Camping weetjes

Italiaans campingseizoen
Het kan voorkomen dat sommige campings het niet zo nauw nemen met de openingsdata en dat een camping op de openingsdag nog niet helemaal gereed is voor het nieuwe camping seizoen of dat sommige toiletgebouwen nog helemaal niet in gebruik genomen kunnen worden. Aan het einde van het seizoen kan de camping ook voortijdig de voorzieningen afsluiten omdat zij zich al aan het voorbereiden zijn op de winterstop. 

De periode van het kampeerseizoen hangt vooral af van waar je gaat kamperen. Dat kan van mei tot en met september zijn, maar ook langer of korter. handig om rekening mee te houden bij de voorbereiding, zeker wanneer je op de bonnefooi wilt gaan kamperen.

Kamperen in Noord of Zuid Italië
Er zijn veel verschillen tussen kamperen op een camping in het noorden van Italië of kamperen op een camping in zuid Italië. In vergelijking met het zuiden is het Noorden rijk en meer verstedelijkt dan het zuiden, dat meer plattelands en minder welvarend is.

Wanneer je in het noorden in de bergen gaat kamperen is het aan te raden een warme slaapzak mee te nemen. Ook tijdens de zomermaanden kan het er in de avond en ’s nachts behoorlijk fris worden. Bij hoge zomertemperaturen kan de verfrissende wind uit de bergen de temperatuur juist weer aangenaam maken.

De temperatuur ligt in het zuiden van Italië over het algemeen een stuk hoger dan in noordelijke gedeelte. In het zuiden kun je in de zomer genieten van heerlijke zwoele avonden. Je kunt er vaak tot in de late avonduurtjes genieten van de heerlijke buitentemperatuur, waardoor het heerlijk vertoeven is voor je tent of camper. Houd er rekening mee dat het minder prettig vertoeven is in een tent wanneer de temperatuur erg hoog is. Zoek dan een plek onder bomen voor de schaduw. 

Kamperen aan de Italiaanse kust
Wanneer je naar het strand gaat moet je bedenken dat de meeste stranden in de toeristische kustgebieden spiaggia a pagamento, stranden tegen betaling, zijn. Je bent dan verplicht om een ligstoel en evt. een parasol te huren. Een gratis toegankelijk strand wordt ook wel aangeduid als spiaggia libera. Soms kun je zelfs vooraf, bij het huren van je stacaravan of bungalow, een plekje reserveren op het spiaggia a pagamento. Het kost je wel een bijdrage, maar wie eenmaal van die luxe heeft geproefd, wil niet anders!

Duik je voor juli of na augustus in zee, kijk er dan niet van op als je meewarige blikken krijgt, of nog leuker, wordt aangesproken door Italianen met ijzingwekkende waarschuwingen over je gezondheid en hun persoonlijke recepten voor overleving na onderdompeling buiten het seizoen. Zeg dus maar niets over de traditionele Nieuwjaarsduik in de Noordzee.

Zwembad op de camping
In mei is het over het algemeen heerlijk weer in Italië. Als je denkt dat je dan gebruik kunt maken van het zwembad moet ik je teleurstellen. Over het algemeen wordt een zwembad zo rond half mei gevuld. Wanneer de zwembaden eindelijk gevuld zijn, kijk er dan niet van op dat je de toegang wordt ontzegd omdat je geen cuffia, badmuts op hebt. Schrik niet, want meestal kun je er ter plekke wel een mooi modelletje op de kop tikken.

Of koop er gelijk eentje hier:

Op sommige plekken kan het ook verplicht zijn om ‘traditionele' zwemkleding te dragen en je dus geweigerd wordt wanneer je een zwemshort aan hebt. Zorg er daarom voor dat je ook een 'speedootje' in je tas hebt. Half september gaat de stop er weer uit het zwembad, want buiten zwemmen is immers na die tijd volgens de Italianen absoluut erg ongezond!

Duik je in het voorseizoen of na de zomer in zee, kijk er dan niet raar van op dat je raar aangekeken wordt, zoals ik al eerder zei, Italianen vinden zwemmen buiten het zomerseizoen uiterst ongezond!

Huisdieren mee op de camping
Huisdieren worden in Italië niet op alle campings toegelaten. Over het algemeen geldt dat daar waar honden zijn toegestaan ze het hele jaar welkom zijn. Sommige campings laten alleen maar in bepaalde perioden huisdieren toe, vaak is dat alleen in het laagseizoen.