Feestdagen

Officiële Italiaanse feestdagen
Italië heeft een aantal katholieke feestdagen. Naast bekende feestdagen zoals kerst en oud en nieuw, hebben verschillende steden ook een eigen heilige dag waarop een heilig persoon wordt geëerd.

Op dit soort dagen ligt over het algemeen de hele stad stil, zoals alle winkels en zelfs instanties. Wanneer een desbetreffende feestdag op een donderdag valt, dan wordt er al snel een brugje gemaakt naar het weekend en zijn zij vrijdags ook gesloten.

De shop Paasdagen, zoals wij die in Nederland kennen, zul je nooit zien in Italië. Paasdagen breng je thuis door met familie, waar een uitgebreide maaltijd gemaakt is door 'la Mamma'!


Zoals wij in Nederland Sinterklaas als grote kindervriend zien, zo hebben Italianen in Italië Babbo Natale (de kerstman) en in de nacht van 5 op 6 januari  komt La Befana, een kleine en oude dame, al eeuwenlang op haar bezemsteel cadeautjes en snoepjes brengen aan zoete, lieve Italiaanse kinderen. 

Wat ook heel typisch Italiaans is, is de Onomastico (naamdag). De meeste Italiaanse namen zijn afgeleid van heiligennamen en daarom zijn deze naamdagen voor Italianen nét zo belangrijk als hun geboortedag. 

De dag kan zelfs op een speciale internetkalender worden opgezocht. Heet je bijvoorbeeld Anton, Ton, Toon of Nino, dan valt je naamdag op 13 juni, de dag van de heilige Antonius van Padova. De Onomastico wordt vaak gevierd met cadeautjes en lijkt daarmee een beetje op een verjaardag. Lucky Italianen! 😉

Italianen hebben anders dan Nederlanders geen diverse doopnamen. Ze krijgen bij de geboorte één naam, dat is het. 


Officiële Italiaanse feestdagen

1/1CapodannoNieuwjaarsdag

6/1

Epifania - Befana

Driekoningen

mrt / apr.

Pasqua

Eerste paasdag

mrt / apr.

Lunedì dell'Angelo-Pasquetta

Tweede paasdag

25/4

Giorno della Liberazione

Bevrijdingsdag

1/5

Festa del Lavoro

Dag van de Arbeid

2 /6

Festa della Repubblica

Dag van de Republiek

15/8

Assunzione della Beata Vergine Maria-Ferragosto

Maria Hemelvaart

1/11

Ognissanti

Allerheiligen

8/12

Immacolata Concezione

Onbevlekte ontvangenis

25/12

Natale

Eerste kerstdag

26/12

Santo Stefano

Tweede kerstdag

31/12

San Silvestro

OudjaarOOK LEUK OM TE BEKIJKEN!

BOEK JE REIS VANDAAG NOG!