Friuli – Venezia Giulia

Friuli-Venezia Giulia is een regio in het noordoosten van Italië met 1,2 miljoen inwoners. Het grenst aan Venetië, Oostenrijk en Slovenië, en heeft een kustlijn aan de Adriatische Zee. De grootste steden zijn Trieste, Gorizia, Udine en Pordenone, tevens de provincies van Friuli-Venezia Giulia, waarvan Trieste de hoofdstad is.

Friuli - Venezia Giulia - Italië

De Tagliamento-rivier, ongeveer 170 km lang, ontspringt in de Karnische Alpen en stroomt door Friuli-Venezia-Giulia. De regio biedt diverse stranden, heuvels, bergen en natuurgebieden, evenals middeleeuwse dorpjes en historische gebouwen die een rijkdom aan geschiedenis tonen.

Deze regio heeft een eigen officiële taal. Vroeger was het onderdeel van het Oostenrijks-Hongaarse Keizerrijk en hoorde destijds bij de Venetiaanse Republiek. Tijdens deze periode is er in de regio een eigen taal ontstaan, namelijk Friulisch. 

Aquileia

Aquileia is met haar 4.400 inwoners, zeker een bezoekje waard. Je kunt er veel overblijfselen uit de Romeinse tijd bewonderen, aangezien Aquileia destijds een belangrijk strategisch punt voor de Romeinen was. De historische hoogtepunten van het plaatsje stammen dan ook uit die tijd. Zo is er onder andere een basiliek en een mausoleum.


Trieste

Trieste is de grootste stad van Friuli-Venezia-Giulia en ligt in het zuiden van de regio. De stad heeft lange tijd deel uitgemaakt van de monarchie Oostenrijk-Hongarije. Hierdoor staat Triëst vol met prachtige paleizen en kastelen. Verder vind je in Triëst nog verschillende overblijfselen van de Romeinen, zoals het Romeins theater. Aan musea is de stad ook niet verlegen. Zo vind je er onder andere het Museo Sartorio.

Pordenone

Pordenone is een prachtig stadje met veel architectuur en geschiedenis. In deze stad staan diverse mooie villa's van verschillende adellijke families en prachtige kerken. Een aanrader is het indrukwekkende Castello di Torre.

Pordenone Friuli- Venezia Giulia ItaliëPalmanova

De vestingstad Palmanova Italië, is met 5500 personen dan misschien eerder een dorp het heeft wel een grootste historie. Een stervormige vestingstad werd door de Venetianen in 1593 gebouwd als een stad binnen een fort. Napoleon gebruikte deze stad als basis in 1700 en heeft het verder uitgebouwd. De meeste van dit soort stervormige forten in Europa zijn vergaan, waardoor Palmanova een bijzondere uitzondering is.


ONTDEK OOK DEZE  ITALIAANSE REGIO'S!


BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië