Boeken over Italië

Heerlijk wegduiken op de bank met een kopje thee of cappuccino en een goed boek over Italië.

Misschien ben je geïnteresseerd in de Italiaanse kunst en cultuur of wil je nu eindelijk eens Italiaans leren of inspiratie opdoen voor een heerlijke Italiaanse maaltijd.

Wij hebben er een paar van deze mooi boeken over Italië voor je op een rij gezet!


ROMANS & THRILLERS

Paolo Cognetti | De acht bergen - Boeken over Italië


Paolo Cognetti | De acht bergen

De Italiaanse bestseller die Nederland veroverde

Pietro is een stadsjongen uit Milaan. Zijn vader is chemicus, en gefrustreerd door zijn baan. Zijn ouders delen een liefde voor de bergen, dat is waar ze elkaar ontmoetten, waar ze verliefd werden en waar ze trouwden in een kerkje aan de voet van de berg. Door deze gedeelde passie kan hun relatie voortbestaan, zelfs wanneer er tragische gebeurtenissen plaatsvinden. Het stadsleven vervult hun vaak met gevoelens van spijt dat ze niet voor een ander leven hebben gekozen. Dan ontdekken ze een dorpje in het Noord-Italiaanse Val d’Aosta, waar het gezin vanaf dat moment iedere zomer zal doorbrengen. De elfjarige Pietro raakt er bevriend met de even oude Bruno, die voor de koeien zorgt. Hun zomers vullen zich met eindeloze wandelingen door de bergen en zoektochten door verlaten huizen en oude molens, en er bloeit een ogenschijnlijk onverwoestbare vriendschap op.

Bestel hier >>

Fausto Brizzi | Je leeft maar 1 keer - Boeken over Italië


Fausto Brizzi | Je leeft maar 1 keer

Na 100 gelukkige dagen is Je leeft maar 1 keer de tweede humoristische en hartverwarmende roman van Fausto Brizzi. De 46-jarige advocaat Diego uit Rome bevindt zich in een midlifecrisis en besluit om andere mensen te gaan helpen. Hiervoor zet hij de mooiste plannen in gang, maar wat hij ook doet, alles heeft idiote gevolgen.

Bestel hier >>

Conclaaf | Robert Harris - Boeken over Italië


Conclaaf | Robert Harris

In zijn nieuwe thriller Conclaaf neemt Harris de lezer mee naar het Vaticaan, waar deuren geopend worden die beter gesloten hadden kunnen blijven. In Conclaaf staat de verkiezing van een nieuwe paus centraal, waarbij een van de gedoodverfde kanshebbers een groot geheim verbergt dat het voortbestaan van het Vaticaan op het spel kan zetten.

Bestel hier >>

De Napolitaanse romans | Elena Ferrante - Boeken over Italië


De Napolitaanse romans | Elena Ferrante

De adembenemende ontknoping, deel 4 van de Napolitaanse romans, is recent uitgekomen. Maar voor wie ze nog niet gelezen heeft zijn de eerste drie delen ook een aanrader. Elena Ferrante vertelt over twee vrouwen en hun levenslange vriendschap, die even sterk om liefde als om rivaliteit draait. Het verhaal van een wijk, een stad en een land in een tijd vol veranderingen.

Bestel hier >>

Decadenza | Pino Corrias - Boeken over Italië


Decadenza | Pino Corrias

Vlak voor zijn première laat de megalomane Italiaanse regisseur Oscar Martello zijn vriend en scenarioschrijver Andrea samen met de glamoureuze actrice Jaracanda Rizzi van de aardbodem verdwijnen. Op hun geheime verblijfplaats doet Jaracanda aan Andrea duistere ontboezemingen over Oscar. Is iedere vriendschap uiteindelijk gedoemd te worden vergiftigd door eigenbelang en verraad?

Bestel hier >>

Venetiaans vuur | Sybren Kalkman - Boeken over Italië


Venetiaans vuur | Sybren Kalkman

In de historische thriller Venetiaans vuur kan je het zestiende-eeuwse Venetië bijna horen, ruiken en voelen. Een indrukwekkende historische thriller waarin je je vanaf de eerste bladzijden in het zestiende-eeuwse Venetië waant. Tegen een achtergrond van moorden en aanslagen, een vreselijke belegering, internationale politieke intriges en ontluikende liefde.

Bestel hier >>REISGIDSEN

Koffiebars en carabiniere - Miriam Bunnik - Boeken over Italië


Koffiebars en carabiniere |Miriam Bunnik

Iedereen weet wel iets over Italië: dat er een scheve toren staat, dat ze er pasta eten en dat ze er goed kunnen voetballen. Maar er is natuurlijk nog veel meer te vertellen over dit prachtige land, met zijn bergen, stranden en vulkanen. Koffiebars en carabinieri brengt je dieper het land in dan je zelf als toerist zou komen. Niet eerder kwamen geschiedenis, reizen en echte mensen zo mooi bij elkaar in één boek over Italië.

Italië-expert Miriam Bunnik reist door de laars, op zoek naar de verhalen achter typisch Italiaanse verschijnselen. Van klassiekers als caffè, de Fiat 500 en pizza, tot belangrijke Italiaanse historische personen over wie je weleens hebt gehoord, zoals Garibaldi en Dante. Van de vanzelfsprekende liefde van Italianen voor hun geboorteplaats tot de herkomst van de Italiaanse vlag. Miriam ontmoet onderweg Italianen die er alles over weten en die haar vertellen over hun passies, tradities en cultuur. Ze zit bijvoorbeeld op de bank bij een fanatieke voetbalsupporter, eet een bordje pasta bij een traditionele pastamaakster en wisselt van gedachten met een toegewijde carabiniere. Zo brengt ze de rijke geschiedenis en cultuur van Italië tot leven.

Bestel hier >>

Kleurrijk Liguria  - Miriam Bunnik  - Boeken over Italië


Kleurrijk Liguria |Miriam Bunnik

Italië is een schitterend mozaïek, een lappendeken van allerlei verschillende stukjes land met elk een eigen verhaal, eigen recepten, een eigen ‘taal’. Een van die vrijwel onontdekte stukjes is de regio Liguria, in het noordwesten, langs de Ligurische Zee. Een regio die bekend staat om haar grillige landschap, haar ietwat gesloten bevolking en haar kruidige keuken. Miriam neemt je mee door Liguria.

Bestel hier >>

Gids naar de ziel van Rome beleef Rome zoals de echte Romeinen | Hedwig Zeedijk - Boeken over Italië


Gids naar de ziel van Rome | Hedwig Zeedijk

Roma, una vita non basta. Na bijna twintig jaar in Rome te hebben gewerkt en gewoond, heeft Hedwijk Zeedijk de ziel van de stad behoorlijk bloot kunnen leggen. Ze kent de lokale keuken en de (kerk- of seizoensgebonden) eetvoorschriften, en neemt je graag mee naar de diepte van die Romeinse ziel.

Bestel hier >>

Puglia, een bijzondere belevenis | Hetty de Vogel  - Boeken over Italië


Puglia, een bijzondere belevenis | Hetty de Vogel

Ceglie, Altamura of Grottaglie. In haar boek neemt Hetty je mee naar één van de mooiste, nog onontdekte plaatsen van Italië: het pure, authentieke Puglia. Ze kent iedere centimeter van de hak van de laars en weet precies te vertellen waar je leert pasta te maken of waar je de mooiste stranden vindt. Een must-have voor wie deze bijzondere regio wil gaan ontdekken.

Bestel hier >>


Dominicus regiogids – Toscane, Umbrië en De Marken | Herman Belien

De Dominicus regiogids Toscane, Umbrië en de Marken is een reisgids zoals ik hem graag zie: met het accent op kunst en geschiedenis. Geschreven met een goede dosis enthousiasme en vooral veel (cultuur)historische kennis. De reisgids heeft meer diepgang dan de reguliere gidsen, voorziet ruimschoots in alle (historische) informatie die je zou willen hebben tijdens je reis. Over landstreken en steden, personen en kunstwerken.

Bestel hier >>

National Geographic reisgids Italie | Tim Jepson  - Boeken over Italië


National Geographic reisgids Italie | Tim Jepson

National Geographic Reisgids Italië neemt je mee naar de bekende en minder bekende bezienswaardigheden van Italië. Je bezoekt historische hoogtepunten van middeleeuws Rome en het centrum van Florence, het idyllische landschap van de Chianti-streek en de romaanse pracht van zuidelijk Puglia. Je gaat op truffeljacht in Umbrië en beklimt de Stromboli bij nacht of brengt een bezoek aan een gondelwerf in Venetië. Speciaal aanbevolen voor natuur- en cultuurliefhebbers!

Bestel hier >>CULTUUR & GESCHIEDENIS

De laatste drie dagen van Pompeï | Alberto Angela - Boeken over Italië


De laatste drie dagen van Pompeï | Alberto Angela

Bij de uitbarsting van de Vesuvius in 79 n. Chr. werden steden als Pompeï en Herculaneum compleet onder de as bedolven. Alberto Angela reconstrueert de laatste drie dagen voor de uitbarsting. De personages hebben allen echt bestaan. Het boek geeft een bijzondere inkijk op het leven van bijna 2000 jaar geleden.

