VAN LIFE

WIL JE MET JE VAN NAAR ITALIË? DIT ZIJN 2 PRACHTIGE ROUTES!


Rondje Sardinië

Deze eerste Van reis in Italië neemt je mee over het prachtige Sardinië. Je kunt het eiland bereiken vanaf het Franse plaatsje Toulon. Vanaf daar gaat er een ferry naar Porto Torres, vanwaar je een mooi rondje langs de bijna 2000 km lange kust kunt rijden. Neem er een maandje de tijd voor! Heb je helaas niet zoveel tijd? Dan kan je ook halverwege het eiland oversteken naar de andere kant.


Deze route is alleen al indrukwekkend vanwege de mooie route langs de kust, maar je komt ook langs de mooiste bezienswaardigheden van het eiland. Zo vind je bijvoorbeeld niet ver van Porto Torres de Grotten van Neptunus. Deze grotten vol stalactieten en stalagmieten, bevinden zich op de punt van een imposante kalksteenklip, vlakbij de gezellige stad Alghero. De grotten kun je bereiken per boot of te voet via de ‘Escala del Cabirol’ (geitentrap) met 654 treden, beide opties geven je schitterende vergezicht, dus neem ook de tijd om daarvan te genieten. Ga in Alghero ook op zoek naar de afgelegen baaien, inhammen, lange zandstranden en indrukwekkende klippen, die de kuststrook een bijzonder karakter geven.


Iglesiente is een regio in zuidwest Sardinië. Ook hier vind je de mooiste natuur en je kunt een prachtige route rijden langs verlaten mijnbouwwerken, klippen en steile rotswanden die in zee verdwijnen. Naast Iglesiente ligt de kleine provincie Medio Campidano, waar je de hoogste duinen van Europa vindt. Neem ook een kijkje in de hoofdstad Cagliari, in het zuiden van het eilandje, waar ook de Nuraghi te zien zijn. 

Bezoek op het einde van je reis de Costa Smeralda, dat ook wel bekend staat als de "goudkust" of "smaragdkust". Het is een luxe badplaats met een grillige kust, die wordt gekenmerkt door vele baaitjes en rotspartijen. Eindig je reis in de provincie Olbia-Tempio, die bestaat uit zo’n 60 eilandjes. La maddalena is het enige eiland dat bewoond is en erg leuk om te bezoeken. Neem ook een bootexcursie langs de rest van de eilandjes, zodat je het gebied goed kunt zien.

Het is aan te raden om vooraf de route een beetje uit te zetten, met vooral mogelijke overnachtingsplaatsen, die je bijvoorbeeld via campercontact kunt opzoeken. Zo weet je zeker dat je geen mooie plekken mist. Maar vergeet ook niet gewoon lekker te genieten en ter plaatse gewoon maar eens te zien hoe het loopt.


Romantische route door Italië

Deze route is prachtig om met je 'Love of your life' te rijden. Een route je langs vele hoogtepunten van Italië en langs allerlei romantische plekjes. Startpunt is Bolzano!

Bolzano ligt in Süd Tirol en is Alpien en Mediterraan tegelijk. De stad ligt te midden van wijngaarden en fruitbomen op de achtergrond heb je altijd zicht op de Dolomieten. Je kunt er van alles doen en je zult je er meerdere dagen kunnen vermaken. Samen genieten van het zonnetje op een van de terrassen, de Italiaanse keuken en van het Zuid-Tiroler leventje. Maak daarna in Bologna een tussenstop om de stad te bekijken, maar ook om mee te doen aan een kookworkshop voor de enige echte pasta bolognese.

Vervolg je weg dan naar de mooie stad Florence, om je ook hier weer een paar dagen onder te dompelen in de Italiaanse cultuur en de mooie bezienswaardigheden te bewonderen. Overigens heb je in Florence meerdere plekken waar je met je Van kunt overnachten. Echter is de beste plek Elite Club Vacanza Florence, deze camping heeft alles wat je nodig hebt en ook is er een goede shuttle service die je naar het centrum van de stad brengt.

Na Florence is het tijd voor Pisa, dat natuurlijk wereldberoemd is door de scheve toren die iedereen gewoon eens gezien moet hebben.

