Bari

Met een prachtige oude stad, een bruisende, traditionele haven en de beste stranden van Italië in de buurt, is de Italiaanse havenstad Bari zeker een bezoek waard. Voeg daar een bloeiende lokale eetcultuur aan toe en je wilt misschien nooit meer weg!

More...

Bari Italië

Bari heeft een heerlijk stuk strand aan de Adriatische zee, een historische binnenstad, prachtige paleizen, twee havens, meerdere interessante musea en niet onbelangrijk, en heeft net als veel andere Italiaanse steden een mediterraans klimaat! Als universiteitsstad is er veel te beleven in sport, cultuur en entertainment.

Deze mooie stad is de op een na grootste stad in het zuiden van Italië, na Napels. Het is niet alleen de perfecte uitvalsbasis om de prachtige regio Puglia te verkennen, maar ook de toegangspoort tot het oosten van Italië. Regelmatig zie je er veerboten aankomen in en vertrekken vanuit de haven die Italië verbinden met Griekenland, Albanië, Kroatië en Montenegro.


Basilica di San Nicola

Een prachtige kerk in het centrum van Bari staat bekend om zijn fantastische ontwerp, weelderige interieur en is een belangrijk bedevaartsoord voor rooms-katholieken in Europa.

Deze basiliek, dat gewijd is aan Sint-Nicolaas, werd gebouwd in 1197 en heeft een Romaanse stijl. In de crypte van de basiliek vind je het lichaam van St. Nicolaas van Myra, beter bekend als Sinterklaas. Op het plein aan de ingang van Basilica di San Nicola staat een bronzen beeld waarvan helaas de mijter ontbreekt.

Basilica di San Nicola, Bari Italië

De voorgevel heeft een aantal fantastische kleine details en sculpturen en het interieur heeft een gewoonweg prachtig gouden plafond met geschilderde kunstwerken. Verder vind je binnenin de basiliek niet alleen het graf van St. Nicolaas maar ook een overvloed aan opmerkelijke sculpturen en mozaïeken.

Adres: Largo Abate Elia, 13, 70122 Bari

basilicasannicola.it >>


Bari Vecchia

Het oude stadscentrum van Bari is nog grotendeels intact gebleven en onderscheidt zich duidelijk van de moderne ontwikkelingen eromheen.

Terwijl de oude stad een doolhof heeft van kleine, smalle geplaveide straatjes die in een bijna cirkelvormig patroon slingeren, heeft de moderne stad meer rechte, parallelle straten.

Bari Vecchia

Het geeft veel plezier om de smalle straatjes van de oude stad te verkennen en om de lokale cultuur te zien en je te vergapen aan de mooie gebouwen.

Overweeg om te beginnen bij de Basilica San Nicola en werk je een weg naar de andere kathedraal en het kasteel terwijl je door de zijstraten loopt en hoogstwaarschijnlijk een schilderachtig café vindt om van een drankje te genieten.


Strada delle Orrechiette

Als je elke dag langs de Orecchiette-straat loopt van ongeveer 10.00 uur tot 17.00 uur (in de lente en zomer, waarschijnlijk wat eerder in de herfst en winter), zul je de liefste lokale dames tegenkomen die tafels buiten hun voordeur hebben gezet en verse pasta maken terwijl je praat met buren en voorbijgangers.

Het woord orecchiette betekent kleine oren in het Italiaans. Maar in Puglia verwijst orecchiette altijd naar een soort handgemaakte pasta die typerend is voor de regio. Deze pasta heeft de vorm van, je raadt het goed, kleine oortjes.

Strada delle Orrechiette is niet de officiële naam van het pittoreske steegje. Het steegje is moeilijk te missen, aangezien het direct tegenover de ingang van het kasteel van Bari ligt.


Castello Normanno-Svevo

Dit Normandische kasteel werd vermoedelijk in de jaren 1100 gebouwd door koning Roger II. Het heeft een traditioneel ontwerp met een centrale binnenplaats, vier wachttorens en is aan drie zijden omgeven door een gracht.

Ondanks de enorme ouderdom van het kasteel, verkeert het nog steeds in fantastische staat en heeft het nog steeds zijn originele muren en torens.

Castello Normanno-Svevo - Bari Italië

Het kasteel dat gelegen is ten westen van het oude stadscentrum, biedt een fantastisch uitkijkpunt over de stad.

Je kunt door de binnenplaats, doorgangen en over de muren lopen en de fantastische architectuur bewonderen; er is ook een selectie van informatieborden en verschillende binnenkamers met voorwerpen en tentoonstellingen over de geschiedenis van het kasteel.

musei.puglia.beniculturali.it


Teatro Petruzzelli

In 1903 opende Teatro Petruzzelli, het grootste theater in Bari en de vierde grootste in Italië, voor het eerst zijn poorten voor het publiek. Het theater heeft in de decennia die volgden talloze optredens georganiseerd voordat het in 1991 volledig werd verwoest door een brand.

Teatro Petruzzelli - Bari Italië

Tegenwoordig is Teatro Petruzzelli in zijn oude glorie hersteld. Er worden concerten, opera- en balletvoorstellingen georganiseerd. Als je geen tijd hebt om een van deze bij te wonen, raad ik je aan om in ieder geval deel te nemen aan een rondleiding van 30 minuten door het prachtige theater met de trieste maar fascinerende geschiedenis.