Bestel hier >>

Een geschiedenis van het moderne Italië | Jaap van Osta - Boeken over Italië


Een geschiedenis van het moderne Italië | Jaap van Osta

Jaap van Osta beschrijft in deze herziene en uitgebreide editie de Italiaanse geschiedenis. Van de eerste pogingen om Italië te verenigen in 1760 tot en met de val van Berlusconi. Waarom hebben de Italianen zo weinig op met de staat? Hoe ontstond het contrast tussen het rijke noorden en het arme zuiden? Een must voor wie Italië als land beter wil begrijpen.

Bestel hier >>

Het leven van Agricola – de Romeinen in Brittannië | Tacitus - Boeken over Italië


Het leven van Agricola – de Romeinen in Brittannië | Tacitus

Hij was actief in Brittannië, waar hij Romes macht wist te consolideren en sterk uit te breiden. Zijn expedities voerden hem tot in onbekende contreien als Ierland en Schotland. Gnaeus Julius Agricola (40-93), succesvol Romeins generaal en gouverneur, jarenlang vertrouweling van de Romeinse keizers Vespasianus en Domitianus. En schoonvader van de grote geschiedschrijver Cornelius Tacitus.

Bestel hier >>

Petrus. leerling, leraar, mythe | Fik Meijer - Boeken over Italië


Petrus. leerling, leraar, mythe | Fik Meijer

Petrus was Jezus’ meest vooraanstaande leerling, maar wat weten we van hem? Fik Meijer gaat op zoek en volgt Petrus in de Evangeliën en De handelingen van de apostelen. De visser uit Kapernaüm lijkt voorbestemd voor een grote carrière in de beweging van Jezus, maar eerst moet hij, met vallen en opstaan, een ontwikkeling doormaken.

Bestel hier >>

Livia Augusta | Matthew Dennison - Boeken over Italië


Livia Augusta | Matthew Dennison

Livia Augusta is een fascinerend boek om te lezen. Het leest als een roman, maar is meer dan dat. Een historisch verhaal gebaseerd op feiten dat niet veel speculeert over gevoelens of motieven van mensen. Het presenteert de feiten en oppert mogelijkheden. Of ze slim was of uitgekookt, dat oordeel blijft over aan de lezer. In ieder geval blijf je in bewondering achter voor wat in ieder geval de machtigste vrouw van Rome moet zijn geweest.

Bestel hier >>KOKEN & TAFELEN

Polpo | Russell Norman


Polpo | Russell Norman

Polpo, een culinaire reis naar de achterafstraatjes van Venetië, is net even anders dan andere kookboeken. In Polpo bundelde Russel Norman de mooiste recepten die hij in Venetië ontdekte. Een ode aan de stad Venetië en aan de Noord-Italiaanse keuken!

Bestel hier >>

De klassieke Italiaanse keuken | Marcella Hazan - Boeken over Italië


De klassieke Italiaanse keuken | Marcella Hazan

De klassieke Italiaanse keuken is een standaardwerk voor iedereen die houdt van de Italiaanse keuken. Een uitgebreid, praktisch én inspirerend boek met duidelijke recepten die voor iedereen te maken zijn! Marcella Hazan weet de eenvoud van écht Italiaans eten over te brengen en geeft veel informatie over bereidingstechnieken en authentieke ingrediënten.

Bestel hier >>

Proef Puglia de eerlijke smaken van Zuid-Italie | Luca Lorusso & Vivienne Polak


Proef Puglia | Luca Lorusso & Vivienne Polak

De adembenemende regio Puglia ligt tussen de blauwtinten van de Adriatische en de Ionische Zee. De keuken van het zonovergoten Puglia is legendarisch. Met weinig middelen kan je geweldige gerechten op tafel toveren waarin je de Italiaanse zon kunt proeven. Met weinig moeite en met superverse ingrediënten: dat is de Pugliese keuken.

Bestel hier >>

Pure Italiaanse Keuken Pura Cucina Italiana | Roberto Payer


Pure Italiaanse Keuken | Roberto Payer

Roberto Payer is in Nederland de ambassadeur van de Italiaanse keuken. Hij laat je kennismaken met de verschillende Italiaanse streken, waar de ingrediënten voor de recepten en de wijnen voor bij de gerechten vandaan komen. De recepten gaan dan ook vergezeld van wijntips en hebben veel aandacht voor de pure ingrediënten!

