Gelato! Italianen en ijs

Wanneer je Gelato (ijs) zegt, denk je aan Italië, toch? Maar wist je dat het niet de Italianen, maar de Arabieren waren die ijs naar Italië hebben gebracht? Arabieren hadden een lange tijd de macht in Sicilië, waar ze verder gingen met het ontwikkelen van ijs. Zij maakten een combinatie van sneeuw met een ander product, namelijk siroop. Schaafsel van ijs werd in de tijd van de Romeinen al langer gegeten als delicatesse, maar het extraatje die de Arabieren aan ijs toevoegden, zoals siroop, was nog niet eerder gedaan.

Door de aanpassingen die de Italianen maakten aan de recepten van de Arabieren hebben zij een eigen stempel weten te zetten op ijs. Het eerste sorbet-ijs, wat gemaakt werd van suiker, sneeuw en siroop, zou zijn geboren in Sicilië. Meer over Gelato, Italianen en ijs ontdek je hier!

Gelato - Gelati - Ijs in Italië

Bekende Italiaanse Ijsmaker

Bernardo Buontalenti, een Florentijnse kok die aan het hof van Catharina de' Medici werkte, werd ronde de 16e eeuw een bekende ijsmaker in Florence. Hij zou de eerste man zijn geweest die ijs maakte zoals wij die nu kennen. Catharina de' Medici was overigens zó onder de indruk dat de kok het ijs mocht serveren op het huwelijk tussen De’ Medici en de Franse kroonprins Hendrik II. Dit was de eerste keer dat Europa kennismaakte met het Italiaanse ijs.

Hierna begon IJsmaker een ambacht te worden in Italië. De kennis werden generaties lang doorgegeven, waardoor de kwaliteit van ijs beter werd met de jaren. In de 19e en 20ste eeuw emigreerden veel Italianen naar andere werelddelen waardoor de kennis van het ijs maken meegenomen en verspreid werd over de hele wereld. 


Waarom is Italiaanse gelato zo lekker? 

Vaak zijn mensen van mening dat Italiaans ijs veel lekkerder en voller van smaak is dan ander ijs. Dat komt waarschijnlijk doordat er tijdens het maken minder lucht gebruikt wordt, waardoor de smaak beter tot zijn recht komt. Italianen experimenteren vaak ook met de verschillende smaken en creëren daardoor unieke en heerlijke combinaties.

De meest belangrijke ingrediënten van Italiaans ijs zijn water, suiker, fruit en/of noten en/of etherische oliën. Er bestaan heel veel varianten ijs. Italiaans ijs bevat geen melk, room, eieren en bindmiddelen. De ingrediënten worden in een ijsmachine gemengd zodat het ijs een vaste maar zachte structuur krijgt.


Heb jij nu ook zo'n zin in een heerlijke gelato?

Gelato - Gelati - Italiaans Ijs

Waar vind je de allerlekkerste ijs in Italië?

Giolotti - Roma

Een van de bekendste  en oudste ijssalons is Giolitti in Rome. Giolitti zit in de via Uffici del Vicario, vlakbij het Pantheon.

Een tweede zaak van dezelfde familie is gevestigd in de nieuwe moderne wijk EUR in Rome (Esposizione Universale di Roma). Bij deze Italiaanse ijssalons is het vooral op zomeravonden erg druk, maar het is zeker de moeite van het wachten waard.

Gelato, ijs - Giolitti Cafe, Rome Italië

Als je een niet al te grote eter bent, is het verstandig de piccolo (kleintje) te bestellen. Het aantal smaken om uit te kiezen is hier ronduit overweldigend.

Via degli Uffici del Vicario, 40, Roma

giolitti.it >>


Antica Gelateria Fiorentina - Firenze

Antica Gelateria Fiorentina in Florence is een echte aanrader. Hier is het Buontalenti-ijs te koop, de naam van de uitvinder van het Italiaanse ijs, waar ik eerder over schreef.

Deze Gelateria is een van de goedkoopste ijssalons van Florence. Regelmatig worden hier nieuwe smaken gepresenteerd. En als je benieuwd bent hoe ijs wordt gemaakt, mag je zelfs een kijkje in de keuken nemen. 

