Vliegen naar Italië

Iedere dag vertrekken er regelmatige rechtstreekse vluchten vanuit Nederland naar talloze steden in Italië. Afhankelijk van de regio is het gemiddeld twee tot vier uur vliegen. Alle grotere Italiaanse steden van Italië hebben één of meerdere vliegvelden. Velen hiervan worden ook aangevlogen door verschillende budgetmaatschappijen zoals easyJet en Ryanair. Ook vanuit andere landen uit Zuid-Europa is Italië goed aan te vliegen. De grootste luchthaven van Italië is Fiumicino Airport nabij Rome. De nationale luchtvaartmaatschappij van Italië is Alitalia – Compagnia Aerea Italiana S.p.A.

Vliegroutes
Er gaan dagelijks veel vluchten van Nederland naar verschillende luchthavens in Italië. De vliegtuigmaatschappijen die vanuit Nederland rechtstreekse vluchten verzorgen zijn Alitalia, KLM, Vueling Airlines, Transavia, easyJet, Ryanair en Corendon Dutch Airlines. Tip: zoek ook naar tickets met eventueel vertrek vanaf kleine vliegveldjes, al dan niet net over de grens, zoals dat van Eindhoven, Dusseldorf-Weeze of Brussel-Charleroi. Vooral het goedkope Ryanair vliegt veel vanaf dit soort vliegvelden.

Een rechtstreekse vlucht van Amsterdam naar bijvoorbeeld Rome duurt gemiddeld twee uur en 15 minuten. Een retourticket van KLM is er vanaf €125, met Ryanair kun je buiten het hoogseizoen soms al vanaf €50 naar Rome vliegen (vanuit Eindhoven of Weeze). Vluchten met een tussenstop zijn gemiddeld zelfs duurder dan directe vluchten, dus die hoef je niet eens te overwegen.

Vliegen vanuit andere landen in Europa
Wie meerdere landen in Zuid-Europa wil bezoeken, kan eenvoudig van land naar land vliegen. Er vertrekken regelmatig vluchten vanuit bijvoorbeeld Frankrijk, Spanje (het vaste land én de eilanden), Portugal, Griekenland (het vaste land én de eilanden), Kroatië, Servië, Noord-Macedonië, Montenegro en Malta naar Italië. Een enkeltje Madrid – Milaan zonder tussenstop bijvoorbeeld is er vanaf €120,-.

Binnenlandse vluchten
De nationale luchtvaartmaatschappij Alitalia vliegt van en naar ruim 28 binnenlandse en 74 internationale bestemmingen. De vliegtuigmaatschappijen Meridiana (low budget maatschappij), Air One (low budget maatschappij) en Bluexpress verzorgen ook meerdere binnenlandse vluchten. Binnenlands vliegen is relatief duur in vergelijking met het nemen van het openbaar vervoer (bijvoorbeeld van stad naar stad met de trein of bus) of met een vlucht vanuit Nederland naar Italië. Een enkeltje Florence – Turijn kost met Alitalia bijvoorbeeld €100,-.

Vliegvelden in Italië
In Italië heeft bijna iedere grote stad één of meerdere luchthavens. Het totaal aantal internationale vliegvelden komt neer op 24. Hier worden zowel internationale als binnenlandse vluchten verzorgd. De vliegvelden van Rome, Venetië, Milaan, Napels, Rimini, Turijn, Catania en Palermo (Sicilië) worden het meest aangevlogen. De Italiaanse luchthavens zijn allemaal goed verzorgd en relatief klein. Op elk vliegveld zijn autoverhuurbedrijven te vinden. Vanuit Nederland, België en Duitsland vertrekken er regelmatig rechtstreekse vluchten naar deze vliegvelden.

