De Italiaanse regio’s

Italië heeft 20 regio’s en elke regio heeft een overheid en een parlement. Sicilië, Sardinië, Valle d’Aosta, Trentino-Zuid-Tirol en Friuli-Venezia-Giulia hebben een volledige politieke onafhankelijkheid. Deze regio's hebben extra zeggenschap over hun eigen bestuur en op financieel gebied.

Abruzzen (Abruzzo) >>
In het zuidelijk-centrale deel van Italië ligt de regio Abruzzen. De regio heet in het Italiaans Abruzzo.

Apulië (Puglia) >>
In de hak van de laars ligt Apulië. Apulië is ook populair bij de Italianen zelf en daarom brengen veel Italianen hier hun vakantie door.

Basilicata >>
Basilicata is een van de dunbevolktste regio’s in het zuiden van Italië. Je vindt deze regio in de zool van de laars.

Calabrië (Calabria) >>
Calabrië vormt de zuidwestelijke punt aan de voorkant van de laars. Dit stuk Italië is vrij onbekend en ver weg van het economische zwaartepunt in het noorden. 

Campanië (Campania) >>
De bekendste stad en tevens hoofdstad van de regio Campanië (Campania) is Napels.

Emilia-Romagna >>
Deze regio is dichtbevolkt en is een van de rijkste regio’s van Italië. Je vindt hier de prachtige stad Bologna. Maar ook buiten Bologna is het welvarende Emilia-Romagna een bezoek waard. 

Friuli-Venezia Giulia >>
In het noordoosten bij de grenzen van Oostenrijk en Slovenië ligt deze prachtige regio, die door verschillende talen en culturen is beïnvloed.

Latium (Lazio) >>
In deze regio vind je de hoofdstad Rome. Buiten het indrukwekkende Rome met zijn kunstschatten en Vaticaanstad, zijn er ook in de rest van Lazio geweldig mooie plekken te ontdekken.

Ligurië (Liguria) >>
Het in het noordwesten gelegen Ligurië is bekend om zijn vele badplaatsen en natuurlijk om de wereldberoemde Cinque Terre, de vijf dorpjes aan de kust die met elkaar zijn verbonden door een wandelpad en een romantisch spoorlijn. Deze regio wordt ook wel de Bloemenriviera genoemd.

Lombardije (Lombardia) >>
Lombardije is een van de meest moderne regio’s van Italië. Je vindt hier veel bedrijven en de meest Europese stad van Italië: Milaan.

De Marken (Le Marche) >>
De regio Marken ligt aan de Adriatische zee en staat bekend om haar ongerepte natuur. De regio wordt steeds meer bezocht door toeristen uit Nederland en Vlaanderen.

Molise >>
Molise is na Valle d’Aosta de kleinste regio van Italië. Ook Molise is nog redelijk onbekend bij toeristen. 

Piëmont (Piemonte) >>
Piëmont is een van de meest welvarende regio’s van Italië. De grote stad Turijn maakt hier onderdeel van uit.

Sardinië (Sardegna) >>
Sardinië is een schitterend eiland in de Middellandse Zee. Het staat bekend om de overblijfselen van duizenden jaren oude beschavingen. Hier vind je witte stranden en een azuurblauwe zee.

Sicilië (Sicilia) >>
Sicilië is het grootste eiland in de Middellandse Zee en biedt veel verscheidenheid in cultuur en landschappen. Sicilië leent zich perfect voor een rondreis, maar is te groot om in slechts enkele dagen te verkennen. Dan beperk je je beter tot het westen (Trapani, Erice, Segesta) of het oosten (Catania met de Etna).

Toscane (Toscana) >>
Toscane wordt beschouwd als een van de mooiste regio’s (ook door de Italianen zelf), maar is ook een van de meest toeristische regio’s van Italië.

Trentino Zuid-Tirol >>
Deze noordelijk gelegen regio is in de winter een prachtig skiparadijs. In de zomer is het er mooi groen en kun je er lekker  in de heuvels en bergen wandelen.

Umbrië (Umbria) >>
Umbrië is een groene regio begroeid met wijn- en olijfgaarden en bezaaid met middeleeuwse dorpjes. Umbrië wordt wel het groene hart van Italië genoemd. Het is een streek met een eigen taal die lang onafhankelijk van de rest van het land is geweest. Umbrië is een aanrader om zowel in de winter als in de zomer te bezoeken. 

Valle d’Aosta >>
Valle d’Aosta (ook wel het Aostadal of de Aosta Vallei genoemd) is een bergachtige regio in het noorden van Italië. Het staat vooral bekend als wintersportplaats, maar in het Nationaal Park Gran Paradiso is het ook heerlijk toeven in de zomer.

Veneto >>
Veneto is een regio in het noorden van Italië. Venetië is een van de grootste toeristische trekpleisters van deze regio. Ook Verona is een aantrekkelijke stad met de beroemde Arena, het prachtige centrale plein, de bruggen over de rivier en het balkon van Romeo en Julia.

Bron: ditisitalie.nl