Rome

Rome is de hoofdstad van Italië en een bijzondere stad! Een stad vol geschiedenis, Romeinse cultuur, prachtige gebouwen en heerlijk eten en drinken.

Krijg een idee van de schoonheid en het bruisende leven van deze historische stad op Piazza Navona, en wandel vervolgens door geplaveide straten die marktplaatsen en oude monumenten met elkaar verbinden. Mis de oude gladiatoren arena niet, het Colosseum.

More...

Steek ook de Tiber over om de wonderen van het Vaticaan te zien, zoals de Sint-Pietersbasiliek en de Sixtijnse Kapel, de thuisbasis van de beroemde fresco's van Michelangelo. 

Rome Italië

Het maakt niet uit of het je eerste, tweede of miljoenste keer in de stad is, je blijft je verwonderen. Eén dag is niet genoeg om alles te dekken, maar hieronder staan enkele van de beste bezienswaardigheden van Rome voor je geselecteerd.

Heel uniek is dat zich binnenin de stad het kleinste land ter wereld bevindt, namelijk het kleine staatje Vaticaanstad. Erg populair bij toeristen.

TIP: Trek gerust een dag of vijf uit voor je bezoek aan deze indrukwekkende stad wanneer je alle belangrijke bezienswaardigheden van Rome bewonderen. 


Reserveer vooraf

Rome is een zeer populaire bestemming met veel bezienswaardigheden. Dat alles leidt regelmatig tot hele lange wachtrijen en zelfs uitverkochte tours. Onderaan deze pagina reserveer je je kaarten vooraf online, zodat je de wachtrijen in Rome zo voorbij kan lopen.


Kortingskaart

Wil je alles uit een bezoek aan Rome halen? Koop dan een kortingskaart voor Rome. Met de voordelige ROMA PASS heb je gedurende drie dagen gratis toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden en musea zoals het Colosseum, Villa Borghese, Forum Romanum en meer dan dertig musea. Gratis gebruik van het openbaar vervoer is inbegrepen bij deze voordeelkaart. Je kunt de ROMA PASS vooraf via internet bestellen.


Colosseum

Het Colosseum is het belangrijkste symbool van Rome. Het is een imposant bouwwerk dat, met bijna 2000 jaar geschiedenis, je terug in de tijd brengt om de manier van leven in het Romeinse rijk te ontdekken.

De bouw van het Colosseum begon in het jaar 72 onder het rijk van Vespasianus en werd voltooid in het jaar 80 tijdens het bewind van keizer Titus. Na voltooiing werd het Colosseum het grootste Romeinse amfitheater, met een lengte van 188 meter, een breedte van 156 meter en een hoogte van 57 meter.

Colosseum Rome Italië

Het Colosseum in de oudheid

Tijdens het Romeinse rijk en onder het motto "Brood en circussen" liet het Romeinse Colosseum (toen bekend als Flavisch amfitheater) meer dan 50.000 mensen genieten van de mooiste spektakels. De tentoonstellingen van exotische dieren, executies van gevangenen, nabootsingen van veldslagen en gladiatoren gevechten hielden het Romeinse volk jarenlang bezig.

Het Colosseum bleef meer dan 500 jaar actief. De laatste spelen in de geschiedenis vonden plaats in de 6e eeuw.

Sinds de 6e eeuw heeft het Colosseum te maken gehad met plunderingen, aardbevingen en zelfs bombardementen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Het Colosseum had een groot overlevingsinstinct en werd decennia lang gebruikt als opslagplaats, kerk, begraafplaats en zelfs als een kasteel voor adel.

Colosseum Rome

In het Colosseum van deze tijd kun je een bezoek brengen aan de tribunes, de arena en ondergrondse ruimtes van dit grootste amfitheater uit de Romeinse tijd. 

Vanwege de enorme bezoekersaantallen is het sterk aanbevolen tickets te reserveren voor het Colosseum, onderaan deze pagina kun je dat doen.


Trevi fontein

Deze prachtige fontein ligt aan het Piazza di Trevi en is tegen de achterkant van het Palazzo Poli gebouwd. Het Trevi fontein heeft een hoogte van 26 meter en is 22 meter breed.

Trevi Rome Italië

Trevi betekent ‘drie wegen’ en verwijst naar het punt waar vroeger drie wegen samen kwamen op het plein. De mythe vertelt, dat wanneer je met je rug naar het fontein staat en met je rechter hand 1 muntje over je linker schouder gooit het fontein in, je ooit weer terug zult keren naar Rome. Gooi je twee muntjes, dan is het heel waarschijnlijk dat je de liefde van je leven in deze stad ontmoet en van drie muntjes komt óf een bruiloft óf een scheiding. Hoeveel muntjes gooi jij?


