De beste Pizza vind je in Napels

Op zoek naar de beste pizza? Ga dan naar Napels!

Volgens Goethe was het: ‘Eerst Napels zien en dan sterven.’ Want na het zien van de stad Napels zou elke andere stad een teleurstelling zijn, zo mooi vond hij het. Wij zijn het met hem eens!

In Napels zit Da Michele. Dé plek voor een pizza. Sommigen vinden dat je niet in Napels geweest bent als je geen pizza bij Michele gegeten hebt!

Pizza tempel

Dé tempel van de pizza, zoals op de shirts van de bediening staat, zit aan de Via Cesare Sersale in Napels. De herkomst van de pizza gaat een tijdje terug naar de plaats Gaeta in Italië waarover in 990 de eerste melding werd gemaakt. Een Pizza is een plat brood en een variant op focaccia, dat al door de Romeinen werd gegeten. Pas in de 17e eeuw werd melding gemaakt van pizza's in Napels, waarbij men naar de armere delen van de stad trok om dit boerengerecht te eten. De mensen die ze maakten werden pizzaioli (pizzamakers) genoemd. De pizza werd toen verkocht als streetfood en was het beslist geen gerecht dat je in restaurants at.

De allereerste pizzavariant was de Marinara: een door schippersvrouwen (‘marinara’) gemaakt gerecht voor hun mannen na een dag hard werken. Plat deeg met een topping van tomatensaus, oregano, knoflook en rijkelijk besprenkeld met extra vergine olijfolie.

Beroemdste pizzamaker

Raffaele Esposito, de beroemdste pizzamaker van Napels, bedacht in 1889 de pizza Margherita als eerbetoon aan koningin Margherita di Savoia in de kleuren van de Italiaanse vlag: tomatensaus (rood), mozzarella (wit) en basilicum (groen). Deze pizza viel bij de koningin het meest in de smaak, en hij werd daarom door de maker dan ook als pizza Margherita gedoopt. Deze pizza zette de standaard voor alle pizza's.

Dit zijn ook, volgens de familie Michele, de enige twee echte originele pizza’s. Meer keus is er in deze zaak daarom ook niet. Michele werd in 1870 als restaurant gesticht, met recht ‘l’antica pizzeria’ (de oudste pizzeria). En ja, ze verkopen tot de dag van vandaag alleen deze twee pizza’s.

Dat de pizza's van Michele gewild zijn is duidelijk. wanneer je rond lunchtijd een pizza wilt komen eten, of rond een uur of acht in de avond, dan sta je in de rij en moet je een nummertje trekken. 

Voor een gezellig romantisch avondje ‘uit eten’ hoef je het niet te doen. Het meubilair bestaat uit tafeltjes met een stalen onderstel met een marmeren blad, en café stoeltjes. De muren zijn bekleed met witte en groene tegeltjes en er is meer dan voldoende licht! De meeste tafeltjes zijn voor vier personen en de kans bestaat dus dat je naar een tafeltje wordt verwezen waar al twee mensen zitten. Maar dat mag de pret niet drukken, want jij kunt vanaf nu een heerlijke pizza bestellen!!

Menukaart

De menukaart is simpel en hangt aan de muur bij elk tafeltje. De keuze uit een Margherita of Marinara in ‘normale, media of maxi’-afmeting en cola, fanta, bier of water als drankje. Gelukkig is de bediening enorm snel! 

Voortreffelijke pizza

In de open keuken gaan de pizza’s er in een rap tempo uit. Af en toe komt er ineens een groot heet vat voorbij met gloeiende houtskool voor het vullen van de hout gestookte roodgloeiende steenoven.

De smaak van de pizza is werkelijk voortreffelijk. Hier wordt met recht de oorspronkelijke pizza geëerd. En hiervoor maken veel toeristen, maar ook de Italianen zelf, graag een ommetje.

Wanneer je de pizza op hebt, word je geacht te gaan afrekenen, even de tijd nemen om uit te buiken is er niet bij. De bedienende ober vergezelt je naar de baas Michele achter de kassa en vertelt hem wat jij moet betalen, ondertussen nemen de volgende gasten alweer plaats aan jouw verlaten tafeltje.

Voor een media pizza betaal je ongeveer €4,50 en €2 voor een biertje. Dus een gelato als dessert kan er dan nog wel af en neem je dan maar om de hoek bij de dichtstbijzijnde gelateria.

Pizza eten bij Da Michele, il tempio della pizza, is de moeite waard!

Da Michele

Via Cesare Sersale, 1-3, Napoli, Italië
Elke dag behalve zondag geopend van 11:00 tot 22:30

Da Michele >>

ZELF PIZZA MAKEN IN NAPOLI


PLAN HIER JE REIS NAAR NAPELS!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië

MEER LEUKE ARTIKELEN

Maak kennis ​met de G3 Ferrari Delizia Rosso Pizzaoven, de perfecte aanvulling voor elke keuken of buitenruimte. Met deze oven kunnen jullie genieten van heerlijke, ....

LEES VERDER
Ontdek de G3 Ferrari Delizia Rosso Pizzaoven

Dé pizza van Da Michele in Napels Volgens Goethe was het: ‘Eerst Napels zien en dan sterven.’ Want na het zien van de stad Napels ....

LEES VERDER
De beste Pizza vind je in Napels

Van 's werelds beste pizza's eten in Napels tot het kijken door een sleutelgat naar het Vaticaan in Rome. Bekijk deze Must do's in Italië die je écht ....

LEES VERDER
Must Do’s in Italië