Met de trein naar Italië

Wil je op reis naar Italië? Maak dan de reis een met de trein. Ideaal is de nachttrein, waardoor je uitgerust wakker wordt in München en vanuit daar door kunt treinen naar Italië. Er is ook een dagtrein die rijdt via Frankrijk. Beide opties zorgen voor een ontspannen, comfortabel en zorgeloos rit naar bella Italia!


Er zijn verschillende manieren om met de trein naar Italië reizen.

Thello - Dit is een trein die van Frankrijk naar Italië reist. Deze hogesnelheidstrein rijdt over twee routes, waarvan de meest populaire route van Parijs naar Venetië is. De nachttrein vanuit Parijs doet er ongeveer 14½ uur over. De trein vertrekt vanaf station Gare de Lyon in Parijs en rijdt vervolgens door naar Dijon, Milaan en Verona. In de trein zijn treincoupés met één, twee of drie bedden en slaapplekken met vier of zes slaapplaatsen. In de trein vind je ook een restaurant en een bar.

De andere route gaat van de Franse stad Marseille naar Milaan en duurt ongeveer 7½ uur. Deze trein is geen nachttrein en je kunt kiezen uit een stoel in de 1e klas of de 2e klas.

Voor informatie over de dienstregeling en reserveringen kun je terecht op www.thello.com

Via München de City Night Line naar Italië
Je kunt ook de City Night Line nemen naar München om vervolgens met de DB Bahn (Intercity en Eurocity) verder te reizen naar Noord Italië. Een voordeel van deze trein is dat je het eerste deel van de reis in de nacht reist. Wanneer je in de ochtend aankomt kun je er voor kiezen om de trein naar Milaan (totale duur iets meer dan 7 uur) of de trein naar Rome (totale duur ongeveer 9 uur) te nemen. In beide gevallen kom je dan eind van de middag aan. De totale reisduur naar Noord-Italië duurt ongeveer 16 uur.

Via Parijs met de Thalys en de TGV trein naar Italië
Een andere manier is om met de Thalys naar Parijs Nord te reizen en dan vanuit Parijs Gare de Lyon verder te reizen met de TGV naar Turijn. Vanuit Turijn kun je dan e.v.t. de Eurostar Italia naar Rome nemen. Als je laat in de ochtend of middag vertrekt vanaf bijvoorbeeld Amsterdam zul je voor het laatste traject met de InterCityNight moeten reizen, je arriveert dan in plaats van in de avond, de volgende ochtend.

Met de autotrein naar Italië
Vanaf mei tot met september kun je met de autotrein naar Italië (Livorno) reizen. Het vertrekpunt in Nederland is Den Bosch. Elke vrijdagmiddag vertrekt er een trein die op zaterdagochtend aankomt.


Reizen met de trein in Italië
Italië heeft hele snelle verbindingen tussen de grote steden. Een Eurostar HS trein brengt je in 1 uur en 40 minuten van Rome naar Florence. De trein nemen in Italië is heel voordelig. Je kunt beter gewoon een kaartje van plek tot plek te kopen, dan een Railpas aan te schaffen. Houd er rekening mee dat het in de spitsuren druk kan zijn. Net sla in Nederland moet je een kaartje voor de HS trein vooraf kopen en is reserveren verplicht.

Italië heeft een heel uitgebreid treinnet dat meestal redelijk op tijd rijdt.


Verschillende soorten treinen in Italië

Le Frecce
Dit is de hogesnelheidstrein in Italië die alleen tussen de grote steden rijdt. Deze trein heeft een maximumsnelheid van 360 km. per uur. Tickets voor deze trein zijn een stuk duurder dan van de intercitytreinen, maar je reist dan wel een stuk sneller.


Er zijn 3 hogesnelheidslijn:

De Frecciarossa rijdt meerdere malen per dag, tussen Turijn en Salerno. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds rijdt er elk uur een non-stop trein tussen Rome en Milaan, die ongeveer 3 uur duurt.

Er zijn 4 verschillende klassen: Executive, Business, Premium en Standard. Wanneer je voor de Executive-klasse kiest, kun je genieten van gratis drankjes en maaltijden en kun je gebruik maken van kranten en tijdschriften. In alle coupés is wifi aanwezig en ook airconditioning en stopcontacten.

De Frecciargento verbindt Napels en Rome met noordelijke steden als Venetië, Verona en Bolzano. Van ‘s ochtends tot ‘s avonds rijdt er elk uur een trein tussen Rome en Venetië, de treinreis duurt 3 uur en 20 minuten. Je kunt 1e klas en 2e klas reizen. De treinen hebben een bar/bistro voor dranken en snacks.

De Frecciabianca rijdt op gewone, traditionele rails en is daardoor iets minder snel dan de andere hogesnelheidslijnen. De maximumsnelheid is 200 kilometer per uur. Ongeveer elk halfuur rijdt er een trein tussen Milaan en Venetië, een treinreis van ruim 2 uur. Andere treinverbindingen met de Frecciabianca zijn onder meer Turijn-Trieste (6 uur) en Milaan naar de zuidelijke stad Lecce, aan de Adriatische Zee (een treinreis van ruim 9 uur). Er is een restaurantservice aan boord van de trein.