Via Faenza, 2a, Firenze

gelateriafiorentina.com >>


Perchè No! - Firenze

Sinds 1939 verkopen Perchè No! (Waarom niet?) ijs met intense smaken dat elke dag in de salon zelf vers wordt gemaakt. De keuze is heel gevarieerd, maar tot de klassiekers behoren de smaken honing en sesamzaad, groene thee en een rijk koffieijs met stukjes chocolade.

Ijs Gelato - Perchè No! - Firenze, Florence Italië

Ze verkopen er ook een breed assortiment van vruchtensorbets en granita’s.

Via dei Tavolini, 19r, Firenze

percheno.firenze.it >>


Gelateria I Caruso - Roma

Wanneer je in Rome bent moet je zeker een ijsje gaan halen bij Gelateria I Caruso. Deze ijssalon bestaat nog maar sinds 2013 en is een echte authentieke ijssalon waar je kunt zien hoe ze het ijs met verse ingrediënten maken.

Je vindt in deze Gelateria, zoals in bijna alle Italiaanse ijssalons, vele verschillende soorten ijs met een explosie aan smaak.

Piazzale Filippo il Macedone 91 Roma

instagram.com/ilgelatoicaruso >>

Il Gelato di Claudio Torcè - Roma

In Rome is ook Il Gelato di Claudio Torcè aan te raden. Deze ijssalon is vooral bekend om de meest aparte en creatieve smaken, maar ook om de organische ingrediënten en de hoge kwaliteit. Denk bij creatieve smaken aan bijvoorbeeld chili-smaak of gorgonzola met azijn. Spannend!

Gelato di Claudio Torcè, Rome Italië

Viale dell'Aeronautica, 105, Roma

claudiotorce.it >>


Gelateria dei Neri - Firenze

Ga tijdens een bezoekje aan Florence ook even naar Gelateria dei Neri. Hier verkopen ze naast normale ijssmaken ook ijs zoals gorgonzola en rijst. Even uitproberen lijkt me!

Gelateria dei Neri Florence Italië

Deze ijssalon is de favoriet onder de inwoners van Florence.

Via dei Neri, 9/11R,Firenze

gelateriadeineri.it >>


Carapina - Firenze

Ook lekker ijs eet je bij Carapina in Florence. Elke dag wordt hier het ijs vers bereid en wanneer het ijs aan het einde van de dag niet op is, wordt het weggegooid. De smaken die ze verkopen verschillen per seizoen en zijn gemaakt van natuurlijke ingrediënten.

Gelaterio Carapina in Florence Italië

Piazza Guglielmo Oberdan, 2/r, Firenze

carapina.it >>

Il Massimo del Gelato - Milano

De beste ijssalon van Italië zit in Milaan en heet Il Massimo del Gelato. Kijk er niet van op dat er een lange rij voor de ingang staat om een ijsje te kunnen bemachtigen. De smaak van het ijs is erg intens en gemaakt van puur fruit en andere ingrediënten.

Via Lodovico Castelvetro, 18, Milano

ilmassimodelgelato.it >>


RivaReno - Milano, Roma, Como, Firenze, Pescara , Pavia

RivaReno is een populaire ijssalon op meerdere plekken in Italië, zoals o.a. in Milaan, Rome, Como, Florence, Pescara en Pavia. Zij verkopen hele creatieve smaken en gebruiken alleen verse ingrediënten.

Riva Reno Italië

Kijk voor de adressen op de site:

rivareno.com >>

IJS PROEVERIJ IN ITALIË!


BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië

MEER LEUKE ARTIKELEN

​Wanneer je Gelato (ijs) zegt, denk je aan ​Italië, toch?​ Maar wist je dat het niet de Italianen, maar de Arabieren waren die ijs naar ....

LEES VERDER
Gelato! Italianen en ijs

​Of we deze zomer naar Italië gaan of niet, vier de zomer met dit klassieke Aperol spritz-recept! Een echte Aperol-spritz smaakt naar de zomer in ....

LEES VERDER
Maak de Klassieke Aperol Spritz zelf!

Stap in de wereld van Limoncello, een betoverende Italiaanse citroenlikeur, en bereid je voor op een heerlijke reis vol zomerse smaken. Hieronder delen we een ....

LEES VERDER
Limoncello: Betoverende Italiaanse Citroenlikeur