Napels, levendige stad met groots verleden

Duik in een van de mooiste steden van Italië. Napels, ooit een trots koninkrijk, heeft zijn pracht nooit verloren. Geniet van de mediterrane zon, de Napolitaanse liederen en eet hier de lekkerste pizza van de wereld. Napels bruist.

Wanneer je je tas in het hotel gelaten hebt en je handen op je zakken houdt, kun je gaan genieten van Napels. Napels is zonder twijfel een van de mooiste steden van Italië. Terwijl de meeste toeristen kiezen voor Venetië, Florence en Rome, is Napels voor velen nog een onbekende stad die ontdekt moet worden. Wie deze stad wil ontdekken, zal niet teleurgesteld worden, want Napels is een schitterende en levendige stad met een groots verleden.

Wanneer je het centrale treinstation uitloopt, kom je aan op het plein piazza Garibaldi, loop je direct naar het centrum van de stad naar het grote kasteel Maschio Angioino, ofwel Castel Nuovo.

Het begin van de bouw van dit kasteel begon al in 1266. Hier binnen kun je het stedelijke museum Museo Civico bezoeken waarin veel schilderijen te zien zijn en enkele kappellen. Vanaf dit punt heb je ook een prachtig uitzicht over zee.

Wanneer je even doorloopt kom je uit bij het oudste operatheater van Europa, het San Carlo-theater. Dit theater is recentelijk gerestaureerd en vernieuwd.

Tegenover het theater heb je een prachtige, overdekte winkelgalerij, de Galleria Umberto I, waar achter de bekende winkelstraat Via Toledo loopt, die de inwoners van Napels vaak Via Roma noemen. Echt een aanrader om door deze gezellige en sfeervolle straat te wandelen. Wanneer je de straat ingaat tussen het theater en de winkelgalerij, kom je uit op het plein Piazza Trieste e Trento.

Op het plein Piazza Trieste e Trento heb je het wereldberoemde literaire café Gambrinus, dat sinds 1850 bestaat. Grote schrijvers zoals Oscar Wilde, Ernest Hemingway en Gabriele d’Annunzio kwamen hier regelmatig.

Het grote Koninklijke paleis de Palazzo Reale is verderop te vinden aan het grote centrale plein van Napels, Piazza del Plebiscito.

Spaccanapoli

Een aanrader in Napels is Spaccanapoli. Alleen al om deze sfeervolle lange straat te zien, is het de moeite waard om naar Napels te gaan. Spaccanapoli betekent letterlijk „Splijt Napels”.

De straat Via Croce splijt het historische centrum van de stad. Hier zie je sfeervolle typisch Napolitaanse winkeltjes en taferelen, zoals complete gezinnen die samen op één scootertje rijden, terwijl het wasgoed boven hun hoofden wappert.

 

Overal zie je beelden van de Napolitaanse acteur en komiek Antonio de Curtis, beter bekend als Totò, de Argentijnse voetballer Maradona en Pulcinella, een creatief figuur uit de commedia dell’arte die uit Napels komt.

Wereld beroemde liederen

Napels heeft een grote traditie van wereldberoemde liederen, zoals “O Sole mio” en “Torna a Surriento”. Ook heeft Napels veel beroemde zangers, zoals o.a. Gigi D’Alessio en Nino D’Angelo.

Muziek zit in het bloed van de Napolitanen. Het komt vaak voor dat je in Napels spontaan mensen hoort zingen en ziet dansen.

Pulcinella

Pulcinella is een van de meest bekende figuren uit de commedia dell’arte en de voorloper van Jan Klaassen en de Engelse Mister Punch. Hij is herkenbaar aan het witte hoedje en een zwart masker.

 

Je komt zijn afbeelding overal tegen in Napels. De stad koestert hem. Pulcinella is heel vindingrijk en creatief, net als vele Napolitanen.

Meer prachtige bezienswaardigheden in Napels zie je hier >>

Hotels in Napels >>

Fijne plekken om te eten

– Pizzeria Brandi, Salita Sant’Anna di Palazzo 2

– Pizzeria Vesi, Via San Biagio dei Librai 115

– Ristorante Zi Teresa, Via Partenope 1

– Ciro a Medina, Via Medina 19

– Gusto e Gusto, Via Partenope 31/33

Must Sees & Do’s

– Castel Nuovo (ook Maschio Angioino genoemd)

– De kerk Chiesa del Gesù Nuovo en het Santa Chiara klooster

– De winkelgalerij Galleria Umberto I

– De winkelstraten Via Chiaia en Via Toledo (ofwel Via Roma)

– Kasteel Castel Sant’Elmo en het museum en klooster San Martino