Kamperen in Italië

Back-to-basics is de afgelopen jaren een steeds grotere trend geworden. Naast deze trend zie je toch ook dat men steeds vaker dat gevoel wil ervaren in luxe. Dat levert soms belle maniere (prachtige manieren) op, waardoor je kamperen en genieten kunt van de luxe van een echt bed, compleet ingerichte keuken en badkamer bij de al opgezette en volledig ingerichte tent, zoals bij een Glamping en Bohemian Camp.

Ook agricampeggio, kamperen bij de boer, is een trend, al is het in Italia nog niet zo georganiseerd als je wellicht gewend bent.LUXE KAMPEREN

Sta niet raar te kijken wanneer een camping zes of zeven zwembaden telt. Of als er een groot professioneel animatieteam rondloopt om alle kampeerders van jong tot oud, dag en nacht te vermaken. Je auto parkeren in een ondergrondse parkeergarage is ook geen rariteit meer, evenals complete congreszalen en prachtig aangelegde golfbanen. En je boodschappen doe je in een grote supermarkt en niet in een eenvoudige kampeerwinkel! Een trend is ook de toename van de benessere-, wellness-faciliteiten op campings. Wie wil er niet vertroeteld worden, in de watten worden gelegd en baden in luxe? Het spreekt voor zich dat je dan verblijft op een wat duurdere, luxere camping.


AGRICAMPING

Bij een agricamping,  ook wel agricampeggio genoemd, kampeer je als het ware bij de boer. De mogelijkheden zijn enorm, van eenvoudig tot zeer luxe. Na een dagje op ontdekkingstocht door Italia kun je hier weer lekker bijkomen dankzij de ontspannen sfeer en de vaak prachtige ligging. De karakteristieke boerderijen vind je over het algemeen in een sfeervolle, rustige omgeving met veelal uitzicht op pittoreske, Italiaanse landschappen. Vaak wordt een agricampeggio benoemd onder de ruimere term agriturismo (agritoerisme).

Op sommige agriturismi zal je niets merken van de attività agricola (agrarische activiteiten) van de boerderij, terwijl je bij andere de olijven- of wijnoogst van dichtbij kunt meemaken. Vaak kunnen kinderen helpen met het voeren van de dieren. Om het verblijf wat aangenamer te maken, beschikken veel boerderijen ook over een zwembad.

Het verblijf in een agriturismo wordt steeds populairder en ook het aanbod in Italië groeit sterk, ook al is het niet gemakkelijk de campings te vinden. Om het predicaat agriturismo te mogen voeren, moet de eigenaar zich aan tal van voorwaarden houden. Voordeel is dat je zeker weet waaraan het bedrijf voldoet, al zegt het niets over de eenvoud en luxe die je er aan zult treffen.


KAMPEREN IN DE BERGEN

Kies je ervoor om een camping te zoeken in de bergen, bedenk je dan dat het overdag heerlijk warm kan zijn, maar dat de temperatuur ’s avonds en ’s nachts drastisch kan dalen, zeker als je een camping wat hoger op de berg uitkiest. Uiteraard moet je er bij het opzetten van je tent ook rekening mee houden dat wanneer het regent, de regen toch echt naar beneden stroomt. Laat je anders adviseren door de campingbeheerder.

Hetzelfde geldt voor kamperen aan een van de meren: neem waarschuwingen voor bijvoorbeeld slecht weer aan van ervarenere kampeerders. Wie het natuurgeweld in de bergen ooit heeft meegemaakt, weet wat er bedoeld wordt.


STADSCAMPINGS

Ook bestaan er in Italia zogenaamde stadscampings. Deze vind je bijvoorbeeld in Roma (Rome), Pisa of Firenze (Florence). Over het algemeen zijn stadscampings kleine campings met weinig voorzieningen, waar met name veel buitenlandse toeristen overnachten. Deze campings zijn meer bedoeld als openluchthotels: kampeerders zijn de hele dag op pad in de stad en komen alleen op de camping om te slapen en kleine boodschappen te doen, want grote supermarkten heb je op deze campings niet. Een leuke en goedkope manier om goedkoop een van de wereldsteden te ontdekken.


WILD KAMPEREN

Populair is ook het vrij kamperen. Lekker met de caravan of camper op weg en dan ergens in de vrije natuur je tent opslaan. Voor de meeste vakantiegangers is deze manier van kamperen het ultieme gevoel van vrijheid.

Wild kamperen is in Italia in principe verboden. Alleen met toestemming van de politie of met toestemming van de eigenaar van het terrein is vrij kamperen toegestaan. In het Parco Nazionale di Alpi Marittime in Piemonte (Piëmont) is wild kamperen van 19.00 uur ‘s avonds tot 9.00 uur ’s ochtends toegelaten. Deze regel geldt naar het schijnt voor de gehele Italiaanse Alpen, maar dit is niet officieel bevestigd.ATTENZIONE

In Italia gelden ook afwijkende regels voor het rijden met de caravan of camper. Houdt deze dus goed in je achterhoofd voor vertrek.