Bestel hier >>

De Zilveren Lepel – De Zilveren Lepel - Boeken over Italië


De Zilveren Lepel – De Zilveren Lepel

De Zilveren Lepel is de bijbel van de authentieke Italiaanse keuken. Het is al 50 jaar het best verkochte kookboek in Italië en bevat zowel de traditionele gerechten als ook menu's van gevierde chef-koks. Nu voor het eerst in het Nederlands vertaald, is De Zilveren Lepel met 2.000 recepten een onmisbare klassieker voor iedereen die van goed eten houdt.

Bestel hier >>OVERIGE BOEKEN OVER ITALIË

Reisfotografie. Explore, discover, capture. | Laura Vink


Reisfotografie. Explore, discover, capture. | Laura Vink

Niet alleen jaloersmakende reisfoto’s, maar ook de beste tips en uitleg hoe jij deze foto’s kan maken. Laura Vink vertelt je in Reisfotografie over sluitertijd en beweging, het fotograferen van steden, mensen en natuur. Ze bezocht en fotografeerde natuurlijk ook enkele Italiaanse steden. Een must voor reizigers die hun mooiste reismomenten vast willen leggen.

Bestel hier >>

Pellegrina een Italiaanse wielerbedevaart | Lidewey van Noord


Pellegrina een Italiaanse wielerbedevaart | Lidewey van Noord 

Pellegrina is het verhaal van een wielerpelgrim die door Italië trekt op zoek naar de sporen die de helden uit de Italiaanse wielergeschiedenis achterlieten. Van het geboortehuis van Fausto Coppi tot het restaurant van Eddy Mazzoleni en Marco Pantani’s graf in Cesenatico. De pelgrim gaat waar de renners gingen, ziet wat de renners zagen en wil zo proeven van het heldendom, drinken uit dezelfde bidon – al is het maar een slokje.

Bestel hier >>

Langs de wijngaarden van Italië 2017, oude druiven. nieuwe technieken en wijnen met een verhaal | Marie Florence van Es


Wijngids Italië | Marie Florence van Es

Italië is een lappendeken van wijngebieden met een groot en gevarieerd aanbod aan wijn. Dit boek brengt helderheid. Alle wijnstreken, van noord naar zuid, komen uitgebreid en overzichtelijk aan bod. Een handig naslagwerk voor de wijnliefhebber én vakantieganger. Marie Florence van Es toont met dit boek haar kennis liefde voor Italië met zijn unieke wijnen.

Bestel hier >>

Via Roma. De geschiedenis van Rome | Willemijn van Dijk


Via Roma. De geschiedenis van Rome | Willemijn van Dijk

Willemijn van Dijk creëert in haar reisgids een historisch beeld van Rome aan de hand van moderne straten. Ze vertelt over de geschiedenis van die straten en werkt in chronologische volgorde: van de eerste straten tot Mussolini’s Via dell’Impero Romano. Het is een handzaam boek dat je in je koffer moet stoppen als je nog eens Rome wil verkennen.

Bestel hier >>

1001 Italianen. Vijf eeuwen immigratie in de Nederlanden | Daniela Tasca


1001 Italianen. Vijf eeuwen immigratie in de Nederlanden | Daniela Tasca

De vele stijlvolle en culinaire Italianen die de afgelopen eeuwen naar Nederland reisden hebben hier hun sporen nagelaten. Daniela Tasca neemt je in haar boek 1001 Italianen mee naar de wereld van deze Italiaanse immigranten. De ijsbereiders, terrazzowerkers, gastarbeiders, expats en culturele ‘vluchtelingen’ die vanuit Italië naar Nederland trokken, hier een bestaan hebben opgebouwd en mede vorm hebben gegeven aan Nederland, zoals dat nu is.

Bestel hier >>

LEUK OM TE LEZEN


LEUKE ARTIKELEN

De Italiaanse keuken ​De Italiaanse keuken is bekend om haar tradities, op het gebied van de bereidingswijze en op het gebruik van de juiste combinaties van ingrediënten. De puurheid en de verscheidenheid van de vele traditionele gerechten uit elke streek, .....

​De culinaire hoofdstad Bologna is een van de meest ondergewaardeerde steden in Italië. Ondanks het prachtige historische centrum, de rijke eetcultuur en de levendige maar ontspannen sfeer, wordt het vaak over het hoofd gezien door toeristen op de gebruikelijke route .....

Italië is een ideaal land om te gaan Glamperen omdat het klimaat het toelaat om van het buitenleven te genieten, vooral tijdens de lange zomerdagen. Met dat gevoel in het vooruitzicht wil je natuurlijk niet zo lang wachten om op .....


*Voor de boeken over Italië maken wij gebruik van affiliate links. zie meer informatie hierover in deze link.