Mooiste kastelen in Italië


Italië heeft een behoorlijk aantal indrukwekkende en goed bewaarde kastelen. De mooiste kastelen in Italië bevatten niet alleen traditionele elementen van middeleeuwse militaire architectuur en gotische architectuur, maar ook die van de Italiaanse Renaissance, Byzantijnse en Moorse bouwstijlen.

Italiaanse kastelen, die opvallen door hun geometrische vormen en imposante uiterlijk, zijn niet alleen ontzagwekkend, maar ook absoluut een pracht die je het best real life kunt gaan bekijken.

Geen twee kastelen lijken hetzelfde en elk kasteel heeft unieke kenmerken die samenhangen met historische gebeurtenissen, natuurlijke omgeving en politieke veranderingen door de eeuwen heen. Bekijk ze hieronder!

Mooiste kastelen in Italië


Castel del Monte - Puglia

Castel del Monte in Zuid-Italië in de regio Apulië is niet alleen een van de belangrijkste kastelen van het land, maar is ook door UNESCO erkend als een van de werelderfgoed locaties vanwege zijn unieke en werkelijk ontzagwekkende betekenis.

Het 13e-eeuwse kasteel en de citadel zijn een onderscheidend voorbeeld in de middeleeuwse militaire architectuur, omdat het met succes verschillende architecturale elementen uit het islamitische oosten, de klassieke oudheid en Europese cisterciënzer-gotische stijlen combineert. Castel del Monte staat bekend om zijn perfecte, regelmatige en achthoekige prismavorm. In elke hoek is er een achthoekige toren geplaatst.

Het kasteel werd gebouwd door keizer Frederik II en de bouw ervan is alleen gedocumenteerd in een enkel document dat dateert uit de jaren 1240.

Het kasteel is prachtig gerestaureerd, maar de meeste ornamenten en marmer zijn in de 18e eeuw geplunderd. Castel del Monte wordt sinds 1996 door UNESCO erkend en het kasteel staat ook op de munt van één cent van de Italiaanse uitgifte van de euro.


Castello di Fénis

Het Castello di Fénis is een van de beroemdste kastelen in Noord-Italië en ligt ongeveer 50 kilometer ten zuiden van de grens met Zwitserland. Het kasteel is gelegen in de Alpine Aosta-vallei met een indrukwekkend bergachtig landschap.

Castello di Fénis was, ondanks zijn defensieve uiterlijk, nooit bedoeld als militaire structuur. Tóch heeft het kasteel talloze wachttorens, een dubbele grensmuur met kantelen en torens in elke hoek van de vijfhoekige vorm.

Niet alleen de buitenkant van het kasteel is interessant, zo ook de binnenplaats met een halfronde stenen trap, houten balkons en een 15e-eeuws fresco met de heilige Joris die op dramatische wijze een draak doodt.


Lungotevere Castello - Rome

Het Lungotevere Castello, bij ons Engelenburcht genoemd, is een van de belangrijkste historische gebouwen in Rome. Het kasteel staat in Parco Adriano aan de noordelijke oevers van de Tiber en is gebouwd tussen 123 en 139 na Christus. Oorspronkelijk werd het gebouwd als een mausoleum voor de Romeinse keizer Hadrianus.

Terwijl de as van hem en zijn familie en die van opvolgende keizers inderdaad in het mausoleum werden geplaatst, werd het gebouw later door pausen gebruikt als fort en kasteel.

Helaas is veel van de waardevolle inhoud in het mausoleum, waaronder grafcomponenten en decoraties, verloren gegaan, beschadigd of vernietigd toen het gebouw rond 401 na Christus werd omgebouwd tot een militair fort. Niet alleen dat, maar ook de urnen en as werden rond dezelfde tijd verstrooid door Visigotische plunderaars.

Eeuwen later werd Lungotevere Castello omgevormd tot een pauselijk kasteel. Bovendien was het kasteel verbonden met de Sint-Pietersbasiliek in het Vaticaan via een overdekte versterkte gang die in 1527 nuttig bleek te zijn tijdens een belegering die deel uitmaakte van de Plundering van
Rome.

