Kamperen in Italië


Het is tegenwoordig heel populair om back-to-basics te kamperen, zoals je bijvoorbeeld kunt kamperen in Italië bij de boer. Maar naast deze trend zie je toch ook dat men steeds vaker dat gevoel wil ervaren in luxe.

Dat levert soms leuke manieren van kamperen op, waardoor je kunt kamperen en toch kunt genieten van de luxe van een echt bed, een compleet ingerichte keuken en badkamer bij de al opgezette en volledig ingerichte tent. dit komt vaak voor bij een Glamping en Bohemian Camp.


Ontdek welke manieren er nog meer zijn.

More...

Kamperen in Italië

Luxe kamperen

Bij luxe campings is het niet raar al je er zes of wat zwembaden aantreft, of wanneer je er een groot animatieteam aantreft om iedereen te vermaken. Bij sommige luxe campings kun je zelfs je auto parkeren in een ondergrondse parkeergarage of kun je een balletje slaan op de aangelegde golfbaan.

Luxe kamperen

Je boodschappen kun je in een grote supermarkt  doen waar je echt van alles kunt vindenen. Tegenwoordig is het ook niet raar wanneer er een wellness centre op de camping aanwezig is. Wil je in de watten worden gelegd en en genieten van extra luxe? Dan is een wat duurdere en luxere camping echt iets voor jou!

Agricamping

Bij een agricamping,  ook wel agricampeggio genoemd, kampeer je als het ware bij de boer. De mogelijkheden zijn enorm, van eenvoudig tot zeer luxe. Na een dagje op ontdekkingstocht door Italia kun je hier weer lekker bijkomen dankzij de ontspannen sfeer en de vaak prachtige ligging. De karakteristieke boerderijen vind je over het algemeen in een sfeervolle, rustige omgeving met veelal uitzicht op pittoreske, Italiaanse landschappen. Vaak wordt een agricampeggio benoemd onder de ruimere term agriturismo (agritoerisme).

Bij sommige agriturismi zul je weinig merken van de activiteiten op de boerderij, daarnaast zul je bij andere boerderijen de olijven- of wijnoogst van dichtbij kunt volgen. Veel van deze boerderijen beschikken ook over een zwembad.

Verblijven in een agriturismo wint aan populariteit en zelfs het aanbod in Italië groeit enorm, ook al zijn de campings wel wat moeilijk te vinden.

Kamperen in de bergen

Wil je graag kamperen in de bergen, onthoud dan dan wel dat het daar overdag lekker warm kan zijn, maar dat de temperatuur ’s avonds en ’s nachts behoorlijk kan dalen, helemaal wanneer je een camping wat hoger op de berg uitkiest. Natuurlijk moet je er bij het opzetten van je tent ook rekening mee houden dat wanneer het regent, de regen naar beneden stroomt en je dus wat hoger moet gaan staan. Overleg anders even met de campingbeheerder.

Kamperen in de bergen Italië

Dit geldt ook voor het kamperen aan een van de Italiaande meren, ga niet zomaar ergens staan, maar informeer eerst even en houd het weer in de gaten. Wanneer je het natuurgeweld in de bergen ooit al eens hebtmeegemaakt, dan weet je heel goed waar het over gaat.

Stadscamping

In Italië bestaan er ook stadscampings. Je kunt ze bijvoorbeeld vinden in Rome, Pisa en Florence. Dit zijn over het algemeen kleine stadscampings en hebben vaak weinig voorzieningen vanwegen de beperkte ruimte. Deze campings worden over het algemeen alleen gebruikt om te overnachten en om kleine boodschappen te doen, want vanwege de beschikbare ruimte hebben ze geen grote supermarktent. Dit is een handige en goedkope manier om een van de Italiaanse steden te ontdekken.

ANWB Camping – Zoek en boek meer dan 9000 campings in 27 landen

Wild Kamperen

Het is ook in trek om vrij te kamperen in Italië. Heerlijk met je caravan of camper op pad en dan ergens in de vrije natuur je plek te zoeken. Dit is voor de meeste vakantiegangers is deze manier van kamperen het ultieme gevoel van vrijheid.

Wild kamperen Italië

Alleen is wild kamperen in principe in Italië verboden. Je mag er alleen met toestemming van de politie of met toestemming van de eigenaar van het terrein vrij kamperen. In het Parco Nazionale di Alpi Marittime in Piemonte (Piëmont) is wild kamperen van 19.00 uur ‘s avonds tot 9.00 uur ’s ochtends wél toegestaan. het schijnt dat deze regel voor de gehele Italiaanse Alpen geldt, maar dat is niet officieel bevestigd.


ATTENZIONE!*

De volgende afwijkende regels voor het rijden met de caravan of camper gelden er in Italië. Houdt hier daarom rekening mee voor vertrek.