 • Aanhangwagentjes: deze mogen niet aan een (brom)fiets worden gekoppeld.
 • Alcohol: het alcohol-promillage niet meer dan 0,5 % bedragen als je achter het stuur gaat zitten.
 • Antiradar: is niet toegestaan, ook het bezit ervan niet.
 • Bergwegen: stijgend verkeer gaat altijd voor op dalend verkeer.
 • Gehandicapten-parkeerkaart: de Europese gehandicapten-parkeerkaart wordt in Italië erkend.
 • Gevarendriehoek: als je pech krijgt buiten de bebouwde kom en het is ook nog mistig, moet je de gevarendriehoek op 50 meter van het voertuig plaatsen. Op een autosnelweg is dit 100 meter van het voertuig.
 • Helm: zowel passagiers als bestuurders van een snorfiets zijn verplicht een helm te dragen.
 • Inhalen: als een tram stilstaat en er is ook geen vluchtheuvel, mag je deze niet inhalen.
 • Inrijverbod: een wit rechthoekig bord met daarop een rond rood omrand verbodsbord, waarop staat: 'Zona traffico limitato', geeft een inrijverbod aan. Alleen auto's met een ontheffing mogen deze zone binnenrijden.
 • Kinderzitje: kinderen tot 1 meter 35 zijn verplicht op een kinderzitje te zitten.
 • Lading: je mag nooit iets vervoeren dat aan de zijkant uitsteekt. Aan de achterkant uitsteken mag wel, mits er een vierkant reflecterend bord (50cmx50cm) aan hangt met diagonale rode en witte strepen. ’s Nachts moet er zelfs een rode lantaarn aan gehangen worden!
 • Motorfiets: een motorfiets beneden de 150 cc wordt niet op de autoweg toegelaten.
 • Overnachten in voertuig: dit mag wel, zolang het maar niet op een gezellig kampeeruitje gaat lijken. Pootjes van de caravan mag je daarom ook niet uitklappen. Over het algemeen mag ook op de openbare weg overnacht worden, zolang je maar geen overlast bezorgt, een plaatselijke ordening dit verbiedt of het voertuig een obstakel vormt.
 • Parkeerschijf: je mag je Nederlandse parkeerschijf ook in Italië gebruiken.
 • Parkeren: In grote steden bevinden zich blauwe zones waarin je maximaal één uur mag parkeren op werkdagen van 09.00 tot 14.30 en van 16.00 tot 20.00. Je moet het tijdstip van aankomst aangeven d.m.v de parkeerschijf. In sommige steden bevinden zich de zogenaamde groene zones waar je niet mag parkeren op werkdagen van 08.00 tot 09.30 en van 14.30 tot 16.00.
 • Slepen: particulieren mogen in geen geval een auto slepen.
 • Sneeuwketting: je bent verplicht een sneeuwketting te gebruiken als je een bord tegenkomt waar Transito con Catene op staat. Mocht hier achter ook nog o pneumatici da neve staan, betekent dit dat je ook winterbanden mag gebruiken. Mocht je in het Aostadal zijn tussen 15 oktober en 30 april ben je sowieso verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben. Als je de sneeuwketting gebruikt, is de maximumsnelheid op snelwegen 120 km/u en op de gewone wegen 90 km/u.
 • Snelheden: Italië heeft op een aantal zesbaanswegen de maximumsnelheid verhoogd van 130 naar 150 kilometer per uur. Bij slecht zicht en regenval is 110 kilometer het maximum. Wat de Italiaanse regering hiermee hoopt te bereiken, is niet helemaal duidelijk: Italië heeft binnen Europa procentueel gezien het hoogste aantal. verkeersslachtoffers. Per jaar vallen naar schatting 8000 verkeersdoden. Het aantal verkeersslachtoffers is sinds de invoering van het puntensysteem, begin 2003, in nog geen jaar tijd met 21 procent gedaald. Blijkbaar moet de daling van 21% ‘gevierd’ worden met de verhoging van de maximumsnelheid.
 • Tegenliggers: als je een postauto tegenkomt op een bergweg, ben je verplicht stil te staan en deze eerst laat passeren.
 • Verbandtrommel: zorg dat er altijd een verbandtrommel in de auto ligt: dit is niet alleen verstandig, maar in Italië ook verplicht!
 • Verkeerslichten: stoplichten in Italië kunnen voor de Nederlandse toerist vaak voor verwarring zorgen. Zo kan het voorkomen dat je op kruispunten stoplichten tegenkomt die op rood blijven staan. Dit betekent dat het een gevaarlijk kruispunt is. Alleen als tegelijkertijd ook het groene licht brand mag je doorrijden.
 • Verlichting: Motorfietsen en bromfietsen zijn overdag verplicht dimlicht te voeren. Voor auto's geldt deze verplichting alleen buiten de bebouwde kom.
 • Voorrang: in de bebouwde kom gaat het verkeer van rechts voor. Buiten de bebouwde kom gaat het verkeer dat op de strade stradali (rijkswegen) altijd voor.