De meest drukke luchthavens zijn:

Fiumicino Airport, Aeroporto Internazionale Leonardo da Vinci | Rome
Fiumicino is het grootste en drukste vliegveld van Rome. Het vliegveld ligt op 35 kilometer afstand van het centrum van Rome. Vanaf Fiumicino vertrekken regelmatig sneltreinen, bussen en natuurlijk taxi’s naar de stad. De belastingvrije winkels op het vliegveld variëren van mode, boekenwinkels tot juweliers. Ook zijn er veel restaurants, cafés en bars te vinden. Vliegtuigmaatschappijen als KLM, Transavia, easyJet, Brussels Airlines, Alitalia en Ryanair vliegen onder andere van en naar deze luchthaven.

Marco Polo Airport, Aeroporto Internazionale Leonardo di Venezia Marco Polo | Venetië
Marco Polo Airport is het grootste vliegveld in de omgeving van Venetië. Het ligt op slechts 10 kilometer van het stadscentrum. Je kunt vanaf het vliegveld met de waterbus, de bus of een taxi naar het centrum (of de belangrijkste strandresorts) toe. Het vliegveld beschikt over verschillende belastingvrije winkels, restaurants, cafés, banken, wisselkantoren en een massagesalon. Onder andere KLM, Transavia, Lufthansa, Alitalia en Volotea vliegen van en naar Marco Polo Airport.

Malpensa Airport, Aeroporto Internazionale di Milano Malpensa | Milaan
Malpensa Airport is het grootste vliegveld van Milaan. De grootste Europese vliegtuigmaatschappij op Malpensa is EasyJet. Het vliegveld ligt op 48 kilometer van de stad. Vanaf Malpensa vertrekken regelmatig sneltreinen, bussen en natuurlijk taxi’s naar de stad. Dit vliegveld telt ruim 150 belastingvrije winkels, restaurants en cafés. Onder andere vliegtuigmaatschappijen easyJet, Meridiana, Alitalia, Eurowings en Vueling Airlines vliegen van en naar deze luchthaven.

Capodichino Airport, Aeroporto Internazionale di Napoli | Napels
Op slechts 6 kilometer van het stadscentrum van Napels ligt Napels Airport. Het is het enige vliegveld in de omgeving van Napels. Ongeveer iedere 20 minuten vertrekt er een bus naar de stad. Op dit relatief kleine vliegveld vind je een aantal winkels met o.a. lokale specialiteiten als kaas en wijn. Er zijn ook enkele eet- en drinkgelegenheden aanwezig. Onder andere Transavia, Meridiana, Alitalia, Germanwings en easyJet vliegen van en naar Capodichino Airport.

Rimini Airport, Aeroporto Internazionale di Rimini - San Marino Federico Fellini | Rimini
Eén van de belangrijkste aanvlieghavens van de Adriatische Kust is Rimini Airport. Het ligt op 5 kilometer van Rimini stad en op 16 kilometer van de staat San Marino. Om het half uur vertrekt er een bus naar de stad. Er zijn diverse belastingvrije winkels en eetgelegenheden. Ook zijn er banken en wisselkantoren gevestigd.

Cantania - Fontanarossa Airport, Aeroporto Internazionale di Cantania - FontanarossaCantania
Fontanarossa Airport is het belangrijkste vliegveld van Sicilië en ligt op slechts 7 kilometer van de stad Catania. Er vertrekken vanaf het vliegveld regelmatig bussen naar de stad, maar ook naar andere plaatsen op Sicilië. Op de luchthaven zijn een aantal winkels, meerdere restaurants en een koffiebar te vinden. Onder andere Transavia, Alitalia, easyJet, Meridiana en Ryenair vliegen van en naar Fontanarossa.

Palermo Airport, Aeroporto Internazionale di Palermo Falcone BorsellinoPalermo
Het op één na grootste vliegveld van Sicilië is Palermo Airport. Het ligt op 33 kilometer verwijderd van de stad Palermo. Je kunt gebruik maken van de bus, trein of taxi om in het stadscentrum te komen. Op de luchthaven zijn een aantal winkels, cafés en bars te vinden. Onder andere Transavia, Ryanair, Alitalia, Volotea en Jetairfly vliegen van en naar deze luchthaven.

autohuur italië
Bron: 27vakantiedagen, internet, vliegtijd