hotel aan het strand van Rimini.


Parco Federico Fellini is vernoemd naar Rimini's beroemdste zoon, regisseur Federico Fellini. Afgezien van een prachtige paardenfontein, beschikt het park over tal van bustes van beroemde persoonlijkheden en een monument voor de grote Italiaanse regisseur in de vorm van een kolossale camera.

Een korte wandeling door het prachtige park is niet alleen de moeite waard vanwege de nabijheid van de zee, maar ook vanwege het imposante Grand Hotel, waar Fellini verbleef tijdens een bezoek aan zijn geboorteplaats. Hier leed hij een beroerte op 3 augustus 1993, die de oorzaak was van zijn dood in Rome op 31 oktober van hetzelfde jaar.


Steet art
Als je in Rimini rondloopt of fietst dan moet je je ogen goed de kost geven. Op verschillende plekken in de stad zie je fraaie staaltjes van street art. Zo zag ik dit pand aan de Viale Tiberio waar men zwarte aanslag op de muur getransformeerd heeft tot een opvallende verschijning van een oudere dame. Naast dit soort kunstwerkjes vind je in Rimini ook graffiti en traditionele muurschilderingen die de stad net wat meer kleur geven.


Viale Amerigo Vespucci
Als je bij het Bellariva strand verblijft dan is de parallel aan het strand lopende Viale Amerigo Vespucci een interessante plek om te gaan eten, drinken en winkelen. Hier vind je uiteenlopende restaurants met terras, een supermarkt en verschillende toeristenwinkels. In de avonduren is de Viale Amerigo Vespucci erg levendig en mag een beetje als het centrum van de wijk gezien worden.


autohuur italiëBron: top10bezienswaardigheden.nl, expeditionitalie.nl, explorista.nl, steden.net