Handgebaren

De kunst om zonder woorden duidelijk te maken wat ze bedoelen, is voor de Italianen de natuurlijkste zaak van de wereld. Italianen staan bekend om hun expressieve handgebaren, maar voor niet-Italianen niet altijd even duidelijk.

Italianen spreken veel met hun handen en uit onderzoek is gebleken dat circa 80% van de communicatie van Italianen gebeurd door middel van handgebaren, oftewel gesti

Wanneer je mee wilt doen met deze communicatievorm moet je wel weten wat je doet, want sommige gebaren hebben een totaal andere betekenis dan bij ons!


SLIM OF VAN LOTJE GETIKT?

Wist je dat Italianen met hun wijsvinger op het voorhoofd tikken om aan te geven dat iemand slim is? Ze tikken daarentegen op hun slaap om aan te geven dat iemand gek of niet helemaal goed is.


DAT IS ONMOGELIJK!

Wist je dat als Italianen met de palmen van hun handen tegen elkaar en dan verticaal heen en weer schudden, dat ze dan bedoelen dat dan iets onmogelijk is om te doen? In Nederland is dat net andersom en vraag je ermee of iemand je alsjeblieft wil helpen.

VREEMDGAAN EN ONGELUK AFWENDEN

Pas wel op dat geen Italiaan in je buurt is, tenzij je met dit gebaar een gerichte bedoeling hebt.

Met de volgende handgebaar kun je beter geen grappen maken, want voor je het weet heb je een blauw oog te pakken. Met je pink en je wijsvinger omhoog en naar boven gericht, en de rest van de vingers in je handpalm, beschuldig je iemands partner ervan een hoorntjes-drager te zijn, oftewel dat hij of zij vreemdgaat. 

Gericht naar de grond, gebruiken de Italianen dit gebaar om ongeluk af te zweren.


'WAT WIL JE NOU?'

Het bekendste gebaar is toch wel die van Che vuoi? Hiermee stel je de vraag: “wat wil je nou?” of “waar heb je het in godsnaam over?”. Deze toon is meestal sarcastisch bedoeld.

Je maakt dit gebaar met je rechterhand, waarbij je je hand op houdt en je je vingers als het ware half op elkaar legt en er vervolgens een kommetje mee vormt. Dan plaats je je duim tegen je vingertoppen aan en zorg je dat deze naar boven wijzen. Knip nu je pols in korte bewegingen naar je toe en van je af. Che vuoi?

'JEEEETJE!'

Bij dit gebaar worden de handen in elkaar geslagen, alsof je gaat bidden. Hierbij maak je een verticale schudbeweging.

Bij dit schudgebaar hangt het er vanaf in welke situatie je het gebruikt en hoe je er bij kijkt. Je kunt het gebruiken bij beginnende irritatie, wanneer zoiets zou willen zeggen als: “jeeeetje” of "mijn god".

Je kunt het gebaar ook gebruiken om je ongeduld uit te drukken in de betekenis van “schiet je nou op?!”.


Deze leuke video is gemaakt door Nada Vergili. Zij legt de meest gebruikte Italiaanse handgebaren uit. Altijd handig om te weten, toch?OOK LEUK OM TE LEZEN!

BOEK ALVAST JE REIS NAAR ITALIE!
ITALIA BLOG!
De meest romantische plekken in Italië
Italië is een van de beste locaties voor tortelduifjes. Denk maar eens aan Shakespeare's grootste liefdesverhaal, de tragedie van Romeo[...]
De mooiste zonvakantie bestemmingen in Italië
Met zijn talloze stranden, steden vol historische bezienswaardigheden en mediterrane eilanden heeft Italië een ongekende aantrekkingskracht op reizigers vanuit de[...]
Bologna wereldberoemd!
Bologna is wereldberoemd vanwege haar pasta’s. Echte verse spaghetti Bolognese is hier ongeëvenaard. Maar niet alleen op culinair gebied zit[...]
Spaccanapoli – Napels
Een mooi gedeelte van Napels is Spaccanapoli. Alleen al om deze sfeervolle lange straat te zien, is het de moeite[...]