Het kasteel doet sinds het begin van de 20e eeuw dienst als museum en trekt jaarlijks meer dan 1 miljoen bezoekers.


Castello Estense

Uniek in zijn uiterlijk, maar absoluut passend voor het Italiaanse landschap, Castello Estense of Estense Castle is een middeleeuws waterburcht in de Noord-Italiaanse stad Ferrara. De bouw van het torenhoge kasteel begon aan het einde van de 14e eeuw, in 1385. Het werd in opdracht van Nicolò II d'Este gebouwd als residentie van zijn familie en ook om hen te beschermen tegen de opstandige burgers van de stad.

De imposante buitenkant van het kasteel wordt bepaald door vier torens, die elk de pracht en kracht van de familie Este symboliseren en heten: Torre di Santa Caterina, Torre dei Leoni, Torre Marchesana en Torre di San Paolo. Torre dei Leoni is ook open voor bezoekers, die naar de top kunnen klimmen en een prachtig uitzicht op de stad en het omliggende landschap kunnen bewonderen.


Castello Nuovo

Castello Nuovo is een van de belangrijkste attracties in de zuidelijke stad Napels. Het middeleeuwse kasteel, gebouwd aan het einde van de 13e eeuw, wordt ook vaak Maschio Angioino genoemd, wat Angevin Keep betekent. Tot in 1815 was het kasteel een koninklijke zetel voor koningen van Napels, Spanje en Aragon.

Het oorspronkelijke architectonische plan voor het kasteel werd opgesteld door de Franse architect Pierre de Chaule en de bouw van het kasteel werd geïnitieerd door Karel I van Anjou. Terwijl zowel de Angevins als de daaropvolgende Aragonese het kasteel gebruikten als een koninklijk paleis, gevuld met cultuur, kunst en andere koninklijke betekenis, transformeerden de Aragonese het kasteel in een versterkte structuur die vandaag de dag te zien is, waardoor het ook steeds groter en indrukwekkender wordt dan voorheen. het was tijdens de Anjou-regel.

Het kasteel is in een trapeziumvorm gebouwd met vijf grote cilindrische verdedigingstorens. Drie van de torens zijn op dezelfde muur geplaatst, die ook de ingang van het kasteel kenmerkt, wat opmerkelijk is. De ingang bestaat uit een enkelzijdige witmarmeren boog die zich duidelijk onderscheidt van de rest van de structuur.


Castello Gradara

Het kasteel van Gradara in Midden-Italië in de regio Marche is een middeleeuws fort dat dateert uit de 12e eeuw, hoewel er tot in de 15e eeuw verder werd gebouwd. Een belangrijke reden waarom het kasteel zo beroemd is, is niet alleen vanwege de prachtig bewaard gebleven structuur, maar ook omdat het te zien was in de beroemde Goddelijke Komedie van Dante Alighieri.

Het kasteel heeft een 30 meter hoge donjon die wordt beschermd door twee muren - de buitenste strekt zich uit over bijna 800 meter. Bezoekers zijn welkom om niet alleen de buitenkant te verkennen, maar ook de binnenste delen van het kasteel met kamers, zalen en historische artefacten.


Aragonese Castle, Ischia Island

Bij het denken aan historische bouwwerken bovenop een bergachtig eiland, zullen de meeste mensen onmiddellijk denken aan de beroemde abdij van Mont-Saint-Michel in Frankrijk. Toch is er nog een die erkenning verdient en het is het Aragonese kasteel in Italië, gebouwd op en in de essentie van het vulkanische rotsachtige eilandje naast Ischia waarmee het is verbonden door een verhoogde weg.

Vermeldenswaard is het feit dat de oudste delen van het kasteel dateren uit opmerkelijk verre tijden - het werd gebouwd door Hiero I van Syracuse in 474 voor Christus. Een eeuw later werd het gebied veroverd door Romeinen en daarna door de Parthenopeanen, de oude inwoners van Napels.

