Turijn

Turijn, de hoofdstad van Piemonte, is een verfijnde, elegante stad van groot historisch belang, en een stad met een eigentijdse, kosmopolitische sfeer. Bewonder de barokke architectuur, proef de beste chocolade van Italië in een historisch koffiehuis of proef experimentele kunst en nog veel meer!

Wil je het soms drukke stadsleven even ontlopen? Breng dan een bezoekje aan het Parco del Valentino of La Mandria Regional Park, net ten noorden van de stad Turijn.

More...


Mole Antonelliana

De hoge torenspits van Mole Antonelliana is het hoogtepunt van de skyline van Turijn en een iconisch symbool van de stad. Het werd gebouwd als synagoge in 1848 toen de vrijheid van aanbidding voor niet-katholieke religies officieel werd verleend. Tegenwoordig is het het Museo Nazionale del Cinema (Nationaal Museum van Cinema). De echte aantrekkingskracht is het uitkijk platform bovenaan het gebouw, dat een fantastisch uitzicht over de stad en de bergen daarachter geeft.

Website >>


Palazzo Reale

Palazzo Reale di Torino, oorspronkelijk gebouwd in de 16e eeuw voor de familie Savoye, werd in de 17e eeuw gemoderniseerd door Christine Marie van Frankrijk, met ontwerpen van de barokke architect Filippo Juvarra. Het paleis werd in 1946 omgebouwd tot museum en in 1997 werd het toegevoegd aan de lijst van UNESCO werelderfgoederen.

Palazzo Reale di Torino


Museo Egizio

Museo Egizio in Turijn wordt wereldwijd vereerd vanwege zijn uitgebreide collectie Egyptische oudheden en academische onderzoeksreferenties, die wedijvert met het British Museum in Londen, het Louvre in Parijs en de Papyrus Collection in Berlijn. 


Museo Egizio

Museo Egizio in Turijn wordt wereldwijd vereerd vanwege zijn uitgebreide collectie Egyptische oudheden en academische onderzoeksreferenties, die wedijvert met het British Museum in Londen, het Louvre in Parijs en de Papyrus Collection in Berlijn. 

Het museum werd in 1824 opgericht uit de verzameling artefacten die de Franse consul-generaal, Bernardino Drovetti, had verzameld tijdens zijn verblijf in Egypte. Sinds kort bevat het museum ook interactieve displays, waaronder 3D-films die de oude Egyptische cultuur tot leven brengen. 


Het middelpunt van het museum is de tombe van Kha, een tombe voor een graftombe voor de farao's, die dateert uit 3500 voor Christus. Je ziet er sarcofagen, meubels en standbeelden, evenals items zoals gezouten vlees en een kom met sporen van tamarinde en druiven.


Biblioteca Reale

Deze bibliotheek is opgericht door Carlo Alberto in 1837 en maakt deel uit van het Koninklijk Museumcomplex, ontworpen door de architect Carlo Amadeo van Castellamonte, de residentie van het Koninklijk Huis van Savoye tot 1865.


De monumentale Salone is ontworpen door de hofarchitect Pelagio Pelagi die de bibliotheek vulde met kostbare hoge houten boekenkasten en de plafonds liet beschilderen door de kunstenaars Moja en Trefogli in monochrome onderwerpen die wetenschap en kunst uitbeelden.

De bibliotheek bevat belangrijke collecties manuscripten, manuscripten, gravures, meer dan 2000 tekeningen en vooral het door Carlo Alberto verworven fonds van Leonardo da Vinci tekeningen, waaronder het zelfportret, het gezicht van de engel, de voorbereidende tekening voor de Virgin of the Rocks, die in het bezit is van het Louvre in Parijs, en de Codex op de vlucht van vogels.

Website >>


Palazzo Madama

Het voormalige paleis dat een museum werd, Palazzo Madama, was ooit de thuisbasis van de eerste senaat van het Italiaanse koninkrijk. Nu herbergt het Palazzo het Stadsmuseum voor Oude Kunst van Turijn dat voornamelijk kunstwerken uit de middeleeuwen tot het einde van de 18e eeuw tentoon stelt. Op de bovenste verdieping is er een overdekt dak met een van de beste uitzichten over Turijn.


