Venetië

Venetië is een unieke stad in de wereld. Na Rome is dit de meest bezochte stad van Italië. 'De drijvende stad', 'De stad van bruggen' en 'De stad van de grachten' is gebouwd op 118 kleine eilanden verbonden door meer dan 400 bruggen en kanalen. Deze stad in Noord-Italië is een prachtige plek om te bezoeken en staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

More...


Er is ontzettend veel dingen te doen in Venetië.  De rijke geschiedenis, cultuur, musea, kronkelende straatjes, overheerlijke gerechten, met kunst gevulde paleizen, prachtige architectuur, pittoreske grachten, winkelmogelijkheden (zoals het beroemde Murano-glas) trekken jaarlijks bijna 30 miljoen toeristen.

Venetië is ook geroemd om het carnaval van Venetië. Dit twaalf dagen durende feest stamt nog uit het jaar 1268. Kenmerkend voor het feest zijn de maskers, die daardoor een gewild souvenir zijn bij een stedentrip aan de stad op het water.De Venetië Museumkaart

Wil je meerdere musea in Venetië bezoeken? Dan loont het al snel om de Venetië Museumkaart aan te schaffen. Deze kaart bied je gratis toegang tot de belangrijkste stadsmusea van Venetië: het Dogepaleis, het Museo Correr, het Archeologisch Museum en de Biblioteca Nazionale Marciana.


Canal Grande

De zogenaamde 'Canalazzo', is de belangrijkste waterweg van Venetië, ongeveer 3800 meter lang.

Van bovenaf ziet Venetië eruit als een grote vis. en het Canal Grande is als een dikke donkere lijn die een soort grote S in de vis creëert.


Aan elke kant zijn er vele prachtige gebouwen (uit een periode gedateerd tussen 12e en 17e eeuw) die getuigen van de rijkdom en schoonheid van de kunst van de "Serenissima" Republiek.

Er gaan 4 bruggen over het Canal Grande, elk gebouwd in verschillende tijdperken. De meest recente is de Ponte della Costituzione. Het verbindt het treinstation gebied met Piazzale Roma. Direct erna is er de Ponte degli Scalzi, vlak voor het treinstation. Op weg naar het San Marcoplein vind je de Rialtobrug, zeker de belangrijkste en beroemdste, ooit gemaakt van hout. Vroeger was het een ophaalbrug die de oversteek van het kanaal naar zeilschepen mogelijk maakte, toen Rialto de oude haven van de stad was. De laatste brug die je tegenkomt is de Accademiabrug, nog steeds een tijdelijk bouwwerk gemaakt van hout. Het is een zeer belangrijke schakel tussen Dorsoduro en de wijk Saint Mark's. 

Bacino Orseolo is de bekendste opstapplaats van vele gondels. Met een tocht door het kanaal kom je langs veel historische bezienswaardigheden zoals Ca’ d’Oro, Pallazzo Foscai, Dogenpaleis, Ca’Dario, Palazzo Vendramin-Calergi, Ca’Rezzonico, Palazzo dei Camerlenghi en Basiliek Santa Maria della Salute.


Reserveer je gondelvaart!

Je kunt in Venetië een privégondel huren, maar de prijs daarvan is meestal zeer pittig (€100 of meer voor minder dan een half uurtje). Zeker als je met minder dan vier personen bent is het een stuk voordeliger om een kaartje te kopen voor een gedeelde gondel. Deze kaarten zijn vanwege de relatief lage prijs erg populair, waardoor vooraf reserveren aan te raden is. Hier zie je mogelijkheden om alvast kaarten te reserveren:


Piazza San Marco

Het belangrijkste en meest bekende plein van Venetië is Piazza San Marco . Drie van de belangrijkste bezienswaardigheden van Venetië bevinden zich op dit plein: de Basilica di San Marco, de Torre dell’Orologio en het Dogepaleis. Het plein zelf is zeer indrukwekkend en bezoekers die in de herfst- of wintermaanden naar Venetië gaan, zien het misschien zelfs onder water staan. Houten platforms zorgen er dan voor dat je er overheen kunt lopen. 

Er zijn talloze cafés en restaurants verspreid aan de rand, waardoor het de perfecte plek is om te ontspannen en de lokale cultuur op te snuiven. Schrik niet van de rekening, want hier betaal je de hoofdprijs! Voor een kopje koffie betaal je al snel €16!


Palazza Ducale

Dit eeuwenoude paleis is een van de niet te missen plekken in Venetië. Het Dogepaleis bevat een doolhof aan kamers die rijkelijk versierd zijn met goud geschilderde panelen en renaissancekunst. Ga dit Venetiaans-gotische paleis binnen vanaf het San Marcoplein via de sierlijke ingang aan de waterkant. Het diende als het huis van de Doge, een opperste leider die door Venetiaanse edelen werd gekozen om Venetië te regeren.