Pantheon

Het Pantheon van Agrippa, ook wel bekend als het Romeinse Pantheon, is een van de architectonische meesterwerken van de Italiaanse hoofdstad. Het is het best bewaarde gebouw uit het oude Rome.

Pantheon Rome Italië

De constructie van het huidige Pantheon werd uitgevoerd tijdens het bewind van Hadrianus, in het jaar 126 na Christus. De naam Agrippa komt van de plaats waar het huidige gebouw is gebouwd, dat voorheen werd ingenomen door het Pantheon van Agrippa, gebouwd in het jaar 27 v.Chr. En dat werd verwoest door een brand in het jaar 80 n.Chr

Aan het begin van de 7e eeuw werd het gebouw geschonken aan paus Bonifatius IV, die het omvormde tot een kerk.

Rome


Forum Romanum

Op het Forum Romanum vond het religieuze en openbare leven in het oude Rome plaats. Het Forum is, samen met het Colosseum, het grootste teken van de pracht van het Romeinse rijk dat tegenwoordig te zien is.

Na de val van het rijk raakte het Forum Romanum in de vergetelheid en werd het beetje bij beetje onder de aarde bedolven. Hoewel in de 16e eeuw het bestaan en de locatie van het Forum al bekend waren, werden er pas in de 20e eeuw opgravingen uitgevoerd.

Forum Romanum Rome Italië

Interessant is dat de plaats waar het Forum werd gebouwd oorspronkelijk een moerassig gebied was. In de 6e eeuw voor Christus. het gebied werd drooggelegd door middel van de Cloaca Maxima, een van de eerste rioolstelsels ter wereld. 

Trek voor een bezoek aan dit antieke deel van de stad maar gerust een paar uur uit, want het beslaat een aardige oppervlakte en er is veel te zien. Wil je alles uit een bezoek aan Forum Romanum halen dan kun je het beste een rondleiding met een ervaren gids boeken.


Vaticaanstad

Vaticaanstad is de kleinste onafhankelijke staat ter wereld en ligt volledig omsloten door de stad Rome. Vanaf deze plek spreekt de Paus de wereld toe tijdens kerst en pasen vanaf het balkon van de Sint Pietersbasiliek. 

Vaticaan stad Rome

Deze stad staat vol met bijzondere historische gebouwen en monumenten, waaronder natuurlijk de Sint Pietersbasiliek wat ligt aan het Sint Pietersplein, het apostolisch paleis en de Sixtijnse Kapel. Vanuit de indrukwekkende grote koepel in de Sint Pietersbasiliek heb je een prachtig uitzicht over Vaticaanstad en Rome.

Vaticaan stad Rome Italië


Piazza Navona

Piazza Navona is het meest charmante plein van Rome. Het plein dankt zijn enorm uitgerekte vorm aan zijn oorspronkelijke functie van atletiekstadion in de Romeinse tijd.  

Piazza Navona Rome Italië

Tegenwoordig bruist het plein dag en nacht van actie met straatartiesten en verkopers tussen prachtige barokke architectuur. De Fontein van de Vier Rivieren, gebeeldhouwd door Gian Lorenzo Bernini in 1651, dient als het iconische middelpunt van het plein, terwijl de kerk van Sant'Agnese de achtergrond van het plein is.

Maaltijden zijn hier aan de duurdere kant, maar kunnen een geweldige ervaring zijn, gezien het uitzicht. Je kunt het plein bereiken op ongeveer 200 meter lopen ten westen van het Pantheon.


Villa Borghese 

Dit grote en mooie stadspark trekt vele inwoners van Rome, maar ook toeristen aan. Hierdoor is Villa Borghese het meest populaire park in Rome en wordt beschouwd als de groene long.

De tuinen van Villa Borghese bevinden zich op de Pincian heuvel, dichtbij de Spaanse Trappen en Piazza del Popolo. De dierentuin van Rome ligt ook in dit park en heet tegenwoordig Bioparco.

Villa Borghese Rome

Het park heeft een oppervlakte van 80 hectare en werd in 1606 ontwikkeld door kardinaal Scipione Borghese, die van zijn voormalige wijngaard de meest uitgestrekte tuinen van Rome wilde maken.
In dezelfde periode gaf de kardinaal de opdracht voor de bouw van de Villa Borghese Pinciana aan de architect Flaminio Ponzio, waar tegenwoordig ook Galleria Borghese is gevestigd. De tuinen werden volledig opnieuw ontworpen in de naturalistische Engelse stijl in de 19e eeuw en werden een openbaar park in 1903.

