Mooiste eilanden van Italië

Als je aan een vakantie in Italië denkt, dan denk je al gauw aan Venetië, Rome, Milaan, Toscane en natuurlijk denken velen dan ook aan het Gardameer. Dat is niet heel gek, want ook dat zijn allemaal prachtige locaties. Maar wist je dat Italië ook rijk is aan eilanden die minstens zo mooi zijn? We hebben een paar van de mooiste eilanden van Italië voor je op een rijtje gezet.

Capri Italië - Mooiste eilanden van Italië

Capri

Voor de kust van Napels ligt het vulkanische eiland Capri, een prachtig eiland. Hier vind je een ruige kustlijn, grotten en kleurrijke planten en struiken. Waar je echt naartoe moet in Capri is de ‘Grotta Azzura’, ook wel de blauwe grot genoemd. Je kunt er met een roeibootje naartoe varen. 


Drie rotsen

De Faraglioni, 3 grote rotsen in de zee, zul je zeker niet over het hoofd zien. Capri staat er om bekend dat er vooral welvarende mensen op af komen omdat je hier vele luxe hotels en resorts te vinden zijn. Maar Capri heeft nog veel meer te bieden. Bezoek eens het stadje Anacapri, de ruïnes van de Villa van de Romeinse Keizer Tiberius, of de gardens of Augustus. Vind je hoogte geen probleem? Ga dan met de stoeltjeslift over de wijngaarden naar een adembenemend uitkijkpunt.

Ischia

In de baai van Napels, lig het eilandje Ischia. Een bekend kenmerk van dit eiland is de ondergrondse thermische activiteit. Met als gevolg natuurlijke warmwaterbronnen en fumarolen, openingen in de aardkorst waar hete dampen uit ontsnappen.

Ischia Italië - Mooiste eilanden van Italië

Kasteel

Vlak naast het eiland ligt het imponerende Castello Aragonese, een kasteel dat hoog op een rotseiland staat. Verder vind je hier op het eiland veel bos, waar het eiland de bijnaam ‘het groene eiland’ aan te danken heeft. Met de boot is Ischa goed te bereiken vanaf Napels of Capri.

Procida

Procida is naast het kleinste eiland in de baai van Napels, ook het minst toeristisch. Je vindt er minder attracties of bezienswaardigheden dan in Capri of Ischia. Daarentegen vind je hier wel pittoreske haventjes, pastelkleurige huisjes, de middeleeuwse stad Terra Mutara, en kleine verborgen baaitjes.

Procida Italië - Mooiste eilanden van Italië

Gezien de afstanden kun je Procida als dagtrip inplannen vanaf Napels, of toevoegen aan je zeilroute langs de eilanden in de baai van Napels.

Lampedusa

Het meest zuidelijk gelegen eiland van Italië is Lampedusa. Het eiland staat bekend om zijn stranden. Er wordt gezegd dat deze tot de beste van de wereld behoren vanwege de tropische temperatuur, de witte kliffen en het blauwe water. Deze diepe wateren zijn ook populair bij diepzeeduikers en zijn daar uiterst geschikt voor. Als je geluk hebt kun je hier ook dolfijnen en en de beschermde karetschildpad spotten.

Lampedusa - Sicilië Italië

Sicilië

De driehoek die door de Italiaanse laars wordt ‘geschopt’. Met zijn oppervlakte van 25.7 km2 is dit het grootste eiland in de Middellandse zee. Het eiland kent veel mooie natuurgebieden, waarvan de bekendste natuurlijk de vulkaan Etna is. Tijdens het zeilen kun je ook een of meerdere van de vele Egadische eilanden aan doen. Deze eilanden vind je aan de westkust van Sicilië. Een andere mooie en goed te bereiken eilandengroep zijn de Eolische eilanden die voor de noordoostkust liggen.

Sicilië Italië - Mooiste eilanden van Italië

Sardinië

De runner-up voor grootste eiland van Italië is Sardinië, ten westen van Italië in de Middellandse zee. Rondom het eiland liggen veel kleine rotsige eilandjes. Het eiland is rijk aan kleine baaitjes omringd door kliffen. Landinwaarts is het landschap bergachtig en ruig. In dit landschap vind je duizenden nuraghi. Dit zijn mysterieuze stenen ruïnes in de vorm van bijenkorven, afkomstig uit de bronstijd. Het eiland is te bereiken per vliegtuig naar een van de vliegvelden, of met de ferry (7+ uur).

Sardinië Italië - Mooiste eilanden van Italië

Ustica

Ten noorden van Sicilië ligt het eiland Ustica. Het is een top van een oude inactieve vulkaan, bedekt met cactussen en bloemen. Door deze oorsprong is ook dit eiland voor snorkelaars een top locatie. Vooral de Grotta Azzurra en de Grotta Verde zijn populair. Aan land is een bezoekje aan de prehistorische ruïnes van een oud dorp een aanrader. De beschilderde huizen geven het dorp artistieke look. Ustica is met de zeilboot goed te bereiken vanaf Palermo, de hoofdstad van Sicilië. Een bezoek aan Ustica zou dan ook goed passen bij een zeilreis langs het grote eiland.


Elba

Na Sicilië en Sardinië is Elba het derde eiland van Italië. Het eiland is onderdeel van het Toscaanse archipel. Elba staat bekend om zijn granieten kliffen, helder blauwe zee en vele mooie stranden. Het eiland is rijk aan flora en fauna. Snorkelen op Elba is hierdoor erg populair. Naast de mooie stranden en wateren kun je op Elba ook mooie wandelingen maken door de bergen. Je kunt vanaf het vaste land vanuit Piombino naar Elba zeilen.

Elba Italië - Mooiste eilanden van Italië

La Maddalena

Vlak boven de noordoostkust van Sardinië ligt het Maddalena archipel, bestaande uit 7 eilanden. La Maddalena is hiervan de grootste en de mooiste. De eilanden staan bekend om hun mooie stranden. Niet alle stranden zijn even makkelijk te bereiken over land. Als je dus op zoek bent naar afgelegen stranden zit je hier goed. Het archipel ligt op korte afstand van Sardinië en kan dus prima worden toegevoegd aan een vaarroute rond het eiland.

La Maddalena Archipel, Sardinië  Italië

Lipari

Lipari is de grootste van de Eolische eilanden, voor de noordkust van Sicilië. Net als de naastgelegen eilanden heeft Lipari een vulkanische oorsprong. Behalve de warmtebronnen en fumarolen is er geen vulkanische activiteit meer op het eiland. Het landschap is ruw met steile kliffen.

Lipari Italië - Mooiste eilanden van Italië

Daarnaast beschikt het eiland over een gelijknamig levendige stadje met een historisch fort. Populaire activiteiten hier zijn wandelen, snorkelen, duiken en varen. Een bezoek aan Lapri is goed te combineren met een zeiltrip bij/rond Sicilië of met een bezoek aan de andere Eolische eilanden.

autohuur italië


BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië

OOK LEUK OM TE LEZEN


Bron: Barco