Venetië

De stad Venetië is uniek in de wereld. De voor een groot deel op palen gebouwde stad is wereldwijd bekend vanwege de historische binnenstad met de vele waterwegen. Een rondvaart met een gondel door Venetië wordt door velen dan ook als één van de meest romantische uitstapjes gezien die je kunt maken. De uitbaters maken hier handig gebruik van door tarieven te hanteren die erg hoog liggen. Men weet dat je hoogstwaarschijnlijk toch niet weigert, want wat is een vakantie in Venetië zonder een gondeltocht?

Naast het unieke uiterlijk van de stad onderscheidt Venetië zich ook door het carnaval van Venetië. Dit twaalf dagen durende feest stamt uit het jaar 1268. Kenmerkend voor het Venetiaanse carnaval zijn de maskers, die daardoor een gewild souvenir zijn bij een stedentrip aan de stad op het water.


De Venetië Museumkaart

Wil je meerdere musea in Venetië bezoeken? Dan loont het al snel om de Venetië Museumkaart aan te schaffen. Deze kaart bied je gratis toegang tot de belangrijkste stadsmusea van Venetië: het Dogepaleis, het Museo Correr, het Archeologisch Museum en de Biblioteca Nazionale Marciana.


Canal Grande
Het Canal Grande is met recht de hoofdslagader van Venetië te noemen. Deze verkeersroute is ongeveer 4 kilometer lang en kronkelt door verschillende wijken van Venetië. Een toeristische route volg je natuurlijk met een echte Venetiaanse gondel of een iets voordeligere Vaporetto (boot). Omdat het verkeer vroeger heel veel over deze Canal Grande voerde, hebben de gevels aan deze waterzijde vaak het mooiste aanzicht.

Bacino Orseolo is de opstapplaats van alle gondels. Met een tocht door dit kanaal kom je langs veel historische bezienswaardigheden zoals Ca’ d’Oro, Pallazzo Foscai, Dogenpaleis, Ca’Dario, Palazzo Vendramin-Calergi, Ca’Rezzonico, Palazzo dei Camerlenghi en Basiliek Santa Maria della Salute. Met een route over Canal Grande passeer je waarschijnlijk een aantal bekende bruggen als Rialtobrug, Ponte dell’Accademia, Ponte Degli Scalzi en Ponte della Costituzione.

Reserveer je gondelvaart!
Je kunt in Venetië een privégondel afhuren, maar de daarbij behorende prijzen zijn erg pittig. Zeker als je met minder dan vier personen bent is het (aanzienlijk) voordeliger om een kaartje te kopen voor een gedeelde gondel. Deze kaarten zijn vanwege de relatief lage prijs erg populair, waardoor vooraf reserveren aan te raden is. Hier zie je mogelijkheden om alvast kaarten te reserveren.


Piazza San Marco
Het belangrijkste en meest bekende plein van Venetië is Piazza San Marco . Er wordt gezegd dat Napoleon het zelfs “de salon van Europa” noemde. Aan het plein ligt de grote kathedraal van Venetië, namelijk de San Marco Basiliek, de ingang van het Dogepaleis en Torro dell’Orologio. De Campanile van Venetië is een bijna 100 meter hoge klokkentoren, welke ook op het plein van San Marco staat. De toren is te beklimmen voor een fraai uitzicht over Venetië. Aan de rand van het plein zijn diverse terrassen, winkels en andere horecagelegenheden. Het San Marco plein staat met regelmaat onder water door het stijgende water.


Dogepaleis
Het Dogepaleis staat op het Piazza San Marco. Vroeger was dit het paleis van de leider van Republiek Venetië en werden hier de meest belangrijke beslissingen genomen voor Venetië. Nu is het een zeer mooi museum waar je wel even de tijd voor moet nemen.

