Ravenna

Ravenna ligt aan de Adriatische kust en staat vooral bekend om de prachtige Byzantijnse mozaïeken. Maar er is zeker nog meer te beleven in deze historische stad. Het is een levendige stad met mooie pleinen, gezellige trattoria’s en zandstranden in de buurt.

More...

Ravenna was in het verleden een belangrijke stad en getuigde van verschillende beschavingen die er een onuitwisbaar stempel op gedrukt hebben. Het werd gekozen tot hoofdstad van het West-Romeinse rijk, het Gothische koninkrijk onder Teodoric (Theodorik de Grote) en het Byzantijnse rijk in Europa. Tegenwoordig telt het acht UNESCO-werelderfgoed locaties en andere belangrijke culturele monumenten. Een bezoekje waard dus!

Ravenna Italië
Basilica di San Vitale

Basilica di San Vitale is een van de bekendste kerken in Ravenna. Het heeft een achthoekige vorm met een combinatie van Romeinse en Byzantijnse elementen. Deze worden voornamelijk vertegenwoordigd door de beroemde Byzantijnse mozaïeken, enkele van de mooiste dingen die je in Ravenna kan vinden.


De kerk werd gebouwd van 526 tot 547, maar sommige andere elementen die nu te zien zijn, waren er toen nog niet en werden pas later toegevoegd. Basilica di San Vitale is een van de mooiste voorbeelden van vroegchristelijke Byzantijnse kunst en architectuur.
Mausoleum Van Galla Placidia

Dit mausoleum werd in 1996 toegevoegd aan de UNESCO Werelderfgoedlijst vanwege de schoonheid van de mozaïeken en de artistieke perfectie van het ontwerp. Het verhaal gaat dat Galla Placidia, een Romeinse beschermheilige van de kunsten, dit gebouw had bedoeld als een mausoleum voor haar en haar familie, maar daar is geen duidelijk bewijs voor. Het bevat drie sarcofagen en het is zeker een van de mooiste gebouwen in de regio.

Het mausoleum staat in de achtertuin van de Basilica di San Vitale. Op het eerste gezicht lijkt het aan de buitenkant misschien niets bijzonders, maar binnenin zul je zeker verrast worden door de prachtige mozaïeken die behoren tot de oudste van de stad. Aanrader!

Website >>Battistero degli Ariani

Deze doopkapel is een van de weinige overgebleven monumenten van de Arian cultus, de officiële godsdienst van het hof van Theodora. De koepel is versierd met prachtige mozaïeken.

De kleine achthoekige bakstenen doopkapel die Teodorico naast zijn kathedraal bouwde, werd later een oratorium gewijd aan de Maagd Maria genaamd Santa Maria in Cosmedin. Hoewel ze deel uitmaken van de UNESCO-site, zijn de overgebleven zesde-eeuwse mozaïeken in de koepel die de doop van Christus uitbeelden door de eeuwen heen enorm gerestaureerd.

Rondom de doopscène zijn mozaïekbeelden van de Twaalf Apostelen en een troon met een kruis. De doopkapel is door de eeuwen heen in de grond verzonken en hun decoratieve elementen aan de muren zijn verdwenen.

Battistero degli Ariani, Ravenna Italië


Basilica di Sant'Apollinare nuovo

De Basilica di Sant'Apollinare Nuovo werd gebouwd door Teodorico. Het was oorspronkelijk een Ariaanse kathedraal, maar werd in 570 een katholieke kerk. Deze kerk bevat prachtige mozaïeken die de leringen, wonderen, passie en opstanding van Christus uitbeelden; deze behoren tot de oudste van dergelijke voorstellingen die er bestaan. De kerk heeft ook fijn uitgevoerde mozaïeken die processies van mannelijke en vrouwelijke heiligen uitbeelden.

Basilica of Sant'Apollinare Nuovo - Ravenna Italië


Basiliek Sant'Apollinare in Classe

Ongeveer zes kilometer ten zuiden van het centrum van Ravenna aan de weg naar Rimini, steekt de imposante ronde klokkentoren van Sant 'Apollinare in Classe hoog boven het vlakke landschap uit. Gebouwd in het midden van de 6e eeuw, net buiten de oude Romeinse haven van Ravenna, is de kerk versierd met de laatste voorbeelden van de mozaïeken van de stad, gebouwd tussen 673 en 679.


Zoek voor een historische speurtocht naar de oude heidense grafstenen die werden hergebruikt in de constructie van de kerk. Dicht bij de kerk kun je de overblijfselen van de Romeinse haven van Classis ontdekken.

Website >>Mausoleo di Teodorico

Het Mausoleo di Teodorico is een van de acht locaties in Ravenna die op de Werelderfgoedlijst van UNESCO staan. 

Mausoleo di Teodorico Ravenna Italië


In tegenstelling tot de andere vroegchristelijke monumenten, die terecht beroemd zijn om zijn Byzantijnse mozaïeken, is het Mausoleum van Teodorico vooral belangrijk omdat het de enige overgebleven tombe is van een "barbaarse" koning uit de laat-Romeinse, pre-middeleeuwen.Museo Arcivescovile

Dit religieuze juweeltje bevindt zich op de 2e verdieping van het aartsbisschoppelijk paleis. Het verbergt twee niet-te-missen tentoonstellingen: een prachtige ivoren troon die in de 6e eeuw door Byzantijnse ambachtslieden voor keizer Maximiliaan werd uitgehouwen (het overgebleven detail op de 27 gegraveerde panelen is verbluffend) en een verbluffende verzameling mozaïeken in de 5e eeuw kapel van San Andrea, die slim is verwerkt in het luxueuze, moderne interieur van het museum.

Museo Arcivescovile RavennaAntiekmarkt

Wat ook de moeite waard is, elk 3e weekend van de maand, is de antiekmarkt in Ravenna . Ook al is het alleen maar om het mee te maken en de sfeer te proeven!

Antiekmarkt Ravenna ItaliëHapje eten: Trattoria al Gallo

Al dat sightseeing maakt hongerig. De mooie achtertuin maakt deze trattoria een van de favorieten in Ravenna. Probeer de gebakken courgette met gorgonzola saus, verse vis uit de Adriatische Zee en gebakken perzik met amaretti.
Via Maggiore 87, Ravenna

Website >>


Italiaans ijs: Gelateria Bianco

Een dagje slenteren door een prachtig Italiaans stadje is natuurlijk pas echt helemaal compleet met een ijsje in de hand. Gelateria Bianco is een van de beste ijssalons van de stad. De granita, geschaafd ijs, is hier echt een aanrader!
Via Maggiore 205/a, Ravenna


BOEK HIER JE REIS NAAR RAVENNA!


Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië

ONTDEK OOK DEZE  ITALIAANSE STEDEN!

ASSISI

BARI

BOLOGNA

FLORENCE

GENUA

LUCCA

MILAAN

NAPELS

PALERMO

PISA

RIMINI

ROME

TURIJN

VERONA

VENETIË