Koffie drinken als een echte Italiaan!

Koffie werdt in Italië in de jaren 1500 geïntroduceerd  en sindsdien heeft koffie zijn eigen cultuur ontwikkeld in Italië. 

De dag wordt in Italië bepaald door koffierituelen: een cappuccino met ontbijt, een caffè macchiato als een pick-up in de middag en espresso na het diner. En zoals elke cultuur, komt die van Italiaanse koffie met ogenschijnlijk mysterieuze wetten. Bestel een latte en je krijgt een glas melk (precies wat je besteld hebt). Vraag om een kop voor onderweg of bestel na 11 uur een cappuccino en riskeer een instant toeristenlabel.

Leer de Italiaanse koffiewetten en gebruiken toe te passen in een Italiaanse barista met deze vijf kneepjes!

BUONGIORNO!

De ochtend begint met een ontbijt bestaande uit een gebakje gecombineerd met een heerlijke, melkachtige koffie:

Cappuccino: gelijke delen espresso, gestoomde melk en melkschuim
Caffè latte: espresso met meer gestoomde melk en minder schuim
Latte macchiato: gestoomde melk 'gemarkeerd' met een scheutje espresso

Bestel deze drankjes niet na 11.00 uur. Italianen genieten alleen 's ochtends van melkachtige koffie - nooit' s middags, en vooral niet na een maaltijd!

PRENDIAMO UN CAFFÈ!

"Andiamo a prendere un caffè!" ("Laten we koffie gaan drinken!") komt altijd goed uit. Een caffè (of caffè normale) is gewoon een espresso, een klein maar krachtig shotje zwarte koffie. Italianen drinken vaak een caffè als een pick-up in de middag of na een maaltijd.

Hoewel je een caffè doppio kunt bestellen voor een dubbele espresso, is dit niet typisch Italiaans. Als je die extra scheut cafeïne nodig hebt, ga dan meerdere keren per dag naar je favoriete barista, je zult niet de enige zijn.

MIX IT UP! 

Door de eeuwen heen hebben Italianen verschillende wijzigingen aangebracht in de krachtige punch van espresso. Breid je standaard keuze aan koffie eens uit en probeer eens de volgende koffie uit door deze te bestellen aan de bar.

Caffè macchiato: Geniet voor de zachtere kant van koffie van deze espresso, "gemarkeerd" met een scheutje melkschuim. In tegenstelling tot de ontbijtdrankjes, kan deze licht melkachtige caffè even vaak worden genoten als caffè normale.
Caffè corretto: Letterlijk vertaald naar "gecorrigeerde koffie", deze drank bevat espresso met een scheutje alcohol, zoals grappa of sambuca.
Caffè americano: Na het proberen van de koffie in de Verenigde Staten, besloten Italianen de toeristen een voorproefje van thuis te bieden. Hun interpretatie: espresso verdund met veel heet water.
Caffè lungo: Deze 'lange koffie' bestaat uit espresso met een scheutje heet water, maar is sterker dan de americano.

Omdat de koffie-ervaring is ontworpen om het sociale en in kleine doses te worden gedronken, zijn to-go-bekers maar weinig aanwezig in Italië.

DENK REGIONAAL!

Elk van de 20 regio's van Italië heeft zo zijn eigen unieke koffiecultuur. Espresso is misschien alomtegenwoordig, maar er zijn veel regionale wendingen in de café's. Geniet in het noorden van Le Marche van caffè all'anice voor een espresso met anijssmaak en probeer in het zuiden van Sicilië caffè d’un parrinu, een Arabisch geïnspireerde koffie met kruidnagel, kaneel en cacao.

Onderzoek voordat je bestelt eens de regio naar lokale ingrediënten, of luister subtiel naar je mede koffiedrinkers in het café!

Al BANCO!

In Italië wordt koffie meestal al banco, of aan de bar, genoten met vrienden. Wanneer in Italië een bar bezoekt, zul je veel Italianen waarschijnlijk al banco zien staan praten met een caffè in de hand.

In Italië is het gebruikelijk om eerst je koffie te bestellen en te drinken, en vervolgens te betalen aan de kassa. Soms komt het wel eens voor dat je eerst de bestelling afrekent en dan met het bonnetje naar de barista gaat, die dan vervolgens voor jou de bestelling klaar maakt. 

Een fooi geven is niet noodzakelijk in Italië, maar wil je toch een fooi achterlaten dan kun je een paar muntjes op de bar leggen voor de barista.

Buon caffè!

Zelf thuis Italiaanse koffie maken?

Espresso leren maken in Rome!