Het laatste stukje is het leuk om een beetje je eigen route te bepalen bezoek plaatsen als Cecina, Voltera; een stad op een heuvel, die je met 260 traptreden kunt bereiken, Moteriggioni; een mooi dorpje in oude staat en een gemoedelijke sfeer en Sienna.

Als je onderweg iets anders moois tegenkomt, neem de tijd om het te bekijken. En misschien wel het allerbelangrijkste, neem de tijd om het gezellig te hebben met elkaar. Haal een mooie Italiaanse wijn, geniet van elkaar en doe alleen dat waar jullie zin in hebben. Dat is namelijk dé vrijheid van het reizen met een Van. Rijd daarna door naar de andere kant van het land, Venetië. Maak daar een romantisch tochtje in een gondel en struin door de smalle mooie straatjes. Eindig je reis weer in Bolzano om je weg vanaf daar te vervolgen naar huis.

Ook tijdens deze road trip raden we aan om vooraf de route een beetje uit te zetten en te zien waar er mooie camperplaatsen zijn. Al moet je verder gewoon ter plaatse zien hoe het loopt, zo weet je zeker dat je een romantische route door Italië rijdt.

Tip voor overnachtingsplekken

Langs deze routes vind je ontelbare campings en camperplaatsen die te vinden zijn via Campercontact en Park4night. Maar in Italië hebben ze nu ook iets nieuws; Garden Sharing! Garden Sharing is eigenlijk ook een deelplatform, maar in plaats van campers delen mensen hier tuinen. En niet zomaar tuinen, nee tuinen waar jij met je camper kunt overnachten. Ideaal, want zo kom je niet alleen op ontzettend mooie plekjes, je komt ook nog eens gemakkelijk in contact met de locals.


Plaatsen die je moet bezoeken in Italië met je Van!

Punta Sabbioni
De vanlife-poort naar Venetië. Punta Sabbioni is de beste plek om je bus veilig (en relatief goedkoop) te parkeren terwijl je Venetië verkent. Er zijn betaalde campings in de buurt van de veerterminal en je kunt een meerdaagse ferrypas kopen om toegang te hebben tot al jouw favoriete eilanden. Veerboten vertrekken de hele dag, maar bezoek het kleurrijke vissersdorp Burano vroeg, om de drukte te vermijden.

Castro
Breng een paar dagen door in de regio Puglia. Verblijf in de stad Castro, ten zeerste aan te bevelen als je op zoek bent naar een meer authentieke Italiaanse ervaring. Bereid je voor om te worden weggeblazen door de mooie stranden en het geweldige eten.

Matera
De stad Matera heeft een duister verleden. In de jaren 50 werden veel bewoners van de sassi (een groot netwerk van grotwoningen) gedwongen te verhuizen door de overheid vanwege slechte leefomstandigheden. Terwijl je door de sassi dwaalt, zie je het schril contrast tussen grotwoningen die nog steeds verlaten zijn en die grotwoningen zijn geworden.

Sicilië
De vruchtbare vulkanische bodem leent zich voor geweldige producten, dus een bezoek aan de boerenmarkt is een must! Het eiland is de thuisbasis van veel goede plekken, maar wees voorzichtig om te parkeren, parkeer in openbare ruimtes, waar het veiliger is. Pak de autoveerboot tegenover het vasteland en laat voldoende tijd over om zowel de zuid- als de oostkust te verkennen. Prachtig zijn Catania en Taormina.

Calabrië
De kustlijn van Calabrië is bekleed met prachtige stranden die gemakkelijk te bereiken zijn. Hier kun je je vanlife-fantasie van parkeren langs het strand bereiken. Bezoek Calabrië in oktober, zodat je kunt profiteren van gratis parkeren en de meeste drukte kunt vermijden. Vergeet niet om een stop in Scilla en Dino te nemen.

Lucca
Een aanrader! Je kunt gratis parkeren buiten de muren van Lucca, zodat je de prachtige geplaveide straten kunt verkennen. Volg je neus en probeer wat vers gebak uit een van de heerlijke bakkerijen.

Chiavenna
Chiavenna is een favoriete van-vriendelijke stad in deze regio. Gelegen ten noorden van het Comomeer en dicht bij de Alpen, het heeft een interessante geschiedenis, is een goede plek voor canyoning of bezoek het Crotti Festival in september.

Bron: Hip-Hikers, Goboony, Camper-contact