Porta Palatina

Deze oude Romeinse poort werd gebouwd als toegang tot de stad en het paleis. De ruim dertig meter hoge torens verschaften destijds een uitstekend uitzicht over het omliggende gebied en de stad zelf. Sinds de restauratie werkzaamheden in 2007 zijn de torens toegankelijk voor publiek.


De 'Porta' (poort) gaf toegang tot de stad, het oude Augusta Taurinorum, vanuit het noorden. Het bouwwerk bestaat uit twee torens, van meer dan 30 meter hoog, met elk 16 zijden en een centrale body van ongeveer 20 meter lang. De centrale body heeft 4 bogen: twee voor de doorvoer van personen en twee grotere voor de doorvoer van karren en goederen. De Porta Palatina maakt deel uit van het Archeologisch Park dat in 2006 werd geopend.

Leuk om te weten: De poort heeft een grote relevantie op wereldschaal omdat het een van de best bewaarde Romeinse stadspoorten ter wereld is.


Duomo di Torino

De Duomo di Torino (kathedraal van Turijn) is de belangrijkste rooms katholieke kerk van Turijn. Gebouwd tussen 1491 en 1498, naast een eerdere klokkentoren uit 1470, was het oorspronkelijk gewijd aan Johannes de Doper en ligt op de plaats waar het theater van de oude Romeinse stad zich bevond. De kapel van de Heilige Lijkwade, de huidige rustplaats van de Lijkwade van Turijn, werd later aan het gebouw toegevoegd, tussen 1668 en 1694.


Lijkwade van Turijn

Het ‘Sindone di Torino’, het linnen doek, wordt door veel christenen gezien als het kleed waarin Jezus werd gewikkeld en begraven. Er wordt nog altijd veel over gespeculeerd en de meningen lopen uiteen. Er worden zelfs studies aan gewijd. 

Op het doek is een afbeelding te zien van een man met verwondingen die duiden op een kruisiging. Het doek wat ongeveer veertien meter bij bijna vier is, is te bewonderen in de Duomo di Torino.


Real Chiesa di San Lorenzo

Vlakbij Palazzo Reale staat de Real Chiesa di San Lorenzo. De koepel van deze kerk is indrukkend om te zien, zeker vanaf de binnenzijde. De kerk werd in opdracht van de heersende familie Savoye gebouwd om hun overwinning te vieren tijdens een veldslag uit 1557 die plaatsvond op de dag van Saint Lorenzo. De bouw begon in 1634 en werd voltooid in 1680.


De kerk is ontworpen door Guarino Guarini, een van de grootste barokke kunstenaars van de 17e eeuw. Guarini transformeerde het vorige gebouw tot een kerk, in het midden van het plan, met daarboven een grote koepel. De koepel zelf is het meesterwerk van Guarini.

Website >>


Teatro Regio di Torino

Het Teatro Regio van Turijn is het Operahuis van de stad, een van de grootste internationale operahuizen met een reclamebord dat elk jaar een seizoen van opera en ballet, concerten, musicals en een rijk programma voor gezinnen en kinderen biedt.


Rood fluwelen gordijnen en stoelen werden vroeger veelvuldig afgewisseld met gouden details. De rijkdom straalde ervan af. De oude balkons zijn inmiddels vervangen voor een modernere inrichting. Sinds 1973 werd het theater, na lange tijd gesloten te zijn geweest, weer nieuw leven ingeblazen en de zaal kreeg hierbij de vorm van een schelp om de akoestiek te verbeteren. 

Het theater ligt in het hart van de stad, op Piazza Castello, de oorsprong van het majestueuze theater dateert uit 1740 en de gevel is sinds 1997 uitgeroepen tot UNESCO werelderfgoed.TURIJN TO DO

PLAN HIER JE REIS NAAR TURIJN!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië

ONTDEK OOK DEZE  ITALIAANSE STEDEN!

ASSISI

BARI

BOLOGNA

FLORENCE

GENUA

LUCCA

MILAAN

NAPELS

PALERMO

PISA

RAVENNA

RIMINI

ROME

VERONA

VENETIË