Woning kopen in Italië

Wanneer je in Italië een woning wilt kopen, neem je, net als in Nederland, contact op met een makelaar. Een groot verschil met Nederland en veel andere landen in Europa is dat de Italiaanse makelaar optreedt als bemiddelaar tussen de verkoper en de koper. Daarnaast krijgen Italiaanse makelaars zowel van de kopende, als van de verkopende partij een vergoeding. Gemiddeld ligt de totale vergoeding op zo'n 6% en in sommige gevallen zelfs hoger. Het is aan te raden om de afspraken over de betaling van de vergoeding, schriftelijk vast te leggen in het contracten met de verkopende partij.

De Italiaanse makelaar kan je verder nog helpen met de berekeningen van de kosten bij de aankoop van de woning, maar misschien doe je dat liever met een eigen adviseur in je eigen land. De Italiaanse makelaar kan je ook helpen bij het opstellen van een koopcontract en het uitbrengen van je bod op het huis.


Je eerste bod doen

Wanneer je je (droom)huis gevonden hebt, kun je een bod gaan uitbrengen. In Italië gebeurt dit schriftelijk.

Zodra je je bod op hebt uitgebracht, is het wachten op de eigenaar van het huis. Als de eigenaar je bod accepteert, dan moet de koop van de woning doorgaan zoals is opgesteld bij het bod. Wanneer je na het uitbrengen van je bod wilt afzien van het bod, dan zit daar hoogstwaarschijnlijk een financiële schadevergoeding aan vast die je dan moet gaan betalen aan de verkoper.

In Italië betaal je over het algemeen ook altijd een kleine aanbetaling bij het uitbrengen van je bod. Dit gebeurt meestal met een cheque die de makelaar in zijn beheer heeft. Bij afwijzing van het bod krijg je de cheque terug.


Wanneer het bod geaccepteerd is

Nadat het bod geaccepteerd is door de verkoper, moeten de afspraken vastgelegd worden. Dit wordt gedaan door de notaris. Het document waarin de afspraken worden vastgelegd heet een proposta d'acquisto.

Hierin staat:

  • Verkoopprijs van het huis
  • De aanbetaling
  • Oplever datum
  • Eventuele roerende goederen die overgenomen worden
  • De ontbindende voorwaarden

Het is ook heel belangrijk dat de eigenaar van het huis verklaart dat hij volledig eigenaar van het huis is en dat het huis op het moment van de akte vrij zal zijn van andere hypotheken, aanspraken of rechten van derden. De makelaar kan dit alles voor je uitzoeken en je daarbij helpen.

Let ook op de ontbindende voorwaarden. Deze verplichten je namelijk om bij ontbinding de verkoper een schadevergoeding te betalen, tenzij je hier uitzonderingen in laat zetten. Mocht je het contract nog willen ontbinden bij het niet rond kunnen krijgen van de financiering of door een sterfgeval, dan zou het prettig zijn als je kosteloos onder de koop uit kunt komen.

Bij het tekenen van de akte wordt vaak een aanbetaling gedaan. Meestal ligt dit tussen de €1.000 en €10.000, afhankelijk van de prijs van het huis.


Fiscale code

Wanneer je een huis in Italië koopt en een koopcontract wilt ondertekenen, moet je beschikken over een fiscale code, vergelijkbaar met het burgerservicenummer in Nederland. Een fiscale code kun je aanvragen bij de Italiaanse belastingdienst of via het Italiaanse consulaat in Nederland. Zonder deze code wordt het koopcontract niet geaccepteerd.


Na de koop

Na de koop van het huis ga je direct naar het gemeentehuis om je daar als eigenaar te laten registreren.


Makelaar in Italië

In Italië is het beroep van makelaar beschermd en mag niet iedereen zomaar roepen dat hij makelaar is. De Kamer van Koophandel heeft een lijst met personen die zijn ingeschreven als makelaar en het beroep mogen uitoefenen. Hiervoor moet men de beroepsopleiding tot makelaar succesvol hebben afgerond, praktijkervaring hebben opgedaan en een beroepsaansprakelijkheidsverzekering hebben. Makelaars in Italië mogen zelf ook niet in onroerend goed handelen.


Nederlandse makelaar in Italië

Er zijn in Nederland genoeg makelaars die je kunnen helpen bij het kopen van een huis in Italië. Vaak hebben Nederlandse makelaars in Nederland de huizen zelf niet gezien, uitzonderingen daargelaten natuurlijk, maar vraag dit altijd even na.

Wanneer Nederlandse makelaars in Italië actief zijn, kan dat een heel groot voordeel zijn omdat je in je eigen moedertaal geholpen kan worden.

In Italië wonen - Een beginners gids voor wonen en integreren in Italië

Gids

In Italië wonen - wonen en integreren in Italië

Van plan om te vertrekken naar Bella Italia? Dan is deze beginners gids iets voor jou! 

Deze beginners gids is speciaal samengesteld voor iedereen die van plan is om naar Italië te verhuizen of geïnteresseerd is in het leven en wonen in Italië.

De gids biedt je nuttige informatie en tips, handige adressen en websites om je te helpen bij het plannen en realiseren van je avontuur!

*Inclusief handige Checklists en nuttige Taallijsten

Gids* | 90 pagina’s | PDF | Nederlands


BOEK JE REIS NAAR ITALIË!

Voordelige Camperhuur - World Wide Camper
TUI Discover your smile - Voordelig naar Italië - Hotels, vliegreizen
Transavia - Voordelige vliegtickets - hotels
Trivago - vind je hotel voor de beste prijs - Overnachtingen in Italië

MEER LEUKE ARTIKELEN

​Wanneer je in Italië een woning wilt kopen, neem je, net als in Nederland, contact op met een makelaar. Een groot verschil met Nederland en ....

LEES VERDER
Woning kopen in Italië

Veel Nederlanders en Belgen emigreren naar Italië, of kopen een tweede huis in Italië. Emigreren is de afgelopen jaren sterk toegenomen, maar men kiest er ....

LEES VERDER
Emigreren naar Italië

Dat Italië een bijzonder en uniek land is, hoef ik je natuurlijk niet te zeggen. Italië heeft een rijke geschiedenis, prachtige architectuur en heerlijk voedsel. ....

LEES VERDER
Italiaans spreken