  • Aanhangwagentjes: deze mogen niet aan een (brom)fiets worden gekoppeld.
  • Alcohol: het alcohol-promillage niet meer dan 0,5 % bedragen als je achter het stuur gaat zitten.
  • Antiradar: is niet toegestaan, ook het bezit ervan niet.
  • Bergwegen: stijgend verkeer gaat altijd voor op dalend verkeer.
  • Gehandicapten-parkeerkaart: de Europese gehandicapten-parkeerkaart wordt in Italië erkend.
  • Gevarendriehoek: als je pech krijgt buiten de bebouwde kom en het is ook nog mistig, moet je de gevarendriehoek op 50 meter van het voertuig plaatsen. Op een autosnelweg is dit 100 meter van het voertuig.
  • Helm: zowel passagiers als bestuurders van een snorfiets zijn verplicht een helm te dragen.
  • Inhalen: als een tram stilstaat en er is ook geen vluchtheuvel, mag je deze niet inhalen.
  • Inrijverbod: een wit rechthoekig bord met daarop een rond rood omrand verbodsbord, waarop staat: 'Zona traffico limitato', geeft een inrijverbod aan. Alleen auto's met een ontheffing mogen deze zone binnenrijden.
  • Kinderzitje: kinderen tot 1 meter 35 zijn verplicht op een kinderzitje te zitten.
  • Lading: je mag nooit iets vervoeren dat aan de zijkant uitsteekt. Aan de achterkant uitsteken mag wel, mits er een vierkant reflecterend bord (50cmx50cm) aan hangt met diagonale rode en witte strepen. ’s Nachts moet er zelfs een rode lantaarn aan gehangen worden!
  • Motorfiets: een motorfiets beneden de 150 cc wordt niet op de autoweg toegelaten.
  • Overnachten in voertuig: dit mag wel, zolang het maar niet op een gezellig kampeeruitje gaat lijken. Pootjes van de caravan mag je daarom ook niet uitklappen. Over het algemeen mag ook op de openbare weg overnacht worden, zolang je maar geen overlast bezorgt, een plaatselijke ordening dit verbiedt of het voertuig een obstakel vormt.
  • Parkeerschijf: je mag je Nederlandse parkeerschijf ook in Italië gebruiken.
  • Parkeren: In grote steden bevinden zich blauwe zones waarin je maximaal één uur mag parkeren op werkdagen van 09.00 tot 14.30 en van 16.00 tot 20.00. Je moet het tijdstip van aankomst aangeven d.m.v de parkeerschijf. In sommige steden bevinden zich de zogenaamde groene zones waar je niet mag parkeren op werkdagen van 08.00 tot 09.30 en van 14.30 tot 16.00.
  • Slepen: particulieren mogen in geen geval een auto slepen.
  • Sneeuwketting: je bent verplicht een sneeuwketting te gebruiken als je een bord tegenkomt waar Transito con Catene op staat. Mocht hier achter ook nog o pneumatici da neve staan, betekent dit dat je ook winterbanden mag gebruiken. Mocht je in het Aostadal zijn tussen 15 oktober en 30 april ben je sowieso verplicht sneeuwkettingen bij je te hebben. Als je de sneeuwketting gebruikt, is de maximumsnelheid op snelwegen 120 km/u en op de gewone wegen 90 km/u.
  • Snelheden: Italië heeft op een aantal zesbaanswegen de maximumsnelheid verhoogd van 130 naar 150 kilometer per uur. Bij slecht zicht en regenval is 110 kilometer het maximum. Wat de Italiaanse regering hiermee hoopt te bereiken, is niet helemaal duidelijk: Italië heeft binnen Europa procentueel gezien het hoogste aantal. verkeersslachtoffers. Per jaar vallen naar schatting 8000 verkeersdoden. Het aantal verkeersslachtoffers is sinds de invoering van het puntensysteem, begin 2003, in nog geen jaar tijd met 21 procent gedaald. Blijkbaar moet de daling van 21% ‘gevierd’ worden met de verhoging van de maximumsnelheid.
  • Tegenliggers: als je een postauto tegenkomt op een bergweg, ben je verplicht stil te staan en deze eerst laat passeren.
  • Verbandtrommel: zorg dat er altijd een verbandtrommel in de auto ligt: dit is niet alleen verstandig, maar in Italië ook verplicht!
  • Verkeerslichten: stoplichten in Italië kunnen voor de Nederlandse toerist vaak voor verwarring zorgen. Zo kan het voorkomen dat je op kruispunten stoplichten tegenkomt die op rood blijven staan. Dit betekent dat het een gevaarlijk kruispunt is. Alleen als tegelijkertijd ook het groene licht brand mag je doorrijden.
  • Verlichting: Motorfietsen en bromfietsen zijn overdag verplicht dimlicht te voeren. Voor auto's geldt deze verplichting alleen buiten de bebouwde kom.
  • Voorrang: in de bebouwde kom gaat het verkeer van rechts voor. Buiten de bebouwde kom gaat het verkeer dat op de strade stradali (rijkswegen) altijd voor.

*Bron: italie.nl


OOK LEUK OM TE LEZEN


BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië