Mooiste eilanden van Italië

Wie aan een vakantie in Italië denkt, denkt al gauw aan Venetië, Rome, Milaan, Toscane en het Gardameer. Niet zo vreemd, want het zijn allemaal top locaties. Maar het land is ook rijk aan eilanden die minstens zo mooi zijn. Soms zelfs nog wel mooier! Wij hebben hier een top 10 van de mooiste eilanden van Italië voor je op een rijtje gezet.


Capri
Voor de kust bij Napels ligt het vulkanische eiland Capri, een plaatje van een eiland. Kenmerkend voor dit eiland is de ruige kustlijn, kleurrijke beplanting en, last but not least, de grotten. De top bezienswaardigheid op Capri is de ‘Grotta Azzura’, oftewel de blauwe grot. Hier kun je met een roeibootje in varen. Ook de Faraglioni, drie grote rotsen in zee, zijn niet te missen. Het eiland staat er om bekend dat er veelal rijke mensen op af komen. Je vindt hier veel luxe hotels en resorts. Maar dat is niet het enige wat Capri te bieden heeft. Bezoek een van de twee stadjes, Capri en Anacapri, de ruïnes van de Villa van de Romeinse Keizer Tiberius, of de gardens of Augustus. Geen last van hoogtevrees? Pak de stoeltjeslift over de wijngaarden naar een adembenemend uitkijkpunt. Vanaf Napels of Sorrento is een bezoek aan Capri goed in een dag te doen.

Ischia
In de buurt van Capri, in de baai van Napels, lig het eiland Ischia. Een bekend kenmerk van dit eiland is de ondergrondse thermische activiteit. Met als gevolg natuurlijke warmwaterbronnen en fumarolen, openingen in de aardkorst waar hete dampen uit ontsnappen. Vlak naast het eiland ligt het imponerende Castello Aragonese, een kasteel dat hoog op een rotseiland staat. Verder vind je hier op het eiland veel bos, waar het eiland de bijnaam ‘het groene eiland’ aan te danken heeft. Met de boot is Ischa goed te bereiken vanaf Napels of Capri.

Procida
Naast dat dit het kleinste eiland in de baai van Napels is, is dit ook de minst toeristische. Het eiland heeft minder attracties of bezienswaardigheden dan Capri of Ischia. Daarentegen vind je hier wel pittoreske haventjes, pastelkleurige huisjes, de middeleeuwse stad Terra Mutara, en kleine verborgen baaitjes. Gezien de afstanden kun je Procida als dagtrip inplannen vanaf Napels, of toevoegen aan je zeilroute langs de eilanden in de baai van Napels.

Lampedusa
Het meest zuidelijk gelegen eiland van Italië is Lampedusa. Het eiland staat bekend om zijn stranden. Er wordt gezegd dat deze tot de beste van de wereld behoren vanwege de tropische temperatuur, de witte kliffen en het blauwe water. Deze diepe wateren zijn ook populair bij diepzeeduikers en zijn daar uiterst geschikt voor. Als je geluk hebt kun je hier ook dolfijnen en en de beschermde karetschildpad spotten.


Sicilië
Sicilië is de driehoek die door de Italiaanse laars wordt ‘geschopt’. Met zijn oppervlakte van 25.7 km2 is dit het grootste eiland in de Middellandse zee. Het eiland kent veel mooie natuurgebieden, waarvan de bekendste natuurlijk de vulkaan Etna is. Tijdens het zeilen kun je ook een of meerdere van de vele Egadische eilanden aan doen. Deze eilanden vind je aan de westkust van Sicilië. Een andere mooie en goed te bereiken eilandengroep zijn de Eolische eilanden die voor de noordoostkust liggen.

Sardinië
De runner-up voor grootste eiland van Italië is Sardinië, ten westen van Italië in de Middellandse zee. Rondom het eiland liggen veel kleine rotsige eilandjes. Het eiland is rijk aan kleine baaitjes omringd door kliffen. Landinwaarts is het landschap bergachtig en ruig. In dit landschap vind je duizenden
nuraghi. Dit zijn mysterieuze stenen ruïnes in de vorm van bijenkorven, afkomstig uit de bronstijd. Het eiland is te bereiken per vliegtuig naar een van de vliegvelden, of met de ferry (7+ uur).

Ustica
Ten noorden van Sicilië ligt het eiland Ustica. Het is een top van een oude inactieve vulkaan, bedekt met cactussen en bloemen. Door deze oorsprong is ook dit eiland voor snorkelaars een top locatie. Vooral de
Grotta Azzurra en de Grotta Verde zijn populair. Aan land is een bezoekje aan de prehistorische ruïnes van een oud dorp een aanrader. De beschilderde huizen geven het dorp artistieke look. Ustica is met de zeilboot goed te bereiken vanaf Palermo, de hoofdstad van Sicilië. Een bezoek aan Ustica zou dan ook goed passen bij een zeilreis langs het grote eiland.


Elba
Na Sicilië en Sardinië is Elba het derde eiland van Italië. Het eiland is onderdeel van het Toscaanse archipel. Elba staat bekend om zijn granieten kliffen, helder blauwe zee en vele mooie stranden. Het eiland is rijk aan flora en fauna. Snorkelen op Elba is hierdoor erg populair. Naast de mooie stranden en wateren kun je op Elba ook mooie wandelingen maken door de bergen. Je kunt vanaf het vaste land vanuit Piombino naar Elba zeilen.

La Maddalena
Vlak boven de noordoostkust van Sardinië ligt het Maddalena archipel, bestaande uit 7 eilanden. La Maddalena is hiervan de grootste en de mooiste. De eilanden staan bekend om hun mooie stranden. Niet alle stranden zijn even makkelijk te bereiken over land. Als je dus op zoek bent naar afgelegen stranden zit je hier goed. Het archipel ligt op korte afstand van Sardinië en kan dus prima worden toegevoegd aan een vaarroute rond het eiland.

Lipari
Lipari is de grootste van de Eolische eilanden, voor de noordkust van Sicilië. Net als de naastgelegen eilanden heeft Lipari een vulkanische oorsprong. Behalve de warmtebronnen en fumarolen is er geen vulkanische activiteit meer op het eiland. Het landschap is ruw met steile kliffen. Daarnaast beschikt het eiland over een gelijknamig levendige stadje met een historisch fort. Populaire activiteiten hier zijn wandelen, snorkelen, duiken en varen. Een bezoek aan Lapri is goed te combineren met een zeiltrip bij/rond Sicilië of met een bezoek aan de andere Eolische eilanden.

autohuur italië

OOK LEUK OM TE LEZEN

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!


Bron: Barco