Italo
Italo is de nieuwste aanwinst in Italië op het gebied van hogesnelheidstreinen. Deze trein wordt sinds 2012 geëxploiteerd door de private spoorwegmaatschappij Nuovo Trasporto Viaggiatori, en gaat de concurrentie aan met Trenitalia.

De Italo rijdt op de volgende trajecten:

  • Turijn-Milaan-Bologna-Florence-Rome-Napels-Salerno.
  • Venetië-Bologna-Florence-Rome-Napels.

De treinen van Italo hebben vier verschillende klassen: Smart, eXtra Large, Prima en Club Executive. Aan boord is free wifi aanwezig en er zijn automaten waar je koffie, frisdranken en snacks kunt kopen. Voor het reizen met de Italo is een stoelreservering verplicht. Deze zit bij de prijs van het treinkaartje inbegrepen. Voor de dienstregeling en boekingen kun je terecht op de website van ItaliaRail

Intercity
De treinen van Trenitalia rijden minder hard dan de Frecce-treinen en stoppen vaker onderweg. De maximumsnelheid is 200 km. per uur. Deze InterCity’s zijn niettemin snelle en comfortabele treinen die de grootste steden in Italië met elkaar verbinden. De InterCity treinen stoppen op zo’n 200 treinstations in heel Italië.

Een reservering is verplicht wanneer je met deze trein reist, maar wanneer je een kaartje koopt op het station of bij een automaat, heb je automatisch een reservering. Heb je een Eurail- of Interrail-pas, dan mag je gewoon aan boord van een InterCity stappen zonder eerst een reservering te maken. Je kunt ook een kaartje kopen via www.italiarail.com. Hoe eerder je boekt, hoe lager de prijs.

InterCity treinen hebben net als veel andere treinen een 1e klas en een 2e klas. De treinen beschikken over een airconditioning en stopcontacten bij de stoelen. In de 1e klasse is er meer beenruimte en krijg je een drankje en een krant om te lezen, wanneer je Italiaans kunt dan. Bij de restauratiewagen kun je drankjes en snacks kopen.

De meest populaire InterCity-routes in Italië zijn:

  • Rome – Napels – Sicilië (Palermo)
  • Rome – Pisa – Genua – Milaan
  • Milaan – Genua – Ventimiglia (om verder te reizen naar Nice in Frankrijk)
  • Milaan – Venetië – Triëst


Regionale treinen
In heel Italië rijden regionale treinen (Regionale Veloce – RV). Deze stoppen op tussengelegen stations,  waarvoor je niet hoeft te reserveren. Je kunt een kaartje kopen op het station bij een automaat of via de website van Trenitalia. Na de aankoop is het kaartje 4 of 6 uur geldig. Wanneer je een kaartje op het treinstation koopt, moet je wel eerst valideren op het perron voordat je de trein instapt. Lees daarover meer hieronder.

Treinkaartjes voor stoptreinen zijn goedkoop. Regionale treinen rijden onder meer op de trajecten Florence-Pisa, Florence-Siena, Florence-Lucca en Venetië-Triëst.


Bij de boemeltreinen Diretto, Espresso & Interregionali treinen (D, E en IR) is reserveren niet mogelijk. Deze treinen zijn goedkoop maar daardoor meestal ook behoorlijk vol, vooral in de vakanties en tijdens de feestdagen. In deze treinen zou je kunnen overwegen om 1e klas te gaan reizen (Prima classe).

Stations
Vertrekschema's worden ongeveer net als bij ons gepubliceerd. De borden zijn wit en oranjegeel (vertrek) waarop de route, de stops en de tijden staan vermeld. Let goed op de kolom met extra informatie. 


Er zijn twee manieren om je ticket te kopen op het station:

  • Je kunt bij het loket een ticket kopen. Neem er de tijd voor, want de wachttijd kan soms tot een uur oplopen.
  • Je kunt ook je ticket kopen bij een automaat, als het station er eentje heeft. Ze zijn gemakkelijk te gebruiken en meestal veel sneller dan het loket.


Als je de kaartjes hebt gekocht zoek je je trein op, op een van de perrons, binari.

LET OP! Voordat je de trein instapt moet je je treinkaartje valideren. Je vindt op de perrons gele of groene automaten waar je je treinkaartje in kunt steken, hiermee krijg je een tijdstempel. Wanneer je dit vergeet riskeer je een hoge boete.
OOK LEUK OM TE LEZEN

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië

MEER LEUKE ARTIKELEN

Stap in de wereld van Limoncello, een betoverende Italiaanse citroenlikeur, en bereid je voor op een heerlijke reis vol zomerse smaken. Hieronder delen we een ....

LEES VERDER
Limoncello: Betoverende Italiaanse Citroenlikeur

Heerlijk onderuit gezakt op de bank met één van de vele leuke Italiaanse magazines en kranten. Lekker wegdromen terwijl je aan het bladeren bent en je ....

LEES VERDER
Italiaanse Magazines en Kranten

​Of we deze zomer naar Italië gaan of niet, vier de zomer met dit klassieke Aperol spritz-recept! Een echte Aperol-spritz smaakt naar de zomer in ....

LEES VERDER
Maak de Klassieke Aperol Spritz zelf!