Trouwen in Italië

Trouwen in Italië, het land van Amore!

Welk stel droomt er nou niet van trouwen in Italië, het ‘ja woord’ geven aan je geliefde op het strand of in een oud klooster. Dineren in een wijngaard aan lange tafels, genieten van heerlijk Italiaans eten, Italiaanse wijn en mooie muziek, samen met familie en vrienden of een klein select gezelschap. Veel beroemdheden kiezen om te trouwen in Italië, het land vol passie en liefde.


Trouwen in Italië, het land van pizza, pasta en wijn! Ieder jaar gaan veel vakantiegangers richting de zonnige stranden aan de Italiaanse kust. Ook voor de cultuursnuivers valt er in het land genoeg te ontdekken aan architectuur en geschiedenis en natuurliefhebbers kunnen ook hun hart ophalen. Klinkt als de perfecte plek voor jouw eigen Matrimonio perfetto (perfecte trouwerij)! 

Lijkt het jou een ultiem sprookje om te trouwen in Italië? Met onderstaande tips regel je senza problemi (zonder problemen) je bruiloft in Italië!


Start op tijd met de planning

Als je wilt trouwen in Italië is het handig om ruim van tevoren te beginnen met de trouwplanning. Je wilt natuurlijk wel een droomplek op je droomlocatie hebben. Zorg dat je er dus vroeg bij bent, maar waar en wanneer moet je beginnen?


Stappenplan maken

Trouwen in het buitenland is een hoop werk, en dus ook voor de formaliteiten. Wat moet je doen om te zorgen dat je kunt trouwen in Italië?


Je hebt nodig 

  • Internationaal geboortebewijs
  • Internationaal uittreksel uit het gemeenteregister, met daarop burgerlijke staat en woonplaats
  • Verklaring van jullie allebei dat je ongehuwd bent. Indien van toepassing, heb je als vrouw een verklaring nodig dat je langer dan 300 dagen gescheiden bent.  

Zorg ervoor dat alle papieren in het Nederlands én in Italiaans zijn.

Deze documenten stuur je op naar het Italiaanse Consulaat. Na ongeveer 6 tot 8 weken ontvang je de 'Nulla Osta', een bewijs dat je niet getrouwd bent. Met dit bewijs kunnen jullie nu een huwelijkssluiting aanvragen bij de gemeente waar je wilt trouwen in Italië.


Ondertrouw

Trouwen jullie in Italië voor de wet? Zorg dat je op tijd in ondertrouw gaat. Wanneer je dit moet doen is per gemeente verschillend, neem dus even contact op met het stadhuis. 


Getuigen 

In tegenstelling tot Nederland wordt tijdens de ceremonie in Italië maar één getuige toegestaan. Wanneer deze getuige Nederlands is, moet er een beëdigd tolk bij aanwezig zijn.


Huwelijksakte

Na afloop van het huwelijk krijg je een huwelijksakte die internationaal erkend wordt. Je moet dit, thuis in Nederland, nog wel registeren bij jouw gemeente. De in Italië verkregen akte is zes maanden geldig.


Gemeenschap van goederen

Een huwelijk in Italië wordt in gemeenschap van goederen gesloten, tenzij je anders aangeeft. Wil je trouwen onder huwelijkse voorwaarden? Dan moet je deze van tevoren laten opstellen door een notaris in Nederland.

Katholiek of civiel huwelijk

Ruim 90% van de Italiaanse bevolking is Rooms-Katholiek. Zijn jij en je partner religieus dan kunnen jullie ervoor kiezen om te trouwen in een kerk. In de kerk worden de papieren ondertekend, waardoor je niet meer in ondertrouw hoeft. Wel is er voor het huwelijk een ontmoeting met de priester. Trouwen in de kerk is in Italië hetzelfde als trouwen voor de wet. 

Kiezen jullie voor een 'normaal', civiel huwelijk? Dan kan dit gesloten worden in het gemeentehuis van de gemeente waar je gaat trouwen. Hiervoor dien je in sommige Italiaanse gemeentes in ondertrouw te gaan. Dit gebeurt in de dagen voor de bruiloft. 

Ceremonie

Een trouwdag in Italië lijkt in veel manieren op een traditionele bruiloft in Nederland. In Italië slapen de bruid en bruidegom de nacht voor de bruiloft niet samen. Op de trouwdag wordt de bruid door haar vrienden en familie opgehaald, waarna ze een hapje en een drankje nuttigen. De bruidegom ziet de bruid pas op de trouwlocatie.


