Caffè!

In Italië zijn er heel veel verschillende soorten koffie, maar hoe weet je welke je moet bestellen? Wist je dat je standaard een espresso krijgt geserveerd wanneer je om un caffè vraagt? Wil je een andere variant, dan is het handig om dat te specificeren. Wil je koffie met melk, bestel dan géén latte, want latte betekend in het Italiaans namelijk koude melk! Wil je koffie met warme melk, bestel dan een caffè latte. Wil je een Hollandse kop koffie, bestel dan een caffè lungo!

Hieronder zie je wat je zou kunnen zeggen wanneer je een kop koffie naar keuze in een Italiaanse bar gaat bestellen. Een leuke manier dus om de Italiaanse taal wat te oefenen. 


Houd er wel rekening mee dat je voor een kopje koffie op het terras meer betaald dan voor een espresso aan de bar. Een espresso aan de bar kost vaak niet veel meer dan één euro.

Een kopje koffie bestellen doe je zo:

Espresso
Buongiorno, un caffè per favore.’ Wanneer je caffè zegt, gaat de barista er automatisch van uit dat je een espresso wilt. Het is dus niet nodig om un espresso te zeggen, maar mag natuurlijk wel. Zeg alsjeblieft geen expresso!

Hollands kopje koffie
Wanneer je een Hollands kopje koffie wilt, kun je vragen om een caffè lungo, dit is een meer waterige versie van een kopje espresso.

De Caffè americano lijkt het meest op een grotere kop Hollandse koffie. 

Cappuccino
Een veel gedronken favoriet is de cappuccino. Een cappuccino word gemaakt van een shot espresso met opgeschuimde melk. Cappuccino word gedronken als ontbijtkoffie en nooit later dan 11 uur in de ochtend omdat koffie met melk later op de dag zwaar op de maag valt.


Latte Macchiato
Dit is een glas opgeschuimde melk met een klein beetje, een ‘vlekje’ espresso.


Caffè Latte
Dit is een espresso met hete melk, meestal in een glas geserveerd, maar dan zonder schuim.

Caffè Corretto
Deze ‘gecorrigeerde’ koffie is een espresso met likeur.

Caffè Freddo
Freddo betekend koud en caffè freddo is dus een koude espresso met ijs en suiker, geserveerd in een glas. Heerlijk wanneer het bloedheet is!


Iets voor bij de koffie
Waarschijnlijk wil je af en toe ook wel iets eten bij je koffie. De barista zal je waarschijnlijk wel vragen of je iets te eten wilt, ‘Vuoi qualcosa da mangiare?’


Bij de koffie word bijna altijd een brioche of een cornetto, een croissant besteld. Er zijn verschillende cornetto te bestellen, namelijk een vuoto (lege) of eentje die gevuld is met crema (crème), met marmellata (jam), miele (honing) of met Nutella! Heerlijk!


Je bestelling betalen
Niet altijd, maar het komt wel eens voor dat je eerst de bestelling afrekent en dan met het bonnetje naar de barista gaat, die dan vervolgens voor jou de bestelling klaar maakt. 

Een fooi geven is niet noodzakelijk in Italië, maar wil je toch een fooi achterlaten dan kun je een paar muntjes op de bar leggen voor de barista.

Caffè sospeso
Een leuk weetje: Het bestellen van een caffè sospeso is een traditie in de koffiebars van Napels. Wanneer de klant, als uiting van zijn voorspoed of vrijgevigheid, een caffè sospeso bestelt dan betaalt hij twee koffie maar ontvangt er slechts één. De tweede koffie is bestemd voor een volgende klant. Die persoon kan vragen of er nog een koffie "in de wacht staat" en deze op de gezondheid van de eerste klant drinken. 

Alle Italiaanse koffie nog even op een rijtje

 • caffè – espresso
 • caffè doppio – dubbele espresso
 • caffè ristretto – extra sterke espresso
 • caffè lungo – minder sterke espresso
 • caffè decaffeinato, caffè deca – espresso zonder cafeïne
 • caffè al vetro – espresso geserveerd in een klein glaasje, in plaats van in een kopje (caffè in tazza)
 • caffè corretto – espresso met een scheutje sterke drank, meestal grappa
 • caffè macchiato – espresso met een beetje melk; macchiato betekent ‘gevlekt’, oftewel ‘een wolkje’
 • caffè macchiato caldo – espresso met warme opgeschuimde melk
 • caffè latte – espresso met warme melk
 • latte macchiato – warme melk met een beetje koffie, vaak geschonken in een smal hoog glas. Soms serveren ze de koffie er los bij in een kannetje
 • caffè americano – koffie zoals veel toeristen het drinken, is vaak een espresso aangelengd met veel water
 • cappuccino – cappuccino
 • marocchino – een mini-cappuccino, bestrooid met cacao, soms met chocolade
 • espressino – mini cappuccino in Zuid-Italiaanse, zelfde als marocchino
 • caffè d’orzo – ‘koffie’ gemaakt van gerst, zonder cafeïne
 • caffè in ghiaccio, caffè freddo – espresso met ijsklontjes, ijskoffie
 • caffè in ghiaccio con latte di mandorla – ijskoffie met amandelsiroop, ook wel caffè leccese (uit Lecce) genoemd; wordt veel gedronken in de Salento, het meest zuidelijke deel van Puglia
 • caffè shakerato – een typisch zomerdrankje: schuimende ijskoffie, gemaakt van espresso, ijsblokjes, vloeibare suiker en soms nog een (vanille)likeur

LEUKE KOFFIE EXCURSIES!

OOK LEUK OM TE LEZEN!

BOEK HIER JE REIS NAAR ITALIË!