Rome

Rome is de hoofdstad van Italië. Voorheen was het de hoofdstad van het Romeinse Koninkrijk, de Romeinse Republiek en het Romeinse Keizerrijk. Nadat Rome eeuwenlang één van de belangrijkste steden ter wereld is geweest, is het nu binnen Europa één van de meest populaire toeristische steden. Men komt massaal naar de overblijfselen kijken van het eens zo machtige Rome. De historische bouwwerken vormen een belangrijk onderdeel van het hedendaagse Rome.

Uniek voor de stad is verder de aanwezigheid van het kleinste land ter wereld binnen de stad. Dwergstaat Vaticaanstad is met slechts 0,44 vierkante kilometer oppervlakte een unieke enclave binnen Rome. Vrijwel geen enkele toerist slaat een bezoek aan dit Rooms-Katholieke bolwerk over tijdens weekendje naar Rome.

Wil je alle belangrijke bezienswaardigheden van Rome bewonderen? Trek dan gerust een dag of vier tot vijf uit voor je bezoek aan deze indrukwekkende stad.

Reserveer vooraf
Rome is een zeer populaire stedentrip bestemming met veel populaire bezienswaardigheden. Dat leidt tot lange wachtrijen, uitverkochte tours met gids en soms lukt het gewoonweg niet om op een bepaalde dag zonder reservering binnen te komen. Onderaan deze pagina reserveer je je kaarten vooraf online, zodat je de wachtrijen in Rome zo voorbij kan lopen.

Kortingskaart
Als je alles uit een bezoek aan Rome wilt halen dan kun je het beste een kortingskaart voor Rome kopen. Met de voordelige ROMA PASS heb je gedurende drie dagen gratis toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden en musea zoals het Colosseum, Villa Borghese, Forum Romanum en meer dan dertig musea. Gratis gebruik van het openbaar vervoer is inbegrepen bij deze voordeelkaart. Je kunt de ROMA PASS vooraf via internet bestellen.


Colosseum
De nummer 1 bezienswaardigheid van Rome is het Colosseum, oftewel het enorme amfitheater dat in de Romeinse tijd plaats bood aan 65.000 toeschouwers. In de arena van het Colosseum gingen gladiatoren met elkaar en wilde dieren het gevecht aan. In de enorme ‘ruïne’ van het Colosseum kunt u een bezoek brengen aan de tribunes, de arena en ondergrondse ruimtes van dit grootste amfitheater uit de Romeinse tijd. Vanwege de enorme bezoekersaantallen is het sterk aanbevolen tickets te reserveren voor het Colosseum, onderaan deze pagina kun je dat doen.


Trevifontein
Deze wonderschone fontein ligt aan het Piazza di Trevi en zit tegen de achterkant van het Palazzo Poli (paleis) gebouwd. Dit fontein heeft een hoogte van wel 26 meter en is 22 meter breed. Trevi betekent ‘drie wegen’ en verwijst dus naar het punt waar vroeger drie wegen samen kwamen op dit plein. De mythe vertelt, dat wanneer je met je rug naar het fontein staat en met de rechter hand twee munten over de linker schouder gooit in het fontein, je ooit weer terug zult keren. Een andere mythe vertelt hierbij dat je dan je geliefde zult ontmoeten in de “eeuwige stad”. Hierbij moet je tijdens het gooien dan wel de ogen sluiten, aan Rome denken en de volgende tekst zeggen; arrivederci Roma, tibi gratia volo, in tiberis aqua tua fluit (tot wederziens Rome, ik wil je genade, je water stroomt naar de Tiber). In de periode 2013-2015 wordt er een grootschalige restauratie uitgevoerd aan de Trevifontein.


Pantheon
Er wordt gezegd dat het Pantheon het best geconserveerde antieke monument van Rome is. De bijzondere bouwkunst is al vaak een bron van inspiratie geweest. De opening, van negen meter doorsnede boven in de koepel, geeft een zeer bijzondere lichtinval. Het interieur is minstens zo bijzonder als de buitenkant doet vermoeden. De beroemde renaissance schilder Rafael en zijn verloofde, koning Vittorio Emanuele II en Umberto I liggen begraven in het Pantheon. Nog steeds is het Pantheon een imposante verschijning voor architecten en andere bouwkundigen.


Forum Romanum
Heel ver terug in de geschiedenis, werd Forum Romanum gezien als het centrum van Rome. Nu zijn er veel ruïnes te vinden, zoals Tempel van Castor en Pollux, Basilica Julia, Tempel van Saturnus, Tempel van Vespasianus en Titus. Trek voor een bezoek aan dit antieke deel van de stad maar gerust een paar uur uit, want het beslaat een aardige oppervlakte en er is veel te zien. Wie alles uit een bezoek aan Forum Romanum wil halen die kan het beste een rondleiding met een ervaren gids boeken.


Vaticaanstad
Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijk staat ter wereld. Het ligt volledig omsloten door de stad Rome en mag daarom ook niet in deze top 10 ontbreken. Vanuit hier spreekt de Paus de wereld toe tijdens kerst vanaf het Sint Pietersplein. Deze stad staat vol met bijzondere historische gebouwen en monumenten, waaronder natuurlijk de Sint-Pietersbasiliek wat ligt aan het Sint-Pietersplein, de Vaticaanse musea, het apostolisch paleis en de Sixtijnse Kapel. Vanuit de indrukwekkende grote koepel in de Sint-Pietersbasiliek heb je een magnifiek uitzicht over Vaticaanstad en Rome.