Gelegen aan het San Marcoplein, is het volledig gebouwd in Venetiaanse gotische architectuur en het interieur is absoluut weelderig.

Het paleis staat vol met geschiedenis over Venetië in zijn vroegere jaren.

Piazza San Marco, 1, 30124 Venice VE, Italy

Website >>


Basilica di San Marco

De Basiliek van San Marco is de belangrijkste religieuze tempel in de stad. Het bevindt zich op het Piazza San Marco, naast het Dogepaleis, en is altijd het centrum geweest van het openbare en religieuze leven in de stad.


De basiliek is een van de mooiste kathedralen van Europa en de rest van de wereld. Deze basiliek is de vrucht van verschillende stijlen, maar door de jaren heen en de herstructurering zijn nog steeds oriëntaalse aspecten behouden die bezoekers versteld doen staan van hun bijzonderheid en pracht.

De Basiliek van San Marco is een intrigerende combinatie van architectonische en kunststijlen. Het getuigt van de rijkdom en macht van de Serene Republiek Venetië en van de roekeloze avonturen van haar inwoners in de Middellandse Zee als kooplieden en veroveraars.


Rialtobrug

De Rialtobrug is de meest oudste, maar ook meest bekendste brug van de stad die over de Canal Grande loopt. De brug werd gebouwd in 1181 en was destijds een beweegbare vlotbrug. De vlotbrug werd later vervangen door een houten brug, die weer later werd vervangen door een stenen brug. De huidige brug is ontworpen door Antonio da Ponte en is een pracht om naar te kijken.


Cannaregio

Cannaregio is na Castello de grootste wijk van Venetië en wordt beschouwd als het authentieke Venetië. Het, naar de wijk genoemde, kanaal was vroeger de plek waar toeristen Venetië binnen kwamen. 

In Cannaregio ligt ook het station van Venezia, Santa Lucia (oude joodse wijk) en het Ca d’Oro (het mooiste paleis van de stad). Je vind hier ook de Strada Nuova, de brede winkelstraat die eind 18e eeuw werd aangelegd om van de Rialtobrug naar het station te kunnen wandelen.


Dorsoduro

Dorsoduro, onderdeel van de zes belangrijkste sestieri in het centrum van Venetië, staat bekend als een van de meest authentieke gebieden in de stad, met minder toeristen en lagere prijzen. Het heeft ook enkele van de beste bezienswaardigheden die Venetië te bieden heeft, waardoor het de perfecte plek is om aan de drukte te ontsnappen en het echte Venetië te verkennen.

Verschillende mooie panden en paleizen sieren deze wijk. Het Ca’ Rezzonico uit de 17e eeuw is tegenwoordig een museum voor de Venetiaanse kunst. Gallerie dell’Accademia en Palazzo Venier dei Leoni met de Peggy Guggenheim collectie zijn voorbeelden van wat er nog meer te bezoeken is in deze wijk. De mooie indrukwekkende Basiliek Santa Maria della Salute mag je zeker ook niet missen.

Venetie


Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari

De Basilica di Santa Maria Gloriosa dei Frari is een grote hoge kerk met daarnaast een klokkentoren, gebouwd in de 15e eeuw. De kerk ligt in het stadsdeel San Polo. Je kunt er prachtige schilderijen bewonderen als ‘Madonna di Ca’Pesaro’ en drieluiken van Giovanni Bellini. In deze kerk zijn ook verschillende graven van grootheden, waaronder de componist Claudio Monteverdi, beeldhouwer Antonio Canova en de kunstschilder Titiaan.


Teatro La Fenice

 Het wereldberoemde opera theater van Venetië is Teatro La Fenice. In 1744 brandde het eerste opera theater van Venetië helemaal af. In 1792 stond er een nieuw theater wat de naam ‘La Fenice’ kreeg. In de 19e eeuw zijn hier opera’s in première gegaan van Bellini, Rossini en Donizetti.

Teatro La Fenice - Venetië

Helaas brandde het theater wederom af in 1836 en sloeg dit noodloot weer toe in 1996. La Fenice werd opnieuw volledig in de 19e eeuwse stijl gebouwd naar een ontwerp van Aldo Rossi. Door middel van oude foto’s is het allure van die tijd terug gebracht in het ontwerp zoals het nu is.


Murano

Het eiland Murano is vooral bekend vanwege de glasblazers. Al sinds de middeleeuwen wordt op Murano het wereldwijd bekende handgemaakte glaswerk gemaakt. Op Murano kun je de werkplaatsen en winkels van de glasblazers bezoeken, net als het glasmuseum.


TE DOEN IN VENETIË


SKIP THE LINE TICKETS

PLAN HIER JE REIS NAAR VENETIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels

ONTDEK OOK DEZE  ITALIAANSE STEDEN!

ASSISI

BARI

BOLOGNA

FLORENCE

GENUA

LUCCA

MILAAN

NAPELS

PALERMO

PISA

RAVENNA

RIMINI

ROME

TURIJN

VERONA