In het midden van de 15e eeuw was het eilandje verbonden met Ischia met een stenen brug die de vorige houten structuur verving. Bovendien werden de kasteelmuren ook versterkt om de inwoners te beschermen tegen mogelijke aanvallen van piraten.


Castello Sforza

Castello Sforza is een opmerkelijk en belangrijk historisch gebouw in het hart van Milaan. Gebouwd door de hertog van Milaan, Francesco Sforza, in de 15e eeuw bovenop een eerder gebouw uit de 14e eeuw, werd bijzondere aandacht besteed aan de decoratieve elementen - beeldhouwers, architecten en schilders werden allemaal ingehuurd om aan de centrale toren te werken om het te maken een echt koninklijke ruimte. Tot op de dag van vandaag wordt deze unieke toren erkend als een van de belangrijkste herkenningspunten in Milaan. Aan het einde van de 15e eeuw droeg zelfs Leonardo da Vinci zijn werk bij aan het schilderen van fresco's in het kasteel.

Ondanks zijn koninklijke begin, werd het kasteel in de loop van de tijd geleidelijk omgevormd tot een militaire structuur. Pas in de 19e eeuw werd het kasteel in zijn oude glorie hersteld en diende het ook als hoofdkwartier van de stadsmusea van Milaan.


Castello di Miramare, Trieste

In tegenstelling tot de meeste Italiaanse kastelen is Castello di Miramare een latere toevoeging aan het spectaculaire culturele erfgoed van het land. Het dateert pas uit de 19e eeuw, maar heeft toch een opmerkelijke uitstraling en verdient het om op de lijst van de beste kastelen van Italië te staan.

Castello di Miramare, gelegen in het uiterste noordoosten van het land, kijkt uit over de pittoreske Golf van
Triëste en zijn turquoise wateren. Het kasteel werd vanaf 1856 gedurende vier jaar gebouwd en was bedoeld voor de Oostenrijkse aartshertog Ferdinand Maximiliaan en zijn vrouw. Het ontwerp van het kasteel is gemaakt door de Oostenrijkse ingenieur en architect Carl Junker.

Op een echte manier voor 19e-eeuwse kastelen, omvat het kasteelterrein een indrukwekkend park aan de kust dat volledig werd getransformeerd om een breed scala aan tropische bomen en andere planten te kunnen huisvesten.


Castello Scaligero

Een echt Italiaans wonder, het Castello Scaligero staat ook bekend als het drijvende kasteel vanwege de ligging aan het Gardameer. Historisch gezien was het het toegangspunt en het centrum van de Sirmione-gemeenschap.

Castello Scaligero is een van de best bewaarde kastelen uit het Scaliger-tijdperk. Het werd gebouwd bovenop een eerder gebouw rond de 13e en 14e eeuw, en voor een korte periode vóór de 15e eeuw bewoond door het Huis van Visconti.

Het kasteelgebied omvat ook een kleine haven omgeven door wallen waar boogschutters werden geplaatst om zowel het fort als de waterinlaten te beschermen.

Mooiste kastelen in Italië


BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië

MEER TOP 10 ARTIKELEN 

Eén van de mooiste landen van Europa is toch zeker Italië. Én de mooiste steden en plaatsen vind je volgens ons in Italië. Italië heeft ....

LEES VERDER
Mooiste steden en plaatsen in Italië

Italië heeft een behoorlijk aantal indrukwekkende en goed bewaarde kastelen. De mooiste ​kastelen in Italië bevatten niet alleen traditionele elementen van middeleeuwse militaire architectuur en ....

LEES VERDER
Mooiste kastelen in Italië

​Als je aan een vakantie in Italië denkt, dan komen al snel steden als Venetië, Rome, Milaan en de prachtige regio Toscane in gedachten. Deze ....

LEES VERDER
Mooiste eilanden van Italië