Vloeiend Italiaans: leer te spreken als een local!

Ontdek de kunst van Italiaans spreken als een local! Italië, een land doordrenkt van geschiedenis, prachtige architectuur en verrukkelijk eten, blijft een topbestemming voor reizigers wereldwijd. De Italiaanse taal, een intrigerend aspect van deze cultuur, wordt van generatie op generatie doorgegeven, waardoor haar unieke karakter behouden blijft. Of je nu Italiaans wilt leren voor je volgende reis naar Italië of voor een verblijf daar, het begrijpen van de oorsprong en de geschiedenis van deze taal kan van onschatbare waarde zijn. Kom meer te weten en bereid je voor op een onvergetelijke taalervaring!

Leer spreken als een Italiaan - Io Parlo Italiano - Italiaans leren


Hieronder een paar leuke feiten en de reden waarom de taal en de mensen die het spreken zo enorm indrukwekkend zijn!


Het Italiaanse alfabet

De Italianen zijn er goed in om zaken eenvoudig te houden. Dit geldt ook voor het alfabet. Het Italiaanse alfabet bevat dan ook maar 21 letters en kent geen j, k, w, x en y. Het stamt af van het Latijnse alfabet.


Vader van het Italiaans

De moderne Italiaanse taal werd gevormd door Dante. Dante was een Italiaanse schrijver en wordt vaak de “vader van de Italiaanse taal” genoemd. In de late Middeleeuwen werd de meeste poëzie en literatuur in het Latijn geschreven. Dante is vooral bekend geworden door zijn meeslepende gedicht 'De Goddelijke Komedie', dat hij schreef in het dialect van Toscane, waarmee er een opvallende stempel op de taal werd gedrukt en het er zo voor zorgde dat het Italiaans van Toscane de basis werd voor de huidige taal.

Basic Travel vakantiehuizen


85 miljoen mensen spreken de Italiaanse taal

Italiaans is een van de meest populaire en invloedrijke talen ter wereld. Italiaans is de moedertaal van ongeveer 65 miljoen mensen in Europa en is het de tweede taal van nog eens 15 miljoen mensen. Het Italiaans is dus niet alleen de nationale taal van Italië, het is ook één van de officiële talen van Zwitserland, San Marino, Vaticaanstad en Istrië. Wereldwijd spreken meer dan 85 miljoen mensen Italiaans.

Wil jij graag Italiaans leren spreken vanuit huis? Ontdek hier hoe!

De Italiaanse dialecten

In Italië worden veel dialecten gesproken. De Italiaanse standaardtaal is gebaseerd op het dialect van Toscane. De vele soorten talen in Italië zijn allemaal onafhankelijk van het Latijn ontwikkeld. Tot aan 1861 was Italië onderverdeeld in een aantal verschillende staten, onder buitenlandse heerschappij en zij hadden naast het standaard Italiaans allemaal hun eigen regionale taal.


Het langste Italiaanse woord

Het woord “psiconeuroendocrinoimmunologia” is het langste woord in het Italiaanse woordenboek. Met maar liefst 30 letters en 13 lettergrepen! Het woord verwijst naar de studie van het functioneren van het zenuwstelsel en het immuun- en endocriene systeem.


Muziek

Italiaans is ook de taal van de muziek; veel muziektermen zijn dan ook uit het Italiaans afkomstig. Als je een instrument bespeelt, dan ken je vast de termen crescendo, alto en tempo wel. Niet verwonderlijk dus dat de Italiaanse taal van grote invloed is op de muziekkunst! De Italiaanse manier van muziek schrijven was tijdens de Renaissance en Barok gemeenschappelijk bezit, waardoor het Italiaans de universele standaard voor muziekcomposities werd. Veel prominente componisten waren destijds zelf ook Italiaans.

Tips om Italiaans te leren!

  • Begeef je tussen de Italianen - Boek eens een Airbnb vakantie waar de eigenaren Italiaans zijn of ga naar een plek waar alleen Italianen zijn, zoals in een bar, een klein dorp waar alleen ouderen wonen of bij de bakker. Probeer een gesprek aan te gaan. Het zoeken van een Italiaanse pen vriend(in) is ook een echte aanrader. Ikzelf app met een Italiaanse vriendin.


  • Vraag om geen Engels te spreken - Hier moet je wel wat Italiaans voor kunnen, maar wanneer ik in Italië wel eens zei ‘ik brood kopen’ begrepen de Italianen mij ook wel. Vaak vinden Italianen het namelijk leuk wanneer je iets in het Italiaans kunt zeggen en ze jou kunnen helpen wanneer het niet helemaal goed gaat. Houd er dan wel rekening mee dat ze kunnen antwoorden met een hele snelle vloed aan zinnen waar je dan weer niets van begrijpt haha.

Of gebruik deze tips

  • Neem je tijd - Ik heb gemerkt dat Italianen het niet erg vinden wanneer je fouten maakt. Mij is opgevallen dat de meeste Italianen best wel geduld hebben wanneer je de woorden bij elkaar zoekt in je hoofd. Soms heb ik het idee dat ze zich zelfs vereerd voelen omdat je je best doet om hun taal te spreken. Ik heb regelmatig meegemaakt dat ik een soort van kleine Italiaanse les ter plekke kreeg en dat ik geholpen werd met een bepaald woord. Dus neem de tijd om je woorden te kiezen.


  • Luister naar de radio - Dit kun je doen in de auto, tijdens het werken achter je laptop, tijdens het eten maken, schoonmaken of waar en hoe dan ook. Omdat je er geen bewegend beeld bij hebt, ga je anders luisteren omdat je graag wilt begrijpen waar ze het over hebben. Ook wen je op deze manier aan de taal en zul je merken dat je op een gegeven moment woorden en misschien zelfs zinnen gaat herkennen. Vooral bij herhalende reclames die voorbijkomen.


  • Kijk Italiaanse kinderprogramma's - Italiaanse kinderprogramma's kijken kan heel handig zijn om het basis Italiaans mee te oefenen. De taal is simpeler en langzamer en een beeld bij de woorden is ook erg handig.

Extra tip: Denk ook eens aan een puzzle boekje of woordspel!

​Als je je in Italië bevindt, kan het enorm handig zijn om jezelf een beetje verstaanbaar te kunnen maken in het Italiaans. Of je nu ....

LEES VERDER
Italiaanse basis woorden en zinnen

Wanneer je van Italië houdt en wanneer je je graag wilt mengen in het echte Italiaanse leven, dan is het een heel goed idee om ....

LEES VERDER
Italiaans leren in huis

​Wil je Italiaans leren in Italië, net zoals Julia Roberts in de film "Eat, Pray, Love"? Stel je voor: een paar uur per dag intensieve ....

LEES VERDER
Italiaans leren in Italië

Extra vermelding: Wikipedia

BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië