De Italiaanse regio’s

Italië is verdeeld in 20 regio’s of gewesten. Elke regio heeft een overheid en een parlement. Vijf van de regio’s, namelijk: Sicilië, Sardinië, Valle d’Aosta, Trentino-Zuid-Tirol en Friuli-Venezia-Giulia, hebben een autonome status. Dat houdt in dat deze regio’s afhankelijk zijn en geen volledige politieke onafhankelijkheid of soevereiniteit hebben. Ze hebben echter wel meer zeggenschap over de invulling van de politiek en ze heffen hun eigen belastingen.

Abruzzen (Abruzzo)
In het zuidelijk-centrale deel van Italië ligt de regio Abruzzen. De regio heet in het Italiaans Abruzzo. Het is een regio die nog niet echt door het toerisme is ontdekt.

Apulië (Puglia)
In de hak van de laars ligt Apulië. Apulië is schitterend, zo vinden ook Italianen zelf. In het Italiaans heet de regio Puglia en veel Italianen brengen hier hun vakantie door. Het is wel een eind rijden met de auto, daarom vind je hier minder gezinnen met kinderen uit het noorden.

Basilicata
Basilicata is een van de dunbevolktste regio’s in het zuiden van Italië. Je vindt deze regio in de zool van de Italiaanse laars.

Calabrië (Calabria)
Calabrië vormt feitelijk de zuidwestelijke punt aan de voorkant van de laars van Italië. Hier ligt het onbekende Italië, ver weg van het economische zwaartepunt in het noorden. 

Campanië (Campania)
De bekendste stad en tevens hoofdstad van de regio Campanië (Campania) is Napels.

Emilia-Romagna
Deze regio is dichtbevolkt en is een van de beste (en rijkste) regio’s om in te wonen. Je vindt hier de prachtige stad Bologna, die helaas nog te vaak wordt overgeslagen. Maar ook buiten Bologna is het welvarende Emilia-Romagna een bezoek waard. 

Friuli-Venezia Giulia
In het noordoosten bij de grenzen van Oostenrijk en Slovenië ligt deze mooie regio, die door verschillende talen en culturen is beïnvloed.

Latium (Lazio)
In deze regio kun je de hoofdstad Rome vinden. In het Italiaans heet de regio Lazio. Buiten het natuurlijk magnifieke Rome met zijn kunstschatten en Vaticaanstad, tref je ook in de rest van Latium geweldig mooie plekken.

Ligurië (Liguria)
Het in het noordwesten gelegen Ligurië is bekend om zijn vele badplaatsen en natuurlijk om de wereldberoemde Cinque Terre, de vijf dorpjes aan de kust die met elkaar zijn verbonden door een wandelpad en een romantische spoorlijn. Deze regio wordt ook wel de Bloemenriviera genoemd.

Lombardije (Lombardia)
Lombardije is een van de meest moderne regio’s van Italië. Je vindt hier veel bedrijven en de meest Europese stad van Italië: Milaan. Ook Lombardije streeft meer autonomie na.

De Marken (Le Marche)
De regio Marken ligt aan de Adriatische zee en staat bekend om haar ongerepte natuur. De regio wordt steeds meer bezocht door toeristen uit Nederland en Vlaanderen.

Molise
Molise is na Valle d’Aosta de kleinste regio van Italië. Ook Molise is nog niet echt bekend bij de toerist. 

Piëmont (Piemonte)
Piëmont is een van de meest welvarende regio’s van Italië. De grote stad Turijn maakt hier onderdeel van uit.

Sardinië (Sardegna)
Sardinië is een schitterend eiland in de Middellandse Zee. Het staat bekend om de overblijfselen van duizenden jaren oude beschavingen. Hier vind je witte stranden en azuurblauwe zee. En je kunt er heerlijk eten.

Sicilië (Sicilia)
Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en is ongeveer even groot als België. Sicilië is een autonome regio en biedt veel verscheidenheid in cultuur en landschappen. Sicilië leent zich perfect voor een rondreis, maar is te groot om in slechts enkele dagen te verkennen. Dan beperk je je beter tot het westen (Trapani, Erice, Segesta) of het oosten (Catania met de Etna).

Toscane (Toscana)
Toscane wordt beschouwd als een van de mooiste regio’s (ook door de Italianen zelf), maar is ook een van de meest toeristische regio’s van Italië. Met als gevolg dat het op sommige plekken in het seizoen flink druk kan worden.

Trentino Zuid-Tirol
Deze noordelijk gelegen regio is in de winter een waar skiparadijs. In de zomer is het er mooi groen en kun je lekker wandelen in de heuvels en bergen.

Umbrië (Umbria)
Umbrië is een groene regio begroeid met wijn- en olijfgaarden en bezaaid met middeleeuwse dorpjes. Umbrië wordt wel het groene hart van Italië genoemd. Het is een streek met een eigen taal die lang onafhankelijk van de rest van het land is geweest. Umbrië is geweldig om zowel in de winter als in de zomer te bezoeken. 

Valle d’Aosta
Valle d’Aosta (ook wel het Aostadal of de Aosta Vallei genoemd) is een bergachtige regio in het noorden van Italië. Ze staat vooral bekend als wintersportplaats, maar in het Nationaal Park Gran Paradiso is het ook heerlijk toeven in de zomer. Het is jammer dat deze kleinste regio van Italië vaak wordt overgeslagen, want ze heeft een paar van de mooiste plekken in heel Italië te bieden.

Veneto
Veneto is een regio in het noorden van Italië. Venetië is een van de grootste toeristische trekpleisters van deze regio. Ook Verona is een aantrekkelijke stad met de beroemde Arena (na het Colosseum de grootste), het prachtige centrale plein, de bruggen over de rivier en het balkon van Romeo en Julia.


Booking.comBron: Ditisitalie, internet