Adres: Corso Cavour, 12, 70122 Bari

fondazionepetruzzelli.it

Itria-vallei

De Itria-vallei is waarschijnlijk het meest typisch Apulische deel van de hele regio. Het deel dat bezaaid is met talloze trulli. Trulli's zijn iconische en uiterst charmante gebouwen met kegelvormige daken die uniek zijn voor Puglia. Bovendien heeft Valle d'Itria een spectaculair landschap met eeuwenoude olijfbomen en wijngaarden.

Puglia Italië Trulli

Wat ook Itria Valley absoluut onweerstaanbaar maakt, zijn de pittoreske stadjes die verspreid over het gebied liggen. Als je er ooit van hebt gedroomd om Alberobello, Cisternino, Locorotondo of Martina Franca te bezoeken, moet je weten dat ze allemaal op korte afstand van elkaar liggen en allemaal op ongeveer een uur rijden vanaf Bari.


Kunstgalerij Corrado Giaquinto

Deze kunstgalerij is vernoemd naar de 18e eeuwse schilder ‘Corrado Giaquinto’. De meeste kunstwerken die hier staan hebben een directe of indirecte link met de regio Puglia. Hierbij kun je denken aan religieuze en middeleeuwse werken en bijvoorbeeld Apulisch aardewerk.

Pinacoteca Corrado Giaquinto - Bari Italië

Naast werk van Corrado Giaquinto tref je hier ook werken van o.a. Giovanni Bellini, Morandi, Paolo da Cassano en Giovanni Maria Scupula.

Adres: Via Spalato, 19 Lungomare N. Sauro, IV piano, 27, 70121 Bari

pinacotecabari.it


Duomo di Bari

De kathedraal van Bari, ook wel Cattedrale di San Sabino genoemd, ligt aan het schilderachtige Odegitria-plein en is gewijd aan Sint Sabinus. De in de Romaanse stijl opgetrokken kathedraal werd in de 12e en 13e eeuw gebouwd in opdracht van aartsbisschop Rainald.

Duomo di Bari Italië

De kathedraal is een mooi voorbeeld van Apulisch romaanse architectuur.

Adres: Piazza dell'Odegitria, 70122 Bari 

arcidiocesibaribitonto.it


Lungomare Nazario Sauro

Een van de beste dingen om te doen in Bari is een lange wandeling langs de kust te maken. De lange promenade strekt zich uit over de hele lengte van de stad en zorgt voor een geweldige ervaring, ongeacht het tijdstip van de dag.

Lungomare Nazario Sauro Bari Italië kust

Geniet overdag van een gelato tijdens een heerlijke wandeling terwijl je de interessante architectuur langs de kust bekijkt. Geniet in de avond van de prachtige lichtjes.


Museo Archeologico Nazionale

Eind 18e eeuw werd het nationale archeologische museum van Bari geopend voor het publiek. Vanaf die tijd kan men er uiteenlopende archeologische erfgoederen bekijken en bewonderen. De prachtige collectie van het museum 'Archeologico Nazionale’ is uitgebreid tot zo’n dertigduizend voorwerpen zoals van o.a. werktuigen uit de prehistorie, wapens, sculpturen, edelstenen, vazen, glas, munten en sieraden.

Adres: Via Venezia, 73, 70122 Bari

museoarcheologiconapoli.it


Orto Botanico dell'Università di Bari

Maak een wandeling in deze prachtige Botanische Tuinen, een levend museum beheerd door de Universiteit van Bari. De eerste “botanische tuin” van Bari werd opgericht in 1813 door professor Eleonora Francini Corti en werd toen nog voornamelijk gebruikt voor het testen en onderzoeken van landbouw- en siergewassen.

Orto Botanico dell'Università di Bari Italië

De eerst stappen van de tuin zoals het nu is, is aangelegd in 1955 en heeft inmiddels een kas en een herbarium met ruim 40.000 exemplaren. Je kunt hier genieten van geweldige collecties bloemen en planten zoals orchidaceous, aizoaceae en Italiaanse flora zoals grindelia robusta.

Adres: Via Antonio Lucarelli, 70124 Bari

ilgiardinodeitempi.it


Reuzenrad in Bari

Zoals veel steden over de hele wereld, heeft ook Bari een reuzenrad dat langs de waterkant staat. Het reuzenrad is 55 meter hoog en laat je een fantastisch uitzicht over de stad en de Adriatische Zee zien terwijl het langzaam draait.

Reuzenrad Bari Italië

Overdag kun je vrijwel de gehele stad vanuit deze unieke plek zien. In de avond kun je genieten van de schoonheid van de ondergaande zon boven de stad, waardoor de daken een prachtige tint krijgen als het gouden uur toeslaat. Hoe romantisch!

€9 per volwassene (€6 voor kinderen tot 10 jaar oud) 

Elke dag geopend van 10.00 uur tot 's avonds laat.


Focaccia Barese eten!

Geen reis naar Bari is compleet zonder je vol te eten met focaccia barese! Waarschijnlijk heb je focaccia elders in Italië of zelfs in andere landen geprobeerd, tóch lijkt niets echt op dit meesterwerk!

Focaccia Barese - Bari Italië

Je kunt focaccia barese proeven bij elke bakkerij in de stad.

Een aanrader is dé focaccia-plek: op Piazza del Ferrarese.


DIT KUN JE OOK DOEN IN BARI


PLAN HIER JE REIS NAAR BARI

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië

ONTDEK OOK DEZE  ITALIAANSE STEDEN!

ASSISI

BOLOGNA

FLORENCE

GENUA

LUCCA

MILAAN

NAPELS

PALERMO

PISA

RAVENNA

RIMINI

ROME

TURIJN

VERONA

VENETIË