Turijn

In het noordwesten van Italië in de regio Piëmont ligt de stad Turijn. De stad, die in het Italiaan Torino wordt genoemd, is grotendeels gelegen op de linker oever van de rivier de Po. Het oude centrum, waaronder het stadsdeel Aurora, kent nog veel Romeinse invloeden. Het staat vol met prachtige oude en uiteenlopende architectuur. Porta Palentina en Casaforte Acaja zijn hier uitstekende voorbeelden van. De chique wijk ‘Crocetta’ laat vervolgens weer een geheel andere stijl zien. Hier zijn juist weer in Art Nouveau stijl opgetrokken bouwwerken te bespeuren.

Turijn staat ook bekend om de oprichters van het automerk Fiat, de familie Agnelli. Zij hebben persoonlijk gezorgd voor voor een bloeiende economie. Met boeiende musea als het Egyptische Museum, Wil je het soms drukke stadsleven even ontlopen? Breng dan een bezoek aan het Parco del Valentino of La Mandria Regional Park net ten noorden van de stad Turijn.


Mole Antonelliana
De spitse toren op het monumentale gebouw ‘Mole Antonelliana’ is een duidelijk kenmerk van de stad Turijn. Het werd tussen 1863 en 1889 gebouwd naar een ontwerp van Alessandro Antonelli. Dit symbool van de stad, wat ooit bedoeld was als synagoge, huisvest nu het Museo Nazionale del Cinema. Het museum toont allerlei zaken die met de Italiaanse filmindustrie te maken hebben of hebben gehad. Over vijf niveaus zijn zaken als filmposters, decors, filmapparatuur, kostuums en geluidsarchieven.


Palazzo Reale
Het Koninklijke paleis van Turijn werd gebouwd omstreeks de zestiende eeuw en vervulde daarmee de residentie voor de koninklijke familie ‘Casa Savoia’. Hertog Emmanuel-Philibert betrok als eerste hertog van Savoye het majestueuze pand. Vervolgens heeft het familie erfgoed in de daarop volgende eeuwen verschillende aanpassingen en moderniseringen ondergaan waarbij bekende kunstenaars en architecten werden betrokken. Sinds 1997 staat het Palazzo Reale op de lijst van Unesco Werelderfgoederen. Het paleis is vrijwel het gehele jaar geopend voor bezoekers.


Museo Egizio
In dit schitterende museum aan de Via Accademia della Scienze kun je veel te weten komen over de Egyptische archeologie en antropologie. De enorme collectie bevat onder andere vondsten van de Egyptologen Ernesto Schiaparelli en Jean-François Champollion. Onder de meest indrukwekkende objecten bevinden zich het altaar van Isis, een beeld van de godin Sekhmet en koning Thoetmosis III.


Bibliotheca Reale
De Koninklijke bibliotheek van Turijn is gelegen op de begane grond van het Koninklijke Paleis. Deze bibliotheek werd in opdracht van Carlo Alberto van Savoye-Carignano, ook wel bekend als de koning van Sardinië, opgericht in de negentiende eeuw. Hiermee wilde hij graag een politieke hervorming stimuleren en tevens kunst en cultuur de ruimte geven. Zijn collectie van zeldzame manuscripten werden onderdeel van de bibliotheek. Daarnaast zijn er ook tekeningen te bewonderen die afkomstig zijn van Leonardo da Vinci, Rembrandt en Michelangelo.


Palazzo Madama
De eerste tekenen van een kasteel op deze lokatie verrezen omstreeks de veertiende eeuw. Het Huis van Savoye verschafte zich een statig onderkomen om te benadrukken hoe invloedrijk ze waren. Later kwam hier Christina van Frankrijk te wonen en Marie Jeanne van Savoye. Sindsdien ontstonden er duidelijke barokke invloeden en kreeg het paleis de titel Madama. In het Palazzo Madama kun je het Museum voor Oude Kunst bezoeken ‘Museo Civico d’Arte Antica’. Denk hierbij aan onder andere schilderijen, meubels en porselein uit de middeleeuwen tot achterin de achttiende eeuw.


Porta Palatina
Deze oude Romeinse poort werd gebouwd als toegang tot de stad en het paleis. De ruim dertig meter hoge torens verschaften destijds een uitstekend uitzicht over het omliggende gebied en de stad zelf. Sinds de restauratie werkzaamheden in 2007 zijn de torens toegankelijk voor publiek.


Dom van Turijn
De Duomo di Torino, welke in de vijftiende eeuw werd gebouwd, is gewijd aan Sint Johannes de Doper. Als rooms-katholieke kerk heeft het voor lange tijd een zeer belangrijke functie vervuld, waaronder die als bedevaartoord. In de Dom van Turijn wordt namelijk de Lijkwade van Turijn bewaard. Hierover zijn verschillende theorieën. Eén daarvan is dat men beweerd dat het een afdruk van het gezicht van Jesus betreft.


Lijkwade van Turijn
In het Italiaans noemen ze het ‘Sindone di Torino’. Het betreft een linnen doek met daarop een beeltenis van een waarvan men zegt dat het Jezus is. Er wordt nog altijd veel over gespeculeerd en de meningen lopen uiteen. Er worden zelfs studies aan gewijd. Het doek wat ongeveer veertien meter bij bijna vier telt is te bewonderen in de kathedraal van Sint Johannes de Dopen te Turijn di ook wel de Duomo di Torino wordt genoemd.


San Lorenzo kerk
Vlakbij Palazzo Reale is de San Lorenzo kerk gelegen. De koepel van deze kerk is indrukkend om te zien. Zeker vanaf de binnenzijde. De kerk is gewijd aan St. Lawrence, een herinnering aan de overwinning in de strijd tegen de Fransen in 1557. Omdat er niet direct voldoende geld voorhanden was, heeft men eerst een kapel hiervoor ingericht. Deze bevindt zich nu aan de ingang van de kerk.


Teatro Regio di Torino
Het mooiste theater van Turijn bevindt zich aan de Piazza Castello. Rood fluwelen gordijnen en stoelen werden vroeger veelvuldig afgewisseld met gouden details. De rijkdom straalde ervan af. De oude balkons zijn inmiddels vervangen voor een wat modernere inrichting. Sinds 1973 werd het theater, na lange tijd gesloten te zijn geweest, weer nieuw leven ingeblazen en de zaal verkreeg hierbij de vorm van een soort schelp om de akoestiek te verbeteren. Opnieuw worden er prachtige voorstelling verzorgt die steevast op vele bezoekers mogen rekenen.TURIJN TO DO

autohuur italië


Bron: top10bezienswaardigheden