Piazza Navona
Een van de opvallendste pleinen van Rome is Piazza Navona. Het plein dankt zijn enorm uitgerekte vorm aan zijn oorspronkelijke functie van atletiekstadion in de Romeinse tijd. Bezienswaardigheden op het plein zijn aantal fonteinen, waaronder ‘La Fontana dei Quattro Fiumi’ van Bernini, een opvallende obelisk en u kunt opgravingen bezoeken van het oude stadion van Domitianus. Daarnaast is Piazza Navona een levendig plein met straatartiesten, cafés en terrassen.


Musea
De historische stad Rome zit vol met verhalen, monumenten en mythes waarover veel terug te vinden is in de enorm vele musea die er in Rome te vinden zijn. Hieronder noemen we er een paar: Capitolijnse Museum met veel archeologie en kunst uit de oudheid, Palazzo Nuovo met veel beeldhouwwerken van o.a. Venus Capitolina, Palazzo dei Conservatori met monumentale beelden en fresco’s van Giuseppe Cesari en het bronzen hoofd van keizer Constantijn, Galleria nazionale d’arte moderna e contemporanea GNAM met moderne en hedendaagse kunst welke ligt in het mooie park Villa Borghese, Vaticaanse Musea in de Apostolische paleizen met diverse kunstwerken aangekocht door de pausen die er zijn geweest. Natuurlijk zijn er nog veel meer musea.


Villa Borghese 
Het zeer grote stadspark
Villa Borghese trekt vele inwoners van Rome, maar ook toeristen aan. Het park telt zo’n 80 hectare met daarin aangelegde tuinen, musea, paviljoenen, sculpturen en villa’s. Het Villa Borghese Pinciana wordt gezien als het belangrijkste bouwwerk van dit mooie park. In het park vind je ook het nationale museum Galleria Borghese en het zomerhuis van Paus Julius III, Villa Giulia wat is gebouwd tussen 1551 en 1555. De dierentuin van Rome ligt ook in dit park en heet tegenwoordig Bioparco.


Shoppen
De meest dure, luxe en chique winkelstraat van Rome is toch wel Via Condotti. Hij is niet lang, maar wel mooi. Je vindt er onder andere Dior, Yves Saint Laurent, Cartier en Gucci. Aan de Via Condotti ligt het plein Piazza di Spagna waar het altijd een behoorlijke drukte is. Niet alleen om het prachtige fontein ‘Fontana della Barcaccia’, maar ook als winkelstraat en rustpunt op de vele “Spaanse Trappen”. Van hieruit loop je in andere winkelstraten als Via Borgognona met ook vele topmerken. En dan is er nog de prachtig mooie straat Via Frattina die qua inhoud zeker niet onder doet voor de bovenstaande straten. Voor typische streekproducten moet u meer richting Vaticaanstad gaan, waar je in Via Cola de Rienzo dit soort winkeltjes tegenkomt. In Rome kan je ook prima terecht bij tweedehands winkeltjes of de vele markten die er gehouden worden. De grootste markt is de Porta Portese die iedere zondag te vinden is aan de Via Portuense.


Spaanse trappen
Aan de voet van de Franse kerk ‘Trinita dei Monti’ liggen de 135 tredes van de Spaanse Trappen. Via de Spaanse Trappen daalt u af naar de Piazza di Spagna, waar u op het plein een opvallende fontein van Pietro Bernini ziet. De 18e eeuwse Spaanse Trappen zijn uitgegroeid tot een toeristische hotspot en bovenaan de trappen heeft u een schitterend uitzicht over Rome.


Monument van Victor Emanuel II
Tussen Piazza Venezia en de Capitolijn staat het prachtige monument van Victor Emanuel II, wat in Italië beter bekend is als ‘Altare della Patria (Altaar van het vaderland). Victor Emanuel II was de eerste koning van het verenigd Italië. In het monument zit dan ook een museum wat over deze eenwording van Italië gaat. Alleen al aan het ruiterstandbeeld van Victor Emanuel II is 20 jaar gewerkt. Ook bij dit monument zijn weer fonteinen te vinden. Deze fonteinen symboliseren de Adriatische Zee en de Tyrreense Zee.


Engelenburcht
Oorspronkelijk was het 2e eeuwse Castel Sant’Angelo, oftewel de Engelenburcht, een mausoleum van keizer Hadrianus. Nadat aartsengel Michaël hier in 590 verscheen en een einde maakte aan de pestepidemie liet paus Pius II een groot bronzen beeld van aartsengel Michaël plaatsen op de top van de burcht. De Engelenburcht was mede onderdeel van de verdedigingslinie van Rome en was de plek waar de pausen konden schuilen, aangezien het Vaticaan met een tunnel was verbonden met de Engelenburcht.


Thermen van Caracalla
Hier bij de Thermen van Caracalla ligt de basis waarop vele badhuizen zijn geïnspireerd. Op ongeveer 11 hectare is deze enorm grote badinrichting te bezoeken, waar je wel even de tijd voor moet nemen. Hoewel de buitenkant redelijk sober was, was de binnenkant alles behalve dat. Vloeren van marmer, wanden met mozaïek, zuilen met kroonlijsten, profier en graniet. Het kon niet op. Het geheel bood plaats aan ongeveer 1600 mensen. 

autohuur italië
Bron: Top10bezienswaardigheden, rometips.nl