San Marco Basiliek
Aan het belangrijkste plein van Venetië ‘Piazza San Marco’ ligt de overweldigende basiliek San Marco. Het is de beroemdste kerk van de stad. Hoewel de basiliek al meerdere keren is gebouwd, verbouwd en daarna weer verwoest, stamt de eerste fase van de hedendaagse basiliek uit 1063. Door de eeuwen heen zijn er wel veel aanpassingen gedaan en is het uiterlijk meerdere malen veranderd. Verschillende invloeden, waaronder de oosterse, zijn terug te vinden in dit zeer mooie historisch gebouw. Een mooi voorbeeld hiervan is Klokkentoren de Campanile.


Rialtobrug
De Rialtobrug is de meest bekende en tevens oudste brug van de stad Venetië die over de Canal Grande loopt. De Canal Grande is het grootst en meest belangrijke kanaal van de stad. De brug ligt er sinds 1181 en was toen een vlotbrug die dus beweegbaar was. Later werd deze vervangen door een houten brug, die weer later werd vervangen door een stenen brug. De huidige brug is ontworpen door Antonio da Ponte.


Cannaregio
Het stadsdeel Cannaregio wordt beschouwd als het authentieke Venetië. Het kanaal van Canneregio, waar dit deel zijn naam aan heeft te danken, was vroeger de plaats waarlangs toeristen Venetië binnen kwamen. Tot dit stadsdeel behoort ook de wijk Ghetto, wat de Joodse wijk is. Deze wijk is in drie delen opgesplitst, Ghetto Nove (oudste), Ghetto Vechio (nieuw) en Ghetto Nuovissimo (nieuwste). Ook hier werden de joden tijdens de Tweede wereldoorlog niet gespaard, er werden ongeveer tweehonderd Joden gedeporteerd. Van de nog reeds vijf synagogen hebben er inmiddels drie de functie van museum gekregen.


Dorsoduro
Dorsoduro is een wijk in Venetië waar het eiland Giudecca ook tot gerekend wordt. Aan het kanaal van Giudecca ligt een lange gezellige promenade. Verschillende mooie panden en paleizen sieren deze wijk. Het Ca’ Rezzonico uit de 17e eeuw is tegenwoordig een museum voor de Venetiaanse kunst. Gallerie dell’Accademia en Palazzo Venier dei Leoni met de Peggy Guggenheim collectie zijn voorbeelden van wat er nog meer te bezoeken is in deze wijk. De mooie indrukwekkende Basiliek Santa Maria della Salute mag zeker niet ontbreken.


Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari
De basiliek van Santa Maria Gloriosa dei Frari is een zeer grote 15e eeuwse kerk met klokkentoren. Het ligt in het stadsdeel San Polo. Verschillende bijzondere schilderijen als ‘Madonna di Ca’Pesaro’ en drieluiken van Giovanni Bellini zijn er te bewonderen. Er zijn graven van verschillende grootheden, waaronder de componist Claudio Monteverdi, beeldhouwer Antonio Canova en de kunstschilder Titiaan.


Teatro La Fenice 
Het wereldberoemde opera theater van Venetië is Teatro La Fenice. In 1744 brandde het eerste opera theater van Venetië helemaal af. In 1792 stond er een nieuw theater wat de naam ‘La Fenice’ kreeg. In de 19e eeuw zijn hier opera’s in première gegaan van Bellini, Rossini en Donizetti. Helaas brandde het wederom af in 1836 en sloeg dit noodloot weer toe in 1996. La Fenice werd opnieuw gebouwd volledig in de 19e eeuwse stijl naar een ontwerp van Aldo Rossi. Door middel van oude foto’s is het allure van die tijd terug gebracht in het ontwerp zoals het nu is. De eerste productie was ‘La Traviata’ in 2004. De meningen over het eindresultaat zijn verdeeld.


Murano
Het eiland Murano is bekend vanwege de glasblazers. Al sinds de middeleeuwen wordt op Murano het wereldwijd bekende handgemaakte glaswerk gemaakt. Op Murano kun je de werkplaatsen en winkels van de glasblazers bezoeken, net als het glasmuseum.SKIP THE LINE TOUR

autohuur italië


Bron: Steden.net, Bijzondereplaatsen, Top10bezienswaardigheden.