Symbolische ceremonie

Jullie kunnen er ook voor kiezen om in Nederland te trouwen en dan de ceremonie in Italië puur symbolisch te doen. Bij deze manier kun je iemand vanuit Nederland vragen om jullie te laten ‘trouwen’, een beste vriend of ouder van een van jullie. Het voordeel is dat je op elke gewenste locatie mag trouwen, zoals bijvoorbeeld trouwen op het strand!

Beleef Sardinië op z'n best!


Hoe regel je een Italiaanse bruiloft?

Nu je klaar bent met alle formaliteiten en zakelijkheden is het tijd om te beginnen met de planning van jullie trouwdag, zoals het zoeken van een trouwlocatie, een fotograaf en natuurlijk de trouwjurk en trouwpak.

Kun je wel wat hulp gebruiken? Huur dan een weddingplanner in die ervaring heeft met het organiseren van trouwerijen in Italië.


De trouwlocatie

De trouwlocaties in Italië zijn vaak villa's die zich richten op bruiloften. Een weddingplanner kan je helpen met het regelen van de catering, diner, decoratie zoals bijvoorbeeld bloemen. Neem je liever het heft in eigen handen, boek dan een vakantie naar de trouwlocatie. Dan kun je hier rustig de belangrijkste dingen regelen.


Trouwjurk, fotograaf en visagie

De meeste bruiden kopen hun bruidsjurk in Nederland en nemen deze mee naar Italië. Op het internet staan goede manieren om je jurk veilig mee te krijgen.

Weet je een goede fotograaf in Nederland, vraag dan of deze fotograaf, tegen een meerprijs, mee kan reizen naar Italië.

Mocht er iemand in je familie of vriendenkring goed zijn in haar en visagie, vraag haar of hem dan je om je make-up en kapsel te doen. Je kunt dan thuis alvast uitproberen en beslissen voor welke trouwlook je gaat. 

Mocht je toch een iemand in Italië willen inhuren voor je haar en visagie,  zorg dan voor foto's van hoe je er graag uit wilt zien op je bruiloft. Door de taalbarrière is er het risico dat je op de dag verschijnt met keiharde krullen, terwijl je vroeg om zachte lokken.


Kosten

Per bruiloft en per verblijf verschillen de kosten en die zijn afhankelijk van de hoeveelheid gasten die jullie uitnodigen. Je kunt je gasten voorstellen om tegemoet te komen in de kosten en voorstellen om bijvoorbeeld hun vliegtickets te betalen en dat zij het verblijf betalen. 

De kosten van een plechtigheid in de kerk of in het gemeentehuis verschillen van elkaar en per gemeente. Vraag van tevoren naar de tarieven en leg ze vast, zo voorkom je achteraf dat je voor ongewenste verrassingen komt te staan.


Ontspan!

Net zo belangrijk als de bruiloftsplanning is dat je een goede indeling hebt op de dag zelf. Als je in de ochtend trouwt, dan heb je de rest van de dag om wat relaxter te plannen. Bedenk of jullie deze tijd met de gasten willen doorbrengen of dat jullie liever even met zijn tweeën willen zijn. Regel in de tussentijd entertainment, zodat niemand zich hoeft te vervelen op jullie huwelijksdag. Maak voor je gasten een kleine gids met hotspots die ze kunnen bezoeken in de tussentijd of regel bijvoorbeeld een gezellige wijntour. Zo kunnen jullie van elkaar genieten en de Grote Dag meer intens beleven, ook hebben jullie dan meer tijd voor het maken van perfecte trouwfoto's op jullie prachtige uitgekozen Italiaanse trouwlocatie.


BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië

OOK LEUK

MEER LEUKE ARTIKELEN

Dat Italië een bijzonder en uniek land is, hoef ik je natuurlijk niet te zeggen. Italië heeft een rijke geschiedenis, prachtige architectuur en heerlijk voedsel. ....

LEES VERDER
Italiaans spreken

Als er een Italiaanse regio is die je dit jaar moet bezoeken, dan is het wel Basilicata. Deze kleine regio in het zuiden van Italië ....

LEES VERDER
Basilicata