Meer over Villa Boghese vind je hier >>


Shoppen

De meest luxe en chique winkelstraat van Rome is toch wel Via Condotti. Het is geen lange straat, maar je vindt er onder andere Chanel, Dior, Yves Saint Laurent, Cartier en Gucci. 

Aan de Via Condotti ligt het plein Piazza di Spagna waar het meestal druk is. Niet alleen om het prachtige fontein ‘Fontana della Barcaccia’, maar ook vanwege de winkelstraat en als rustpunt op de vele 'Spaanse Trappen'. Vanuit hier loop je andere winkelstraten in als Via Borgognona waar ook vele topmerken gevestigd zijn. Dan is er ook nog de prachtige straat Via Frattina die qua inhoud zeker niet onder doet voor de vorige straten.

Voor typische streekproducten moet je meer richting Vaticaanstad gaan, waar je in Via Cola de Rienzo dit soort winkeltjes tegenkomt. In Rome kan je ook prima terecht bij tweedehands winkeltjes of de vele markten die er gehouden worden. De grootste markt is de Porta Portese die iedere zondag te vinden is aan de Via Portuense.


Spaanse trappen

Aan de voet van de Franse kerk ‘Trinita dei Monti’ liggen de 135 tredes van de Spaanse Trappen. Via de Spaanse Trappen daal je af naar de Piazza di Spagna, waar je op het plein een opvallende fontein van Pietro Bernini ziet. De 18e eeuwse Spaanse Trappen zijn tegenwoordig een toeristische hotspot en je hebt bovenaan de trappen een schitterend uitzicht over Rome.

Spaanse trappen Rome Italië


Monument van Victor Emanuel II

Tussen Piazza Venezia en de Capitolijn staat het prachtige en gigantische monument van Victor Emanuel II, in Italië beter bekend als ‘Altare della Patria (Altaar van het vaderland). Victor Emanuel II was de eerste koning van het verenigd Italië. In het monument is een museum gevestigd wat over de eenwording van Italië gaat. Alleen al aan het ruiterstandbeeld van Victor Emanuel II is 20 jaar gewerkt. De prachtige fonteinen die bij dit monument te vinden zijn, symboliseren de Adriatische Zee en de Tyrreense Zee.

Victor Emanuel II Rome Italië


Castel Sant’Angelo

Oorspronkelijk was het 2e eeuwse Engelenburcht een mausoleum van keizer Hadrianus. Nadat aartsengel Michaël hier in 590 verscheen en een einde maakte aan de pestepidemie liet paus Pius II een groot bronzen beeld van aartsengel Michaël plaatsen op de top van de burcht. De Engelenburcht was mede onderdeel van de verdedigingslinie van Rome en was de plek waar de pausen konden schuilen, aangezien het Vaticaan met een tunnel was verbonden met de Engelenburcht.

Website >>

Engelenburgt Rome Italië


Thermen van Caracalla

Bij de Thermen van Caracalla ligt de basis waarop vele badhuizen zijn geïnspireerd. Op ongeveer 11 hectare is deze enorm grote badinrichting te bezoeken, waar je wel even de tijd voor moet nemen. De buitenkant was destijds redelijk sober, maar de binnenkant was alles behalve dat. Vloeren waren van marmer, de wanden bewerkt met mozaïek, de zuilen met kroonlijsten, porfier en graniet. Het geheel bood toegang tot zo'n 1600 mensen. 

Thermen Caracalla Rome Italië
City Gids - Rome - Florence - Genova - Milaan - Bologna

City Gids Rome

Wil je voor een korte trip naar Rome, en wil je daar zoveel mogelijk uithalen? 

Bekijk met deze zorgvuldig samengestelde reisroute in 3 dagen het beste van Rome. Geniet van de cultuur en geschiedenis van de stad, en zorg ervoor dat je het meeste uit je verblijf van mooi Rome kunt halen.

Ontdek het beste uit je City trip naar Rome!

*Incl. routekaarten

BOEK HIER JE REIS NAAR ROME!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië

ONTDEK OOK DEZE  ITALIAANSE STEDEN!

ASSISI

BARI

BOLOGNA

FLORENCE

GENUA

LUCCA

MILAAN

NAPELS

PALERMO

PISA

RAVENNA

RIMINI

TURIJN

VERONA

VENETIË